FINANSSIMAAILMA TÄNÄÄN: SAIPPUAOOPPERA

Paulson uhkaili BoA'a ottamaan Merrill Lynch'in harteilleen ja vannotti hiljaisuutta. Eipäs, hän vain välitti Bernanken sanoman. Korjaus, Ben-poju vastaa, että puppua puhut. Piiri pieni pyörii ja näiden pellein harteilla on finanssimaailman tulevaisuus... Realistit tietenkin toteavat, että toive nopeasta paluusta on täyttä haaveilua (IMF, Roubini ja the Economist), mutta se ei estä johtoporsaita puhumasta puuta heinää (tässä ja tässä). Asiaa tietysti auttaa, että ihmiset eivät suostu uskomaan Pelastajastaan pahaa - puheet kun ovat kuitenkin ok (nih, halpaa se on huulten heiluttelu - entäs toiminta?). Päivän parhaita: UKn Darling (mainio nimi miehellä) sanoo, että tilanne muistuttaa Suurta Lamaa, mutta tilanne ohi jouluna (tässä, tässä ja tässä). Huh?!?!?


Stressitesteistä on puhuttu jo jonkun aikaa asiat selvittänä tapahtumana. Geithner & Co hätäilee toisinaan ja sitten taas vakuuttaa, että ei hätää - asian varmistamiseksi testit ovat vähintäänkin kyseenalaisia eli sijoituspaprujen riskejä vähätellään. Tämän seurauksena tietty alueelliset pankit ovat menossa viemäriin (kukapa olisi arvannut?). Vastanäkökulmana on sitten liittovaltion ulkopuolisia stressitestejä, jotka ovat mielestäni liian heppoisia nekin. Nuo kuitenkin ennakoivat vähintään 1 bilj. US$n lisärahoituksen lisätarvetta.

IMF tuntuu löytävän vikaa vähän kaikkialla: Eurooppa, jossa mm. UK tulee kärsimään pahiten (tosin kaikkia numeroita ei saarivaltiossa edes uskalleta julkaista). Ukrainan BKT -8%, Eestin BKT -15,3%, maailman alaskirjaukset 4,1 bilj. US$a (tässä ja tässä, kesäkuussa 100 Mrd US$a piti riittää...) jne. Miksiköhän? Vinkki: systeemi korisee hengityskoneessa. Mutta se ei tietenkään estä ryöstöretkille lähtöä - Maailman pankki "auttamaan" kehitysmaita.

Jenkkilän asuntolaina-alan järjestely ajautuu sekasortoon: Freddie Mac'in pomo vetäisi itsensä kiikkuun (tässä ja tässä), yhä useammat asuntolainaajat heittävät lusikan nurkkaan jne. Eikä ihme, asuntoala ei nouse lätäkön takana vuosikausiin. Selitys on helppo, kuplan puhjettua sitä ei pumppaa mikään uudestaan - kyse on ennen kaikkea psykologiasta. Asiaan saattaa vaikuttaa myös se, että markkinoille on pursuamassa miljoonia asuntoja lisää seuraavina vuosina.

New York Times: osakkeen arvo nolla? Työttömyys kiipeää niin virallisissa (tässä ja tässä) kuin epävirallisissakin luvuissa pelottavan nopeasti. Amerikkalainen unelmaTM on muuttunut painajaiseksi. Keskiluokka saa tutustua uuteen olemismuotoon - köyhä, taustalla mm. eläkkeiden haihtuminen pörssien mukana bittitaivaaseen. Asuntojen myynti laskee, vaikka hinnat laskevat - hmm, deflaatio? Mietittävää Suomellekin - Japanin kauppatase alijäämäinen ensimmäisen kerran sitten 1980.

BoA'lla huonot sijoitukset kasvavat 41%. Wells Fargo nettoaa miljardeja kirjanpidon tempuilla. Lobbaukseen riittää rahaa, apurahat hyvässä käytössä? Tässä nippu syitä pysyä kaukana pankkiosakkeista, yksinkertaisesti - nopillakin voittaa varmemmin. CDS-markkinat kutistuvat rajusti vuoden takaisesta, enää jäljellä vaatimattomat 38 bilj. US$a. Hmm, joku muukin raapii päätään GSn takia - TV-termeillä: Jack Bauer'kaan ei voisi noita valtakytköksiä selvittää ja oikaista maailman parhaaksi.

