HULLUJA HEITTOJA JA HISTORIAN SIIPIEN HAVINAA 

Voe viehättävä - tämä älyttömien ratkaisujen "vitsinä" heitto kävi taas toteen - eläkerahastot aktivoitumassa roskapaperien pumppaukseen. WtC tekee rautaisen yhteenvedon Geithner'in vimosimmasta suunnitelmasta, jossa FDIC takaa roskapankkien roskat - uhhuh, ja mikäänhän ei voi mennä vikaan?

Tässä on hyviä käppyröitä vertaillen 1930-lukua ja vimosta 1½ vuotta - mutta tekstistä tulee vastaan taas sama kuin monesta muustakin. Ei voida edes miettiä vaihtoehtoista toimintaa ja luotetaan sokeasti, että se mitä nyt tehdään toimii. Ongelma on tietty, että muunlainen toiminta vie pohjan koko nykysysteemiltä eli silloin ymmärtää tämän ei tarvita suunnitelma B'tä. Mikä tietysti epäonnistuessaan johtaa...? Totaaliromahdukseen. Lyhyesti siis: tämä "taantuma", "lama" missä nyt olemme, on vasta laskevan auringon tuoma kevyt puistatus saapuvasta yöstä.

 

Ohhoh, enpäs odottanut tätä - jenkkilän arvotustoimistotkin saavat 400 milj. US$a apupaketeista. Uskomatonta! Ei ihme, että oikeusministerikin on vähän ihmeissään. Moody's arvottaa jenkkilän osavaltiot luokkaan "negatiiviset odotukset". Tähän sopinee jossain vastaan tullut mark-to-Mordor -nimitys :-D

Olemme pelastettuja - kasvava joukko US-ekonomisteja näkee palautumisen alkavan jo tänä kesänä. Pörssit ovat valmiit jatkamaan nousua pienten notkahdusten siivittäminä. Inflaatio on heti nurkan takana kuuruamassa ja siten säästöt menettävät arvonsa. Nyt äkkiä autokauppaan kaikki - mars, mars! Tässä slide-show jenkkilän julkisen velan kantajista. Osa on vähemmän arvattavia - Brasilia, Meksikonlahden veroparatiisit jne.

IMF paljastuu entistä selvemmin anglopankkien polvella istujaksi - IMFn SDRn (special drawing rights, "IMF-raha") varannon kasvatus €uromaiden vastustuksesta huolimatta. Japani tietenkin menee jenkkilän mukana, kun taistelevat deflaatiota vastaan kynsin hampain - ja UKn kantaa tuskin tarvitsee kysyä. Jep, siinä IMFn varojen määrittämiseen liittyvät valuutat - US$, UK£, € ja Japanin yen. Ei siis ihme miten pulju käyttäytyy ulkopuolisia ja köyhempiä kohtaan.

UKn veronkorotuspaine 1250£/v jatkossa (jostain pitäisi taikoa 39 Mrd £/v jatkossa) - käsi ylös kun olisi valmis maksamaan 150€ joka kk ylimääräistä. Valmistautukaa vastaaviin lintukodossakin :-( Kävin osuuspankissa kiusaamassa henkilökuntaa ja samalla kohdalle sattui sijoitus/vastaavaa asiakkaiden viihdytyslehtistä, kun kannessa oli niin tietävän oloinen Katainen. Kuulemma 2011 Suomi on maailman keulalla nousevista valtioista, Aasian markkinat vetävät ja mitähän vielä...? Meinasi tulla aamupala ylös kun silmäilin tuota. Taas yksi sankari kun elää kasvun haavemaailmassa - ja näiden johdolla meidän pitäisi mennä eteenpäin >puistatus<

Lisää UKn riemastuttavia uutisia - teollisuustuotanto laskee pahiten 40 vuoteen (kauemmas kun ei ole tilastoja). UKn firmoilla kuulemma esimakua talouden kääntymisestä - tosin kun tekstiä lukee, niin ainoa selvä positiivinen sanailu on otsikossa. Vai mitä olette mieltä: 350ooo lisää työtöntä tulossa, rahahanojen kuivuminen estää toimintaa - muutakin vähemmän piristävää tekstissä on. Seuraavana hyvä kuvatus realistisesta UKn lainoituksen tarpeesta vs hallituksen haavekuva (BBC). Tulee mieleen ihan kotimaiset visionäärit joita marssitetaan median eteen ainoan oikean arvioijana.

