MISTÄ ON PIENET FINANSSINEROT TEHTY?

Pellekerhon sielunmaisemia pääsemme ihmettelemään: Summers'in perjantain puheesta on hyvä yhteenveto tässä. Täynnä tuttua 1) nousu tulee, koska nousu tulee 2) finanssialaa pitää tukea surutta ja muita - ei olla turhan vaatimattomia. Geithner on ottanut Obaman kaudella kritiikkitykitystä, mutta vielä mies näyttäisi pitävän penkkinsä. Tekojen ja seurausten valossa varsin kummallista, mutta... Krugman kirjoittaa hyvän tekstin oikeasta aiheesta - finanssialan johtoporsaiden kuplasta: egot, palkat, odotukset jne. Lyhyt yhteenveto kertoo kaiken: finanssialan "huiput" Wallstreet'ilta eivät anna yhteiskunnalle mitään positiivista. Mistä tietenkin seuraa varsinainen kysymys eli miksi Obama-mies ei käynnistä puhdistuksia? Ah, nyt tarvittaisiin Stalin'in teräsotetta, eikä tätä loputonta tilanteen läp-läp-löp-löp -kaunistelua.

 

GM leikkaa Pontiacin tuotannostaan 21ooo työmyyrän kylkiäisenä. Eilisen jutun perusteella, jossa GMn työntekijöiden osakerahasto on heivannut GMn osakkeet pois, näkee mielenkiintoisen ehdotuksen tuossa uutisessa: yrityslainojen omistajille tarjotaan mahdollisuutta vaihtaa sijoituksensa osakkeisiin. GMn romahdus Chrysler'in kanssa tulee olemaan käsittämätön - en haluaisi olla Michigan'issa sitä todistamassa.

Jos joku ajattelee, että Obama voisi sittenkin olla yhden miehen finanssioligarkkien kaataja, niin tässä skenario tuon toteuttamiseksi. Toivossa on hyvä elää, sano ja muita legendaarisia :-) Tuota vartoessa luulen, että Visa- yms. korttien korvaaminen O-kortilla on todennäköisempää. Tässä olisi hänelle selvä 12-kohdan lista, minkä ongelmien ratkaisu veisi todella pitkälle. Samoin käsitteestä liian-suuri-kaatumaan pitäisi päästä eroon ja äkkiä, sehän pelastaa juuri väärät sankarit, argh!!!

Jenkkilässä 20ooo ihmistä työttömäksi joka päivä, asuntoja tyhjillään entistä enemmän ja lisää tulossa, kun seuraava asuntolainojen korontarkistus- ja maksuaikataulujen päiväys tapahtuu (jatkuvat ainakin 2011 asti). Sanomalehdet ovat lirissä kuten kaikki muutkin, mutta kuten aamu-TVn uutisissa sanottiin - ei hätää, kun nousukausi tulee, niin taas keulii. Uh-huh, optimisti on hyvästä, mutta realismi olisi myös enemmän kuin tärkeää.

UKssa asuntolainojen myöntäminen neljänneksen alas vuodessa - onneksi saarivaltiosta löytyy näitä valopäitä (muuten en ymmärrä miten voivat nähdä valoa tunnelissa). Sankari siis on Archer, EUn ja UKn pääekonomisti IHS Global Insight'n riveissä - pahin on takana siis. Minullekin kelpaisi äijän nauttima palkka pa5kan jauhamisesta, veikkaan että 5-numeroa ei riitä alkuunkaan.

Sikaflunssasta on tietenkin jokainen uutistoimisto torvet tötteröllä, mutta tässä on trippi vuoteen 1976: silloinen residentti Ford käski sikaflunssan pelossa täydellisen jenkkilän rokotusohjelman. Vähemmän piristävästi ihmistä alkoi kupsahtamaan rokostusten jälkeen halvauttavaan hermostotautiin. Aina ei voi onnistua, eh? Kuinkahan nyt - kai noita Rumsfeld'in tamiflu -lääkkeitä voitaisiin käyttää ;-) Kannattaa sitten olla vähän skeptinen jos joku tarjoaa ensi viikolla 100-varmaa rokotetta, virusten vastatroppien kehitys ei ole niitä nopeimpia operaatioita. Tässä Google-kartta taudin leviämisen seuraamiseen. Tässä tarinaa influenssa-"tutkimuksen" tarpeesta.

Naapurimaasta kuuluu vähemmän hauskaa, siellä on Balttian seikkailuista tulossa karsea lasku. Lainan pumppaus Latviaan saa sanan "älytöntä" kuulostamaan ihan fiksulta tähän verrattuna - vai mitä ovat luottokortit 9-vuotiaille? Kuten on aikaisemmin todettu, niin Ruotsin valtio on antanut lainaa Latvialle, jotta Ruotsin pankit saisivat omansa pois. Laskun maksavat sitten ruotsalaiset ja latvialaiset rivimies vitoset... on se hienoa, joo. Meno ei kauheasti poikkea jenkkilästä, missä pankit ovat systeemin huipulla ja oikeutta ei fyysisille, hengittäville olennoille olla jakamassa. Varsin tyhjentävä artikkeli - valehtelu ei aiheuta/vaadi mitään oikeaa reaktiota, suosittelen.

