PAREMPI MENNÄ ETEENPÄIN SILMÄT KIINNI?

Hyvä kysymys, eh? Seuraavassa kuvassa havainnollistuu miten valtaosa "rahasta" on jotain mihin meillä -tai valtioilla- ei ole mitään otetta, digitaaleja bittiavaruudessa. Hassua miten suostumme noita kumartamaan, hmm... kannattaa lukea kuvan linkin teksti jos hieman hakee noita määritelmiä.

 

Likviditeettipyramidi

Sonylla ensimmäinen vuotuinen tappio 14 vuoteen. Kanadan tuotanto laski odottamattomasti pahiten vuoden 1999 jälkeen. Ja vielä vain yritetään inflaatiolla pelotella - varsinkin Wallstreetin kautta. Tällä hetkellä jenkkilä pysyy pystyssä vain ja ainoastaan liittovaltion massiivisella rahan velan syötöllä systeemiin, mutta kun se loppuu... mm. asuntojen hinta-ale alkaa toden teolla, sillä ilman Freddie ja Fannien olemassaoloa mikä pankki tekisi lainapapruja allekirjoitettaviksi? Autoala on samoin kulissina ojennuksessa, mutta ratkeamat alkavat paistaa pahasti päivänvalossa - vararikot ovat väistämättömiä, samoin miljoonat työttömät. 10 milj. vähintään - luultavasti rutkasti enemmän vuoden vaihteeseen mennessä. Seuraukset tulevat olemaan koko yhteiskuntaa järkyttäviä. Niin, ja hinnat - ne tulevat tippumaan vuosia. Tuo vimosin tuskin auttaa kun ei ole tuloja, tervetuloa Deflaatiolandiaan!

 

HaihtuvaPaaoma


Yllä oleva kertoo tylyä kieltään missä jenkkilässä ollaan jo nyt - entäs muutama vuosi eteenpäin? Kuinka monella kestää pokka kun asuntojen hinnat rumpsahtavat 80% huipustaan - nythän laskun on keskimäärin 30%. Tässä toinen asuntokuplan puhkeamisesta keräilty linkki - vaan tuollakin odotellaan pysähdyksen olevan -40% laskun kohdalla. Miksikö - no siksi vain - eli kun uskoo niin vuoretkin siirtyvät... Tuo kaikki ynnättynä tähän laskelmaan, 106ooo Mrd US$n lasku sosiaaliturvasta kertoo yksinkertaisesti mahdottomasta yhtälöstä, nykytulorakenteella vero% olisi noustava 81%ksi. Joku osa systeemistä on väistämättä pettämässä, kun keskusta yrittää pitää itsensä kasassa.

 

jenkkiasunnot2006

Tuo käppyrä on muutaman vuoden takaa jenkkilän asuntojen hinnoista - paluu aikaisemmalle jatkumolle olisi se 60-70% tiputus. Mutta odotus on "yliampuminen" tuolta alemmaltakin katkoviivalta alas eli 80% huipulta. Mahdotonta? Luultavaa? Todennäköistä? ...ja seuraukset ovat? Pisteenä iin päälle jenkkilän opiskelijalainoista vastaava Sallie Mae -roskalainaluokkaan. Lopuksi vielä - mistä on pienet derivatiivit tehty? Ja parasta kaikessa - Obaman tultua valtaan noiden suhteen ei ole tehty oikeasti yhtään mitään.

Euroalueen tuska alkaa realisoitua - tosin valtaosa palkkaa nostavista finanssiennustajista edelleen odottaa käännöstä parempaan jo syksyllä.  Suomelle tietenkin pahimpia uutisia ovat Saksan alamäki (tässä, tässä ja tässä) Venäjästä puhumattakaan: -9,5% alkuvuodessa. Itä-Eurooppa tulee painamaan Eurolandian taloutta vuosia, alaskirjauksia tiedossa rutkasti. Jutussa mainitaan miten paluuta kasvuun idässä ei ehkä ole koskaan... Ei koskaan on vahva ilmaus, mutta miten olisi meistä useimpien elinaikana?

