YLÖSNOUSEMUS JA USKOPERUSTEINEN (MAAILMAN) TALOUDENKUVA

Uskonto voi olla hieno asia ja auttaa monien arkimurheiden kohtaamisessa. Taloususkonto on sitten jotain toista... Tämä meni pari viikkoa sitten ohi - Nalle Wahlroos on varma, että talous on kääntymässä. Miehen mielestä markkinavoimat ovat kykeneviä korjaamaan tilanteen ja (finanssi)maailma pelastuu. Nyt on kyllä pakko sanoa - minulle samoja tabuja, kiitos! Niin, reaalimaailmallahan ei ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa, usko-perusteisessa maailmassa kun eletään. Tulee mieleen Bush'in faith-based koulujärjestelmä ja Irakiin höökiminen (suosittelen J. Gray'n Black Mass, Apocalyptic Religion and the Death of Utopia - löytyy tuosta oikeasta sivusta Amazon'in listoilta). Riittää kun sanoo, että talous kääntyy, koska me uskomme niin - ja se kääntyy. Joo - ja minä voisin myydä halukkaille presidentin linnan sopuhintaan...

 

Hyvä toteamus - kuka kuvittelee ymmärtävänsä CDSt elää Lala-maassa. Toisaalta jos sanomme, että ne ovat puhtaita vedonlyöntilippuja, niin lienemme lähellä totuutta. Derivatiiveista (tai kotoisasti johdannaisista) tulee varmaan historian kirjoihin varsin synkkä selitys lähinnä kirosanaa muistuttaen. Kun talous joskus nousee, niin saa nähdä mitä hienoa sitten taas keksitään :-)

Evans-Pitchard pääsi jälleen toteamaan, että EKP on surkeuden syy. Ilman sitä kai voisi asiat olla yhtä hyvin kuin USAssa tai UKssa? Kaveri on siis hyvin inhimillinen, lähellä olevia ongelmia on vaikea tunnustaa. Pari kouriintuntuvaa esimerkkiä jenkkikaupunkien epätoivosta tässäkin: hiljaista on ja velkaa velan päällä. Mutta ei se mitään, markkinat ovat nousussa ja lama on ruksattu yli päiväohjelmasta. Tai no, tuotakin tekstiä kun lukee eteenpäin niin jotenkin tulee ihan toinen olo. Tai tämä - tai tämä.

UK: ei nousua ennen 2012, mutta edelleen tarinaa lukiessa jää käteen sanoma: nousu tulee, koska se tulee (lopun optimistiosion ehkä syytä ohittaa haaveiluna). Yksinkertaista, eikö? Ismeillä riitely on tavallaan huvittavaa, kun pitäisi mennä eteenpäin luonnon ja rajallisuuden ehdoilla. Valitettavasti ihmisluonto on taipuvainen ottamaan hyötyä NN'stä aina johonkin suuntaan enemmän (oma napa lähinnä jne.) ja seurauksena on ajan kanssa aina jonkunlainen romahdus. Luomakunnan kurnu ja muuta hienoa.

Jenkkilä: kaikki kunnat Moody'sin mukaan riskialttiita. Samoin sosiaaliturvan kohdalla kuvitelmat ongelmien alkamisesta 2017 ovat selkeästi toiveajattelua. New York: vararikon välttämiseksi kaupungin leikattava työvoimaansa rajusti. Monelle Obamaan luottaneella näiden lisää sotarahoitusta -uutisten voisin kuvitella olevan vähän hankalia niellä - toisaalta taas ihmisillä on käsittämätön kyky/halu järkeillä itselleen epämieluisat asiat toiseksi kuin ne ovat. Jokainen voinee tämän omalta kohdaltaan myöntää... vai olenko ainut itseään huijannut?

Onneksi riippumaton ja toimintavarma FED on ajan hermolla. Vaan sitäkin on alettu viime aikojen tapahtumien valossa katsomaan varsin kylmällä silmällä. Eikä ihme, minäkin haluasin olla FEDin kamu-listalla - rahaa, niin kotimaista kuin ulkomaista, virtaisi hädän hetkellä aina apuun. Hassua, että pienille ihmisille ei vastaavia apuja tunnu riittävän puheista huolimatta.

Keski-Lännen romahdus tulee olemaan kuin 1930-luvulla, nyt vain ongelmat ovat väestömäärän kasvun, energiariippuvuuden, ruokatuotannon jne. takia moninkertaiset 80 vuoden takaiseen. Autoalan haihtuessa työttömyys tuolla tulee olemaan ihan käsittämätöntä luokkaa. Tässä hyvä yhteenveto paikalliselta kirjoittajalta, varsinkin viimeinen lause on karu:

 

It takes almost 20 years to rebuild your economy, and usually you waste five to six years because of denial.

