LAUANTAIN KERÄILYERÄT

Satoja pankkeja nurin jenkkilässä lähitulevaisuudessa? Osasyy lumpsahdukseen tulee olemaan kaikenlaisten hienojen sijoituskohteiden ylläpitämisen mahdottomuus: esim. CDOt (credit default obligations) ovat muuttumassa liian kalliiksi, kun paprujen perustana olevien firmojen tulevaisuuden näkymien huonontuminen nostaa riskilisiä ihan eri tasolle kuin aikaisemmin on ajateltu. Ei siis ihme, että myös valtioiden eri "valvonta"yksiköt yrittävät pumpata systeemiä erilaisilla helpotuksilla (Buiterin tylyt kommentit), sillä kaatumista ei voida hyväksyä.

Valitettavasti massa on lähtenyt liikkeelle ja sitä ei pysäytä mikään. Deflaatio tulee olemaan jotain aivan käsittämätöntä yksinkertaisesti siksi, että nykysysteemi on tietokoneiden kautta pumpattu "1000"-kertaisesti 1929 tasolta. Kuvan teksti on kuvaava - systeemi ei romahda, se höyrystyy.

 

RahanTasot

 

Ranskan vallankumouksen viesti -syökää varakkaat- taitaa nousta pikkuhiljaa jenkkilässäkin ihmisten mieliin. Jossain välissä tällä menolla se konkretisoituu toimintaan luulen minä. Varsinkin kun tulonjakautuma on tuolla mennyt varsin mielenkiintoiseksi: 1945-80 talouden keskitulot nousivat 22ooo'sta 50ooo US$'in, 1980-2000 pysynyt samana ja sitten jo laskenut 2000-07. Sitä vastoin "paras" 1% tuloisilla 1986-2005 kasvua on 250ooo US$a. Testiä Obamalle tosiaan. Kuorrutuksena menolle on mm. parempien asuntolainojen laukeamisen 2x 2008. Yllätysratkaisu lainojen ongelmiin olisi -arvaatteko- maksujen pienentäminen. Vaikeahan tuommoista on oivaltaa... 

1990-luvun Japanin tapahtumia kun katsoo, niin zombie-firmojen jatkaminen jossain muodossa on varsin taattua - olemme siirtymässä ihmiskunnan historiassa toivon ja runsauden aikakaudesta kutistuvien resurssien, itkun ja hammasten kiristysten kauteen.

Kaveri sanoo miten asiat jenkkilässä menevät nykyään - pankit pelaavat veronmaksajien rahoilla. Voisi sanoa, että huh-huh vaan kyllähän ne johtoporsaat tietävät mitä tekevät? Ja palaamme taas kahteen vaihtoehtoon, joiden pitäisi pelottaa/saada tavan kansalaiset miettimään/toimimaan: 1) Geithner/Obama/jne. eivät ymmärrä eli ovat väärässä työpaikassa 2) ymmärtävät ja tietävät, jolloin ovat rikollisia... mutta, hei, HEI! Buubbituubista tulee American Ikoni (vai Idiot Idoliko se oli?) - sitä siis äkkiä seuraamaan!

Sitä paitsi kaikkihan on hyvin, pörssit ovat selvässä nousussa - ikuisuuteen? Mietitäänpä uudestaan - niiden pitäisi nousta ikuisesti, jotta homma pysyy pystyssä. Luottamus systeemiin on kaiken A ja O, kysymys siis on josko sitä on? ...taisi tulla retorinen kysymys...

Paras tapa ryöstää pankki on omistaa pankki -hyvä haastattelu Bill Moyers'in pitämänä. Hyvä artikkeli Wallstreetin arvo vessapaperien arvotukseen käyttämien tietokoneohjelmien syntyhistoriasta. Tästä maailmanvaluutasta saamme varmaan kuulla vastaisuudessa pitkään, mutta itse katsoisin sen olevan sula mahdottomuus eri valtaintressien takia.

Kukapa olisi näitä osannut ennustaa: Itävallassa Ponzi-huijaus 3 Mrd €'n edestä. Nyt esiin tulleet ovat vain jäävuoren huippu, mutta pian niiden setviminen käy mahdottomaksi kauniista puheista huolimatta. Tuleva talousmyrsky pitää lukuisat huijarit poissa valokiilasta yksinkertaisesti siksi, että valtioilla tulee olemaan täysi tekeminen pystyssäpysymisensä varmistamisessa. Siinä pienen ihmisen tuska jää vähemmälle huomiolle...

Brittijoukot vetäytyvät Basra'sta, Irakista (ties monennenko kerran) - ja siirtyvät Afghanistaniin. Jonne Obama yrittää värvätä lisää huumepeltojen suojeluun myös NATO-joukkoja - jos joku siis ei vielä tiennyt tuota Afghanistanin miehityssuunnitelman taustaa...

Joop-joop, Phoenix'in poliisi tyhjensi laitosta kritisoineen blogaajan kodin - KAIKESTA. Varoituksen sana yhteiskuntakriittisille webbi-kirjoittelijoille, hommatkaa kopiot ulkopuolisiin osoitteisiin ilman yhteyttä itseenne.

 

Maanantaina on Kuopion yliopistolla bioenergian seminaari, 8.30-16. Menen sinne jos joku sattuu tulemaan, niin laittakaa sähkistä.

 


04.04.2009 07:55 |