SYSTEEMI ON RAKENNETTU SORTUMAAN

Satyajit Das kirjoittaa erinomaisen yhteenvedon menossa olevasta fiaskosta - systeemi on oletukseltaan sortuva. Siinäpä on sitten pureskeltavaa meille pienille hiekanmuruille koneiston rattaiden välissä. Ohjaustalous yrittää nousta, johtajat eivät osaa päästää aikaisemmista doktriineista irti, kasvullekin on rajat jne. - tylyin väläytys on heti alussa eli velkaa on tarvittu 4-5x määrä 1 US$n kasvun aikaansaamiseksi. Mitäs nyt kun velkaa yritetään kasvattaa ja syksystä tulee kuin Napoleonin/Hitlerin retkestä Moskovaan talousmaailmaan sovellettuna? Tässä toinen samankaltainen kritiikki vimosten 30v tapahtumista - finanssieliitti tietää aina mikä on parasta? Jo vain, mutta ei meille maan matosille.

 

Milloinkahan tähän herätään katutasolla - pankit keräävät tukipaketit kahteen kertaan veronmaksajilta. Ensin suorina ja sitten maksujen, palkkioiden jne. nostojen kautta. Osterman kirjoittaa hyvin Suomen valtion uusimmasta 1 Mrd €n lainasta ja mitä se tarkoittaa, kannattaa vilkaista tuo törkeä korkoprosentti. 10v kuluttua maksavat tavan kansalaiset 500 milj. € pelkästään korkoina ja kaikki raha on pois kotimaasta. Hieno systeemi - kun olet pyramidin huipulla. Samoilla linjoilla kannattaa lukea tämä miten EU on märäntymässä totaalisesti - ainoa toimiva instituutti on EKP?!?!?!?

Jenkkilän kulutusjuhlat alkavat kääntyä etelään niin monella indikaattorilla, että loppuu sormet - Kiinasta Brasilian tärkein kauppakumppani. Luottokorttien käyttäjien kannattaa vilkaista tätä kehitystä - päivän myöhässä ja 39 US$n maksusta 150 US$ksi vimosten muutosten mukana. Seurauksena pitäisi olla järjellä ajatellen kulutuksen leikkaus ja säästämisen kasvu - ainakin tavan tallaajien kohdalla. Mutta tuo kun on kulutusyhteiskunnalle myrkkyä - ei kulutusta, ei kasvua, ei parempaa tulevaisuutta...

Luulisi, että jotain on opittu asuntomarkkinoista, mutta eipä voi kauheasti kehua - SuperSubprimet käytössä liittovaltioavusteisesti. 8000 US$n avustus jos ostat asunnon, ei väliä maksukyvyllä jne. Vähintäänkin edesvastuutonta hommaa ja hajaääniä valtion sekaantumisesta asuntokauppaan onkin alkanut nousta pintaan, mutta hei - noista saa kiinteistöveroja hetken aikaa. Ja sehän on tärkeintä...? Osavaltioiden ahdinko on enemmän kuin käsin kosketeltavaa - onneksi tulevaisuus on kuitenkin selvä: Obamaganda varma, että vuoden lopulla kasvu jo 3,5%. Alkaa tulla mieleen Bush'in touhut - Irak on menestys, koska minä niin sanon, hallelujaa!

Tämähän on median, poliitikkojen ja eturintaman finanssinerojen ainoa käsitys hyvästä - ei siis ihme, että noita negatiivisia talletuskorkoja ehdotellaan ihan tosissaan. Kenen tahansa pitäisi tajuta, että silloin ihmiset ottavat rahansa pois pankeista - tai no, ottaisivat jos sitä paperirahaa olisi olemassa tarpeeksi. Ratkaisu? nostorajoitukset, pankkien "lomat" ja vain digitaalirahan kierrättämisen salliminen? Elämme kummallisia aikoja...

Evans-Pitchard kirjoittaa hyvin asiaa kun muistaa hieman suodattaa UK-positivismia ja EU-kritiikkiä: pörssiralli on malliesimerkki isojen alamäkien sisällä piilevistä pikkuralleista. Noiden seuraus on pienten sijoittajien kuppaaminen isojen kalojen ruokkimiseksi. Muitakin kavereita on kirjoittanut samoista suurista linjoista - watch out below. Tosin tietty jos uskoo käännöksen tapahtuneen pysyvästi, niin silloin "tilanne on erilainen nyt" -lausahdus on hyvä uskontunnustus. Ja tietenkin reaalimaailman kieltäminen. Valitettavasti vastakkaisessa vaakakupissa on isoja pommeja - liittovaltion alijäämä tänä vuonna 1800 Mrd US$a, ilman työmarkkinoiden tasapainotusta ei toivoa ja pelkästään terveydenhuolto uudistuksesta on tulossa 1200-1500 Mrd US$n lasku seuraavan 10v aikana.

