ISOT KALAT SYÖVÄT PIENET

Jenkkien megapankit ovat niin kovasti pienten pankkien talletusten tarpeessa, että pienten tappaminen on varmasti toimintasuunnitelmien etummaisia. Miksikö? No, pienillä on oikeaa tulosta ja isojen derivatiivivedonlyönnit on maksatettavalla jollakulla. Tämä tietty tarkoittaa massiivista pikku paikallispankkien "sairastumista" ja "pelastamista" isompien suojiin. Lukuina... tuhansia kaatoja keilaustermeillä. Saa nähdä alkaako periranskalainen sijoitustoiminta ottamaan tuulta alleen - lehmäsopimukset eli ammun tuotoksista "osinkoa". Reaalimaailmasta on siis tulossa varteenotettava vaihtoehto paperien kääntämiselle.

 

Maailmankauppa on kovin, kovin heikoissa kantimissa: Kiina, USA, Kanada jne. Japanissa tilanne vain pahenee - ulkomaankauppa pahemmassa jamassa sitten kun tilastoja on alettu pitämään 1985. Kiinassa maan sisäisen lainaustoiminnan tyrehtyminen on yksi merkki lisää ongelmista - pelkona hyödykkeiden hintakupla.

Kansainvälisesti europankeilla näyttäisi olevan hiukan vaikeuksia kerätä taseiden paikkaukseen rahaa - puuttuu 600 Mrd Us$a. Yksi selitys on tietty ressitestien antama "luottamus" lätäkön takaisiin puljuihin - ei siis ihme, että tälläkin puolen kovalla mainostuksella vastaavia shownäytöksiä ollaan toimittamassa. Naurattaa kun muistaa miten Katainen silmät loistaen kehui tätä hänen ajatuksekseen. Noh, pitäähän se tietty näyttää viksulta ja oikeaan johtavalta kaverilta - ja siitähän politiikassa on juuri kyse, näytelmästä. Yksi kuvaus tuosta - ylivenytetty imperiumi.

Kun kurkistaa minne tahansa budjettipöytään, niin joka paikassa näyttää varsin ankealta: Kalifornia -21 Mrd US$a, Australia 44 Mrd US$a... samoilta linjoilta on tylyä jenkkilässä huomata miten liittovaltion verotulot romahtavat. Tuon kylkiäisenä lätäkön takana tulee sairastumisesta tulevina vuosina entistä isompi ongelma: Medicare ja sosiaaliturva kuoppausta vailla muutaman vuoden sisällä - edellyttäen, että nykyinen rahoitussysteemi pysyy pystyssä. Mihin minä en jaksa uskoa, kun kokonaisuutta katsoo. Itse asiassa nyt näyttäisi siltä, että systeemi on limbossa taivaan ja maan välissä: on leppoisaa ja maisemat vaihtuvat - mutta maan kamara lähestyy hurjaa vauhtia. Vaan perinteisesti - se on ongelma sitten joskus, nythän kaikki menee vielä ok eli syytä huoleen. Kyllä he (talousnerot, poliitikot, tiedemiehet) meidät pelastavat...

Jenkkien autoalan apupaketit yhteensä jo yli 80 Mrd US$a. Hassu juttu, GMn pomot ovat dumpanneet osakkeitaan urakalla - ja osake onkin nyt alhaisimmillaan sitten Suuren Laman. Eläkepuolella jenkkisysteemi on peruuttamattomasti suossa: noiden tasapainotus esim. kemian alalla edellyttäisi pysyvää 12,7% vuosikasvua seuraavat 7v. Kysymys kuuluu - ovatko lihavat vuodet siis alkamassa? Toiveet ja todellisuus, uh-huh :-(

Osavaltiot leikkaavat budjettejaan reilulla veitsellä huolimatta apupaketeista, opettajat irtolaisiksi, koulujen urheilumahdollisuudet haihtuvat - kaikella tällä on myös seurauksena palkkojen tippuminen yksinkertaisesti työntekijöiden ylitarjonnan kautta. Deflaatio? EuroWatch'ilta kaksi mielenkiintoista käppyrää: Itä-Euroopan maiden talousfiiliksiä ja Espanjan työttömyyskäppyrä. Jälkimmäisestä voi sanoa, että talonrakennus ajoi seinään.

Asuntojen hinnat jenkkilässä putoavat tylysti koko alkuvuoden, mutta vähemmän joka kuukausi mentäessä tammikuusta maaliskuuhun. Onko käänne siis tässä - vai onko perinteinen kevään asuntojen menekkipiikki auttanut lukuja? Minä odottaisin seuraavan vuosineljänneksen lukuja ennen kuin kiljuisin pelastusta - tai asunnon ostoa. Tämäkin on vähintään varoituskellojen kaltainen "pikku-uutinen": Freddie Mac'in markkina-arvo alle nollan. Tarkoittaako se sitä, että ostajille maksetaan osakkeiden vastaanotosta? Asuntokaupassa on muutoinkin jenkkilässä pientä arvuuttelua systeemissä: GS maksoi 60 milj. US$a, ettei heitä enää tutkittaisi - helppoa eikö? Freddie ja Fannie käytännössä pitävät asuntojen hintoja vielä jotenkuten ylhäällä, kun hamuavat lainat isoilta pankeilta pois - valitettavasti jossain välissä urakka on "valmis" ja nuo on arvotettava oikeasti.

