ONNEKSI EDES KEVÄT LÄMMITTÄÄ

Tässä hyvä/tyly taulukko stressitestattavien jenkkipankkien tilasta - vipua on, joo. Odotukset ovat varmasti, jotta pitäisi rahaa kerätä markkinoilta, mutta ongelma on melkoinen. Pelkästään jenkkilässä pitäisi löytyä valtion papruille ottajia 6000 Mrd US$n edestä. Kuis suu pannaan ensi vuonna? Jos joku kuvittelee, että lainanotto ja lama olivat tässä, niin olisi syytä miettiä toisen kerran. EUn kannalta hälyttävää on jenkkilää selvästi surkeammat reservit - seuraukset tulevat olemaan katastrofaaliset. Kaiken lisäksi EUssa taitaa olla voimassa lait, että yksittäisten maiden keskuspankit eivät saa lainata valtionhallinnolle, vaan valtiot joutuvat menemään liikepankkien luo ruikuttamaan - hieeeenoa! Kovin kummoinen kriitikko nykymenolle ei tarvitse olla, että näkee EUn hajoamisen enemmän kuin todennäköisenä. Pelleily sanojen kanssa ei auta deflaation kanssa.

 

Perinteisesti romahdus alkaa laitamilta - Kazakstan heittää ulkomaalaiset maksut roskakoppaan. Kalifornia on luultavasti ensimmäisiä etuoikeutettuja (Islantia ei kai oikein lasketa, mokoma kun oli vain pikkusaari Atlantilla), kun kaatuu. Seuraukset tulevat helposti olemaan vyöryn kaltaisia. Jollekin varmaan tuottaa tyydytystä, että "rättipäilläkään" ei mene hyvin. Tämä on valitettavasti asenne, joka takaa kaikkea muuta kuin pehmeän menon alkaneella vuoristoradalla.

Eläkerahastoista on tulossa anglomaissa täysi katastrofi jo tänä vuonna - tosin varmaan saamme nähdä vaikka minkälaista laastaria. Autoalan romahdus tietenkin pistää koko eläkesysteemin tyhjän päälle, miljoonat työttömät poissa maksamasta ovat mahdoton korvattava - varsinkin jenkkilässä missä eläkerahastot ovat järkyttävän alirahoitettuja olleet jo vuosia. Ongelmaa siellä pahentaa panostus osakemarkkinoihin, mutta nyt taitaa olla usko tuostakin menossa - GMn henkilöstön osakerahasto on myynyt GMn osakkeet kokonaan pois.

Liikekiinteistöistä on tulossa myös melkoinen pommi, ne kun vaatisivat vuokralaisia, jotka edellytävät asiakkaita, joilla taas pitäisi olla varaa ostoksiin - ja mikään noista ei lupaa hyvää. Äkkiseltään noidenkin varassa kiikkuu 1000 Mrd US$a rotkon päällä. UKssa samaa ennakoiden asuntosäätiöt ovat käsi ojossa hallituksen suuntaan tai no, virallisesti BoE suunnittelee niille apuja. Eikä ihme, noilla on 200 Mrd £ varoja, mutta velkoja 400 Mrd £ asuntokuplaan - kuinkahan mahtaisi käydä?

Valkoinen talo kovasti vakuuttaa, että Bernanke on 100%sesti Obaman mies. Tästä voi tapahtuminen perusteella tietty vetää kaksi johtopäätöstä: Obama on vain estradin esitysnukke ja tarkoitus on alunperinkin ollut tyhjentää tavan tallaajien taskut. Syyllisten osoittaminen tulee olemaan melkoinen show, ettei peräti kilpailisi Stalinin aikaisten pelleoikeudenkäyntien kanssa. Derivatiiviperäisen kurahduksen syytä ollaan kovasti vierittämässä varsin sopivasti kiinalaisen kaverin niskaan. Juttu on pitkähkö ja sisältää melkoisesti jorinaa, mutta vastaavia voidaan kivasti käyttää taas oikeiden syyllisten piilottamiseksi. Hajoita ja hallitse - pakko myöntää, kyllä ne roomalaiset olivat fiksuja ja ymmärsivät ihmisluontoa.