Lyhyesti sanottuna valuutat (Kiinan ja Japanin vaikutus US$iin) ja valtiot (Eurolandia Buiter'in sanoin on järkyttävää luettavaa) ovat menossa uudelleen järjestelyyn aivan ennennäkemättömällä tavalla. Jenkkilästä tietysti puhumattakaan - apurahat yksinkertaisesti imeytyvät massiivisen byrokratian syövereihin paikkaamaan milloin minkäkin tahon budjetteja, jolloin puheet 150ooo työpaikan luomisesta kuulostavat vähintään ontoilta.

JP Morganille liittohallituksen siunaus imaista pienempiä pankkeja sisuksiinsa - ja loppusuunnitelma oli? Kaliforniassa on huomenna iso äänestys talousvisioista, lyhyt ja nopea kuristus vai pitkä ja "nautinnollinen" kärsimys - melkoiset valinnat, huh (23ooo vankia vapaaksi, massiiviset leikkaukset, maan myynti)? Seuraus voisi olla verokapina, mutta eiköhän liittohallitukselta irtoa laastaria - hetkeksi. Niin, ja varmaan American Gladiators tai joku toinen laatuohjelma auttaa rauhoittamaan - paluu entiseen on täällä -sanomallaan. Samankaltaista tuntuu olevan kototantereellakin varastossa, hm-mm... Jotenkin tuo syssyn synkkyys vain mustenee, vaikka ei se siltä näytä ulos katsoessa: aurinko paistaa, linnut laulavat - jep, fiilarit ovat kuin Taru Sormusten Herrasta Frodon koittaessa Sormusta Raurosin vesiputousten luona.

Summers: US-talous ei ole enää vapaassa pudotuksessa, joo-o - ja minä olen Kiinan keisari. Roubini - paluu entiseen on vielä kuukausien päässä. Mitähän syksy ja joulu sanovat molemmille miehille? Tai Obaman 3,5% BKTn nousulle vuoden lopussa? Pahin on vasta lähestymässä talousmallimme (ikuinen kasvu?) etuovea... Joskus Tänä päivänä joutuu tosissaan miettimään mitä mittareita johtoporsaat ja hyvän ennustajat katsovat: jenkkilässä teollisuustuotanto 12,5% alamäessä, taloustilanne pahempi kuin media antaa ymmärtää jne. Sitten tietty on näitä - ressitestin pahin vaihtoehto on käytännössä mahdoton. Hmm, tarkoittaako hän että tilanne paranee - vai ampuu ohi noista merkkipaaluista niin ettemme ehdi niitä edes huomaamaan?

Milloinkahan näille saadaan loppu - bankstereille supereläkkeitä riittää. Tai että samoja sankareita päästetään uudestaan finanssialan päättäviin paikkoihin, esim. Lehman Brothers'in pomo. Black'in haastattelu Islannissa mainitsee sanan johon saamma tottua tulevina vuosina -edellyttäen, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä- huijaus. Jotenkin tuntuu, että tuolta ylemmiltä portailta jenkkilän finanssisysteemiä ei yksinkertaisesti löydy edes siedettävästi korruptoitunutta olentoa. Sisäpiirikaupat ovat perustoimintamalli - business as usual. Tosin FDIC'in Bair vakuuttaa, että osa pankkijohdosta saa kenkää tulevina kuukausina, mutta katsotaan nyt... Jotenkin olisin vakuuttuneempi kun puheet olisivat, että kenelle ei anneta kenkää.

En todellakaan haluaisi muuttaa UK'hon, siellä on melkoinen kihinä keräämässä painetta pinnan alla. Jossain välissä asuntomarkkinoiden romahdus pullauttaa miljoonia vararikkoon eikä UK-siirtolaisten paluukaan auta asiaa. Ehkä kuvitelma on kuitenkin, että näiden on löydettävä asunto itselleen ja siten osaltaan pönkittävät taloutta. En laskisi tuon varaan kyllä mitään... Enkä Darling'in sanomisiinkaan - mutta mitäpä noita minun jupinoita kuuntelemaan ;-)

Aasian Lohikäärmeessäkään ei koulutuksesta ole enää iloa, töitä pitäisi löytää... Kuinka "made in China" muuttui vaaralliseksi vuosien saatossa - kulujen leikkaus tietenkin. Tuossa valossa GMn suunnitelmat autojen tekemiseen Kiinassa jenkkilään myytäviksi ovat tietty mielenkiintoisia. Ei sillä, että jenkkilään olisi jäämässä juuri minkäänlaista autoteollisuutta nykykehityksen valossa. Mutta eipä tilanne paljon hehkeämmältä näytä vanhallakaan mantereella, vaikka Fiat on kovasti polleaa poikaa. Säröjä menoon tekevät työntekijöiden marssit Torinossa - myös muilla aloilla pitkin poikin mannerta.

