BERNANKE: ROMAHDUKSEN EI PIDÄ ESTÄÄ LUOVAA FINANSSITOIMINTAA 

Nih, eihän sitä absurdialandiasta voi tulla pois... se kun rahoitetaan tavan tallaajilta loputtomiin. Ei, ei kurssia voi muuttaa, ei vaikka tästäkin toipuminen tulee olemaan pitkä prosessi. Luovaa ongelmanratkaisua vain (hassua, kun tavan ihminen joutuu linnaan kirjanpidon fiksauksesta, mutta liian-isot-kaatumaan saavat nauttia touhusta) ja kaikki on hyvin, eh? Esim. jenkkipankeilla ei tarvitse olla reservejä ollenkaan - eipä silti, €uroalueella 2% tuntuu olevan tarpeeksi. Seurauksena korppikotkilla on näykittävää runsain mitoin kun SuperLaman juhlapöydällinen pullistelee - ja tämä on vasta alkupalojen asettelua.

 

Jenkkilän pankkien touhu on lipsumassa surrealismin puolelle: kirjanpidosta on tulossa todellista taikurin temppuilua. Huvittaa miten syksyllä Citigroup oli pitkään pimennossa, mutta nyt se on yksi pahiten roskassa rypevistä isoista puljuista (tässä, tässä ja tässä). Mutta eivät ne muutkaan voi kauheasti kehua tahrattomilla rintanapeilla, JP Morgan ja Goldman Sachs tietenkin tunnetuimpina. Veronmaksajien tyhjennys -menoa tietysti auttaa, että FED kieltäytyy paljastamasta mitään apupaketteihin liittyvää. Jotain hommasta kuitenkin kertoo, kun Bernanke varoittelee venyvästä lumpsahduksesta.

Eihän tämmöinen panksterien auttaminen voi olla järkevää - mutta olisiko syinä vaikka jonkunlaisia sidoksia? Siltähän tuo vaikuttaisi: Dodd (johtavimpia demokraatteja ja pankkikomitean pomo) sai suoraan sanottuna lahjuksia varsin rutkasti ja yllättäen mies puolsi pankkien bonusten pitämistä entisellään, autoalan järjestelyä johtanut Rattner'in firman on vetänyt eläkerahastoilta kivasti kulukorvauksia, AIGn pomolla on GSn osakkeita rutkasti - ehkä syy miksi AIG'lta virtasi GS'lle rahaa varsin surutta jne. Tässä vielä ehkä tylyin heitto - Obama pahimpia? pitkähkö, mutta ajatuksia herättävä teksti.

Kaikkinensa vaikuttaa siltä, että ei ole enää kyse vahingoista tai sattumista, vaan että touhu on tarkkaan laskettua ja mietittyä. Stiglitz'kin toteaa, että pankkialan sidokset varmistavat apupakettien epäonnistumisen - siis tavan tallaajan kannalta. Jos asiaa katsoo toisella tavalla, niin menestyshän on ennenkuulumattoman hyvä. Veronmaksajat maksavat kuntien ja valtion kautta pankeille kuuliaisesti (nettipurnaamistahan ei tarvitse huomioida, kun se ei näyttäisi johtavan mihinkään). Derivatiiveilla lisätään vararikkoon ajetuista firmoista saatavat hillot ainakin 2x - ja korvaukset sitten esim. AIGn kautta. Kyllä, tämä on selvä menestystarina, kun katsoo toisesta kulmasta menoa.

Savuverhoa ja peilejä siis - kuten suuressa maailmassa sanotaan (smoke and mirrors). Samaan kasaan voimme heittää tämän paljon puhutun pankkien stressitestin - sen pahimman simulaation oletuksina oli mm. 8,9% työttömyys, asuntojen hintojen laskun pysähtyminen ja talouden kasvu ensi vuonna. Kaikki ovat puhdasta haaveilua ja toiveajattelua, jenkkilän työttömyys on virallisestikin jo 8,5% (työttömyys hurjassa nousussa 46 osavaltiossa), asuntojen hintaromahdus jatkuu vielä pitkään sekä talouden kasvun määritelmä on muutettava nykymenolla. Tasainen pankkien kupsahtelukaan ei oikein vakuuta (perjantaina taas 2 nurin ja Floridankin suurin horjuu).

Kanadan Royal Bank kovan paikan edessä: 850 milj. US$n alaskirjaukset? Australian budjettikehykset ovat menossa metsään oikein tosissaan. Jenkkilässä riskirahoitus tipahti 60% ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tässä hyvä yhteenveto valuuttojen vaihdosta keskuspankkien kesken (currency swaps) - päältäpäin kaikki näyttää hyvältä, mutta?

IMF: tästä taantumasta (sanavalinta?) on tulossa pitkä ja tuskallinen, jopa 1930-luvun lamaa muistuttava. Itävalta ei ole IMF'lle mikään erityinen tarkkailukohde - jaa, olisikohan UK nyt siellä sisäpiirin tapetilla? Intia ja Kiina haluaisivat IMFn myyvän kaiken kultansa. Nih, mitä sitä wanhaa antiikkia pitämään varastossa, kun se on nykypankkitoiminnalle oikeastaan rasite? IMFn pomon mukaan Kiinan yuan on aliarvostettu - hmm, olisikos kullan myynti Kiinalle ratkaisu tähän?

