OTSIKOT JA UUTISOINTI SUORAAN TWILIGHT ZONE'lta

Euroalueen tilanne pahenee, toivo noususta siirtyy jenkkikuluttajien harteille. Uhhuh, jos tuo on oikean nousun edellytys, niin me olemme sellaisessa pulassa että ei ole tosikaan. Jenkkilässä jälleenmyynti alas kymmenyksen, asuntolainojen keskeytysprosessi kasvaa, verotulojen lasku kertoo omaa kieltään talouden tilanteesta (vinkki: ei hyvältä näytä), työttömyys hiipii ylöspäin... Jenkkilän AAA-statuksen menetys olisi tietty kuorrutus kakun päällä. Korkojen nosto lienee viimeinen niitti monelle joka vielä jotenkuten roikkuu asunnossaan ja arkipäivän veloissaan. Vetää sanattomaksi tämän päivän uutisoinnin ja median tekemän analysoinnin keskellä.

 

Kuka ajattelee, että jenkkien kongressi on muuta kuin vitsi, niin seuraavassa mietittävää: AIGn pomo lupaa kuun taivaalta (edellyttäen, että vahva kasvu/nousu astuvat areenalle vuosiksi) ja vastauksena on "emme oikein luota" teihin. Eihän pulju olekaan imaissut kuin 180 Mrd US$a ja sisäpiirin omien taskujen täytöstä on tiedetty kuukausia, miten olisi oikeustoimet? Tosin tällä vauhdilla paria esimerkkitapausta lukuun ottamatta, isoja kihoja ei linnaan saada koskaan - Countrywide'nkin pomoa on varoitettu viikkoja sitten, että häntä ehkä mahdollisesti saatetaan syyttää.

Jossain sentään puheet ovat oikean suuntaisia eli derivatiiveille kunnon sääntely - tosin en usko, että mitään kieroilun pitävää saadaan aikaan. Bernanke haluaa lisää ressitestejä eli tarkat tiedot muista pankeista hallintaan ottoa varten - pienenä kuriositeettinä mies puhui Jekyll -saarella, jossa FEDin perustamispuheet pidettiin 1910 (hyvä opus tuosta ja nykymenon taustoista on Griffin'in Creature from Jekyll Island). Ressis-schmessistestit ovat vitsi vain jos ei samalla pidetä testien pitäjillä etiikkatestejä.

Autoala jenkeissä kiikkuu jyrkänteen reunalla, pieni horjahdus ja... 3000 myyntipistettä nurin. Chrysler'in kaatuminen ja GMn rimpuilu tulevat olemaan melkoinen kolaus Obaman teflon-pinnassa - muutama miljoona työtöntä ja asunnotonta on vaikea vaientaa kauniilla puheilla luulen minä.

Freddie Mac julkaisi vajaan 10 Mrd US$n tappiot Fannie Maen 23 Mrd US$n tappioiden kylkiäisiksi. Doh, sattuuhan sitä - lapioidaan siis lisää veronmaksajien rahaa noihin. Mikä tietty pistää miettimään miksi pankeille annetaan kansalaisten rahaa, jotta ne voivat ottaa 5-6% koron kansalaisilta. Välistävetäminen? Eikö se tehostaminen kuulunutkaan nyky-yhteiskunnan perusperiaatteisiin? Soh, tuo tietenkin koskee meitä ruohonjuuritason sankareita. Osansa tässä sopassa ovat oikeustoimet asuntolainoja myöntäneitä pankkeja vastaan - ja ne ovat nousussa.

Rahtilaivat lellivät Singaporen edustalla - 735 kpl. Kuinkahan tässä käy, japanilaiset perheäidit pelastamaan taloutta (15ooo Mrd US$n säästöt pelinappuloina eivät ole ihan pientä). Oletukset hieman heiveröisiä jos minulta kysytään: maailmantalous on kunnossa, yeni heikkenee - jää nähtäväksi, mutta mutta... :-/

Euroopassa Irlanti miettii oikeasti €uron dumbbausta eikä Italiassakaan kaikki taida olla ihan kunnossa - ei ainakaan pankeissa. Saksanmaalla meni laki kökön siirtämisestä veronmaksajan harteille läpi, on se hienoa kun löytyy näitä halukkaita ottamaan kukkua niskaansa. Jaa, mutta hetkinen - kysyttiinkös tuota tavan tallaajilta ollenkaan?

