KETÄ USKOA - NYT JA TULEVAISUUDESSA 

Viime päivinä suuressa maailmassa on alkanut julkisivujen töhrimistaisto: oikeassa olleita mollataan (M. Whitney, tässä ja tässä), kun samalla kehutaan vanha puolustavia (FED'n Bernanke). Tosin kun Bernanke'n pelastustoimia katsotaan rehellisesti (tässä 13 urotekoa), niin mikään ei ole onnistunut. Samaa tyyliä voi miettiä Obamasta, mies joku aika sitten suositteli osakkeita kansalaisille, nyt asuntolainojen uudelleenjärjestelyä (tosin se tarkoittaa myös velkatakauksen laajentamista pelkästä asunnosta koko omaisuuteen). Mutta hei, ei anneta tosiasioiden haitata mediassa - kysehän on siitä kuka on kovaäänisin ja eniten esillä (?). Pelastaja-Obaman tarttuminen haaksirikkoon ohjanneiden banksterien ohjeisiin on kuitenkin vähintäänkin pelottavaa. Samaan aikaan voimme todeta, että 12 vuotta on mennyt viemäristä alas muutamissa kuukausissa. Goebbels olisi varmasti kateellinen nykysysteemin tehokkuudelle - ja ihmisten haluttomuudelle tosiasioiden myöntämisestä. Quo vadis (minne menet)?

 

Uskottavuuden ja jatkojen kannalta näennäisten pankkien stressitestien julkaisun kieltämisen pitäisi pysäyttää jokainen miettimään. Varsinkin kun testit olivat ok - ja pankit kuitenkin ehkä mahdollisesti saattavat tarvita lisää. Esim. BoA 36 Mrd US$a noin alkajaisiksi. Jep, tästäkin oli jo puhetta - vimosin Geithner'in apupaketti on huijausta alusta loppuun ja kakkapaprut ovat kakkapapruja. Mutta älkää allekirjoittanutta uskoko - jenkkilän talous kääntyy syksyllä selvään nousuun. Ja sitten nyt voidaankin alkaa taistelemaan inflaatiota vastaan. Talousvoiman keskitys tarkoittaa tietenkin loputonta pikkupankkien kaatumista - 2 pankkia lisää lätäkön takana nurin.

Sarkastisena näen tämän mediapommituksen olevan käynnistysnykäisynä alkavalle/alkaneelle muutaman kuukauden nousulle. Johon ollaan houkuttelemassa myös eläkerahastot viime vuoden tappioiden paikkaamisen toivossa. Lätäkön takana kun eläkerahastot ovat muutoinkin järkyttävän alakanttiin rahoitettuja eli 50% tarvittavasta. Siellä siis erittäin todennäköisesti yritetään halutaan uskoa talouden käännökseen ja pistetään sitten iso potti yhden kortin varaan. Toisin sanoen siis - hei-hei eläkkeet, kun kurahdus alkaa.

Obaman toiminnot ovat puhdasta jatkoa BushCo'lle - ainoastaan sanat ovat helpommin sulatettavia. Iso paino on tietysti, sillä että Bush oli 8v aikana niin yliampuvan törttö, että ihmiset ovat psyykkautuneet nyt toisen kasvon taakse 1000%sesti. Tämän huomaaminen pistää tietysti miettimään miten lauman ohjailuna touhu tänään tuntuu menevän - ja vaikka tuota ei hyväksyisikään, niin Obamasta taitaa tulla "syyllinen" ja syntipukki monelle romahdukselle. Mustan miehen nousu johtoon sekä epäonnistuminen tehtävässä tarjoaa melkoista ruutia väistämättä nouseville rotusotkuille lätäkön takana. Kaikki tämmöinen ruohonjuuritason ryminä tietenkin toimii oivallisena harhautuksena pyramidin huipun omasta huolehtimiselleen...

Mediapommituksesta tulikin mieleen tämä perinteisten sanomalehtien kurahdus ja alamäki. Samaan liittyy myös isojen lehtitalojen ja uutistoimistojen hyökkäys Murdochin johdolla internet'iä vastaan. Vapaa tieto on vaarallista, mutta kannattaa muistaa myös, että netti on väärällään hyvää tarkoittavia eli on syytä olla kriittinen lukemalleen (koskee tietenkin minunkin kirjoituksiani). Yksi selvimmistä on MoveOn.org, joka kuvittelee on varma Obaman pelastavan - heille(kin) väärässä olemisen myöntäminen on vaikeaa. Noiden uutispuljujen touhu on suoraan vanhassa roikkumista - ne kuolevat kun kulutusyhteiskunta kuolee. Mainostulot ja "uutisointi" on vuosia johdatellut meitä suht huolettomaan eloon - ja nyt se on ohi.