Kanada leikkasi korkoaan 0,25%'in - epätoivo? Ajat ovat menossa mielenkiintoiseksi, kun liian-isoja-kaatuakseen -firmoja vaaditaan pilkottaviksi. Samoin vararikossa olevien pitäisi antaa kaatua - jopa FEDin äänellä (tosin vain Kansas'in sivukonttorin mies). Hehe, vieläkin joku jaksaa vinkua noista johtoporsaiden bonuksista - mitä jos ennenminkin vaadittaisiin kaikki apupaketit takaisin veronmaksajille. Sikäli kun minä mitään näen, niin rahan heittäminen finanssialalle ei ole auttanut mitään isossa skaalassa, korkeintaa hiukan hidastanut tapahtumia. Lätäkön takana pitäisi pienten ihmisten miettiä tätäkin, pankkitalletusten takaaja on kohta kupattu tyhjiin - seuraus: kupsahtelevien pankkien aalto.

Tässä yksi kysymysmerkki niille, kun luottavat Kiinan pelastavan meidät - valtion apupakettien pumppaus on tekemässä kunnon kuplan. Maassa on muutoinkin tapahtumasssa toisenlainen murros mistä täällä ei vielä kukaan puhu - eläköityminen: nyt 13 työntekijää/eläkeläinen on muuttumassa 2 työntekijää/eläkeläinen -tilanteeksi. Tuota kautta tietenkin päästäisiin järjellisempiin ihmismääriin pallukalla, mutta pahoin pelkään että kauan ennen 2050 tulee resurssien takia se oikea pullonkaula. Tietysti asiaan kuuluu, että eläkejärjestelmiä ei tuolla Kiinanmaalla ole juuri nimeksikään eli menee mielenkiintoiseksi. Seurauksia saamme vain arvailla :-/

Jenkkilän autoala heitti pyyhkeen kehään, sekä GM että Chrysler vararikkoon. Ensin tietenkin asiaan kuuluu tehtaiden seisokkeja ja muita kivoja. Ihmettelen syvästi mitä Fiat näkee noiden ostamista ajatellessaan (GM ja Chrysler). Olisiko Cosa Nostra'lle luvattu "hieman" ylimääräistä jenkkilän autoalan auttamisesta? Täytyy olla, koska Fiat juuri ilmoitti reilun puolen bilj. US$n tappioista. Saas nähdä yritetäänkö tässä laskua siirtää EUn harteille Italian kautta - yksi syy lisää EUn hajoamiseen?

UKn ohjeistus lapsille tulevaisuudessa parasta DDR-tyyliä: tarkkailkaa ympäristöä ja ilmoittakaa kaikesta epäilyttävästä. UKssa korkein tuloveroluokka 50%'ksi. UKn pankkituet nousevat 2 bilj. US$ksi (anglomaissahan asiat olivat kunnossa?). Siellä saattaa tulla valtion paprujen ostajille vatsavaivoja. Saarivaltiossa joka viides pelkää talousasioita ja pankkeja, hmm - joku sentään herää tosiasioihin. Onneksi Suomessa ollaan turvassa - hups, tuo taisi olla vähän vanhaa tietoa. Täällä kytkösten kautta naapuri-Ruotsin 80 Mrd US$n Balttiasijoitukset tekenevät myös höpöä, Swedbank'illa esimakua tulevasta.

Teknointoilijoillekin jotain - robottisotilaista tulevaisuuden kova sana. Ooh ja aah - samalla voi miettiä josko koko ihmissivilisaatio kyykkää ruokaongelmien keskellä. Asiaa tuskin auttaa tärkeiden isojen jokien kuivuminen - suomennos: edessä isoja haasteita kaikilla rintamilla - robotteja tai ei.

Jos joku etsii hyviä ulkomaisia sivustoja käsittelemään menoa, niin näistä voip olla apua.

 

Päivän huumoripläjäys Onionilta: liittovaltio kerää US$-setelit pois kierrosta, koska ne ovat muuttumassa myrkyllisiksi. Ihmisiä pitää suojella ja me tiedämme miten, ohhohhooo... mahaan koskee :-D

 

Jos joku ihmetteli kirjoitustaukoa, niin olin hieman pöpi pipi pari päivää. Juttutahdin pitäisi palata normaaliksi taas :-)

 


24.04.2009 07:19 |