OLISIKO GURUILLA OIKEA TIETO TALOUDESTA?

Buffett on finanssipiireissä mies, jota monet kunnioittavat ja katsovat ylöspäin - seuraavassa siis vähän hänen aikaansaannoksista ja ajatuksista. Derivatiiveista SAATTAA tulla JONKUN VERRAN tappioita, asuntojenkaupan ja hintojen käännöstä ei näköpiirissä, isoilla pankeilla on valtavasti painostusvoimaa päätösten teossa (samalla tietty isot sijoitukset mm. GS'llä) ja CDS-markkinat pitäisi lopettaa - nyt heti ilman poikkeuksia. Noita pohtiessa ja muutosta odottaessa voimme jatkaa shown seuraamista: Silverton, 1500 jenkkipankin pankki nurin 2 pienemmän kanssa perjantaina. Kakun kuorrutuksena uudet lait ovat yksiselitteisiä: pieniä ihmisiä ei pelasteta, vaan pikemminkin pankkeja kehoitetaan jatkamaan kansan kuiviin puristusta. Turpiin vaan ja onnea?

 

Euroopan talouden tulevaisuuden kannalta EKPn Trichet'in julkipuhumiskielto ei kauheasti lupaa hyvää. UKssa palkat tippuvat nopeimmin 60 vuoteen, totta kyllä että isoin vaikutus tulee finanssialan bonusten haihtumisesta, mutta muutama miljoona työtöntäkään tuskin auttaa asiaa. Kaikkinensa UKn ja EKPn välit ovat pahasti tulehtumassa tuon sääntelyn takia - UK haluasi pelata kasinossa, kun taas ne pahat saksalaiset olisivat halukkaita järjen käyttöön. Buiter ennakoi UKn finanssialan merkityksen haihtuvan kolmanneksella, kun lasketaan BKTn osuus. Minä vähän luulen, että menee laskut uusiksi yhteiskuntajärjestyksen rapautuessa tulevien vuosien saatossa. Vaikeita laskuja pelkään...

Australiassa sikäläinen dollari puolen vuoden huipussaan samalla kun firmojen visiot tulevasta ennätysalhaalla. Possuflunssaan liittyen Australiassa ohjeistetaan ruoan ja veden varastointiin, mutta muistutetaan ettei kannata panikoida. Japanin keskupankki pelkää laskun jatkuvan, mutta toivoo käännöksen tapahtuvan jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Mm, niinhän me kaikki.

FBI tutkii Freddie Mac'in 2001-04 tappioita, 3,7 Mrd US$n alaskirjaukset piti venyttää useammalle vuodelle. Taidan olla aika höntti, mutta kovin pieneltä luku näyttää eikä kauheasti isoja päitäkään taida pudota (tuo tietenkin vain normaalitilan jatkumoa). Lisäksi kun todetaan, nämä tappiot ovat tosiaan jo vuosien takaa, niin mitähän "kivaa" komeroista paljastuu seuraavina vuosina? Tuota ihaillessa IMFn arviot jenkkiveronmaksajien laskusta, 1900 Mrd US$a, seuraavan viiden vuoden aikana kertoo paljon tylympää kieltä. Kylkiäisenä tietenkin vuokrakiinteistöjen pullahtaminen tulojen kurahtamisen myötä on väistämätöntä.

Jenkkilän pankkien stressitestien tuloksia arvuutellaan - kertoako vai ei, tai sitten miten paljon. 14 pankkia joutuu keräämään lisää pääomaa? Citigroup 10 Mrd US$a? GS sitten pisti 2 Mrd US$n paprut myyntiin - tietävätkö he kenties TAAS jotain etukäteen? Tässä purevaa yhteenvetoa zombiepankeista. Nyt pitäisi vain löytää se ihmetroppi kun ne tappaisi, hopealuodit eivät tainneet tepsiä zombeihin?

Näitä talousuutisia pitää lukea kyllä melkoisen kierolla huumorintajulla maustettuna: huono juttu - yksityiskulutus laskee ja irtisanomiset nousee; hyvä juttu - irtisanomiset nousevat, jolloin firmojen tulokset säästyvät katastrofilta. Irtisanomisista puheenollen, niitä ei ehkä kannata arvailla ekonomistien ajatusten perusteella. Tässä on toisenlainen käppyrä työttömyydestä - jenkkilän väestönkasvu vs. työttömät.

