SYSTEEMIN MASKI REPEÄMÄSSÄ, KUN HÖRHÖJÄKIN HAASTATELLAAN?

Vai mitä pitäisi ajatella tästä Keskustan kansanedustajasta, joka maanantain Kalevan kirjoituksessaan kehoittaa ihmisiä nostamaan tilinsä tyhjäksi Suomessa? Samainen kaveri oli otettu tänään MTV3'n aamuhaastatteluun ja vastapainona oli Handelsbank'in pääekonomisti. Hauskaa seurattavaa... Yleistä kylkeenampumista mies saa varmaan osakseen vaikka kuinka. Olisi kiva tietää tuliko minun sähkis näistä sivuista joulun alla perille :-) Eilinen 16/19 stressitestattua pankkia vararikossa -uutinen tuli äärioikeistolaiselta hörhöltä jenkkilässä eli totuudenmukaisuus voi olla vähän niin ja näin. Tilanteen mielenkiintoiseksi tekee kuitenkin se että valtiovarainministeriöstä asti kiistettiin nuo tiedot. Joku vuosi sitten vastaavaan ei olisi ylemmiltä tahoilta korvaa lotkautettu, nyt...? Kummallisia aikoja elämme - 1800 jenkkien finanssifirmaa rotkon reunalla.

 

Nimipankeista Citigroup ja BoA ovat isoimman huudon kohteena - toistaiseksi. Eikä ihme - pankkien kirjanpidolliset toimenpiteet ovat vähintäänkin erikoisia eivätkä pahemmin herätä luottamusta. JP Morgan ennakoi 400 Mrd US$n tappioita piakkoin - erehtyivätköhän nuo katsomaan omia taseitaan? Tosin luvusta taisi unohtua muutama nolla... Taas on hyvä muistaa derivatiivien massiivinen leka kun on jouhen varassa finanssimaailman yllä, 700 bilj. US$a? Liittovaltio/GS taitaa tosissaan ottaa monet puljut kiinni rasvaisiin kouriinsa osakerohmuamisen kautta. Puheet ovat tietenkin kauniita, hellää ohjausta ja muuta, mutta jotenkin luulen tilanteen menevään vähän eri tavalla. Pannaan IMF rattiin, kyllä se siitä!

Kaikki johtoporsaat yrittävät vain siirtää jatkojen vaatimia oikeita toimenpiteitä pois pöydältä loputtomiin - samaa vanhaa vain tarjoillaan, esim. AIG'lle lisää 30 Mrd US$a. Hmm, ja sen kuvitellaan tekevän mitä? Jenkkilä on valtionakin hyvin, hyvin lähellä kaatumispistettä. Ei siis ihme, että positiivisia visioita haetaan ihan kaikkialta. Tähän liittyen on "hauska" lukea kongressin jäsenien perusteluja valittaville toimenpiteille milloin missäkin asiassa: hiilidioksidin vähennys poistaa kasveilta ruoan? Tai - finanssialalle pitäisi jotain tehdä, mutta en minä vain tiedä mitä... Mitenkähän suomipäättäjät meitin eduskunnassa ;-)

Jenkkilän autoalalla ei taida oikeasti olla kyse pienten työntekijöiden auttamisesta, sillä ainakin Chrysler ei suostu valtion apuihin jos johtoporsaiden bonuksiin kosketaan. Kohtuus ja järki, eh? Samaa ja muita toimintarajoituksia tietenkin yrittävät välttää pankit maksaessaan apupaketteja takaisin. Mutta nyt tuostakin on tulossa melkoinen akrobatiaoperaatio - takaisinmaksamiselle ehtoja? Jostain kumman syystä veikkaan, että tässäkin näemme GSn ja JP Morganin pääsevän kuin koira veräjästä...

Eläkerahastojen kuppaus on kaiketi se vimosin mitä enää isoja rahoja on "irrallaan". Mitä epäselvyyksiä ja syyttelyjä on menossa, niin on "hieman" huolestuttavaa huomata näitä nimiä mitä touhuun on liittynyt - Carlyle Group ja muut. Tosin eipä noita mistään syytetä - jotain etua olla sisäpiirissä mukana, eh? Muita kummallisuuksia on miljoonien bonukset muissa eläkerahastoissa, vaikka tappiot ovat aivan järkyttäviä.

Tässä on hyvä käppyrä jenkkilän ei-puolustusalaan ja teknologiaan/tietsikkaohjelmistoihin liittyvistä satsauksista 2000 jälkeen - nyt on pikku pomppu menossa, mutta kuinka kauan? Olisi hauska nähdä samanlainen käppyrä puolustusalan hankinnoista jenkkilässäkin - jotenkin kuvittelisin tasaista ja pysyvää nousua 1960-luvulta lähtien ilman kummoisia taantumavaikutuksia. Military-industrial-congressional -complex jne.