Tai näin - ressitestit olivat hyvä juttu ja maailma pelastuu. Toivon todellakin, että näin kävisi - silloin ehkä minullekin jostain löytyisi työpaikan tapainen LOL Nyt - kirjoittelen epämääräisiä pikkujupinoita ja lärpyttelen huulia sormella (suomeksi: taloudellisia apuja otetaan enemmän kuin mielellään vastaan). Ressitestatuista pankeista neljä vähän pienempääkin on kovasti aikeissa maksaa tuet takaisin - myymällä osakkeitaan. Kukahan ostaisi... eläkerahastot?

Yksi naula OPECin arkkuun lisää? IMF: tänä vuonna Lähi-Idän talous"kasvu" -50%? Tässä pureskellaan Kiinan kultavarantojen kasvua - ja suuntaa tulevaisuudessa. Paperirahat, hmm... mutta kuten sanottu - kulta, hopea jne. eivät kauheasti mahassa energiaksi muutu.

 

KiinaInflaatio

 

Humdidum, inflaatio muuttuu deflaatioksi - nyt Kiinassa. Selvä osoitus, että valtioiden rahan printtaus/pumppaus kiertoon voi EHKÄ jotain pientä auttaa, mutta väistämätön deflaation painovoimakenttä on ylivoimainen vauhtiin päästyään. Samoja linjoja - yuan'ista kansainvälinen ostovaluutta. Hauskasti asiasta uutisointi on varsin pientä ja tapahtuman julkistikin yksityinen pankki. Mmmmielenkiintoista - joku valtiovarainministeri kai kehuisi tapahtumaa taikasanoilla, mikä se olikaan? Loistavaa, erinomaista, mahtavaa... Tässä toinen, kun uskoo valtion pumppauksen toimivan - Krugman: lisää vain, siitä se lähtee.

GMn kaatuminen on 99%sesti varma juttu, "hauskasti" asiaan liittyy osakkeiden monistaminen - vanhoja osakkeita on 611 milj., nyt aikovat laskea 62 Mrd uutta lisää. Mahtavat vanhojen osakkeiden omistajat olla onnellisia, kun aikaisempien arvo laskee laimentamisen myötä. Tuossa GMn romahduksessa on hyvä muistaa nämä CDS-kytkyt, sieltä voip tulla melkoinen vedetään-matto-jalkojen-alta -efekti.

Latvian ensimmäinen vuosineljännes on karmeaa katsottavaa, -18%. Jenkkilän osavaltiot alkavat olla tosiaan pässilihaa numeroita kun katsotaan: New Jersey, Florida, Ohio, Michigan jne. - ja tietenkin Kalifornia. Saa nähdä kuinka vimosen linkin mainittu "pahin rahapula 80 vuoteen" käsitellään Governaattorin toimesta. Kaikissa muissa näyttäisi terveydenhuolto, muksut ja vanhukset olevan tulilinjalla. Ensimmäisenä ainakin. Pistää tietty miettimään mahdollisia skenarioita kotopuolessakin jos kun verotulot jatkavat laskuaan...

UKssa armeijaan on -yllätys, yllätys- hakeutunut runsaasti enemmän tykinruokaa kuin vuosi sitten. Eläköön lama? Ainakin uusia hakijoita on näillä näkymin runsaasti tulossa riveihin - 4 milj. 2012. Tuo numero on melkoista toiveajattelua, mutta minkäs teet. Saa nähdä mihin kavereita lähetetään aikanaan - resurssisotiin vai poliisien kavereiksi kotimaan mellakoita taltuttamaan. Ovat muutoin selvästi arvailemassa vähän isompia "tapahtumia" lähitulevaisuuteen tuollakin - vesitykit käyttöön. Hehe, tästäkin oli veikkauksia ennen G20-kokousta - poliisi järjesti provokaattoreita mellakointiin. Ja kauniista puheista huolimatta, UKssa Isoveli-datapankki etenee. Jenkkilässä kulkuneuvojen jäljitys on ok - ilman edes epäilystä rikoksesta.

Lisää lääketeollisuuden kyseenalaisista puolista, Merck'in tuotteille kriittisisten lääkäreiden neutraloinnista, lahjonnasta ja mukalääkkeiden myynnistä toimivina sekä "tieteellisten" julkaisuiden aitoudesta. Ja lakimiehet ovat toinen seurakunta, kun joskus pistää miettimään: äijä hujesti 400 milj. US$a riskirahastoilta.

Uh-huh, kahvi ja sokeri-ihmisille taitaa olla tulossa vaikeuksia - tuotanto ja hinnat epävarmoilla vesillä. Vaihtoehtoenergioista joutuu taas toteamaan, että ei hyvältä näytä.

 

Kiitos TJAlle 5€sta.

 


11.05.2009 19:38 |