Tosin alamäki on sen verran hidas (kymmeniä vuosia), että ei sitä monikaan kykene/suostu tällaiseksi tunnistamaan - ja perinteisesti pieniä nousuja teknologiassa ja taloudessa välillä tulee. Mutta kokonaisuus tulee olemaan selkäpiitä hyytävän karmivaa ja vääjäämätöntä alamäkeä. Viimeisen 50v fossiilisen energian mahdollistama hyvinvointi on tulossa tiensä päähän.

Jenkkilässä epätoivo tulevaisuudesta alkaa olla käsin kosketeltavaa: kullankaivajaksi yrittäviä ennätysmäärin, valtio ostaa US autoja nopeassa tahdissa (pienikin apu autoalalle on hyvästä?), 10 osavaltiota pakkotilanteessa nostaa veroja, tyhjien asuntojen laittomat asujat käyttävät tilannetta hyväkseen (avaavat vedet, sähköt, netin), lahjoituksiin perustuvat sairaalat ovat sulkemassa ovensa (mitä jää jäljelle tulee olemaan useimmille liian kallista) ja rehellisesti sanottuna asuntojen hinnat eivät siellä palaa (mahdollisesti) koskaan 2006 tasolle. Tosin hyviäkin uutisia on eli jenkkilän ulkomaankaupan alijäämä laskee - vaan tuostakin positiivisuus haihtuu, kun ymmärtää että jenkeillä ei ole enää varaa aikaisempiin ostoksiinsa.

UKn punnan heikkeneminen tuntuu tekevän kaikkea mitä sen ei pitänyt tehdä: teollisuustuotanto ja vienti romahtaneet (seuraavana 3 pv työviikko?), seurauksena työttömyys kasvaa, ruoan hinta kiipeää, valtion lainoitus käy koko ajan vaikeammaksi, kun luottamus UK'hon syöksyy jne. Maailmanlaajuisesti kovasti puhutaan rahamäärän kasvusta, inflaatiosta ja seuraavasta kuplasta, mutta kun kaikki apupaketit uppoavat pankkien kirjanpidon aukkojen laastarointiin (derivatiivien ja muiden vedonlyöntien maksuun) ja yksityisten sekä pankkien luototuksen romahdukseen, niin inflaatiosta on turha puhua vuosiin.

Jenkkilän rahatalouden seuraaminen on ihan älyttömän turhauttavaa, vaikka en siellä asukaan. Lisää rahaa hyödyttömiin kohteisiin eli sotiin ja pankeille kyllä, mutta sitten pienille ihmisille ei loppupeleissä oikeasti samankaltaista löydykään. Niin, ja älkää yrittäkö naurattaa, että asuntovelkaisten auttaminen olisi oikeaa apua. Yksinkertaisesti siksi, että lainojen uudelleenjärjestelyt harvemmin laskevat ihmisten menoja merkittävästi - pikemminkin niillä vain siirretään pankkien roskapaperit liittovaltiolle. Jonka, ainakin sikäli kun minä mitään ymmärrän valtioiden syvimmästä olemuksesta, pitäisi olla kansalaisten parasta ajamassa. Yksinkertaistetusti kai voisi sanoa, että valheet ja halu uskoa niihin estävät oikean muutoksen aloittamisen.

Las Vegas on kaikille varmaan tuttu C.S.I.'stä ja muutoinkin yhtenä USAn olemuksen symbolina. Se on kuitenkin yksi kandidaatti kun ensimmäistä nykyaikaista hylättyä kaupunkia aletaan tuolla lätäkön takana nimeämään. Rakennusala siellä on tyssähtämässä niin kaupallisella kuin yksityisellä puolella, ruoka ja vesi tulevat kaupunkiin satoja kilometrejä kun paikkahan on keskellä erämaata jne. Vähän samantapaisia fiiliksiä löytyy Australiasta, jossa monin paikoin kuivuus (ilmastonmuutos?) on ryöstäytymässä käsistä. Ja mitä ihmiset voisivat tehdä on tipahtamassa valintamahdollisuuksista jo kovin tavallisen kuuloisen syyn takia - ei ole rahaa.