Jenkkilässä autokauppa on muuttunut rajusti vuodessa: ennen myytiin 4 uutta ja 1 käytetty, nyt 2 uutta ja 3 käytettyä. Kalifornia tuijottaa taas vararikkomörköä silmiin - nyt pahiten fiaskoa ennakoi verotulojen romahdus. Mietityttää jatkot, koska Suomessakin koko ajan isoilla kihoilla mantrana on nousu tulee (viimeistään?) ensi vuonna tai jotain muuta hassua. Kukaan ei halua ajatella sitä 10v mini-keskiaikaa mitä minä näen. Todettakoon jälleen kerran, että haluan todellakin olla väärässä. Esimakua tulevasta: 835 hakijaa koulusiivoajan paikkaan. Toisaalta taas, emme voi unohtaa ylimmän 1%n tuskaakaan ;-)

Eilinen rasismin vastaisen maailmankokouksen "laukeaminen" tietenkin uutisoitiin Iran-Israel -kytköksen kautta (tässä ja tässä). Mielenkiintoiseksi tapahtuneen tietysti tekee kysymys, että miksi Iranin presidentin näin suorasukaisesti Israel'ia moitti. Olisiko sille näytetty lopultakin vihreää valoa päästä Kiinan ja Venäjän vetämän Shanghai Cooperation Organization'in jäseneksi? Sikäli kun ymmärrän, niin Iranissa asuu tuhansia juutalaisia ilman mitään ongelmia eli Iranin verbaalisota ei ole kohdistettu juutalaisia vastaan ihmisinä. Kieltämättä maassa on omiakin ongelmia mm. naisten aseman suhteen ja vakoilijaepäilyt ovat arkipäivää eli ei ole kyse kovinkaan auvoisesta valtiosta.

Jos joku vetää nyt herneet nenään allekirjoittaneen "Israel-vastaisuudesta", niin minä olen aina ollut sitä mieltä, että juutalaiset saavat olla kuten tahtovat kunhan ei kanssa-ihmisiä satuteta (sama pätee kaikkiin muihinkin), mutta Israel'in politiikan koskemattomuus ja kiistämättömyys on puhdasta tekopyhyyttä. Jimmy Carter on myös samoilla linjoilla. Israel'in vaikutuskyky jenkkilässä (ja muuallakin) on kiistaton tosiasia (esim. tässä ja tässä), vaikka menoa selitetäänkin kaikenlaisilla koukeroilla. Mutta kun uskonto sekoitetaan asioihin, niin järki usein tuntuu lentävän ikkunasta pihalle... samoin voi miettiä "kukkahattutätien" puheita monikulttuurisuuden perusteista.

Toisenlaista elokuvaa Hollywood-hömpän tilalle - Food, Inc. Kunhan ei menisi ruokahalut. Jatkojen kannalta monessa paikassa pitäisi miettiä mikä on oikeasti tarpeellista, pankit vai yhteiskunta? Harvemmin voi ihailla kakkua ja syödä se samalla, olisin valmis väittämään että nykyinen illuusio on murtumispisteessä talous- ja energia-ongelmien väistämättömän rytinän seurauksena. Ruoka- ja vesiongelmat ovat kaikkialla hyppäämässä tuulilasin läpi vastustamattomalla voimalla, G8'kin on nostanut räpylät pystyyn. Onneksi ratkaisu on kuitenkin olemassa - antaa markkinoiden hoitaa! Sillähän ei ole väliä, että miljoonat kuolevat nälkään, koska markkinat ovat aina oikeassa, eh? Luottakaa meihin (Stiglitz'in haastattelu on varsin tylyä tarinaa)...

EU aikoo tappaa internet'in nykymuodossa eli vain ylhäältä ohjattua/valvottua/hyväksyttyä bittivirtaa tarjolla jonkun ajan kuluttua. Terve, terve - eikös se ole itse G. Orwell taas kuvioissa. ...ja sitten meidän ikioma Stubb-tonttu on vihainen, kun EUta verrataan Neuvostoliittoon. Absurdialandia on aina ollut sodassa Faktalandian kanssa. Todiste tämäkin - taloussanomat: opintolainalla saa ostaa auton, eikä tarvita takuita tai muita kummallisuuksia. Joskus mietityttää tämä suomimedia ihan oikeasti :-( Jenkkilässä -kummallista kyllä- valtamediaankin on päässyt jo kaikenlaisia synkistelyjuttujakin - tosin sokerikuorrutuksilla ja tuutulauluilla maustettuina.

Transition Movement (siirtymävaihe -liike) on yksi tie eteenpäin, eikä ollenkaan hullumpi (7 sivua tekstiä).

 

Itseäni kiinnostaa nämä maailmalta löytyvät synkkiä ennustaneet bloggerit - ja miten heitä on jopa alettu syyttämään talousromahduksesta. Etelä-Korean Minerva, joka arvasi Lehman Brothers'in romahduksen muutaman päivän etuajassa, on päässyt vapaaksi sentään. Rauhoittaa mieltä, kun tässä vähän samoilla linjoilla kuitenkin mennään... tosin en rupea yksittäisiä firmoja ennustelemaan, koska siitä on seurauksena pelkkää itkua ja hammasten kiristelyä. Yleistrendit sen sijaan - niistä ei kai voi joutua linnaan? Tosin tällä synkistelypuolella ei minua enää oikein mikään yllätä.

 


21.04.2009 07:30 |