Mitenkähän tämä on mennyt minulta ohi - AmericanExpress -luottokorttifirma kuittasi 3,4 Mrd US$a apupakettia. Luottokorttifirma ja apupaketti, hmm - menisiköhän sama Suomessa läpi? Uh, ehkä on parempi kun en arvaa. Nyt puljun pystyssä pysyminen on vähintäänkin epävarmaa, sillä tuskin ylempien paremmin toimeentulevien ihmisten korttien käytöllä pyöritetään viime vuosien tulosta. Samantapaisessa tilanteessa ovat tietty kaikki muutkin korttifirmat puheista huolimatta.

Chrysler'in kaatuminen oli väistämätöntä, mutta käyttäen tyypin 11 vararikkoa, toiminta jatkuu. Lyhyesti siis, valtio pönkittää, vaikka toiminta on tappiollista. Kyllä minuakin naurattaisi jenkkiveronmaksajana tai työntekijänä (mm. eläke-edut ovat haihtumassa) :-( Puljun roikottaminen kuvioissa tietty tulee tekemään GMn käsittelyn vaikeaksi - eli molemmat kaatuvat halaillen toisiaan joskin hiukan myöhemmin. Autoalan tulevaisuudesta kertoo tämäkin, Chryslerin myynti puolittui. Samalla tietty puheissa syyllisiksi nostetaan jo tutut riskirahastot, itse autoalassahan ei jenkkilässä ole mitään vikaa - autot ovat hyviä, kulutukset kohdallaan jne.

Chrysler'in pomon toteamus "homma ok" on vähintäänkin kummallinen viime aikojen tapahtumien valossa. Tärkein on tietysti, että pankit saavat omansa pois. Tuosta esimerkkinä tämäkin - liiton edustajilla yksi paikka GMn päätöspöydässä, vaikka liitoilla on 55% osakkeista - reilua, hmm? Moni on arvuutellut pystyisikö valtio kenties suorilla kansalaisten tuilla pitämään autojen ostamisen käynnissä - joka tietty tarkoittaisi ongelmien ratkaisun siirtämistä vain jonkun verran eteenpäin. Sinänsä ei olisi ihme, sillä Obamalla ei selvästi ole mitään halua katsoa faktoja silmiin.

Fiat'istakaan tuskin on apuja viime aikojen rinta rottingilla -uutisoinnista huolimatta. Italian valtion mukaantulo vakuuttelemaan asioita ei ainakaan minua vakuuta, jotenkin Berlusconi tuo mieleen vain mielistelevän kastemadon. Hmm, tuosta tuli toinenkin "sankari" mieleen - Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel (tekstissä muutamia "huolestuttavia" kohtauksia äijän uralta). Hän on mitä ilmeisemmin melkoinen määrääjä talouspuolella, vaikka sellaisen ei pitäisi kuulua toimenkuvaan alkuunkaan. Mutta hei, eihän Israel'in kannattajien tarvitse muutoinkaan niin tiukan seulan läpi mennä.

Der Spiegel on kirjoittanut pitkän jutun 1929 vs 2009 linjoilta, siinä on kieltämättä tiettyjä ikäviä yhtäläisyyksiä. Naomi Klein puolestaan väittää nykymenoa Wallstreetin pelastamiseksi olevan historian suurin taloushuijaus - en voisi enempää olla samaa mieltä. Max Keiser pistää taas tiukkaa verbaaliakrobatiaa asian tiimoilta kovalla datalla kuorrutettuna, ei armoa kieroille (no mercy for the wicked). Kaikista näistä uutisista voi vetää helpon johtopäätöksen, että myös USA on hyvinvointivaltio - isoille firmoille. Loistoesimerkki lienee kaupallisten kiinteistöjen vuokriin perustuvien paprujen pelastus, nuo näyttäisivät menevän kovaa vauhtia viemäriin.

UKssa sentään kansanedustajat osoittavat pankkeja sormella, täällä saattaa sekin päivä taas koittaa, vaikka 1990-luvun alun opit lienevät rauhoittaneet touhuja. Mutta takaisin saarivaltioon - ennätysmäärin vararikkoja niin firmojen kuin yksityisten ihmisten kohdalla. Seurauksena pitäisi tietenkin ajatella vähän laajemmassa mittakaavassa ja myöntää, että finanssiala ei ole luomakunnan kruunu. Mutta tuon myöntäminen vie aikaa, aikaa - ja matkan varrella saamme seurata mitä ihmeellisimpiä kirjanpidollisia temppuja. Noilla vain ei valitettavasti kovin kummoisia saada aikaan, vaikka kuinka leivotaan.

