KUUNNELLAAN PUHEITA, SHOW MUST GO ON

Näyttely yhteiskunnan "korkeimmilla" tasoilla jatkuu: Obama on kovana korporaatioille ja Bernanke ei tietenkään ole mitään julkaisuohjeita jakanut. Tietenkin verhon takana näyttäisi homma menevän aikasen lailla toiseen suuntaan. Vähintään mielenkiintoisesti näyttäisi siltä, että noiden isojen firmojen bonusten kohu on laantumassa, eihän se mielenkiinto yhdessä asiassa nyt kovin kauaa voi pysyä muutoinkaan. Yleisesti tietysti on nähtävissä, että niin kauan kuin ihmisillä on plasma-TV, American Idol (tai joku muu yhtä oleellinen ohjelma) pyörii ja ruokaa saa kaupassa, niin finanssiala voi ryöstää heitä varsin vapaasti. Eikä tämä tapahtumaketju ole mitenkään rajoittunut jenkkilään.

 

BoAn pitäisi hamuta 34 Mrd US$a jostain - 3x enemmän kuin aluksi arvioitiin. Citigroup yrittää keksiä keinoja uiskennella liittovaltion ohjauksesta hakemalla yksityiseltä puolelta rahoitusta. Pankkien stressitestin arviointia on ollut jo jonkun aikaa, mutta tässä ehkä tylyin tähän mennessä - vain JP Morgan selviää puhtain paperein. Kaikesta tästä on helppo arvata, että kun tulokset julkaistaan torstaina, niin A) kaikkea ei kerrota B) valehdellaan suoraan C) siirretään julkaisupäivää taas eteenpäin. Tai sitten kaikki on tipujen laulua, ruusujen tuoksua ja alkavaa ihanaa kesää.

Joka tapauksessa on odotettavissa pankkien yhdistymisiä, kaatumisia jne. pienten pankkien yksinkertaisesti rusentuessa huonojen sijoitusten tappioiden ja isojen pankkien valtion tukien takia. Yksi esimerkki kytköksistä tämäkin: New Yorkin FEDin pankin pomo on GSn mies (olipa taas ylläri). Tuo ei todellakaan tarkoita yksittäisille ihmisille helpotusta isojen pankkien mafian kynsissä. Pienten ihmisten tuskan varmistaa asuntojen hintojen 100varma kuristuminen alaspäin ja alaspäin vielä vuosia - eikä paluuta entiseen ole. Niin, eikä maaseudun taloissa ole tilanne yhtään parempi - subprime on ollut ajan nimi tuollakin. Samoin Obaman asuntoalan kovistelu on paljastumassa huulten heilutteluksi, kyllähän ne pankit osaavat huolehtia pienistä asiakkaistaan, eh? Varsinkin kun lainojen kanssa menee NIIN hyvin.

Mitenköhän Suomen pankkitalletusten takaus on järjestyksessä, jenkkilässä ainakin tilanne on ryöstäytymässä ihan toivottamaksi. FDIC takaa 4700 Mrd US$n talletuksia 13,6 Mrd US$lla - eikä tuo pankkien kupsahtelutahdin kiihtyminen lupaa hyvää. Pikkupankeille on kummasti tullut lisälaskua vimosen vuoden aikana talletusten takauksesta. Jutusta ei käy selväksi paljonko talletukset ovat kasvaneet sillä niitähän varten takaus on, mutta pahoin pelkään jotta pienemmät pankit saavat suhteellisesti paljon isomman laskun.

Kuka noita pörssikurssien kehityksiä seuraa, niin tällaisen pitäisi pistää vähän miettimään - DOW alle 1000 lähivuosina? Elliot-Wave -aaltoteoria tuntuu pitävän harmillisen hyvin kutinsa näissä isoissa aalloissa - ja jos (kun?) tuohon suuntaan mennnään, niin rahahanat ovat enemmän kuin tiukasti kiinni tavan kansalaisilta.

Fiat'in valloitusretki GMn, Chrysler'in ja Opel'in tiimoilta on pistämässä monta työntekijää Euroopassakin työttömäksi - 10ooo? Mietin vain miten pulju aikoo toimintansa rahoittaa - EUn piikkiin kenties? Mutta ei anneta pikkujuttujen häiritä visioita maailmanherruudesta, sellaisethan eivät voi mennä pieleen...

Evans-Pitchard kirjoittaa hyvin Lontoon talousalan merkityksen laskusta - tosin syynä on taas EU. Sillähän ei ole kauheasti väliä, että sokeakin näkee UKn kasvuhaaveiden olevan vain veteen piirrettyjä kuvioita. EUssa edes yritetään olla realisteja (BKT -4%, alijäämät tylyssä nousussa - milloinkahän tätä aletaan kehumaan kasvuna?), että heiko on tilanne - tosin toiveet tilanteen käännöksestä ovat jokaisen sanoman keskeisenä ajatuksena. Valitettavasti kakkapapruja tuntuu nousevan pintaan vaikka kuinka pöntön tapista kiskotaan - Saksassa 816 Mrd €n nöyhdät.