 

UKdebt

 

Tämän tapainen uutinen oli jo joku aika sitten, mutta jopa 80% jenkkilän asuntobuumin aikaisia huijauksia aloitettiin lainojen järjestävän puolen toimesta. Ongelma on ollut endeeminen - tahtoo sanoa laaja, ilmeisesti ainakin puoli miljoonaa siis. Jenkkilässä asuntolainojen maksamattomuudet 2x vuodessa. Valtion (ja veronmaksajan) ostot asuntolainamarkkinoilta vain siirtävät vahingon pankeilta pois - doh, no sehän se on tarkoitus. Voidaankin sanoa, että jenkkilän valtiovarainministeriö on Goldman Sachs'in jatke - ei siis ihme, että puljulla menee ihan ok.

US-budjetin alijäämä 2009 ensimmäisellä puoliskolla lähes 1 bilj. US$a. Tuo taitaa olla ainut mistä Bush voi olla kateellinen, hän ei saanut vastaavia lukuja edes parilla sodalla aikaiseksi. Florida: velkavankilat käyttöön. Oikeussalit pursuavat velkajärjestelyasioista. Joku synkistelijä (muitakin on kuin minä) ennakoi pitkällä aikavälillä elinten keräystä velkaisilta, toinen silmä, keuhko, munuainen aina joutaa valtiolle pankeille/velkojille. Niin, pikkuhiljaa pitäisi tajuta, että nuo ovat (varsinkin suuressa maailmassa) yksi ja sama asia suklaakuorrutetuista "vaaleista" ja muista huolimatta.

IMF: Aasian markkinoilla tuskaa tiedossa. Saksan teollisuustuotanto laskee kuin lehmän häntä. Irlannin budjetti mallia tulevalle: verot ylös, valtion menot leikkuriin. Espanjan talous jatkaa pöntöstä viemäriin. Kreikka vararikon partaalla. Reaalitaloudella menee vuosia kääntyä nousuun. RBS ennakoi lisää alaskirjauksia Euroopan isojen pankkien lainavakuutuksista - Deutsche Bank ja Barclays eturintamassa. Euroalueen talous kutistui 1,6% vimosella vuosineljänneksellä 2008 - milloinkahan se deflaatio myönnetään?

Soroksen sanomisiin kannattaa aina suhtautua varauksella, mutta välillä mies puhuu ihan asiaakin: zombie-pankit ja pörssien ku5etusnousu. Pankkieosakkeiden nousukin taitaa hyytyä. Pörssien shorttaajilla vaikeuksia, ilmassa on uusien sääntöjen esityksiä ja muuta. Liittovaltio tarjoaa lisää velkaansa ostettavaksi, mutta sijoittajat ovat alkaneet pikkuhiljaa seisoskelemaan pelikentän laitamilla. Yksi tapa puhdistaa myrkyllisiin papruihin hukkuva pankki.

Pfizer maksamaan 75 milj. US$a laittomasta ihmiskokeestaan Afrikassa 1996. Toisaalla huumeiden laillistaminen saattaisi säästää 14 Mrd £a UKn veronmaksajien rahoja - veikkauksia tuon läpimenosta, kun huumerahoja tarvitaan paikkaamaan pankkeja?

Muihin arvometalleihin sijoittavia saattaa kiinnostaa tämä: Venäjä mahdollisesti pysäyttää platinan ja palladiumin myynnin. Venäjä on molempien tuottajana maailman tärkeimpiä - tosin autoalan (ja katalysaattorien) kysynnän romahdus vuosiksi on painamassa noiden hintoja vielä pitkään. Toisaalta toimitusvarmuus ja saatavuus ovat tulevaisuudessa vähintäänkin epävarmoja...

 

Haha, energiasodat käydään Pipelineistanin hallinnasta :-) Tämä oli hyvä - ja pelottavan todennäköinen tie :-X Asiaan mahtaa liittyä tämäkin, Azerbaijanin kauppakamarin neuvonantajat ovat kovin tutun oloisia: Kissinger, Brzezinski, Baker... ja sikäli kun meikä yhtään arvaa menoa niin nämä "kukku iskee tuulilasiin 2030" ovat onnettoman toiverikkaita ajatuksia.

Lopuksi vielä tämä erittäin tärkeä pointti ASPOn johtohenkilöltä: G20 kuvitelmat talouden noususta vaatisivat maailmanlaajuisen öljyntuotannon nousua nykyisestä 8-9 mtp lisää 5v aikana. Reaalimaailma näyttäisi kuitenkin toista, sillä nykytuotannon lasku samaan aikaan mahdollisesti jopa 18 mtp. Toisin sanoen - öljyntuotantoa pitäisi pieraista 25 mtp lisää 5v aikana. Ei muuten onnistu eli tuut-tuut, seuraava pysäkki, resurssisodat.

 


07.04.2009 14:46 |