Vie lähes 20v uudelleenrakentaa talous - ja tavallisesti 5-6v menee hukkaan ongelmien kieltämisen takia. oma suomennos

 

Sitten kun mietitään, että halpa energia on lähdössä pois saatavilta, niin haaveet noususta... niin, vaativat vahvaa uskoa. Itse kyllä ajattelin toimia varmistaen jotain muuta - esim. ruokapuutarha, yksinkertaistaminen ja turhien kulujen, matkojen, hilavitkuttiminen leikkaaminen arkipäivän oletuslistalta ovat idioottivarmoja valintoja. Toisaalta minähän olenkin tampio jollamies...

Kiinan keskuspankki vannoo järjestävänsä likviditeettiä tarpeen mukaan eli ei hätää? Lainaus onkin kasvanut 6x vuodessa - homma siis hanskassa? Onhan maalla tietysti varaa, mutta jotenkin on epämieluisa olo vatsanpohjassa heidänkin toimintamallista.

Pankit yrittävät rakentaa luottamusta sijoittajiin alkuvuoden kirjanpidollisten kikkojen hyvien tulosten valossa (mark-to-make-believeTM). GS aikoo myydä osakkeitaan maksaakseen liittovaltiolta saamansa apupaketin takaisin - ostajia? Ajatus on tietenkin päästä irti apupakettiin liittyneistä sidoksista... Citigroup'in johtoportaassa taitaa tulla pientä uudelleenjärjestelyä, koska yhtiökokous tuskin menee viime vuosien tapaan. Krugman suosittaa finanssialan palauttamista tylsäksi, ei enää luovaa derivatiivien yms. keksimistä. Lienee päivän selvää, että olen samaa mieltä.

Suomalaisilta taisi 2001 Enron -ryminä jenkkilässä mennä vähän ohi, mutta kenelläkään tuskin on jäänyt mieleen, että homma olisi siellä pieniä ihmisiä pehmein käsin kohdellut. Soh, nyt kuitenkin yhä useammasta lähteestä verrataan nykyistä talousmenoa Enronin isoveljeksi. Tarkoittanee, että kyyti tulee olemaan kylmää kun lasketaan pystyssä olijat pölyn laskeuduttua. Vähemmän huvittavaa on se kylmä fakta, että nyt tuo ropina ei pysy jenkkilän rajojen sisällä.

Tuota odotellessa voimme seurata hyvin-menee numerotietoja jenkkilästä: ensimmäisestä apupaketista on jäljellä 100 Mrd US$a. Pelkästään maaliskuussa liittovaltion alijäämä oli 192 Mrd Us$a, kun koko vuoden 2008 alijäämä oli 455 Mrd US$a ja vimosimpien kuvitelmien mukaan 1800 Mrd US$a tänä vuonna (vasta 2kk sitten puhuttiin 1200 Mrd US$sta, huh?). Maassa ovat myös verotulot romahtamassa (-50 -90% riippuen kohteesta) sekä liittovaltion pitäisi "rullata" (maksaminen taitaa olla vähän niin ja näin) kevyet 2600 Mrd US$n lainapaprut tänä vuonna (pitkähkö linkki).

Em. numeroista voi vetää johtopäätökset, jotta rahoituksen kasvun (yrityksen) jatkuessa samaa tahtia, niin tälle vuodelle helposti alijäämä hiipii jonnein 3000 Mrd US$a + rullattavat eli 5000 Mrd US$a minimum. Lyhyesti sanoen: jenkkilän liittovaltio tulee kiemurtelemaan kuin mato koukussa tänä vuonna - seuraavista puhumattakaan. Varsinkin kun ties kuinka monesta yhteydestä on tullut selväksi, että liittovaltio yksinkertaisesti hukkaa rahojaan (tässä ja tässä - sekä erityisesti tässä). Milloin ihmiset alkavat oikeasti ärhentelemään touhusta eli eläkerahojen, tulevaisuuden verotulojen jne. siirtämisestä loputtomasti nälkäisten pankkien kitaan? Mölinää pankkeja vastaan on alkanut kuulua korkealtakin (UK), vaikka ainakin jenkkilässä pienten kitinät (tässä ja tässä) ovat mitä ilmeisimmin pysyneet poissa pääuutisista.