UK'ssa on marssiohjelma "hyvässä" järjestyksessä, muksut rekisteriin. Jenkkilässä ei tarvita jatkossa Gitmoa: terroristit emämaan tantereelle - ilman oikeuden käyntiä ja määrittelemättömän ajan. Muutosta mihin voi uskoaTM parhaimmillaan. Siellä varmaan näitä "itsemurhiakin" sitten tapahtuu kuten muuallakin maailmassa. Lisää herkkuja, Obama-Jugend? Jos tällaisesta olisi joku kertonut Clintonin aikana 10v sitten, niin kuka olisi uskonut?

Rahan liikkeiden kuivuessa vaihtokaupasta on tulossa iso juttu - eikä nyt puhuta yksittäisistä ihmisistä. Singaporessa firmat vaihtavat isoja eriä tavaraa mitä erilaisimmilla "vaihtokursseilla", artikkelissa mainitaan puoli miljoonaa firmaa maailmanlaajuisesti verkottumassa. Mainintaa Suomen mediassa? Tai että osakemarkkinat ovat laskujen partaalla kautta pallukan? Historian siipien havinaa - Jackson, jenkkilän 7. residentti ei pitänyt paperirahasta.

Resurssisodat alkavat verbaaliakrobatialla, nyt vuorossa Kanada: "näpit irti arktisista alueista, Eurolandia". OPEC? siirtymässä historian kirjoihin kuten on mainittu aikaisemminkin sivuilla muista puhumattakaan. Valmistautukaa halpaan bensaan ja vaihtoehtoenergian siirtämiseen projektilistalta pois. Öljy on niin halpaa ja Peak Oil on humpuukia!

Ruokapuolella jenkkilän talvivehnän sato-odotukset alas 20%, selitykset tuttuja: ei kannattanut laittaa viljaa tulemaan ja sääongelmat. Tiedemiesten moraali? kauppamiehiä heistäkin löytyy - salakuljettaja Ebola/HIV-labrasta kiinni. Kuka ajattelee että jenkkilä/UK olisivat ainoat teknologiaan ihastuneet, niin tässä uusinta Saudi-Arabiasta - ihon alle laitettavat GPS-paikantimet syanidikapselin kanssa.

Suomi on yksi maailman onnellisten ihmisten kehto, näin ainakin tämän mukaan. Mietin vain, jotta kuinka jatkossa? Verojen korotus on väistämätöntä jos halutaan pitää kiinni nykyisestä palvelutasosta - muutos kytee kuitenkin näkökentän laitamilla, mutta kuka sen haluaa sanoa - poliitikoista ei kauheasti ole toivoa tulevaan, sillä kuka kuvittelee vaaleissa pääsevänsä läpi isojen leikkausten ja rajun muutoksen myymisellä? Samoin täällä tullaan törmäämään liittojen taipumattomuuteen ja niiden poliittiseen voimaan. Ei sielläkään voida puhua palkkojen leikkauksesta, koska kukaan ei halua nähdä mitä on tulossa. Mitä sitten kun vienti kuolee pariksi vuodeksi?

 

Sain uuden kompuutterin torstaina, meni käyttiksen asentamisessa (ja uudelleenasentamisessa), ajurien metsästämisessä ja hiusten repimisessä joku päivää. Iso homma kun oli wanhan WinXP'n asennuslevyt ja edellisen kerran tosiaan vastaavaa tehnyt joskus 2000(?). Soh, onnistui kuitenkin lopulta - eiköhän tästä päästä taas arkikirjoitteluun kiinni. Koneen ostin täältä - computex.fi, halpa ja nopeahko toimitus. Kysymykseen menekistä sain kohteliaan "hiljaiseksi on käymässä, varsinkin kalliimpien tuotteiden kanssa" - jotenkin arvasin asian.

Toivottavasti jaksoitte vilkaista noita muita kirjoituksiani näinä muutamina päivinä, siellä on -toivottavasti ainakin- paljon ajatuksia herättäviä raapustuksia.

 


18.05.2009 10:43 |