JP MORGAN JA GOLDMAN SACHS FINANSSIALAN YLIHERRAT

Jos joku ei asiaa siis vielä ole sisäistänyt. Ei siis ihme, että kaikenlaisia heittoja on jo liikenteessä - Government Sachs? Onneksi tilanteella on hyvä brandi ja valtaosa jenkeistä kai kävelisikin jyrkänteen yli Obama-lipun perässä. Itse asiassa tilanne taitaa olla juuri tuota - esimerkkejä: Taleb ja eräs vähemmän nimekäs 10 askelta. Joskus olen miettinyt oliko Bush'in aikakausi järjestetty ääritörttöilyksi, jotta ihmiset suostuisivat sitten käytännössä mihin tahansa Messias-hahmon perässä. Tällä hetkellä tuollaista käsikirjoitusta ainakin näytettäisiin seurattavan. "Parasta" on tietenkin miten ihmiset vain vähän huokailevat, kun isot pahikset pääsevät korkeintaan sormen heristyksellä töppäilyistään. Moka taisi olla, että jäivät kiinni?

 

FED käymässä käsiksi 684ooo Mrd US$n OTC-derivatiiveihin, onnea vaan yritykselle. Samassa jutussa mainitaan, että parilta viime vuodelta finanssifirmat ovat myöntäneet 1300 Mrd US$n tappiot - uhhuh, sehän on peräti 0,2%. Sanoisin, että ohkaisella jäällä käppäillään. Kysymys on, että mitä sitten kun tappiot kasvavat 1%in? tai 5%in? tai... kun tuo maailman talous ei oikein tykännyt tuosta 0,2%stakaan. Noh, nämä on näitä meikäläisen jupinoita ;-)

Wells Fargo tarvitsee 15 Mrd US$a, BoA sen 30+ Mrd US$a, muista puhumattakaan. Samoin pankkien pitäisi kerätä lisää rahaa markkinoilta. Mutta ei se mitään, Geithner on varma, että stressitestit ovat keitettyjä ja fiksattuja varmuutta antavia. Tuohon kun muistaa, että työttömyys piti jäädä 10%in stressitestien pahimmassakin tapauksessa 2010, niin noiden lukujen saavuttaminen jo nyt vähän raavituttaa päätä - mmm... Joskus mietityttää, että mitähän toimittajat nappailevat kun näitä "uutisia" julkaisevat. Muista en tiedä, mutta en kykene luottamaan näihin emävalehtelijoihin taivaanrannan maalareihin alkuunkaan. Enkä taida olla ainut.

Tässä on Geithner'in itsensä laatima teksti puolustelemaan stressitestejä, kovin on puhtoisia ajatuksia vaan... Tällä hetkellä siis sanoma on, että 65 Mrd US$a tai 74 Mrd US$a tai ehkä 130 Mrd US$a pankit tarvitsisivat kun tappiot jäävät max 600 Mrd US$in (?!?!?!?). Ja kuten arveltiin aikaisemmin - paikallispankeille suhteellisesti isompi lasku. Kaikkinensa voin sanoa, että täytyy olla melkoinen tonttu kun uskoo mihinkään stressitesteihin - mutta toisaalta uskopohjaisesta maailman katsomuksestahan onkin kyse. Kaiken huippuna voisi tietty sanoa, että globaali pankkijärjestelmä on ongelman ytimenä. Ettekö usko? Katsotaanhan muutaman vuoden sisällä kun yhä useampi valtio arpoo IMFn kanssa :-( Kaiken huipuksi hyvänä puhutaan, että Wallstreet on palaamassa kriisiä edeltävään hyvään toiminta-aikaan ja malliin. WTF (mitä vi++ua)?

Seurataan mieluummin näitä pienempiä numeroita, helpompia käsittää? AIG maksoikin bonuksiaan 4x aikaisemmin ilmoitetuista, 454 milj. US$a.  FDICn (tilien vakuuttaja) pomo epäilee nykyisen menon (muutama iso finanssifirma ja yksi valvoja) olen varma tie katastrofiin. Varsinainen einstein - hassua on tietty, että sillion kun oli nousukausi niin tämähän oli ihan ok. Hauskaa vivahdetta hänen haluun liittovaltion valvonnan kasvattamisesta saa kun muistaa, että mafian pojat ovat aina sanoneet itselleen pahimman kilpailijan olevan liittovaltio. Jenkkisysteemin korruption huomioiden ajatus taitaa olla, että nyt myös keskushallinto haluaa enemmän kakkua itselleen. 

Obaman 3400 Mrd US$n budjettiesitys on mielenkiintoinen heitto, saa nähdä onko siinä mitään leikkauksia armeijan toimintoihin... Vaikea uskoa sellaiseen hassutukseen - jenkkilähän on imperiumi eikä voi enää viimeisestä valttikortistaan joustaa. Ei ole väliä, että näyttäisi tuo sivullisten mättäminen "vahingossa" jatkuvan. Joka tapauksessa tuo valtion pitkän ajan paprujen myynnin takkuaminen jo ennakoi ongelmia.

