KUKKULAN KUNINGAS, GOLDMAN SACHS 

Kirjanpitokikkailua a la GS: tulot joulukuu-helmikuu ja menot tammikuu-maaliskuu. Siinä hävisivät sopivasti 1,3 Mrd US$n alaskirjaus-tappiot joulukuulta ja julkaistiin 1,7 Mrd US$n voitot, hmm... Suomen TV- yms. uutisissakin (sikäli kun niitä kukaan jaksaa katsoa) tuo plus-tulos on imaistu totuutena. GSn touhut ovat kaikkinensa varsin mielenkiintoisia: se aikoo palauttaa liittovaltion tuet (virallisesti?) päästäkseen toimimaan vapaasti. Rahat ovat perua AIG'lta eli veronmaksajan rahoilla maksetaan veronmaksajalle velka (veikkaan, että jäi vielä ylimääräistä tuostakin operaatiosta). Samalla paljastetaan, että puljulla onkin 164 Mrd US$a (miksi siis sen alunperinkään tarvitsi hakea 10 Mrd US$n apuja liittovaltiolta?) pelatakseen seuraavaa apupakettirulettia, häviäjää tuskin tarvitsee kauan arvailla - veronmaksaja? Pulju oli myös mukana ajamassa vararikkoon öljyn jakeluverkkoa hoitavaa firmaa viime vuonna. Niin, ja valtiovarainministeriö vilisee GSn miehiä - eturistiriita? Ei jenkkilässä.

 

Olisiko jotain uutta auringon alla? Ei oikeastaan - Summers: viime aikoina talous selvästi tasapainoisempi, ööö... Bernanke: Talous on tasapainottumassa, ahaa... Obama: havaittavissa toivon välähdyksiä, umm - käyttääkö hän röntgenlaseja? Lisää hyviä ajatuksia, Fannie Maen pomo hoitamaan vimosimman talousapupaketin jakelua/johtamista. Kalle Karhu ruudinkeksijänä: GMn kupsahtamisesta iso lasku liittovaltiolle. Tämän täytyy olla huumoria, kolmannes MBS-derivatiiveista ilman takausta. Kysymys Suomen eläkerahastoille - tietoa omien US-paprujenne statuksesta?

UK: kouluihin ei sijaisopettajia, kapakan portsarit, vankilavahdit armeijataustalla jne. ovat parempia. Perusteluina on "yleisön kontrollointi" - uh-huh... Pelot aavekaupungeistakin lisääntyvät. UK-yhteiskunta tutisee muutoinkin peloissaan, siellä kai kohta aletaan jakamaan rauhoittavia valtiojohtoisesti? Median ja valtion pelottelu terwarwisteistä ja muista on kantanut hedelmää, sano.

HSBC'n riski jenkkilän luottokorteista 50 Mrd US$a - pistää kysymään, että mitä järkeä on lähteä toisen maan luottokortteihin sijoittamaan (älkää vain kertoko suomalaisista vastaavista sijoituksista). Samaan syssyyn on hyvä muistaa, että jenkkilässä on pelkästään luottokorteista poistumassa 1-2 bilj. US$a tänä vuonna riippuen lähteestä - ja maan viime vuoden BKTsta (14 bilj. US$) 70% on riippuvainen yksityisten kulutuksesta. Puolet pois (jälleenmyynti tipahti 9,4% vuoden takaisesta)? Moneksiko vuodeksi?

Singaporen talous syöksyssä, -19,7% pudotus ensimmäisellä vuosineljänneksellä vs edellinen neljännes. Uh-huh, ollaan siirtymässä pois edelliseen vuoteen vertailusta... Venäjänkin pankkikriisi taitaa olla vasta alussa eli vuosi 1998 taas täällä? Maailmanlaajuisesti mainostukseen käytettävä rahoitus -7% tänä vuonna - tästäkin laskusta puuttuu tietty tulevan syksyn romahdus, ei ole hauskaa ei. Southpark'in Cartman kai sanoisi "fuck you guys, I'm going home". Ongelma vain on, ettei ole olemassa tältä myrskyltä suojaavaa kotia.

