NUMEROILLA SAA LEIKKIÄ, VARSINKIN JOS TILANNE SILLOIN NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ

Haha, 599 Mrd US$a jenkkipankeilla mahdollisia tappioita tänä vuonna - miksiköhän ei voinut pyöristää 600ksi? Tuosta tietty on seurauksena, että pankkien pitäisi yrittää tasata kirjanpitoaan myymällä yhtä sun toista, vaan onko ostajia? Samoilla linjoilla voidaan varmaan joskus naureskella näitä ressitestejäkin, niin on luotettavaa ja puolueetonta että ah-kun-auvoista. Tässä lyhyesti 5 syytä, että julkaistuihin tuloksiin ei voi uskoa pätkääkään. Katsokaa huvikseen noita pankkien reservitilanteita - ei kovin hääppöiseltä näytä.

 

Tier1

Lauantain aamu-TVn Kataisen haastattelussa repesin taas vaihteeksi, kun mies kuvittelee, että Eurolandian ressitestit jotenkin antaisivat vahvan pohjan mennä eteenpäin. Soh, poliitikonhan pitää tietty markkinoida pelastusta... Kun miettii noita derivatiivisotkuja (jotka eivät TODELLAKAAN ole lätäkön taakse jääneet), niin voi sanoa että pankkijärjestelmällä on käytännössä rajaton määrä alaskirjauksia edessään.

Kökköä on kirjoissa yksinkertaisesti enemmän kuin uskalletaan paljastaa - ja itse asiassa ressitestien tuloksetkin kielletään pankkien puolelta. Naked Capitalism pureskelee hyvin ressitestit - näytelmä potenssiin N. Testien tuloksia viilattu alas, illuusio toipumisesta paistaa kaikessa liittovaltion julkaisemassa tekstissä jne. Tämä tietenkin tarkoittaa ettei paluuta entiseen ole pitkään aikaan - jos koskaan. Tosin tämänkin sivun linkeistä valtaosa on minun silmissäni aivan liian positiivista, mutta mitä noita liikaa miettimään - kohta tulee varmaan joku talonsisustusohjelma töllöstä. Lala-maassa on hauska asustaa jne. ;-)

Jenkkilän työttömyyslukujen "ihailu" ja niiden hyviksi uutisiksi kääntäminen tuntuu olevan myös propaganda-koneiston mielihommaa (valheet ja tilastot?). Valitettavasti kun katsotaan kehitystä, niin ei paljoa ole riemua revittävänä. Melkein voisin luvata syödä vanhat villasukkani, jos työttömyys pysähtyy alle 10 milj. tänä vuonna lätäkön takana. Mutta tuossa on tietty vaikea saada mitään varmuutta, jos propagandalla halutaan asia kieltää. Silloin virallinen luku pysähtyy 9 ja jotain milj. työtöntä ja sillä selvä. Epävirallisissa luvuissa kuitenkin lähestytään jo 20%, mutta ei anneta sen häiritä...

Obaman "hauskimpia" oivalluksia on kehua, että asuntojätit Freddie ja Fannie ovat yksityisiä firmoja. Samalla kuitenkin noille on annettu velvoite ostaa 40 Mrd US$lla/kk lainoja pankeilta ja yllättäen joka kuukausi ilmoittevat kymmenien Mrd US$en tappioista. Kirjanpidon kiemuroista voisi varmaan joku valaista, mutta se taitaa olla melkoinen matojen maailma - varsinkin laman keskellä. Eikä näyttäisi niiden kampaaminen olevan kovinkaan menestyksellistä tai nopeaa, voi vain kuvitella miten paljon tavaraa menee yksinkertaisesti ohi. Jos ei tiedä mitään FEDin taustoista, niin tietenkin Obaman halu saada FED finanssimaailman valvojaksi kuulostaa hyvältä.

