NÄYTELMÄN ON JATKUTTAVA - SHOW MUST GO ON

Talousromahdus on oiva tilaisuus pelipakan uudelleenjärjestelyyn - kilpailevien pankkien ja muun shoppailuun. Asiaan tietty kuuluu, että harva juttu käsitellään julkisesti eli tapaus pankkien stressitestit (sikäli kun niitä edes tehdään). Kaiken vakuutetaan tietenkin olevan ok, mitä nyt ne pankit tarvitsevat vähän veronmaksajan taskunpohjalta: Wells Fargo 50 Mrd US$a, BoA viime viikolla yli 30 Mrd US$a jne. Nuo puljut edelleen hoitavat lainoitusta, mutta pikkuteksteissä paljastuu vaatimattomasti kasvaneet oheiskulut - esim. 30% korot.

 

Stressitesteihin liittyen ja talouden uudelleenjärjestelyyn kuulunee toisten näyttäminen vahvemmilta kuin toiset. Joku päivä sitten oli juttua kuinka Goldman Sachs maksaa liittovaltion apupaketit takaisin. Ei liene kaukaa haettu, että sillä pakotetaan muita pankkeja vastaaviin tai sitten nuo leimataan kaatuviksi ja poistetaan pankkimaailman kartalta. Sinne sitten kun jää GS, JP Morgan, Citigroup'kin ehkä, niin voimma vain kysyä onko tuollainen järjestely pienen ihmisen kannalta hyvä... Talouden jatkojen kannalta on hyvä miettiä myös että 1930-luvun jälkimainingeissa firmojen tulojen paluu romahdusta edeltävälle tasolle saattoi kestää jopa 20v. Tässä 10 tarkistettavaa juttua, kun haluaa tarkistaa josko elää banaanitasavallassa.

Jenkkilä: maan velat, vastattavat ja muut 115-315 bilj. US$a. Sekaan voi vielä heittää 1200 bilj. US$n muut derivatiivit, jos ei luvut tarpeeksi pelota. Pistää tosiaan miettimään miksi US$ on enää edes olemassa. Ah, tätä ihmisen "loogisuutta"... Economic populist tekee numeroista myös omat johtopäätöksensä - entä media?

UK: asuntojen myyntiajat venyvääääät, mutta taloudessa pahin on kuulemma lokakuun jälkeen ohi. Anteeksi kuinka? Minä luulin, että UKssa on tiukat nautintoainelait - ehkä ne eivät koske ekonomisteja? Tai ehkä tajuntaa laajentavat kuuluvatkin työn kuvaan kuin aamukahvi tavan tallaajille... Ah, joo - UKn talous näyttää niitä nousun merkkejä jo nyt eli takaisin sinne soffalle puuppituubia katsomaan.

Irak: Carlyle Group'in alafirma hoitaa 322 milj. US$n ostokset Irakin armeijalle, mutta kauppakohteena Mil-17 venäläiset helikopterit. Umm - ja asiaan tietty kuuluu, että kauppaa ei tarvitse edes kilpailuttaa. Sisäpiirikauppoja?

Islanti: pankkibusiness on ulottanut lonkeroitaan kaikkialle, asiaan liittyy kaikenlaisia kummallisuuksia - sisäpiirikaupoiksikin niitä kai voi kutsua tuollakin. Tässä vielä parin päivän takainen prof. Hudson'in erinomainen juttu Islannin talouskaappauksesta, jos meni ohi aikaisemmin. Mietittävää riittäisi - jos asiaa käsiteltäisiin mediassa täälläkin oikeasti. Ai niin, vieläkö joku kuvittelee, että suomalaiset apurahat saarivaltioon joskus palaavat kotimaahan? Poliitikkojen vastaukset minä kyllä arvaan, mutta entäs reaalimaailmassa?

Kiina: US-velkapaprujen ostohimot laskevat. Uutta talouden apupakettia jo mietitään - hassua, eikös asioiden pitänyt olla jo vähintäänkin nousussa? Kunhan ei olisi nyt sinne tänne viskellyt apupaketit lainat menneet vähän kyseenalaisin perustein eli takaisinmaksut epävarmoja? Ratkaisu? Soh, lisää velkaa systeemin pumppaamiseen, seuraukset? Ugh... Jatkojen kannalta kannattaa muistaa myös, että maassa on pian 32 milj. miestä ilman vaimoa. Virallinen työttömyysaste 4,2%, länsimaisesti laskien jopa yli 20%. Ei siis ihme, että rahoitusta naapureille järjestellään, jossain välissä maksuaikataulujen myötä tullee kaikkea kahnausta ja sitten vain miehet armeijaan sekä niitä vaimoja hakemaan järjestystä ylläpitämään naapureihin.

Tämä oli mielenkiintoinen löydös - Mr Soddy, kemian Nobel-palkinto 1921 esitti taloutta perustuen fyysiseen maailmaan. Kaikenlaisia hörhöjä sitä onkin ollut liikkeellä - olisi äijä joutanut pysymään siellä labrassaan. Hmm? Minäkin ehkä siis olen ihan väärässä hommassa nyt :-D

Humpitum - "nanoteknologia pelastaa" -iskulause taitaa olla jokaisen jo kuullut? Nyt sitten pikkukysymys jotta miksi sitä on ruokalautasella ja se on osoittaunut myrkylliseksi? Tosin herra Illuminato'n nimi saa tämänkin jutun siirtymään varmasti hupilaatikkoon, eh?

 


14.04.2009 07:25 |