2008 PANKKEJA NURIN 25, SAMA LUKU JO HISTORIAA TÄNÄ VUONNA

FDIC ryhdistäytyi tähän viikonloppuun: 4 pankkia kiinni ja 2 tiukkaan kontrolliin (tässä ja tässä, miten tuo sitten eroaa sulkemisesta ei ole selvää meikäläiselle). Pikkupankkiireilla taitaa olla vähän löysää pöksyissä, kun liittovaltion virkamiehillä ei näyttäisi olevan mitään selkeitä kriteerejä suljettaville. Ah, meinasi unohtua - 1 osuuspankki liittyi joukkoon tummaan. Voimme vain kuvitella mitä tapahtuu kun stressitestit julkistetaan (tässä "humoristinen" ennakointi). Entäs sitten kun stressitestit paljastuvat kevytversioiksi? Bair ennakoi, että olisimme siirtymässä pyyhkimisvaiheeseen - minä väitän, että ripuli on vasta pakkautumassa putkeen. Mutta yhdestä asiasta olen kuitenkin täysin samaa mieltä - jälki tulee olemaan rumaa.

Eilisen saippuaoopperan jatkot ovat huvittavia: syytösten huutelu puoleen ja toiseen jatkuu, mutta on tietty hyvä muistaa, että Paulsonilla on syytesuoja toimilleen (tässä lisää). Lakejahan voidaan muuttaa, mutta veikkauksia tuon tapahtumisesta? Puheissa Pelosi esittää 1930-luvun kaltaisia kuulusteluja finanssipuolella (johtivat Glas-Steagall -lakiin). Tosin nainen ensi töikseen kongressin puhemieheksi päästyään totesi ettei Bush'in toimia tulla tutkimaan eli en kauheasti noista puheista taas perustaisi. Alemmalla tasolla tietysti johtokunnat voivat rokottaa puhemiehiään - tosin yleensä syy on, että ei ole saatu taloudellista tulosta.

Tuli tuosta pelle-Pelosi'sta mieleen enemmänkin näitä jenkkilän Bush-sotkujen selvittelyä. Ainakin puheissa kongressi kuplii noissa "kidustustapahtumissa". Huvittavasti republikaaneista on löytynyt tutkimuksia vaativia ja demokraateista asiaa vähätteleviä. Jos näistä huulten heilutteluista joskus jotain materialisoituu, niin olen suuresti yllättynyt.

Moni varmaan muistaa miten Venäjän ultrarikkailta on haihtunut 3/4-osaa varallisuutta - soh, nyt UKn superrikkailta on pyyhkäisty yli puolet kirjanpidosta. Sama taitaa koskea koko saarivaltakuntaa: autoalan tuotanto -51%, talous kutistui 1,9% ensimmäisellä vuosineljänneksellä, maa menettänee AAA-luokituksen eli oikeastaan koko talous on ihan kuralla. Mr Darling'ia voisi kai kutsua myös Mr Bean'iksi. Samalla voidaan todeta, että Brown on ajanut talouspolitiikallaan UKn soppajonoon. Mutta eikös se ollut, että tangoon tarvitaan kaksi? Ei kukaan pakottanut ihmisiä ottamaan lainaa eli kyllä niitä osasyyllisiä edelleen joutuu etsimään sieltä peilistäkin. Tylyä, mutta totta.

EKP sentään vaatii tarkempia selvityksiä pankeille lainaamiensa rahojen vakuuksista, mahtaa olla hauskaa keksiä noita siellä kabinetissa. Tämäkin voi olla ratkaisu - aletaan kyseenalaistamaan historiallisia vertailukohtia esim. Schiller on nyt huuhaa-mies. Sitten vähän Bernanke'n ja Friedman'in kytköksistä. Tämä mahtaa naurattaa Madoff'iin sijoittaneita lisää - kuka tajusi ottaa rahansa pois, niin nyt pitäisi maksaa taas.

UK painuu pre-Thatcher'in aikaan - ja kaikkihan varmaan muistavat, että Thatcher nousi Pohjanmeren öljyn selässä (perinteisessä talousuutisoinnissa tuollaista pikkujuttua ei jakseta mainita). Nyt a) ei ole Thatcher II näköpiirissä b) öljy on pian poltettu eli UKn tulevaisuus on vähintäänkin epätoivoinen. Tosin tietysti noilla tampio-saksalaisilla menee vielä huonommin. Evans-Pitchard taitaa haluta pitää päänsä pensaassa...

Tässä 10 maata seurattavaksi (toivottavasti ei viemäriin). Tosin tuota listaa voisi venyttää esim. heittämällä nollan perään ;-) Toisin sanoen pian emme paljoa seuraa muita maita kuin ehkä niiden meitä huonompien uutisten lohdutusarvon takia. Maailma tulee kasvamaan monen kohdalla pysyvästi - ja mm. etelänmatkat jäävät pois kuvioista. Jenkkilästä on tulossa yksi ankeimmista esimerkeistä - neljännes maan firmoista nurin? Tämäkin kuvaa maa kuplan rakentamista: C-luokan vedonlyöntipaprujen kasvu 80-luvulta alkaen.Todettakoon, että parasta ennen päivä meni jo. Jatkot?