Euroopan kulutusluvut laskevat vähemmän nopeasti kuin kuukausi sitten, soh - se on käännös nousuun siis tapahtunut (tai sitten ei). Jutusta sitten selviää, että kaikki muu laskee vieläkin nopeammin :-/ EKP laski korkonsa 1%in ja kovalla tohinalla valmistautuu setelirahoitukseen eli firmojen paprujen ostoon. Hassua hommaa sano, pitäisiköhän perustaa firma ja pyytää apuva - taidan valitettavasti olla liian pieni, että voisin saada mitään :-D

Hmm, G-miehen suositukset kullan myynnistä vuosia sitten ovat paljastuneet muillekin keskuspankeille kivaksi vikatikiksi, 40 Mrd US$n verran. Pakko tietty myöntää, että taaksepäin katsoen aina helppo mollata ;-) Alaskirjaukset ovat pääsemässä ikävästi uutisiin wanhalla mantereella, Societe Generale'lla näyttäisi negatiivisten sijoitusten käppyrä jyrkkenevän. Punta rajusti alamäkeen keskuspankin paperin painamislupausten mukana, mitäs se EKP vastaavasta jutusteli...? Irlannissa pohditaan €uron heittämistä yli laidan, toisaalta taas jumalanpilkka tuntuu olevan hallitukselle tärkeimmästä päästä asioita hoitaa. Prioriteetit kunnossa, eh?

UKssa mahtaa tavan kansalaisia naurattaa - pitäisi olla töissä 70v asti, jotta valtion velka saataisiin järjestykseen. Tämä siis nykyisellä tilanteella - entäs kun työttömyys jatkaa nousuaan, asuntojen hinnat painuvat, valuutta romahtaa, maailmankauppa tyrehtyy, kierrossa oleva raha vähenee, talouden visiot synkistyvät... listasta on tulossa päivästä toiseen aina vain pitempi :-(

Eikä jenkkilässä homma näytä yhtään sen paremmalta: lähteestä riippuen siellä on kolmannes tai neljännes upoksissa asuntolainansa kanssa - tällä hetkellä, ja jatkossa? Systeemi on kääntymässä ihan päälaelleen: osavaltioiden tuloista enemmän ja enemmän suoraan liittohallituksen tukea. Telttakylät kasvavat. Työttömyysturvaan panostus jenkkilässä lähes 1/10 vs Saksasta. Eläkkeet paljastuvat kauniiksi puheiksi, seuraukset arvannee jokainen.

Tamdidam - tuosta jenkkilän korruptiokoneistosta ei kauheasti puhuta, mutta lienee päivänselvää, että Madoff suojelee muita. Samankaltainen lienee se Teksasin miljardööri kun vastikään kärähti eikä vieläkään taida olla mies pidätettynä... samoilta tiimoilta voi miettiä tätä New Yorkin FEDin pomoa, joka oli kulmakarvojaan myöten GS-mies miljoonien osakkeidensa kanssa. Soh, mies nyt kuitenkin erosi, mutta tuskin edes näpsyjä käsilleen saa. Vaan tästä jos aletaan katsomaan, että Geithner on tätä sankaria suojellut, niin Obaman pitäisi a) pistää Geithner pihalle b) käynnistyttää rikostutkimukset Friedmanista osoittaakseen olevansa talouskytkyistä oikeasti irrallaan. Jep, haaveilla saa...

Kiinan teräksen raaka-ainetuonti ylös 24%, yksi ainakin kun tajuaa käyttää dollarivarastojaan. Aasian vientivaltiomalli on kuoleman kielissä, mutta katsotaan vaan kuinka kohta taas puhutaan miten pelastus tulee nousevista markkinoista idässä...

Tässä on pitkähkö juttu Australian asevarustelusta - Aasian NATOn pystytys? Pistää miettimään näitä Euroalueen NATO-vauhkojen mietteitä...

Uusin TV-reality sarja? Goldman Sachs -salaliitto, täydet 13 osaa. Tuota katsoessa voi miettiä tätä kun GSn Saksan pomo myöntää, että alalla näyttäisi olevan ahneutta sopan mausteena. Bush'in ura taisi päättyä surkeilla kannatusluvuilla, mutta jotkut ovat olleet tyytyväisiä: residenttikirjastolle 100 milj. US$a.

Jaa, ei taida olla pitkä aika kun puhuttiin Italian mafiasta - nyt mobsterit ovat keränneet hilloja tuulivoimaloidenkin pystyttämisestä. Ei väliä toimivatko nuo... Possuinfluessarokotus jenkkilässä mukaan normaaleihin rokotusohjelmiin? Siinä on taas hyvät rahat kerättävinä luulen minä - ja kuten aina, peloilla on hyvä markkinoida vaikka mitä.

 

Sitten se tinafoliohattu -osasto:

Afghanistanissa on kristityiltä US-sotilailta takavarikoitu käännytystyöhön tarkoitettuja raamattuja. Kukaan ei puhunut mistään ristiretkistä vääräuskoisia vastaan - vai enkö vain saanut muistiota?

Jenkkilässä on imuroitu 16v nuori koneen sisään Patriot Act-lain nojalla, trewersteri mikä rewsteri. Teksasin maantiepoliisi puolestaan on imuroinut teillä ajavilta 3 milj. US$n verran uhkailemalla - lähinnä afroamerikkalaisia. Protect and serve (suojella ja palvella) saa uuden merkityksen - taitaa olla se suojelurahapoliisi oikea nimi?

UKsta totalitäärinen valtio - epäilijä Australiasta. Jutussa on monta, vähintäänkin kummallista, tapausta listattuna. UKssa lentokapteenit kieltäytyvät uusista henkilökorteista, tämä voi muuttua mielenkiintoiseksi :-) Ainakin jotain "gestapo" -toiminnan rajausta on ilmassa, olisiko aika järjestää joku terroristi-isku, että ihmiset olisivat taas enemmän ohjattavia? Tällä hetkellä joka kolmas minuutti Lontoossa kysytään papereita tai ratsataan taskut/koti/toimisto jne. terroristiepäilyjen siivittämänä. Se on 72ooo epäilyä ja tuloksena 65 pidätystä - entäs tuomioita? Orwell oli melkoinen visionääri :-(

 


07.05.2009 10:37 |