Suomalaisten asunto-ostajien osalta ajat ovat käymässä mielenkiintoisiksi - asuntojen hinnat laskussa, mutta kauppa kiihtymässä. Korot pysyvät alhaalla - ainakin jonkin aikaa, mutta kuinka kauan? Noista kahdesta kannattaa vilkaista lähteet, kun muodostatte luotettavuusmielipidettä ;-)

En olisi tällaista kehua odottanut kuulevani joku vuosi sitten - paperin printtaus näyttäisi auttavan (UKssa). Samaan hengenvetoon kai pitää kehua, että BIS kontrolloi maapallon finanssialaa. Toinen "sankari", IMF pääsemässä vapaaseen mellastusvaiheeseen. Hyvä juttu kuinka TAAS länsipankkien möhläykset maksatetaan pienemmillä ja puolustuskyvyttömillä. UKssa tuotanto jatkaa laskuaan. Autoalan pelastus ala Fiat Euroopassa: tehtaita kiinni vähän joka puolella ja irtisanomisia 10ooo+. Obama puolestaan aikoo työllistää 750ooo elokuuhun mennessä - onkohan tarkoitus palkata nuo mellakkapoliiseiksi?

Sijoitusneuvoja etsiville Rogers on varma, että US$n ralli on lähestymässä loppua - kannattaa muistaa, että viime vuonna hänen odottamansa US$n lasku ei todellakaan toteutunut. Kilisevien perään miettiviä tämäkin varmasti miellyttää - mitä muuta voivat valtiot ostaa kuin US-velkapapruja? Ja jos ei muut, niin sitten FED ostaa. Tästä kaikesta on mielenkiintoista miettiä mitä toiminta tekee systeemin luotettavuudelle.

Uusinta uutta matkustusturvallisuudessa: aivot ja pyrstö -skannaus. Järkeä on joo... Sairaalat laajentavat toimipisteitään ostoskeskuksiin jenkkilässä, hyvä ajatus tuoda palvelut lähemmäs ihmisiä. Mikäs sen mukavampaa kuin saada resepti, ostaa ressinapit ja superpizzat samalla kertaa ;-)

Darth Greenspan -tarina, nuori kultamies vaihtui paperien kannattajaksi :-D Samaisen sankarin toteamus: asuntojen -5% lasku on kaikki mitä voi enää tulla. Lyödäänkö vetoa? Mitä ilmeisemmin äijä ei lue näitä pakkohuutokauppojen nousua miksikään, kasvua 32%. Olisiko tässä ratkaisu finanssikriisiin: talous on nollapeliä kuten sanotaan. Jenkkilässä tuo luottokorttien pyöriminen on jotain ihan käsittämätöntä - keskivertoperheellä on 8400 US$a luottokorttivelkaa. Tänä vuonna odotukset pankeilla on reilun 80 Mrd US$n leikkaukset, mutta M. Whitney ennakoi jopa 2700 Mrd US$n leikkauksia 2010 mennessä. Mitähän se tekee kulutusvetoiselle yhteiskunnalle? Mmm, yksi apupaketteja hakeva ala taas - pomojen yksityisjettien kauppa hyytyy.

Tässä yksi yhteenveto öljyn hinnan käyttäytymisen syistä vimosten muutaman vuoden ajalta - mörkö PeakOil kurkistelee nurkan takaa. Tämäkin liittynee tangetilla tuohon - Iran shoppailee kiinalaista ilmatorjuntajärjestelmää. Ei taideta Israel'issa hymyillä.

Lisää pään raapimista - tuliko possuflunssa labrasta? Muita tinafoliohattu -uutisia: Somalien piraateilla satelliittipaikannus- ja tiedustelupalvelu käytössä - Lontoosta käsin. Samoilla kummallisilla tiimoilla nämäkin väitteet - piraatit eivät pidä ydinjätteestä rantamillaan eivätkä kalojensa ryöstämisestä. Eihän tuollaisissa voi olla mitään tolkkua - vai voiko? Entäs tämä: Pakistanin presidentin mukaan CIA ja ISI (maan tiedustelupalvelu) loivat Talibanit. Ei mikään uutinen jos on vähän seurannut maailman menoa '80-luvulta alkaen...

Kuka matkustaa maailmalle, niin muistakaa hygienia: pullo- tai keitetty vesi ja käsien pesu auttavat pitkälle. Sittenkin kannattaa ottaa kaikki hassut tuntemukset vakavasti.

Tässä voidaan katsoa visio tulevasta historian silmin - Rooman poltto 500v sitten. Kun massojen kontrollit pettävät... voi Pietarin kirkon portailla olla muutakin kuin pulun kakkaa. Tätäkin on tapahtunut ennen esim. Vietnamissa: GI tappoi 5 toveriaan Irakissa. Vietnamissa upseerit saivat osansa, nyt eri lähteistä puhutaan että mielen hajoamisen vaikutukset tuodaan kotitantereelle, jolloin naapurit ja perhe ovat tulilinjalla. Saisivatko kaverit paremmin troppeja rintamalla tänä päivänä?

 

Ja sitten jotain aivan muuta - Google'lle, Yahoo'lle ja muille oikea haastaja.

 


13.05.2009 10:30 |