Syyllisiä on kiva osoitella ja yleensä oman maan ulkopuoliset hyväksytään paljon paremmin. Mutta jenkkien autoalan ongelmat ovat muutakin kuin saksalaiset omistajat Chrysler'illä - miksi ihmiset ostivat mm. tolkuttomia bensasyöppöjä ja muita ikäviä totuuksia. Ihmiset voivat vaikuttaa ostamalla jotain muuta - tai vielä parempaa - olemalla ostamatta (vaikka sitten tietenkin joutuisikin kuuntelemaan kanssaihmisten ja jopa valtiojohdon syyllistämistä). Tällä hetkellä jokaisen kannattaisi miettiä miten karistaa turhat velat niskastaan.

Uutisointia parhaimmillaan valtamedian kautta: Etelä-Korea laskee 4,3% tai nousee 0,1%, vastaavaan numeroiden tulkintaan saamme valmistautua hamaan tulevaisuuteen. Espanjassa työttömyys 17,4% ja odotukset ovat "pian" yli 20%. Tilastoja varmaan saadaan paremmiksi, kun heivaavat mm. Balkanilta tulleet pari miljoonaa (?) siirtotyöläistä maasta - mutta se ei tietysti anna töitä alkuperäisille yhtään sen enempää. Miten se olikaan - protektionismi ja muukalaisviha nousuun?

Fiat on ihmeissään kun heidän jenkkien autofirmojen ostokykyä epäillään. Kanadan talous laskee 7,3% - ja vasta vuoden vaihteessa puhuivat maasta länsimaiden ainoana nousijana hamaan ikuisuuteen. Mielenkiintoista kuinka näitä kavereita ei hiillosteta sanomisistaan. Niin, ja syyllinen on taas rajan toisella puolen.

Jenkkilän osavaltioista 43 ennakoi budjettien alijäämiä yhteensä 121 Mrd US$n edestä, Kalifornia taas keulilla. Tuon kylkiäisenä on tietenkin luottokorttien laukeamisriskit (ainakin 2000 Mrd US$a lähdössä pois kierrosta), tästä on tietenkin tulossa suoraan sanottuna sota. Uhrit tietenkin saavat nauttia korkeista koroista ja leikatuista käyttörajoista. Vaan onneksi johtoporsaat jaksavat keskittyä ongelmia kanssa - Summers'in puolustukseksi voi tietty sanoa, että luottokorttiderivatiivit ovat surkean pientä verrattuna asuntolainaversioihin. Silloinhan tuo pieni silmien lepuuttaminen on ihan ok...

Umm - firmojen pomot myyvät osakkeitaan ennätystahtiin - ja seuraavaksi on odotettavissa...? Tällä hetkellä tosiasialllisen tilanteen piilottaa tietenkin alkuvuoden hyvät tulokset (tosin noiden luotettavuudesta voimme olla montaa mieltä). Goldman Sachs mahtaa nauraa vinkua - Wells Fargo vähemmän, kun eivät ilmeisesti pysty maksamaan apurahojaan. Eikä ihme - asiakkaiden lainat tuntuvat menevän metsään kiihtyvään tahtiin, 3x vuodessa.

Ohhoh, nyt sitten se eilisen uutisen Freddie Mac'in pomon hirttäytyminen taisi olla aseavusteinen :-D Lopullinen selitys on varmaan luokkaa "otti purkin unipillereitä litran viskin kanssa, ampui itseään kaksi kertaa niskaan ja hirttäytyi hukuttauduttuaan ammeeseen". Tai jotain yhtä selvää... itsemurha, kyllä maar. Olikohan näillä mitään tekemistä miehen itsemurhan kanssa: firman asuntolainapaprut kasvavat hurjaa tahtia samalla kun noiden odotettavat tappiot ovat samanlaisessa kasvussa. Samoin voi miettiä onko firman toimintamalli kopio naapurista, Fannie Mae'sta eli annetaan rahaa samalla kun puhutaan "oikeista" hinnoista sujuvasti. Ei ihme, että kitinä toiminnasta kasvaa. Muistutus - jenkkiasuntojen hinnat tippuvat 75-90% huipustaan muutaman vuoden sisällä.

Kiinan kultavarastot ovat 2x muutamassa vuodessa (tässä ja tässä), hahaa - hölmöjä nuo kun antiikkeja keräävät! Vai tietävätkö he jotain mitä meidän johtoporsaat eivät (suostu myöntämään)? Tosin tässä maassahan nyt ei muutenkaan saa kyseenalaistaa mitään ilman johtoporsaiden hyväksyntää eli mieleen tulee mm. Halosen hiilestyminen kun toimittaja kysäisi suomalaisten maan ostomahdollisuuksista Medvedev'iltä joku päivä sitten. Hyvä esimerkki on varmaan IMF, joka Suomessa nähdään hyvänä hätää kärsivien auttajana. Tosiasiat ovat tietenkin aivan muuta, mutta se ei estä puljun puolustelua ja rahoitusta.