Jossain epäiltiin, että demokratia taitaa toimia vain max 100-200 henkilön yksiköissä. Vaikuttamisen tunne alkaa kadota ja siirryttäessä edustukselliseen hallintomuotoon, astuu korruptio kuvioihin. Tänä päivänä median kautta on helppo tehdä myyräntyötä isojen pytinkien puolesta, siinä on pieni muurahainen lähinnä häiritsemässä - paitsi tietenkin laskujen maksajana tarpeellinen. Nykydemokratia onkin enemmän massojen totalitarianismia. Vain ja ainoastaan parempaa lupaavat pääsevät isoissa kuvioissa pinnalle - mikä on tietty täysin luonnollista. Lisää täällä, jos et ole sattunut noita vasemman laidan lisukkeita selaamaan.

Tässä lisää jenkkieläkesäästäjien ongelmista, sijoituksia ei saa ulos edes lisämaksua vastaan. Näihin katsauksiini keräämiäni linkkejä kun miettii niin on hassua, kun Geithner vakuuttaa että tilanne on paranemassa. Jopa "pessimistitkin" myöntävät nousun olevan täällä, tuo uutinen tietty kyseenalaistaa lähteet. Jaa, ei EKP'tä kauheasti voi pessimistiksi minun mielestäni kyllä "kehua".

Korporaatiokorruptiota parhaimmillaan, Intel maksoi vuosia omien tietokoneprosessoreidensa yksinomaisesta käytöstä merkkifirmojen koneissa. Kapitalismia puhtaimmillaan eli tarkoitus pyhittää keinot, voiton tavoittelu talloo kaiken muun. Jotenkin luulen, ettei Intelin budjeteissa tuo reilun Mrdn €n näpsäytys sormille tunnu missään. Damdidam, Paulson otti uhkailemalla pankit valtion liekaan viime syksynä - yllättäen Goldman Sachs valtiovarainministeriöstä ei asiaa kommentoitu.

Välillä vähän kauempaa: Intian tulevaisuus on vähintäänkin epävarma, väestöpaine tekee visioista välittömästi synkät. Intiassa vaalit olivat juuri ja perinteisesti puheet olivat lupauksia täynnä - reaalimaailma kuitenkin on heti esiripun toisella puolen: terrorismi, finanssipuoli pystyssä vain tuilla eli valtion velka kasvaa eivätkä ruoka- ja vesiongelmatkaan ihan pieniä ole. Soh, siinä on taas resurssisotiin rivimiehiä pelkään minä... Enkä ole ainut: Kreml, resurssisodat tulossa.

Hehe, Obaman "pelataan avoimilla korteilla" -vaalipuhe paljastuu vaalipuheeksi: ei julkisteta kuvia Gitmosta tai muualtakaan. Odottiko joku tosissaan jotain muuta? Imperiumit ovat mielenkiintoisia olentoja, vimosin tietty yrittää maskeerata itsensä kaikilla selityksillä demokratian viemisestä ja muusta, mutta muistaakseni Toisen Maailmansodan jälkeen hävinneeltä puolelta tuomittiin kuolemaan "hyökkäyssodan aloittamisesta", "vesipesukidutuksesta" jne. Tällä hetkellä tietty sopivilla sanavalinnoilla asiat ovat päinvastaisia eli vapautus ja taistelu terroristeja vastaan - oikea uskonto siis, suosittelen englantia lukeville Gray'n Black Mass -kirjaa. Ah, nyt taas harhaudun jokeltelemaan epäoleellisuuksia - eiköhän kaikki innolla äänestetä NATOon liittymisen puolesta? ...<sarkasmia>

 

Jos olette Amazon'ilta kirjoja tai muutakin ostamassa, niin kannattaa vilkaista tarjonta eri toimipisteistä - jenkki-Amazon'issa on yleensä halvempi hintataso ja parempi valikoima, mutta kuljetuskustannukset sitten välillä mietityttävät (45€ tilaukset lätäkön takaa saa tullivapaasti, kannattaa pilkkoa kirjaostoksia siis). Joka tapauksessa kannattaa miettiä kuinka kauan nettikaupat pysyvät pystyssä nykymuodossa jos kun finanssiromahdus kiihtyy tulevina vuosina. Allekirjoittanutta autatte myös pikku provikoilla jos aloitatte ostokset näiden sivujen kautta ;-) Tähän päättyvät kaupalliset tiedotteet tällä kertaa 0:-D

 


14.05.2009 06:43 |