Hehe, jenkkilässä 50% työttömiksi joutuneista on löytänyt töitä. Tosin jutussa ei puhuta miltä alalta tai millaisella palkalla. Bittiavaruudessa tuo uutinen positiivisena leimattiin suoralta kädeltä höpötykseksi - osasyynä kai kun tulee juttuja, että osa työttömistä jää ilman työttömyystukea. Mutta, mutta - ei huolta, pankit ovat kunnossa (omien puheiden mukaan) vaikkakin joka yhdeksäs asunto lätäkön takana on tyhjä.. Tämäkin vielä - miesten alushousujen myynti on laskussa. Hyvä videopätkä jenkkilän pikkukaupungista sekä massiivisista veloista.

Kauppasodasta on tulossa arkipäivää: Kiinan terästeollisuus on niin USAn kuin EUnkin tähtäimessä. Tosin tuon tuomitseminen jenkkilän puolelta taitaa muuttua pannukakuksi, kun Kiina uhkaa (talous?)seuraamuksilla asian tutkimisestakin jo. Japanin romahdus tuntuu jatkuvan aina vain ja pankkien pohjaa ei sielläkään saavutettane ihan heti. Kanadassa työttömyys kuin 1982 ja eläkkeet sielläkin ovat vaarassa. Hollannin suurin talousalan pulju, ING, aikoo myydä 8 Mrd €n edestä paikatakseen taseita. Irlannista kuuluu kummia: poliisi haluaisi banksterien oikeuteen viemistä. Suomessa? sekin päivä saattaa koittaa...

Evans-Pitchard ruotii Irlannin talousahdinkoa tutusta näkökulmasta - €uro ja EKP haittaavat elpymistä. Koskahan mies kykenee katsomaan UKn tilannetta ilman suodattimia? Samaa tietty voisi kysyä kotimaisiltakin päättäjiltä (taloushenkilöt) ja heidän juoksupojiltaan (poliitikot). Joka tapauksessa Irlannissa valtio on ostamassa asuntoalan käytettyjä huussipapruja hyviä sijoituspapereita 80-90 Mrd €n tukitoimina pankeille. Turkki on seuraava virallinen IMFn huora, 45 Mrd US$n lainan kanssa.

Vähän Kiinasta lisää - monta hyvää käppyrää viennistä, tuonnista, taseista jne. Jos joku ei ole huomannut, niin vienti/tuonti (kaikkialla) on joutunut Jupiterin kaltaisen painovoimakentän kohteeksi ts. suunta on jyrkästi alas. Sitä vastoin USAn ja Kiinan toiminta ovat varsin erilaisia resurssiongelmien edessä eli Kiina tekee tavaran toimitussopimuksia miljardien apupakettien/ostojen kautta. Tosin kun miettii öljyn toimitusmatkaa Venezuelasta ja Brasiliasta Kiinaan, niin siinä saattaa jenkkilän laivakaapparit nousta merkittäviksi tulevina vuosina. Niin, lätäkön takana on varmasti opiskeltu noiden somalikaappareiden toimintaa monelta kantilta. Mikä tietysti voi johtaa kaikenlaisiin vähemmän mukaviin reaktioihin :-( Yksi syy Pentagon'in sotapelien muuttumiseen talouspeleiksi?

Lähi-Idästä saamme varmasti kuulla yhtä ja toista tulevina vuosina. Öljy on yksi syy vaikka sitä tällä hetkellä tietenkin on liikaa tarjolla. Samalla kaikki energiapulasta varoittelevat joutavat hullujen huoneelle, allekirjoittanut kai ensimmäisenä. Toinen tietenkin Israel vastaan Iran -tai arabit yleensäkin. Iranin vimosin menestysilmoitus ydinteknologiassa sopii tähän "hyvin", tosin itse olen varsin vakuuttunut että Iranissa ymmärtävät öljynsä lopun olevan käsillä (heillä PO oli jo 1974 n. 6 mtp, tänään jossain 3,4 mtp'n tuntumassa). Siinä ydinvoimala tai pari olisi tietenkin hyvä tulevaisuuden sähkönsaannin kannalta. Toisaalta taas monella varmasti ottaa pattiin Israel'in asenne muita paikallisia kohtaan eli Israel'illa on USAn tukema "lupa" pommittaa muita lähes surutta.

