KUKA VIELÄ KIELTÄÄ DEFLAATION?

Deflaatio on pureutunut systeemin jo tiukasti: Itä-Eurooppa matkalla rotkoon, helmikuun Euroopan teollisuustuotanto romahti 18,4%, eniten koskaan. Jenkkilässäkin vastaava jatkuu. Autoala jatkaa tuttua rataa kaikkialla, myös Euroopassa vaikka valtiot ja firmat ovat kaikenlaisia porkkanoita jakelemassa ostajille. Epärealistisin lupaus tänään: UK jakamassa 5000£ vuonna 2011 sähköauton ostajalle. 2 kommenttia tuohon: ei millään ja ei koskaan. Syy on yksinkertainen, UK on vararikossa silloin ja autoala pitkälti suljettu. Ellei sitten ole tarkoitus maksaa rikkaille autojensa sähköistäminen ;-)

 

Jenkkilän asuntoalan valtiovetoinen pumppaus on tulossa tiensä päähän: 24% lisäys laukeaviin asuntolainoihin ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Talorakennusten aloitukset 10,8% alas. World Trade Center'in uudelleen rakennus valmis 2037? Saahan sitä uneksia... Lyhyesti: Obaman toiverikkaat vibrat tulevaisuudesta vähintäänkin lokeroon "haaveet". Olisikohan jostain saatavissa tällaisia käppyröitä Suomessa - USAn työttömyyskehitys 2007 alkaen (kesä-heinäkuussa 2008 käännös).

Osakemarkkinoita seuraaville tämä kiinnostaa - NYSEn pomo: heikolta näyttää. Jenkkilän velkapapruille näyttää olevan vähän parempi kysyntä, siltikin mietin joskus kuka ostaa noita 10v lipettejä... Tässä lisää herkkuja jenkki-veronmaksajille, FED ostaa sitä sun tätä ja nyt jo eri kunnat ovat saaneet maistaa mitä tarkoittaa vaihteleva korkoisten paprujen oikea maksaminen.

Euroopan pankkien US$-vastattavat 8 bilj. US$a samalla kun jenkkipankeilla 12 bilj. US$a. Wells Fargon tulokset taitavat olla liian hyvää ollakseen totta - kaikkien aikojen paras vuosineljännes takana??? JP Morgan seuraamassa GSn jalanjäljissä - maksetaan apupaketit pois. Hauskasti JPMn pomo epäilee GSn toimia - miksi heidän piti osakeantia tehdä jos kerran rahhoo on (toissapäivän katsaus), että ranteet notkuu. Jeps, vedätystä ilmassa sanoisin minäkin... Niin, ja jos joku ei VIELÄKÄÄN usko, niin apupaketit eivät ole tulossa pankeista ulos koskaan pitkään aikaan.

UKn 9 isointa rakennusfirmaa realistista luokitusta vailla. Jenkkilän toiseksi suurin ostoskeskusten ylläpitäjä vararikkoon (osake viime kevään yli 44 US$sta 45 senttiin). Jos nimi on enne, niin tuon kupsahdus (General Growth, yleinen kasvu) on aikas paha juttu... New Jersey'n julkinen eläkerahasto: alijäämä 34 Mrd US$a. General Electrics'kin huojuu ja heiluu - linkissä hyvä käppyrä firman osakkeesta. GM pistää lapun luukulle 1700 jälleenmyyntipisteelleen.

Obama valmis panostamaan erikoispikajunaverkostoon. Keskustelupalstoilla puhuttiin jotta tähän asti lentofirmat ovat poliitikkoja "ohjanneet" toisenlaiseen ajatteluun, olisiko tämä siis osoitus noiden kaatumisesta? Veikkaukseni on että joo. Historiasta kun katsoo, niin jenkkilän rautatiet tehtiin paljolti kiinalaisilla siirtotyöläisillä - nyt toimistotyöläisiä vapautuu tähän riittävästi. Hidasta hommaa käsipelillä, mutta pitää tietysti ihmiset töissä. Tosin kuka tänä päivänä on valmis fyysiseen työhön, kun oletukset ovat kiinni vimosten 50v lähes ilmaisessa energiameressä kellumisen mukaiset.

7 halvempaa ja 7 kalliimpaa ostokohdetta - näissä on jotain johdonmukaisuutta: hilavitkuttimet ja tilpehööri alas, oleelliset asiat ylös. Öö, tuotahan ei kukaan ennakoinut? Kaikella tällä romahduksella on tietenkin erittäin inhottavia sivuvaikutuksia - lasten pahoinpitely kasvussa lätäkön takana. Kolmekymppiiset sijoittajat joutuvat aloittamaan alusta, kun eläketienestit ovat haihtuneet - kaikuja tulevaisuudesta muuallekin? Kuten että kulutusyhteiskunta on kuolemankielissä - seuraava askel kai sitten se säästämisen laittomaksi julistaminen...