Joku pankkitoiminta jatkanee kuitenkin toimintaansa - esim. pikkulainauksiin perustuva ei-fraktionaalinen pankki. Samoin toivon JAK-pankin Ruotsissa suoriutuvan, mutta kun asuntojen hinnat laskevat, niin saas nähdä - tuon ylivoimainen etu valtaosaan pankeista on sama kuin edellisessäkin: ei-fraktionaalinen perusta.

Merck'illä huonosti käyttäytyvien lääkärien "tappolista". Tässä suomalaisesta kolesterolilääkityksestä kommentti - tabuja riittää siis täälläkin. Myllykangas on kyllä mainio mies - ja Kuopiosta. Vähän vastaavaan tietysti olen törmännyt tieteen alalla, missä "elinehto" on julkaise-tai-kuole. Julkaisu on tietty hankalaa, jos tieteilijän (taiteilijan?) tekstin tarkistaa vastakkaisen näkemyksen proffa. Hmm - taidan kuulostaa katkeralta :-D Soh, itse asiassa ei ole ihan kauheita kaunoja - tai sitten aika kultaa muistot.

Maailman kytemisestä ennakointina nämäkin: Kiina haastaa jenkkilän Etelä-Amerikan markkinoilla, Pakistanin joku kymmenen ydinasetta Talibanin käsissä on vähintäänkin hiukset harmauttava optio, jenkkilässä poliisi korvataan palkkasotureilla jne. uh-huh sano. Kaikki ovat varmaan myös huomanneet yhden kohteen, joka ei oikein reagoi deflaatioon - ruoka.

Omalla tavallaan (surku)hupaista tämäkin - rauhoittaville ja unilääkkeille vientiä esim. jenkkilässä ja Kuubassa. Mitenköhän Suomessa tulevina vuosina? Vaihtoehtona kuitenkin voisi olla kehon omien endorfiinien käyttö. Mutta, mutta - se on huono, kun menee aikaa sohvan edessä öllöttämisestä - eikä lääketeollisuus saa siitä tuloja. Arvaan kyllä kumpaan monella kuppi kallistuu, lääkärihän on aina oikeassa ja me olemme oppineet napit auttavat -ajatteluun täälläkin. Toisenlaistakin voisi olla - esim. tämä.

 

Sitten synkistelyä pimeimmillään: maailman liikakansoituksen rajoitukseksi on tainnut joku työllistää bioaselabrojaan ihan kivasti - sian, lintujen ja ihmisen risteymä -virus vapaana. 

The bug contains human virus, avian virus from North America and pig viruses from North America, Europe and Asia.

Pöpö sisältää ihmisviruksen, Pohjois-American lintuinfluenssaviruksen ja Pohjois-Amerikan, Euroopan sekä Aasian sian influenssaVIRUKSIEN osia. oma suomennos

Jenkkilän puolella 7 varmistettua tapausta, jotka paranivat. Meksikossa taas - 20 kuollutta (enemmänkin?). Hassua -tai ei oikeastaan- mutta pöpöt ovat samaa kantaa tai samasta lähteestä. Pöpö näyttäisi hyppäävän ihmisestä toiseen varsin vaivattomasti, vaikka toisaalta saamme tietty lukea ettei se sittenkään hyppää ihmisestä toiseen (totta - vai vakuuttelua?). Humdidum ja muuta viatonta. Kaiken lisäksi jenkkilän labroista on hävöksissä hevosen aivokuume -viruksen putkiloita. Labratöitä hiukan tehneenä sanoisin, että ei oikein uskottava selitys - tai sitten noilla "tutkijoilla" ei pitäisi olla mitään tekemistään noissa labroissa. Niin, ja tauti tarttuu myös ihmisiin, jolloin 1 sadasta voip kupsahtaa. Voi-voi, mitenkäs tämmöistä on päässytkään sattumaan...

1918 Espanjan taudiksi nimetty (lähinnä jenkkilehtien kautta) H1N1-virus pyyhkäisi 50 milj. ihmistä taapertajien leiristä. Tänä päivänä lentoliikenne varmistaa tehokkaan levityksen - jaa, pitänee katsoa 12 Apinaa pitkästä aikaa. Doom-pornoa välillä mieltä "piristämään" on ok, valitettavasti jotain vastaavaa on reaalimaailmassakin varsin todennäköistä joidenkin vuosien sisällä. Onko kukaan käynyt Afrikassa? sieltä saa hökkelikylistä esimakua ihmisten mielialoille :-(

 

Kuluneella viikolla oli kävijöitä kivasti 200-260 päivässä, jatkakaa keskustelupalstoille linkkien ripotteluja.

 


25.04.2009 05:58 |