Jenkkilän eläkesäästäjillä on varmaan naurussa pitelemistä - jos haluat rahat omaan sukanvarteen, niin eipä onnistu. Vastaava on tietty tilanne täälläkin, mutta tuolla joustavuutta on kehuttu idioottivarmaksi vuosia. Uhh, niinhän sitä on taidettu kehua täälläkin - rahoja ei saa ulos ainakaan ylimääräisistä eläkerahastoista ilman todella hyviä selityksiä... Tämäkin on kurkkua kuristavaa kehitystä - luottokorttifirmat yksinkertaisesti ottavat asiakkaiden tileiltä rahaa ja luotosta ei voida enää puhua.

Tässä on deflaation ydin, kierrossa oleva raha haihtuu paljon nopeammin kuin sitä sinne kauniilla puheilla saadaan (painokoneet ovat onnettoman vanhanaikaisia rahan tekoon, sillä paperirahan osuus on jossain muutaman prosentin tuntumassa kaikesta kiertävästä rahasta). Tulilinjalla ovatkin KAIKKI yhteiskunnan tasot: valtioista, kunnista, firmoista ja yksityisistä kukaan tai mikään ei ole turvassa. Taustalla on tietenkin hienot systeemit, joilla riskit on levitetty kaikkialle.

Jenkkilän korruptiosta vapaista markkinoista vähän laajemmin: eläkerahastot lobbaavat ja voitelevat sisäpiiriä, liitot lobbaavat poliitikkoja ja residenttiä, finanssialan sisäpiiristä tuskin pulmusia löytyy vaikka kuinka hakisi, JP Morgan myi kökköjä kunnalle (tuskin on ainoa pankki) vaikka varmasti tiesi mitä oli tulossa jne. Tämäkin vielä: AIGn hemmot käyttävät pelastusrahoja hoitaessaan itselleen uudet työpaikat, kaikkea sitä näkee kun vanhaksi elää :-D

Asuntolainoissa kuulostaa hassulta, että joku vuosi sitten 500ooo US$a vuodessa ansainnut joutuu luopumaan kämpästään nyt, mutta minkäs teet. Ei ehkä olisi kannattanut ostaa sitä 950ooo US$n kämppää? Ja tämä sankari ei todellakaan ole ainoa "ylemmästä" keskiluokasta. Jenkkilän finanssiala ei kestä menossa olevaa prosessia: seuraukset ovat sitten loputonta älyttömyyksien listaa...

Autoalan spiraali jatkuu - Toyotan tappiot ennätysmäiset ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Ja jos autoalalla menee surkeasti, niin mitä luulette meriliikenteellä käyvän kun laivoja hajotetaan ennätysmäärin? Jostakin kai on yritettävä kerätä varoja velkoja kuittaamaan, eh? Romurautaa ehkä?

UKn 50 Mrd £n syöttö markkinoille kertoo, ettei saarivaltiossa kaikki ole kohdillaan. Tekstissä mainitaankin tylysti, että kaikesta valtion pumppaamasta veronmaksajan rahasta huolimatta luototus ei toimi "oikein". Hah! mitähän tuo olisi suomeksi sanottuna? No sitä tietenkin, että rahaa ei ole laitettu riittävästi liikenteeseen. Kun olet kuopassa, lopeta kaivaminen ja muut tulevat mieleen... Baltian maiden alamäki ei tunnu taittuvan. Kiinan paikalliset tuottajat pelkäävät teräksen ylitarjontaa, varsinainen ylläri.

Varokaa pörssien nousua - eikä ole edes meikäläisen puheita. Lisää samaa. Pörssinousuilla oli iso osansa myös ressitestien tuloksissa, jatkossa - mmm? PrudentBear'in datalistaus kertoo mielenkiintoisia, nousua nousua. Tekstin lopussa on sitten se varsinainen hillo eli dynaaminen markkinoiden vivutus ;-)

FDIC-perjantai - vain yksi pankki nurin, ensi viikolla sitten lisää. Jenkkilässä tämän vuoden valmistuvat opiskelijat joutuvat murhaaville työmarkkinoille, entäs ensi vuonna? Saa nähdä käykö niin että osa yksinkertaisesti jättää koulut kesken kun ei koulutusta vastaavaa työtä enää löydykään.

Teksasin ihmemiljardööri Stanford olikin jo vähän aikaa poissa uutisista: nyt mies on paljastumassa aikaisempien arvailujen henkilöitymäksi. Helpottaahan se kyseenalaisten businesten piilottamisessa, jos on liittovaltion huumemyyrä. Miten se olikaan - mafian pahin kilpailija oli...?

