PÄÄSIÄISMUNASSA MUUTA KUIN SUKLAATA TÄNÄ VUONNA 

Taleb'in 10 heittoa rajoittamaan mustien joutsenien ilmestymistä finanssimaailman taivaalle. Mutta, mutta - nuohan ovat vähintäänkin vallankumouksellisia - tai kommunistisia - tai, tai (laita sopiva ei-hyvä nimike tähän)... Itseä nauratti tuo kohta 8: addiktille ei pidä antaa ongelman aiheuttajaa lisää (velkaa, vipua, pyramidia jne.). Tai kuten on jo monasti tullut sanottua - kun olet kuopassa, lopeta kaivaminen. Umair Haque on samaa mieltä - tietenkin (helppoa tämä oman tekstin tekeminen, voi valita samaa mieltä olevat kaverit listalle ;-) Ei mutta hetkinen, niinhän se valtamediakin tekee. Joka tapauksessa edessä on suuri velkavetoisen yhteiskunnan uudelleen tasapainotus - tosin tunneli on pitkä ja synkkänä säilyy vielä vuosia. Älkää uskoko poliitikkoja tai pankkien nousu-on-nurkan-takana -ekonomisteja.

 

Maailman laivausten laskuodotukset vaatimattomat 3/4-osaa tänä vuonna. Mutta ei hätää, meitin Jyrki-poju luottaa ja uskoo silmät kirkkaina Bernanken sanaa - ensi vuonna ollaan nousussa. Inflaatiopeikkokin on jo lähes sylissä - tällä perustellaan luultavasti seuraavien muutaman kuukauden pörssinousua. Joka on siis täysin irti reaalimaailmasta, mutta mitäs me laumaeläimet - kopoti, kopoti - jyrkänteen yli vain. Suomeksi sanottuna siis kun aidanseipäätkin kehuvat pörssiin sijoittamista (loppu)kesällä tai alkusyksystä, niin silloin on yhdestoista hetki hypätä pois. Jos siis halua pelata - fiksu kerää kimpsunsa paljon aikaisemmin ja miettii muita vaihtoehtoja.

GMn eläkerahastolla 16 Mrd US$a veitsenterällä, kun puljua uhkaa vararikko kesäkuun 1. Muillakin lätäkön takaisilla julkisilla eläkerahastoilla ongelmia - joutuvat myymään jopa -40% alennuksella sijoituksiaan. Noiden tilannetta ei auta sekään, että eläkerahastot ovat keskimäärin 50%sesti alirahoitettuja. Onneksi Suomessa ei ole tuota ongelmaa, mutta sijoitusten palauttaminen valtakunnan valuutaksi on se kun mistä olen enemmän kuin huolissani. Käsi ylös kuka uskoo että eläkerahastot tietävät lähteä laskevilta markkinoilta ajoissa.

Kaliforniassa ihmiset puhuvat jo verokapinasta. Jenkkilän opintolainat puolestaan antavat pankeille hamaan ikuisuuteen, totaali tällä hetkellä 500 Mrd US$a. Tosin maksaminen taitaa jäädä toiseen kertaan talousromahduksen ja työttömyyden ryöstäydyttyä median vartioiman verhon takaa loppuvuodesta. Oh boy, Wallstreet'in kavereille ollaan järjestämässä työuraa liittovaltion riveissä - ja mikäänhän EI VOI MENNÄ pieleen. Tämä kaiketi liittyy tähän, että kongressipaneeli suosittaa pankkipomojen heittoa pihalle - sitten vain tilalle uudet, eh?

Venäjän 25 rikkainta menetti 230 Mrd US$a viime vuonna. Vieläköhän täällä lasketaan Venäjän kaupan varaan - ja kuinka paljon? Sillä ei ole kauheasti tulevaisuutta, mutta mitäpä minä tiedän... Sharp epäilee Japanin vientivetoisen talouden paluuta - eikä ihme. Saksan BKT laskenee - ainakin viennin laskut tammi- ja helmikuussa vuoden takaisista (molemmat alas lähes neljänneksen) sellaista ennakoivat.

Näitäkin varmaan saamme kuulla lisää: pikkukaupunki lähti järjestelemään lainojaan sijoitusfirman kanssa ja nyt pelkästään korkomenot ovat 4x. Kuinkahan kivasti asiat ovat Suomessa nimimerkillä Utelias vain. Autoalan apupaketit laajenivat juuri sisältämään myös varaosien tuottajat, niin jenkkilässä (3,5 Mrd US$a) kuin Kanadassakin (700 milj. Can$). Kanadalla on jotain selkärankaa kuitenkin, eivät ole lähdössä mark-to-Mordor arvotuksiin etelän naapurin tavoin. Ei sillä, että se loppupeleissä paljoa merkkaisi... tämä tarkoittaa vain, että pankit keksivät jonkun toisen tavan piilottaa taseitaan päivänvalolta.