Jotenkin en usko kovin monen innostuvan kun paljastuu että Wallstreetin ravattisonnit (kaveria lainatakseni) ovat keräämässä bonuksia kuin wanhaan hyvään aikaan. Varsinkaan kun ainoa tapa (osakkeet) millä tavan ihmiset ovat tuohon päässeet osalliseksi on menossa ikkunasta. Monilta tuskin jatkossa löytyy ymmärrystä isojen herrojen eläkkeisiinkään, ei edes Suomessa. Seuraukset yhteiskuntien pystyssä pysymisen kannalta voivat olla järkyttävän karmiinin punaisia. Max Keiser on hauskaa seurattavaa :-)

IMF on ollut tapetilla viime aikoina enemmänkin G8 ja G20 kokousten jälkeen, mutta kuinkahan tuosta on pelastajaksi. Historia ei ainakaan kauheasti sellaista taida todistaa. Mietityttää miten puljulle esitettyä kykyä painaa maailman raha voidaan käyttää hyväksi. Olisiko UKn pelastus sellainen? Pulju kun on pitkälti anglopankkien jatke. Joka tapauksessa IMF-bondeille olisi ottajia ainakin Brasiliasta, Kiinasta ja Venäjästä. IMF'stä tuskin on maailman ruokkijaksi, vaikka kuinka painaisivat rahaa. Mutta ei hätää, Monsanto kiitää apuun - ja jos ei apu kelpaa, niin nähdään oikeussalissa.

Tälle jouduin jo naurahtamaan, Saksa olisikin valmis myymään Opel'in kenelle tahansa - Fiat'ille? Taisi joku katsoa tulevaisuuden autojen myyntinumeroennusteita vähän kriittisemmällä silmällä, eh? Ainahan voivat ostaa Opel'in takaisin kun Fiat on ensin ajanut itsensä konkurssiin.

Veikkaan, jotta johtoporsaiden keskuudessa mietitään ihmisille harhautusta talouden märäntymisestä eli itse ainakin olen vähän miettiväinen näistä sikainfluenssa-uutisista. Toistaiseksi kuolleita on ollut lähinnä Meksikon puolella, mutta jos kun tilanne huononee, niin saamme seurata matkustusohjeistusta, karanteenejä ja rajojen sulkemista nopeassa tahdissa. Huonoa tuuria kai, mutta Obaman kanssa kättäpäivää yhdelle proffalle elämänsä viimeisiä tekoja Meksikossa. Tässä on Panasonic'in toiminnasta vasta helmikuulta... Jatkojen kannalta en ehkä olisi luottamassa firmaan, joka on tumpuloinut influenssarokotusten kanssa aikaisemmin. Baxter on kuitenkin kovasti sitä mieltä, että he ovat oikea firma rokotteen valmistamiseen.

Köyhät ja vanhat, siinä selvät häviäjät alkaneeseen alamäkeen. Monelle muullekin tilanne on ryöstäytymässä käsistä - ja kuvitelma keskiluokasta haihtuu työpaikan mukana jättäen helposti vain ison velan. Ratkaisu? muutetaan takaisin kotiin vanhempien luo. Tässäkin yhdenlaisia etiäisiä - rotat valloillaan Lontoossa.

Toisenlaisetkin rotat ovat taas pääsemässä enemmän valloilleen, kun yhteiskuntajärjestys kallistuu kaaosta kohti. Ei sillä, että Mafia olisi yhtään viime vuosina heikentynyt - paras todistus kai olisi Berlusconin elämänkaaren kampaaminen. Tässä myös visio tulevasta eli joku "terroristi" katkaisi Kaliforniassa nipun valokaapeleita ja isolta alueelta hälytyskeskukset, pankkitomaatit, nettikytkyt jne. nurin pitkän tovin. Inhottavasti muka-itsenäisetkin eli sairaalat joutuivat toteamaan, etteivät olleetkaan niin turvassa. Jep, "tehokkuus" on hyvä juttu - asiasta olen kirjoittanut aikaisemminkin.

Tämän pitäisi kai keventää tuntemuksia: systeemisiä riskejä FDIC ei pysty parsimaan. Yhteistyö olisi tie eteenpäin, mutta jotenkin on usko koetuksella jo. Jotenkin vallitseva systeemi on kallellaan räikeästi yhteen suuntaan, että voidaan kysyä miksi tätä pitäisi edes pelastaa. Ainut asia kun jenkkipuolella taitaa olla varmaa on, että mihinkään viralliseen ei kannata luottaa. Varsinkin finanssipuolella, mutta myös armeijan puolella. Vaan ei se mitään, kirjoitetaan ne historian kirjat sitten uusiksi kun pöly laskeutuu...

 


27.04.2009 11:47 |