Kiinassakin kiinteistöjen arvot puolittumassa. Hollanti: finanssimyllerryksen lasku tähän mennessä 26ooo €/aikuinen. Taloussanomatkin on herännyt todellisuuteen - deflaatio, täältä tullaan. Puola odottaa 20 Mrd US$n IMF-apuja, kunhan ei kävisi kuin ketulle pihlajanmarjojen kanssa :-( AIG puree kannikkaan Saksan kunnissa ja New York'in joukkoliikenteessä, tekstiä tavatessa kyllä vääntää vatsassa: infrastruktuuria myytiin surutta jenkkipankeille. Veikkauksia käyttömaksuista tulevaisuudessa?

Ruotsin tilanne on pelottava tuossa kivenheiton päässä: BKT -4,2%, vararikot +85%, työttömyys 11-12% 2010-11 - ja nämä arviot nykytiedon valossa. Wallenberg'in perhe taitaa tuolla verhon takana kiskoa nyörejä paremmin kuin yksikään perhe jenkkilässä... Suomennos: veronmaksajilta rahat pankkien seikkailuille Balttiassa. Se on kansankodinkin tulevaisuus vaakalaudalla.

Kolme vuotta sitten Bush hymyssä suin kirjoitti lain, jonka piti vaikeuttaa vararikkoon hakeutumista yksityisille ihmisille. Laki ei oikein toimi, ennätysmäärin firmoja/ihmisiä kupsahtelee. Toisaalta, jos lakia ei olisi, niin miten paljon noita olisi enemmän nykyisestä? Vaan ei huolta, nousuvettä on huono paljain käsin pysäyttää - tässä tapauksessa lakia kai voi pitää jättihansikkaina eli hetken auttavat, sitten finanssiluontoäiti vie voiton...

Menoveden kulutuksen kurahdus lätäkön takana tuo mukanaan "hassuja" seurauksia: verotulot alas, kauppoja/huoltamoita sulki, teiden jne. ylläpito hyllylle. Jenkkilän verotulot riittämättömät 40 vimosen vuoden aikana - paitsi viitenä, aplodien paikka? IMFn entinen pääekonomisti - onko USA kuin Venäjä? Ainakin käsite finanssialan oligarkit kuulostaa kovin, kovin todelta. Rehellisiä kun ollaan, niin nyt olisi oikea aika miettiä finanssiala uusiksi kaikkialla (fat chance sanoisi jenkki). Nykysysteemihän edellyttää 2-3% jatkuvaa kasvua joka vuosi - veikkauksia mitä tapahtuu, kun se ei toteudu... Haha, vimonen apupaketin saaja - demokratia?

Paluu vapaaseen kapitalismiin voi olla monelle melkoinen ylläri - ei työterveyshuoltoa, ei eläkkeitä jne. Jos niskoittelee sylttytehtaalla, niin oven takana on uusia halukkaita työläisiä vaikka kuinka - Kiinan/Intian tehtaat loistavia esimerkkejä viime vuosilta. Harvard mahtaa kiittää vanhan pomonsa jätöksiä - derivatiivisotkut kuppaavat miljardin toisensa perään - arvaako kukaan? mm. GS'lle ja JP Morgan'ille... Minullekin kelpaisi 500ooo US$n kk-palkkio ei-mistään.

Paavi ei pidä Obaman abortti-ok lähettiläistä, olipa ylläri. David Attenborough: ihmisiä on liikaa - voin vain kuvitella palautteen "faneilta". Asian "ratkaisu" taitaa tulla luontoäidin kautta - Intian maanviljely massiivissa vaikeuksissa.

Pientä jännitystä ydinaseista pitäville ja globaalista sodasta haaveileville (jos sellaisia lukijoista löytyy): Pohjois-Korea irtisanoutui neuvotteluista ja Venäjä testilaukaisi Topol-ohjuksen viime viikolla. Tästäkin voisi vetää hassuja johtopäätöksiä - Lehman Brothers'illa on varastoissaan tarpeeksi uraania pommin tekoon. Myydäkö eniten tarjoavalle vai mitä? Ah, minä tiedän - markkinat ovat aina oikeassa - myyntiin siis.

 

Steve Keen vetää hyvän yhteenvedon mitä on tulossa. You ain't seen nothing yet.

 

Minusta on hauska nähdä, että sivuilla on kävijöitä edelleen varsin Rautaruukilta, Koneelta, Fortum'ilta ja muilta isommiltakin tahoilta. Laittakaa jotain palautetta, täytyyhän täällä olla jotain mistä voitte sanoa painavan sanan (?) ;-)

 


14.04.2009 18:40 |