UKn lama taantuma muistuttaa jo Thatcher'in aikoja, koskahan siellä aletaan uutta rautarouvaa etsimään. Tosin tuo on turhaa, koska Pohjanmeren kaltaista kerran-elämässä rahasampoa UK ei näe - sellainen olisi tarpeen, jos montusta toivoisi pääsevänsä pois. Vinkki: sitä ei ole, ei tule ja nyt pitäisi purra känttyä. Irlannissa veronmaksajat pelastavat pankkeja huonoista asuntolainoista 90 Mrd €urolla, vielä siis Suomessa olisi pelivaraa >sarkasmia<. Irlannilla ei ole tarvetta koputella IMFn ovia, ei ole ei - ei ennen kuin se kirjoitetaan lehdissä tapahtuneeksi jo... Tässä jo vähän askeleita siihen suuntaan - Moody's arvottaa irkkupankkeja kummasti alaspäin. Tässä tyly teksti IMFn kanssa sopimisen riskeistä - tulevaisuus monelle mallia Islanti? Tai Venäjä - tai Argentiina - tai... gulp, UK?

Pankkitestien tuloksia ei julkaista yksityiskohtaisesti. Kaksi ajatusta 1) huonoa tulosta saava pankki ei halua joutua silmätikuksi ja edelleen markkinoiden murhaamaksi 2) pankit eivät halua luovuttaa ohjaksia Goldman Sachs'ille valtiovarainministeriölle. Talojen hintojen alamäki on vasta alussa. Jengiläinen pyöritti 220 ihmisen kautta 100 milj. US$n asuntolainat - jep, ei lainoja myöntäneet mitään väärää tehneet.

Lentolippujen alennusmyynti on kovaa vauhtia käynnissä jenkkilässä, ensi vuonna - niin, ei taida olla matkustajia ja sitten onkin kaksi vaihtoehtoa: 1) ei lentofirmoja, ei eläkkeitä 2) liittovaltio auttaa, mutta millä rahalla. Ojasta suohon tai jotain sellaista... Lisää apupakettien kuittaajia, vakuutuslaitokset. Jenkkilän liittohallitus haluaa kalliita vakoilusatelliitteja lisää - Lockheed tod.näk. saa valmistussopimuksen ilman kilpailutarjouksia.

AIGkin taitaa olla taivaan lahja systeemiltä veronmaksajille - se jatkaa antamistaan: nyt lentokoneiden vuokrausyksikkö ottaisi 5 Mrd US$a. Voidaankin kysyä onko mitään järkeä maksaa pankeille kaikki mitä on vakuutettu? Tai itse asiassa, miksi FED ei rajoittanut pankeille maksettuja korvauksia? Jaa, taustalla on tietty Summers-Geithner -kaksikko (Summers'in riskirahastokytkyjen ainakin pitäisi mietityttää), joiden suunnitelmat pitäisi olla jo päivänselviä. Vinkki: FDIC (pankkitalletusten takaaja) ajetaan vararikkoon. Tosin illuusiosta pidetään kovasti kiinni ja media toitottaa, että FDIC'in osallistuminen on täysin vaaratonta.

Viime aikoina jenkkilässä on ollut ampumisia ihan urakalla, taitaa olla hermot pinnassa. Sitten kun miettii mitä on tulossa, niin en ole kateellinen. Tässä yksi tylyimpiä - videolla äiti ampuu poikaansa takaraivoon, sitten itsensä. Jälkeen jääneissä papereissa Jumala käski näin toimimaan. Niin, mikä tai kuka muu tahansa - itsessähän ei ole mitään vikaa. Kilpailuyhteiskunnastakaan emme voi mitenkään syyttää, eh? Heikot sortuu elon kapitalismin tiellä ja muuta osaaottavaa :-(

Muutosmies Obama ei muuta kantaa Bush'in kansalaisten vakoilusta - poliisi saa jatkaa Isoveli-touhujaan, kuten tähänkin asti. Niin se on, vallasta on vaikea luopua. Samoin Guantamon vankeina olleiden asiaa hoitanut lakimies syytteeseen, kun lähetti Obamalle kirjeen vedoten asiakkaansa puolesta. Obamalla kai pitäisi olla täydet turvallisuusluokitukset lukea asiasta?

 

Jos kuka ei eilen sattunut katsomaa n"Katastrofin aineksia" TV2'lta, niin se tulee uusintana 12.4. klo 16.50. Suosittelen lämpimästi. Ohjelmassa espoolainen pariskunta yrittää suoriutua vuoden ilman öljytuotteita ja päiväkirjan kaltainen elokuva on ajatuksia herättävä. Itse sain moneen kertaan nauraa, kun mietin omia keskusteluja suvun ja kaverien kanssa vielä vuosi sitten (hei vaan kaikille, jos satutte lukemaan). Valitettavasti tuossa on vasta yksi osa siitä muutoksesta kun on tulossa.

Dokumentissakin osuvasti todettiin, että ihminen ei poistu uppoavasta laivasta yleensä ennenkuin ei ole enää vaihtoehtoa. Meitä ajaa syvä luottamus siihen, että laivan miehistö saa reiät tukittua tai laajemmin ajatellen johtoporsaat/teknologia pelastavat, kun he kuitenkin tietävät mitä pitäisi tehdä (tekstejäni lukeneet arvannevat mielipiteeni edellisestä linkistä, pelottavaa tietenkin on että kirjoittaja on USAn energiaministeri). Uppoava laiva tuntuu turvalliselta ja tutulta, maailma on vielä rajallinen ja voi luovuttaa muille ratkaisujen tekemisen taakan. Valitettavasti tässä ennen pitkää tällä ajatuksella tulee vastaan Bladerunner'in tilanne "wake up, time to die".

 


09.04.2009 08:52 |