Jenkkilän GMn romahdus on ollut ilmiselvä jo iät ja ajat, mutta sen tunnustaminen onkin sitten toinen juttu. Nyt kun sitä yritetään hoitaa nopeasti, niin tapahtumasta on tulossa pitkä ja tuskallinen. Ja tuosta huolimatta tuokin kita on mahdollisesti vailla 4,6 Mrd US$a lisää pelkästään tässä vuosineljänneksessä. Tässä valossa on pakko kommentoida Fiat'in ajatuksia GMn kanssa yhtymisestä: ilmeisesti siellä on johtoporsaiden egoa hivelevää päästä sanelemaan wanhan jättiläisen menosta ja siten ovat hyppäämässä suohon vapaaehtoisesti (minun mielestäni).

Näiden johtoporsaiden täytyy olla melko velmuja selittämään itselleen erehdyksensä, sillä sellaiset julkisuudessa ovatkin ei-todellisuutta - ja niihin ei itse asiassa edes tarvitse reagoida mitenkään. Esim. Frank, jenkkilän kongressin asuntoalan komitean pomo kertoi vuosia, ettei Freddien ja Fannien tukemisesta tule laskua veronmaksajalle. Hm, nyt sama sankari on esittämässä FDIC'in takausta kunnillekin - ja perusteluna -taas- ei laskua veronmaksajalle. Uhh... Samaan syssyyn on "kiva" todeta, että vimosen 787 Mrd US$n apupakettiohjelman johtoon on virallisesti nimetty Fannie Maen pomo. Terve ja hei-hei noillekin rahoille siis?

Euroopan vienti rumps neljänneksen. Euroopan autojen myynti -17% vuodessa. Espanjassa hyvistä lainoista on tullut huonoja lainoja kirjanpidossa ennätysvauhtia. Saksassa hinnat tipahtaneet 8% vuodessa - tälle piti olla joku nimikin...? Hollannissa alkaa näkyä sikäläisen asuntoalan kuplan puhkeaminen - jatkot? EKPn Trichet vaikuttaisi olevan varsin rauhallisin mielin, ei syytä hätiköintiin. Venäjän oligarkeilla omaisuudesta haihtunut 3/4-osaa, vaatimattomat 380 Mrd US$a. Chile'ssä tuhannet marssivat työpaikkojen säilytyksen puolesta.

Onneksi Suomessa ei tuollaisten epätyydyttävien tapahtumien kouriin jouduta, koska täällä on loistavia finanssineroja pitämässä meistä huolta, eh? Tai niin ainakin median suitsutuksen mukaan - kukaan ei tunnu kyseenalaistavan lisälainoituksen ottoa tosissaan. Tai no - mitä hajaääni -piipitystä bittirööreistä kuuluu, niin sillä ei ole väliä. On päivänselvää etteivät asiasta päättävät aio muuttaa mieltään mihinkään. Katainen on jees (joku uutispätkä TVssä taisi olla, että seuraavan 5v aikana otetaan 10 Mrd €/v - eikö vasta ollut puhetta, että 30 Mrd on riittävästi?), Pekkarinen haluaisi itse asiassa lisää jne. - pankeista puhumattakaan (mitä nyt haluaisivat esim. asuntolainojen korkoa vaihtaville roimia lisäkuluja)...

Tämä tietysti pistää pikkuhiljaa meidätkin kysymyksen eteen, että ajatellaanko johtoelimissä pienten ihmisten parasta? Puheet on kyllä sitä, mutta toiminta... Kyllä joo, on todella turvallinen olo jollamiehellä menosta :-( ...varsinkin kun tuntuu tuo NATOkin olevan valtion johtoporsaiden toimintasuunnitelmiin kirjoitettuna. Siitä sitten hanhenmarssia resurssisotiin - no, ei ole ainakaan tiedossa tylsää nälkäkuolemaa kotimökissä pettuleipää pureskellen. >sarkasmia<

Tuntuuko kenestäkään, että maailmanmenosta on tipahtamassa vimosetkin järjen hivenet - lemmikeille oma lentokonefirma? 20 kpl 747-lentsua jne... YKn mielestä USAn kiduttajien armahtaminen on laitonta - mutta uskooko kukaan, että tuollaisen sanomisella on mitään seurauksia?

Pikku-uutisia Israel-Iran rintamalta: Israel kehoittaa Venäjää olemaan myymättä uusimpia ilmatorjuntaohjuksia - hmm - sitten sama maa kovasti rinta rottingilla on valmiina pommittamaan Irania. Näitä juttuja saa lukea loputtomiin, onko tarkoitus vaivuttaa "ei-noista-tule-mitään" -ajatuksiin vai mitä? Aika näyttää...

Ympäristölläkin näyttäisi menevän hyvin - syvänmeren kalat massakuoleman edessä? Puutarhurointi olisi järkevää, mutta onko sillä potentiaalia auttaa kokonaisuuden keskellä? UK on suoraan sanottuna liian täynnä ihmisiä. Mitä sitten kun maahantuonti alkaa yskimään?

 

N. Klein kirjoittaa Obaman tarjoamasta MuutoksestaTM ja ToivostaTM, johon jenkkilässä ihmiset tarttuvat epätoivoisesti. Totuus on tulossa kuitenkin kylään.

 


18.04.2009 08:04 |