Saksassakin on keskiluokalla pientä kutinaa työpaikkojensa puolesta, mutta kaduille ei heitä odoteta - ainakaan toistaiseksi. Irkkupankeilta tulossa 22 Mrd €n alaskirjaukset - tällä kertaa. Lisää on tulossa ja rutkasti - IMFn mukaan siis 1400 Mrd US$n verran €urolandian pankeissa. Vaan minä kyllä muistan vähän isommankin luvun jossain lukeneeni - 16300 Mrd €? Mutta onneksi yhdestä nollasta kukaan ei ole kiinnostunut - tai laskuissa käytetystä valuutasta... IMF veikkaa, jotta valtioiden alijäämät jatkavat ennätyskorkealla. Olipa ennustus - minäkin osaan: huomenna nousee aurinko. Tosin IMF'llä itselläänkin alkaa olla veitsi kurkulla - rahoitusriidat ja ennen kaikkea rahan käytön määrääminen ovat osoittautumassa ongelmalliseksi.

UK aimo askelen lähempänä Orwell'ia: kaikki internet-liikenne kerätään tietopankkeihin. Jenkkilä puolestaan suuntaa suoraan Absurdialandiaan - FEDin mukaan sopiva korko olisi -5%. Onneksi ei olla lamassa, mitähän silloin esitettäisiin -20%? Deflaatiotahan nykymaailmassa EI VOI OLLA! Pysyyköhän se poissa kun huutaa tarpeeksi kovaa? Bernanke, jonka puheet tänä päivänä kannattaa ottaa doubletalk'in kautta, on pelastanut finanssimaailman - ja muun maailman siinä sivussa tietenkin. Tosin Japani ennakoi ennätysromahdusta - ja heillä laskennallinen vuosi alkoi 1. huhtikuuta, montako kertaa tuota veikkausta vielä viritetään ennen 30.3.2010?

UKssa on meno muutenkin melkoista tätä nykyään - pelastuskeinona heitellään ihan älyttömyyksiäkin: teiniraskaudet on hyvä juttu. Tekstiä kun lukee, niin sieltä löytyy vähemmän hauskoja juttuja - korot nousevat, lama taantuma jatkuu vuosia, julkinen velka kasvaa, IMF houkuttelee... Samoin finanssiala varoittaa derivatiivien kontrolloinnista - haloo?!?!?

Tämä saattaa olla panksterien akilleen kantapää - ovat laittamassa rahahanat kiinni edustajilleen kongressissa. Olisin hieman varovainen tuollaisessa (siis jos olisin rahamies Wallstreetilta), saattavat kongressiolennot saada päähänsä kaikenlaisia hassuja kuten syytteitä ja muita (jotenkin mielessä pyörii suojelurahojen jako puolin ja toisin)... Voisivat samoin alkaa kuuntelemaan Dr. Doom'ia Realist'ia ja miettimään milloin rahan pumppaus finanssimaailmaan on valmista. Tosin minä sanoisin, jotta hän on Dr Hopeful (toiveikas) sillä en todellakaan odota pohjaa vuoden sisällä - en ainakaan tavan ihmisten koettelemuksissa mitattuna. Mutta eihän siitä tarvitse välittää, pörssi se on kun maailmaa pyörittää!

Kysymys tosin alkaa olla josko tuo kurssinousu onnistuu/jatkuu roskadieetillä? GS ainakin tuntuu olevan sitä mieltä sijoitusstrategioista päätellen, firma panostaa riskipapruihin ennätystehokkaasti. Mikäs siinä, liittovaltio pelastaa jos tarvitsee pyyhkiä. Geithner on ollut sitä mieltä jo pitkään: viime kesäkuussa mies ehdotti, että liittovaltion pitää taata pankit viimeistä vessapaperia myöten - ja kuten tiedämme, niitä piisaa. Uskomatonta kukkua jos minulta kysytään (onneksi ei kysytä). Mars, mars linkkejä heittelemään ;-)

OPEC fiksuna - kun lama ohi, niin öljyn hinnat nousevat. Jep - mutta entäs milloin se lama loppuu? Toiverikkaina puhuvat loppukesästä. Kävisikö kesä 2012? 2015? Ei ainakaan tänä kesänä... Mogambo pyöräyttää taas hyvän tekstin - vaikka onkin kova arvometallien puolustaja. John Williams'in haastattelu antaa hyviä pointteja mitä jenkkilässä liittovaltion inflaatioluvut ovat syöneet - lyhyesti: tiukasti fantasialandiassa. Muutakin hyvää tekstiä tuossa on.

New York'issa taitaa mennä tätä nykyään pasmat sekaisin vähän kaikilla rintamilla: 45 sikaflunssalaista yhdessä koulussa, ruokajonot kasvavat nopeammin kuin kapasiteetti niitä hoitaa. Vai miltä kuulostaa ruoka-apua hakevien määrän nousu 1,3 miljoonasta 3,3 miljoonaan? Suurkaupungit ovatkin vihonviimeinen paikka jos kun ruokaongelmat hyppäävät silmille tai pandemia ryöstäytyy käsistä. Nimimerkillä 2v Suur-Tokion kupeessa - muistaakseni siellä on 30 milj. ihmistä "kivenheiton" sisällä.

 

Joku "uusi" videolöydös tuolla ladattavien sivuilla: varsinkin prof. Black'in haastattelu on erinomainen. Miehen toteamus, että jenkkilässä ei noudateta lakeja pankkien kanssa kertoo paljon. Saa nähdä joudutaanko/päästäänkö Suomessa samanlaisia miettimään joskus...

Lisäksi löytyy 5-osainen venäläinen dokumentti Good Empire ja pari youtube-nappausta miten UKn EU-parlamentaarikot purevasti kommentoivat valtion johtajaansa Brown'ia maaliskuulla ennen G20-kokousta. Milloinkahan suomalaisilta kansan- tai EUn edustajilta löytyisi vähän selkärankaa... ah, saahan sitä unelmoida. :-/

 


27.04.2009 19:51 |