Tulevaisuus saattaa Israel'in sisällä olla melkoista nopan heittoa, koska armeijan väistäjiä on viime vuosina alkanut olla yhä enemmän - puhumattakaan palvelukseensa pettyneistä. Ei siis ihme, että siellä valtio on järjestämässä suuria sotaharjoituksia - osin tietenkin lähes väistämättömään konfliktiin varautuen, mutta varmasti myös muokatakseen ihmisten ajatusmaailmaa. Ajatusmaailman muokkauksesta esimerkki: hollantilainen TV-asema on omassa "oikeuskäsittelyssään" todennut Osama bin Laden'in syyttömäksi 9/11 tapahtumiin. Ilmeisesti FBI on samaa mieltä, kun bin Laden'in etsintäkuulutuksessa ei puhuta 9/11 tapahtumista mitään (VAROITUS: linkki vie FBIn sivuille ja Isoveljen listauksiin). Etsintäkuulutuksen päiväys on 2001 lopusta eli eivätkö ole muistaneet päivittää sitä vai - vai mitä?

Mexicocity'ssä 5 milj. ihmistä (tot. 20 milj.) joutuu taiteilemaan ilman vettä 36h. Ja kuka ei ole tajunnut, niin ihmisestä tulee melkoista pullataikinaa ilman vettä varsin nopeasti. Tuota ei täällä tietenkään osaa ajatellakaan, kun vettä pursuaa joka paikasta. BBC kysyykin josko myös ympäristölle pitäisi järjestää apupaketteja. Tämä tietenkin ohittaa sen tosiasian, että SuperLama helpottaa ympäristön painetta paremmin kuin mikään apupaketti.

Sitä vastoin kun nousua jossain välissä yritetään, niin tulemme huomaamaan, että (tuotanto yms.) rajat ovatkin tulleet romahduksen aikana alaspäin pysyvästi - ja jatkavat laskuaan ellei keksitä jotain täysin mullistavaa energiapuolella. Veikkauksia tuolle, kun rahoitus kuristuu rajusti nykyisestä? Itse en kauheasti näe sellaisen "pelastuksen" itse asiassa auttavan yhtään pitemmän päälle, koska silloin ei ongelmien ratkaisumalleja muutettaisi mitenkään. Tyly tosiasia vain on, että nykyajattelulle ei ole tulevaisuutta.

Yksi oleellisimpia asioita jatkojen kannalta on tietenkin ruoan tuotanto. Huh? eihän tuosta puhuta mediassa mitään... niin, olisiko ehkä syytä? En tiedä muiden vatsahapoista, mutta itselläni ainakin DVD-levyjen ja muiden sulattelu on vähän heikkoa. Historiasta kun lukaisee 1930-luvusta, niin siellä lukemattomat pellot jäivät kesannolle, koska hinnat olivat liian alhaisia tuotannolle. Nykymenon lisänä näyttäisi kuitenkin painavan vielä kalliit lannoitteet kupissa. Toisin sanoen finanssi-indikaattoreita seuraten moni saa tutustua usein ensimmäisenä listattuun Ilmestyskirjan Ratsumieheen, Nälkään. Valitettavasti noita antisankareita on yhteensä neljä...

 

DD

Frank Frazettan taidetta lisää täältä.

Katolinen kirkko, aina luotettava pelastaja. Siis pappien ja imagonsa pelastaja - kannattaa katsoa BBCn dokumentti Sex, Crimes and the Vatican (tuolla linkin sivustolla on paljon muitakin hyviä videoita, kun näin lomapäivinä voisi katsella). Tietenkin katolisen kirkon puolesta dokumentin esittämät asiat kiistetään. Nykyinen Paavi on ollut mukana ohjeistamassa asian vähättelyssä ja piilottelussa, vaikka tietysti peittelyllä on pitkät perinteet. Paavin viime aikaiset puheet tosin kertovat jonkunlaisesta vinksahduksesta arvomaailmassa - ainakin minun mielestäni.

Dmitri Orlov'lta hyvä, ajatuksia herättävä pätkä - hyvästit 21. vuosisadalle. Tässä toinen kun toteaa jenkkilän lopun olevan lähellä - pelkkä avauskappale kertoo jo paljon. Jenkkisysteemi muistuttaa Neuvostoliittoa yhä enemmän eli systeemi on lähinnä pseudodemokratiaa hienosti sanottuna. Hyvänä esimerkkinä huumerahan käsittely lätäkön takana - jos pankki jää kiinni, niin rahalla selviää. Entäs pieni ihminen? On se hyvä kun meillä täällä maailman laidalla ei ole tuollaisia ongelmia, eh?

 

Voisiko Suomessa toimia tämä? Tallinnassa pystyssä hyvien tekojen "pankki". Piristävää vaihtelua "ojassa" kahlaamiselle :-)

 


10.04.2009 22:17 |