KAUNEUS TOTUUS ON KATSOJAN SILMISSÄ

Onneksi ei minun veikkaukset koskaan toteudu - Kalifornian julkisten työpaikkojen eläkerahasto ostamaan kakkaa Citigroup'ilta. Goldman Sachs'in osakeannista tämän jutun keskusteluissa: antipäivänä osake aamulla 130 US$a, antihinta 123 US$a - hyvä kauppa? Kun anti ohi, niin osake 115 US$a. Miljardööri harmittelee Tribune -sanomalehden ostoa, mutta tuossa linkissä on toinen tärkeämpi pointti. Tekstin seassa huomaamattomasti mainitaan, että kaupallisten kiinteistöjen arvo on laskenut 30% - ja tuo oli koko artikkelin otsikkona jonkun aikaa. Joku ei kai pitänyt siitä ja otsikko korjattiin vähemmän hälyttäväksi. Kuka kontrolloi tietoa ja muuta viatonta, Orwell eh?

 

S&P ennakoi kolmanneksen €urolandian huonoista velkakirjoista laukeavan. Moody's buuaa Suomen pankeille. Itävalta IMFn juttusille, kun Itä-Euroopan lainat laskevat reisille? Em. artikkelin käppyrässä vilahtaa ruotsalaispankkien panokset samoin, reilu 20% ruotsin BKT'sta -hm-hmm-... Ukrainassa ovat johtoporsaat kaiken käninänsä keskellä samaa mieltä - IMF'ltä saatava rahaa. UK: köyhyyden torjunta epäonnistumassa - eikä tulevaisuus lupaa parannusta oikein mihinkään.

Kiina kerää raaka-aineita, mm. kuparia hurjasti - onko siitä tulossa seuraava valuutta? Asiaa sivuten, Kiina ei manipuloikaan valuuttaansa (Orwell on arkipäivää yhä enemmän). Vaan ei se deflaatio sielläkään ole pois mahdollisuuksista, BKT laskee 1992 tasolle (kirjanpitoa aikaisemmasta ei ole).

Arska yrittää kerätä luottamusta Kaliforniaan, kelpaako velkapaprut paremmin kun niissä on Obaman takaus? Mistä tulikin mieleen, pankkien stressitestien julkistusta siirretään toukokuulle ja sittenkin tuloksia kerrotaan valikoiden. Siinä mallia Obamban lupaamasta läpinäkyvyydestä liittovaltion toiminnalle. Ah, niin - ehkä ajatus oli, että läpinäkyvyys toimii vain toiseen suuntaan: valvonta ylittää kaikki rajat mitä sille on asetettu, oliko yllätys?

Kummallista, riskirahaston johtaja on huijannut. No hän on varmaan viimeinen sitten (ainakin tällä viikolla - toisaalta viikossa on vielä aika monta päivää jäljellä, hmm...). Tässä lisää "kummallisia" juttuja GSn statuksesta, pulju tosiaan maksaa 10 Mrd US$a liittovaltiolle, mutta pitää taskussa (ainakin) 28 Mrd US$n takaukset. Samassa jutussa mainitaan tuon osakeannin tappiot ostajille - 368 milj. US$a samana päivänä. AIG jatkaa antamistaan - penneillä dollareita ja muuta kohtuullista.

Pikkuhiljaa jenkkimediassa ollaan heräämässä näihin liittovaltion (veronmaksajan viime kädessä takaamien) Freddie Mac ja Fannie Mae asuntolainajättien turpoamiseen, AIGn käyttö Wallstreetin hyväksi on pientä noihin verrattuna. Vaan nythän tuon valokeilan kääntäminen noihin onkin ok kun niihin on imuroitu eri lähteiden mukaan ainakin 5 bilj. US$a kakkapapruja - ei ihme, että noiden puljujen johto nosti kytkintä. Samaan syssyyn tämäkin, valvontaviranomainen mieluummin eläkkeelle kuin allekirjoittaa noiden tulokset.

Siellä menee, sano: US-talous back to 1955 - kädet alkavat nousta pystyyn, kun deflaatiostakin puhutaan. Myyntiverotulot laskevat lujaa, mitäs nyt? Aa, mitenkäs olisi verot 2x? Vanhus- yms. huolto viemäriin, opettajat pihalle, jenkkilän luonnonpuistot myyntiin? Toinen "hauska" vertaus jenkkilässä 2006 vs 1955, verokäytäntö on muuttunut varsin radikaalisti eli ylin tuloluokka säästää 3x tänään.

Tyynenmeren Fiji antaa yhdenlaisen vision tulevasta - valuutta leikataan (omien sanojensa mukaan) viehättävän diktaattorin toimesta. Tuolla varmaan nuo vähemmistökysymykset ovat iso ongelma, puhumattakaan energiariippuvuudet. Thaimaa on puolestaan malliesimerkki BKTn ohjautumisesta ylemmille tasoille - ihmiset eivät ole enää tyytyväisiä pöydältä tippuviin mureniin.

Sveitsin UBS 1,75 Mrd US$n tappiot, 8700 ihmistä pihalle. Fiat Chrysler'ille, leikkaukset välttämättömiä tai ei kauppoja. Mitenkähän työläisten kasvot vääntyvät kun aletaan puhumaan Kiinan työoloja vastaavista sillä sinnehän tässä ollaan menossa - kilpailukyvyn nimissä. EKPn Weber: ei kiinnostusta auttaa markkinoita suoraan, vaan pankkien kautta. Onnea vaan yritykselle...

Dumpidum - Japanissa työttömät mars, mars maaseudulle ruokaa viljelemään. Tuossa uutisessa jos missä on tulevaisuuden kaikua luulen minä. Kaupungithan perinteisesti ovat eläneet maanviljelyn "selässä", jatkot? GM-maissi pannaan Saksassa, 1500 viljelijää Intiassa itsemurhaan velkojen ajamana - fyysinen maailmakin on pahoja merkkejä näyttämässä eli pohjavesi pakenee alas ja lujaa.

OPEC: öljynkulutus puuuuuutoaa, Venäjällekin siitä seurauksia: vuosi sitten taivas rajana kehitysvisioille, (alkup. linkki venäjäksi) nyt -mmm- projekti poikineen jäihin (alkup. linkki venäjäksi). Taustalla tietty öljytulojen romahdus, vaan ei nuo pankkialan ongelmatkaan ihan pientä ole: 20% lainoista pärskähtämässä silmille? Australiassakin ihmisten tulevaisuuden turvat sulavat kuin jäätelö kesähelteellä. Ajan merkit: 13v pankkirosvo.

 


16.04.2009 06:36 |