Öö, minä kun kuvittelin että lakimiehillä piti olla hyvät työurat näidenkin ongelmien keskellä - huippujuristi ampuu itsensä. Tosin kaveri taisi vastikään hävitä ison oikeudenkäynnin - pettymys ehkä, mutta kenelle? Chrysler'ille on pieni lasku juristeilta ja neuvonantajilta - 200 milj. US$a, haloo?!?!? Vaan eipä järki paljon päätä pakota osakesijoittajillakaan - viime aikoina isojen pankkien pomot saavat jatkaa toimissaan yhtiökokousten päätöksellä vahvalla kannatuksella.

Maailmanpankin paprujenkin lainakulut ovat kasvaneet rajusti puolen vuoden sisällä. Bulgaria taas askelen lähempänä IMFn "kutsumista" hätiin, ei kiva, ei... Kazakhstan'in kaatuminen on paljastumassa CDS'ien hyväksikäytöksi eli ajetaan maa kippuraan ja kerätään voitot. Tämä tietenkin tarkoittaa, että vastaavaa on tulossa lisää - jos ei sääntöjä muuteta tai CDS'iä lakkauteta. Kaksi veikkausta, ei ja ei onnistu. Miksikö? näin toimien voidaan luutata kohdemaiden resurssit länsimaille kapitalismin nimissä - tarpeen mukaan aseilla uhaten. Ja sitten minua sanotaan olen pessimistiksi ihmiskunnan suhteen...

Possuinfluenssan tuhovoimasta on ainakin osa tiedeyhteisöstä varsin toista mieltä kuin kauhua lietsovat "lähteet".  Molempien valossa massapiikitykset Alaskassa ovat mielestäni vähintäänkin kyseenalaisia, varsinkin kun troppi oli vesirokkoa vastaan. Vaan kyllä varmaan lääkefirmat ovat taas saaneet hieroa käsiään varsin tyytyväisinä - asiaan kuuluu tietty joidenkin poliitikkojen halu päästä ehdottamaan universaalia rokotusohjelmaa. Tämäkin on hauska yhteensattuma - tamiflu'n säilymisaika on kolme vuotta. Lisää menossa olevan possuilun tiimoilta - Engdahl kirjoittaa varsin sujuvasti. Ja jos joku ei suostu karanteeneihin - kohteena tai järjestäjänä, niin sakkoa voip tulla 250ooo US$a ja vuosi linnaa.

Tämä oli mielenkiintoinen löydös (kiitos 3aaria) - Michelle Obaman luomuviljely Valkoisen talon takapihalle on ottanut purevaa kommentointia lannoite- yms. teollisuudelta. Niin, eihän rehut VOI kasvaa ilman tarpeellista määrää myrkkyjä.

Viime aikoina olen miettinyt kuinka helposti ihminen leimataan pessimistiksi, kun pitää jalat maassa. Realismi olisi itselläni mielessä, mutta sekin kuulostaa punaiselta liinalta osalle ihmisiä. Tässä yksi juttu tuon ihmismielessä yleisesti vallitsevan optimismin tiimoilta - ja miksi siihen kannattaisi suhtautua varovaisesti. Taloustilanne ei ole todellakaan menossa parempaan päin.

Condie Rice taisi puhua ohi suunsa, jos "presidentti tekee jotain, niin se on ok" -Nixon'in sanoja mukaillen... Asiaan liittyy mm. psykologien ohjeilla tehdyt vesipesut kuulusteltaville - ok-leima maksoi 1000 US$a päivässä. Yliopisto on murroksessa kaikkialla, Suomessakin valtiojohdon ajatus loputtomasta yliopisto-opiskelijoiden määrän kasvatuksesta ajaa seinään. Kuulostavathan tittelit hienoilta, mutta jo nyt on nähtävissä, ettei ylikoulutus ole järkevää - seurauksena on vain ylityöttömyys (tässä ja tässä).

Rahan historiasta ja tulevaisuuden visioista tässä. Hyvä juttu derivatiivien synnystä, kasvusta ja tuhon ensi merkeistä. Sitten vielä huumesodasta Afghanistanissa - nyt niihin ollaan iskemässä keskitetysti. Taitaa olla CIAlla riittävät varastot omia nyt, että voidaan poistaa kilpailevat tuottajat markkinoilta?

Hehe, nyt litium'ia kannattaisi ottaa itsemurhan estävänä aineena - vai kannattaako? Miten olisi jos pyrittäisiin poistamaan stressiä eikä hoitamaan oireita? Uh, eihän se oikein istu isojen lääkefirmojen ajatukseen - terveet eivät tarvitse troppeja ja siten ei tuloja.

 

Jenkkilän maakaasutuotannolla näyttäisi olevan varastojen puolesta ok tulevaisuus, mutta kuinkahan onnistuu tuo rahoitus tulevina vuosina... Se on kompastuskivi monelle, monelle projektille tulevaisuudessa.

 


02.05.2009 12:45 |