Kysymys - kuka uskoo, että Obamalla on asiaa toiselle kaudelle, jos näistä visioista toteutuu edes murto-osa? Samoin jos hänellä on apunaan räikeästi pankeista riippuvaisia miehiä jatkossakin. Pääsiäisen aikaan tietysti sopivat ylösnousemuskertomukset, mutta ihmeiden aika taitaa nykymaailmasta olla ohi. GM ehkä selvimpänä kuolevana instituuttina omista puheistaan huolimatta. Toinen on jenkkilän tyypilliset ostoskeskukset - niiden tulevaisuus nykyoletuksilla on vähintäänkin kyseenalainen.

Syksystä on tulossa melkoinen spektaakkeli - ja naapurien mollaaminen on vasta esimakua tulevasta. Eurooppa? Gosh, kun jotain varmaa voisikin sanoa... Joudunkin tyytymään siihen, että joulun peruutus saattaa tulla ajankohtaiseksi monin paikoin :-/

 

G7industrial

 

Yhtä piristävästi tuntuu menevän G7 maiden teollisuustuotanto. Tylyin tietenkin Japani, jolla romahdus lähestyy 50%'a vuoden takaisesta. Tässä muutama käppyrä osaketuotoista lisää - jotka osakkeisiin sijoittaville saattavat aiheuttaa pään raapimista. Tai ehkä tarkemmin sanoen - pistävät osakesijoittamisen erinomaisuuden vähän toisenlaiseen valoon. Vaan ei asiat täällä kotimaassakaan ihan ruusuisilta näytä (teollisuuden tilauskanta, tilastokeskus). Tai no, poliitikkojen puheita kuunnellessa asiat ovat tietenkin vähän toista. Onneksi sentään on olemassa näitä hyviäkin tietolähteitä ihan suomalaistenkin organisoimana: €tanan sääasema ja WatchingTheCrisis omia suosikkejani. Tsemppiä vaan kaverit, teitä tarvitaan!

Goldman Sachs ei oikein pidä puljusta kirjoiteltaviin faktoihin bittiavaruudessa eli oikeustoimia tulossa? Kunhan ei allekirjoittanuttakin odottaisi kaikenlainen nöyhtä, uhkailu jne. - tai no, taidan olla vielä varsin pienen ihmisjoukon lukulistalla... tarkoittaa siis, että laittakaa linkkejä jakoon ystäville, sukulaisille, työpaikoille, keskustelupalstoille jne. Omat linkitykseni keskustelupalstoilla kun välillä tuntuvat häipyvän bittilimboon, joskus tulee olo, että en ole kovin toivottu vieras :-D

Tässä pitkähkö, erinomainen juttu Islannin koetuksista, nyt maasta ollaan ryöstämässä kaikki resurssit kansalaisia myöten finanssihörhöjen tumpulointien maksuun. Jep, näin se menee tavan kansalaisten osalta nykysysteemissä roikkuessamme. Kannattaa miettiä kaksi kertaa, jos ehei - ei tuollainen tänne Suomeen tule -ajatus pyörii päässä. Veikkauksia, että moniko Islannissa ennakoi nykymenoa vuonna 2007?

 

Lopuksi vielä historian siipien havinaa Keynes'in mukaan - kannattaa miettiä yhtäläisyyksiä nykytalouden tilaan ympäri maailman. Samoin sitaatin päiväyksen pitäisi näitä käänne on täällä -hemmoja vähän mietityttää - yli vuosi lokakuun 1929 romahduksen jälkeen.

 

At this moment the slump is probably a little overdone for psychological reasons. A modest upward reaction, therefore, may be due at any time. But there cannot be a real recovery, in my judgment, until the ideas of lenders and the ideas of productive borrowers are brought together again; partly by lenders becoming ready to lend on easier terms and over a wider geographical field, partly by borrowers recovering their good spirits and so becoming readier to borrow. Seldom in modern history has the gap between the two been so wide and so difficult to bridge.

Tällä hetkellä (pörssien/talouden) alamäki on luultavasti ampunut hieman liian syvälle psykologisin perustein. Kohtalainen nouseva reaktio voi alkaa minä päivänä tahansa. Sitä vastoin mielestäni todellista paluuta ei voi olla ennen kuin lainoittajien ja tuotteliaiden lainaajien näkemykset kohtaavat jälleen. Osittain lainoittajien pitäisi antaa lainaa helpommin ja lainaajien pitäisi kadottaa synkät mielialansa ja lainata huolettomammin. Harvoin nykyhistoriassa näiden kahden välillä on ollut näin leveä ja vaikeasti ylitettävä rotko. oma suomennos

- John Maynard Keynes, joulukuun 27., 1930

 


12.04.2009 16:44 |