Espanjassa pankit yrittävät rimpuilla ennätystyöttömyyden keskellä, joka toistaiseksi on pysynyt jonkunlaisessa rauhallisessa vakuumissa. Tässä on hyvä yhteenveto työttömyyden seurauksista lätäkön takana - tulossa lähiöön meilläkin :-( Työttömyys saatetaan jopa määritellä uudestaan, että voidaan kirjanpidossa kehua tilannetta. Tuo tuskin naurattaa niitä kun joutuvat kokemaan tilanteen kehityksen tylyimmillään - laskevat palkat tai sitten se lopullinen niitti, ei töitä. Saa nähdä miten eri maista yritetään ottaa oppia omiin ongelmiin.

Heh, joku aika sitten oli puhetta, että jenkkilän pitäisi oppia Japanista - nyt samalla otsikolla Euroopankin kannattaisi miettiä tulevaa. Niin ja jos joku vielä arvuuttelee noita laman taustoja niin halpa luotto on ykkösehdokki tuohon. Saa nähdä miten tässä loppujen lopuksi käy - Kansas Cityn FEDin pomo haluaisi antaa kaatuvien pankkien kaatua ilman venkoilua.

Näinkin voi tiedettä tehdä - Merck pisti oman tieteellisen lehden pystyyn, missä yllättäen kehuttiin talon omia tuotteita. Tässä voidaan sitten miettiä näitä lääkäreille ohjattuja mainoksia "tämä meidän uusin NNN-mömmö on tosi hyvä sen ja sen hoitoon, tutkimuksesta voi lukea meidän AAA-lehdestä". Ei ole eturistiriitaa ei - mitä nyt unohtui se "tämä on meitin mainoslehti" -ilmoitus otsikon vierestä...

Seuraavana pitkähkö juttu Tiananmen'in aukion jälkimainingeista - tapahtumastahan tulee kuluneeksi 20v. Yksittäiset ihmiset saavat rautasaappaan niskaan kovin, kovin helposti kun keskushallinto tuntee itsensä uhatuksi. Kaikkihan muistavat, että meitin armas pääministerimme on kehoittanut ottamaan mallia Kiinasta. Kunhan neuvoa ei jouduttaisi toteuttamaan ihmisten mielialojen kärjistyessä tulevina vuosina hieman eri sektorilla kuin kuvittelen Matin tarkoittaneen.

Asiaa tangentilla sivuten Australian puolustusvoimat ovat panostamassa rutkasti seuraavan 20v aikana - jotenkin jutusta jäi mielikuva, että jenkkien suojaava olkapää on haipumassa kuvioista. Saatan tietty lukea omia mielikuviani juttuun taas :-) Joka tapauksessa teknologiavertailussa jenkkilän sikakallis F35 mitä aussit haaveilevat ei ehkä olekaan niin hyvä kuin yleensä vakuutellaan. "Lisäherkkuna" Australian asuntojen hinnat samoin alamäessä -6,9%.

Tätäkään tuskin kukaan unohtaa kun Kiinasta on mainintaa - US$ ja Kiina menevät käsi kädessä. Tai no, ehkä oikea kuvaus olisi, että US$ roikkuu kynsin hampain Kiinassa kiinni. Valtion paprujen myynti on muutoinkin menossa mielenkiintoiseksi, saa nähdä kuinka kauan tämä sirkus pysyy pystyssä. Jatkumoa edelliselle tämäkin - käppyrä lisää valtioiden pitkän ajan alamäestä - tapaus jenkkilän 30v paprut.

Tuli Kiinasta tämäkin mieleen - ylemmältä taholta käsky polttaa tupakkaa, kai sitä lamaa näinkin voi torjua. Ei ole väliä, että vuosien jälkeen on sitten noita tauteja ja muita vaikka kuinka. Loistava esimerkki lyhyen tähtäimen ajattelusta - ja kertoo ihmisestä paljon. Jenkkilän velkaisuudesta on tietty nähty jo vaikka minkälaisia käppyröitä, mutta tässä yksi lisää - kovin näyttäisi 1940-luku olevan tulossa peliin tuollakin mittarilla.

Yksi toiminta kyllä kasvaa - jos vain ihmisillä on rahaa: mielialalääkkeet +73% 10 vuodessa. Lobbarit kelpaavat pienemmillekin, kuinkahan tulosten kanssa - jotenkin luulen, ettei työsopimuksiin liity lupausta positiivisista päätköksistä omalle leirille. Öljyn seisominen varastoissa kertoo tylyä kieltään länsimainen yhteiskunta on jumittumassa pahan kerran. Lopuksi vielä hauska tarina jenkistä Hollannissa - vertailua vanhaan ja uuteen kotimaahan. Ei tämä Eurolandia niin kamala taidakaan olla, vaikka sosialismin kehdoksi lätäkön takana kaikki leimataankin.

 

Sivujen päivitys tosiaan takkuillut konepuolen ongelmien takia, uusi on tulossa ja toivottavasti saan pian pystyyn. Edellinen kone taitaakin olla vuoden 2000 tuntumasta, että ehkä tämä päivitys on ok... Pahoillani viivytyksistä. Jos tuntuu sivujen anti olevan parempaa kuin valtamedian tarjoilu, niin taloudellisia avustuksia otetaan enemmän kuin mielellään vastaan.

 


06.05.2009 07:30 |