Saksassa poliitikot valmistautuvat leikkaamaan sosiaalietuja ja muita - mutta samalla vähätellään talouden ongelmia. Vähän hassua, mutta sitten tietty kun tajuaa, että on vaaliajat edessä, niin asia on harvinaisen helppo: viihdykettä, korvamakiaa, leipää ja sirkushuveja yms. UKssa poliitikoilla tuntuu olevan perinteisesti oma napa lähinnä, systeemin ku5etus siis sielläkin verissä - veronmaksaja maksaa. Tästä G-mies varmaan saa kuulla loputtomiin, UKn kultavarantojen myynti 1999-2002 oli kaikkien aikojen alennusmyynti.

Järjenkäyttö apurahojen kanssa tuntuu olevan välillä vähän niin ja näin: Hawaii'lla 75 milj. US$n avusta 35 milj. US$a tien rakentamiseen - toisen tien viereen. Geithner on kovasti sitä mieltä, että USA ei ole Japanin tiellä pankkiensa kanssa. Tuo edellinen tiet-ei-minnekään kyllä antaa vähän toisenlaisen vaikutelman, eh? Hyvä ehdotus - ekonomisteille kannattaisi opettaa aritmetiikkaa.

Noah Chomsky on terävä mies, tässä kaverilta erinomainen teksti Adam Smith'istä, (myös yleisemmin historiasta, koulutuksesta jne.), jonka ajatuksiin nykyfinanssiala pitkälti nojaa. Jälleen kerran voidaan todeta, että tekstin poiminta toisen kirjoituksista muuttaa merkityksen erittäin helposti ihan muuksi. Jaa, mitenkähän minun teksteistä joskus poimitaan asioita... hehe - "mies", joka haluaa ydinsotaa, tauteja ja anarkiaa - tai ehkä utopiasta haaveileva jollahörhö. Niin, molemmat varmasti löytyvät - ja miljoona muuta versiota. Tahtoo sanoa, älkää luottako minun teksteihini vaan miettikää itse, etsikää vasta-ajatuksia ja tehkää johtopäätöksiä. Ollaan ihmisiä eikä lampaita menossa teuraalle ;-)

Tässä yksi Israelin sisäisen rytinän ongelmista selkokielisenä: 3/4-osaa juutalaisten siirtokuntien rakennuksista luvattomasti palestiinalaisten alueille. Niin kauan kuin tuo jatkuu, niin ei ole pelkoa että tilanne rauhoittuu.

Tämä jätemuovin kirous on melkoinen, 2x Teksasin kokoinen muovimanner Tyynessä meressä ei lakkaa hämmästyttämästä. Ihmisen ajatuskyky tulevaisuudesta huolehtimiseksi ei kyllä vakuuta meikäläistä. Joku taisi sanoa ettei omassa talossa kannata pa5koa lattialle, jossain välissä puhtaat huoneet loppuvat kesken.

Tässä on energia-alan ihmisten huolenaiheesta - mitään merkittävää ei olla tekemässä energiatilanteen parantamiseksi. Sitä vastoin finanssialalle tuntuu tuota hilloa piisaavan - tosin pienille ihmisille hintsummin, mutta niinhän asia on aina ollut. Tämäkin oli "hauska" löydös: Chavez kansallistaa öljyntuotantoa Venezuelassa, jos jenkkilä ei olisi niin sidoksissa Irakissa, Afghanistanissa ja kohta Pakistanissa, niin jotain saattaisi sattua Venezuelassa taas piankin...

HUOM: Jos näiden sivujen Bloomberg-linkit vievät tyhjille sivuille, niin vika ei välttämättä ole allekirjoittaneessa sillä Bloomberg'in sivuja tuntuu "kuoleutuvan" välillä varsin nopeastikin. Tämä siellä kuitenkin vielä on: jopa 9700 Mrd US$n lasku jenkkiveronmaksajille apupaketeista (helmikuun tietojen perusteella).

 


09.05.2009 16:36 |