Pakistanin tulevaisuus on varmaan anarkian tie, siellä on maan johto jo luoteisosansa ilmeisesti poistamassa kirjanpidosta ja seuraukset ovat sen mukaiset. Saa nähdä missä ydinpommi tai pari poksahtaa :-( Australiasta uutta? ei oikeastaan kuin että kuivuus vain pahenee. Eikä taida talous mennä saudiprinsseilläkään ihan toivotulla tavalla - yksi Singaporen merkittävimpiä hotelleja myynnissä 450 milj. US$'lla. Tekstissä mainitaan viaton Citigroup'in sijoituskin, mies tuskin on innoissaan osakkeen putoamisesta 50 US$sta 4 US$in. Sijoitusten kokonaisarvo miehellä tippunut 21 Mrd US$sta 13 Mrd US$in, ei mene hommat siis rikkaillakaan ihan puikkohin - jos se ketään lohduttaisi.

Moni on varmaan kuullut, että öljyn hintapiikki viime kesänä aiheutti talousromahduksen - ainakin TOD'illa moni on sitä mieltä (hyviä käppyröitä kuten aina, tulkinta sitten...). Valitettavasti asuntoalan romahdus jenkkilässä oli jo pitkällä menossa mediauutisoinnista huolimatta (yllätys?) jo aikaisemmin eli romahdus olisi tapahtunut ilman öljyn hintapiikkiäkin (nyt se "vain" vauhditti tapahtumia). Olen tainnut aikaisemminkin (suurelta osin fiksumpien johtopäätöksiä mukaillen) todeta, että öljypiikki oli paljolti finanssialan yritystä ottaa tuottoa jostakin ja spekulointi otti ihan omat siivet alleen - kunnes meni metsään loppukesästä. Nyt... vauhti on vain kiihtymässä.

Doom-doom kirjallisuutta sellaista kaipaaville - energian ja ilmaston romahdus taustakuvioina. Tämä kaveri ennakoi kuutta vuotta ennen kuin iso energiakökkö heilahtaa tuulilasiin ---aaaaapua, mitä tehdä?!?!? Hmm, miten olisi tämä - poistoon menevistä öljylautoista luksushotelleja. Kukaan ei tainnut kertoa arkkitehdille, että noille ei taida olla paljon vieraita tulossa... Molemmat arviot/toimintasuunnitelmat lentävät romukoppaan SuperLaman siivellä eli meillä ei energia ole ihan noin äkkiä menossa kortille, mutta ökyrikkaiden touhuillekaan ei ole kauheasti jatkoja. Miten meinasit itse valmistautua tulevaan?

Moni muistaa varmaan helmikuussa Hollannissa tipahtaneen lentsikan - soh, siellä oli Boeing-miehillä US-armeijan salaisia tietoja kyydissä neljän läppärin verran. Lisää hassuja juttuja: moniko tiesi, että on liikkeellä arvopapereita, jotka on taattu köyhien maiden rokotusohjelmilla? Järjestelijöinä tavanomaisesti IMF, suosittelijoina paavi ja auttamisen idolit Bono sekä Geldof. Jälkimmäisestä moni saattaa vetää herneet nenään, mutta nämä sankarit ovat lähinnä keräämässä ihmisiltä rahaa hyvänolon tunnetta vastaan - ja sitten apurahat menevät aseisiin, diktaattorien pönkittämiseen jne. (esim. tässä, tässä, tässä ja tässä).

BBC'tä (kuten muitakin valtiojohtoisia uutistoimistoja) yleensä pidetään luotettaväna lähteinä, mutta itse olen todennut puljun luontofilmien olevan heidän parasta antiaan. Historian dokumentit tarinat ovat tietyin osin ok, mutta nykymenon raportointi välillä varsin tiukan kampaamisen vaativaa. Yleensä UKsta kauimmaiset uutiset ok, mutta saarivaltiota lähestyttäessä filtterit mietittävä tapauskohtaisesti. Joskus yksiselitteisiäkin juttuja - yllättävää sinänsä kun miettii miten tiukasti UK on US-leirissä. No, tässä tuo uutinen: Obama antaa vapautuksen kidutuksia tehneille. Muutoksen tuulia siis...

Hauska juttu firmojen nimien vaihtumismahdollisuuksista tulevaisuudessa ja mitä ne pitäisivät sisällään. Esim. BoA'sta pelkkä America. Ei pelkkä pankki ja sitä rataa :-D Jos ketä kiinnostaa inflaatiokorjatut hinnat jenkkilässä, niin tässä on yhdenlainen laskuri. Laskut olettaisin olevan virallisten inflaatiolukujen mukaisia. Nautittavaa menoa fiat-landiassa... niin, ja meidän rahat ovat samasta kodosta olleet jo pitkään.

DailyMail viime vuodelta: 125ooo itsemurhaa Intiassa GM-viljojen epäonnistuneiden kasvatusten aiheuttaman velkakierteen kylkiäisenä. Lupaukset ja todellisuus, eh?

 

Päivän mietelause - kohtuus kaikessa: pankkiireille miljardeja huonosta pankkiroinnista, aja ylinopeutta, menetä auto ja mene linnaan. Um - meniköhän tuo nyt jotenkin poskelleen? Ei oikeastaan, valtio voi säästää menoissa, laitetaan vankilakundit irtisanottujen siivoojien hommiin. Argh!!!

 

TL'stä ensimmäinen säännöllinen "tilaaja"? jo kolmas kuukausi á 10€. Kiitos! Muutkin saavat osallistua ;-)

 


16.04.2009 19:32 |