KÄPPYRÄT KERTOVAT TYLYÄ KIELTÄ

S&P 500n firmojen tulos inflaatiokorjattuna vimosten 80v ajalta. Tuossa voidaan puhua jo pudotuksesta - jos trendi pitää niin missäs ovat tulot loppuvuodesta? Historian lukeminen voisi auttaa - mitä Suuren Laman aikana tapahtuikaan...

 

SPChart

Anglomaiden tuska on selvää, mutta niin vain sieltä jaksetaan sormilla osoitella miten huonoja muut ovat, Evans-Pitchard on loistoesimerkki tästä. Mieheltä tulee hyvää tekstiä ja numeroita, mutta kovin, kovin on kallellaan - eipä silti, niin taitavat olla omanikin kirjoitukset :-D Soh, yksi on kuitenkin mielenkiintoinen trendi eli jenkkilän huonoja lukuja selvästi fiksaillaan, koska niitä joudutaan poikkeuksetta vähin äänin oikaisemaan jonkun kuukauden viiveellä. Vastapalloon esim. Saksassa numerot kun annetaan julkisuuteen niin ne pitävät - toisin sanoen REHELLISYYS on toisille vähän joustava käsite.

Näinkin asiaa voi kommentoida - UKn £ superhyvältä kuulostava sijoitus. US$n lankeamisesta on kirjoitettu paljon, sillä haastajiakin on löytymässä. Mutta aika-akseli on tärkeä pitää mielessä - paperirahat tahtovat tuhoutua hyperinflaatiossa (Zimbabwe?), eikä sellaista ole näköpiirissä jenkkilässä vuosiin. Tuollaista odotellessa geopolitiikan puolella olemme kovaa vauhtia siirtymässä jälleen moninapaisten valtakeskusten aikaan. Siihen liittyen on hyvä muistaa, että öljy on edelleen kun tätä pallukkaa vie narusta.

Tämä Geithner'in istutus valtiovarainministeriksi on kyllä fiasko isolla O'lla, ei voi kehua että olisi pieniä ihmisiä autettu - tai auttamassa. Tai no, kun katsotaan asiaa pankkien kannalta niin tilanne on vähän toinen... Todiste? banksterien bonukset saavat rauhan ja toimintavapauden. Tähän finanssiturbulenssiin liittyy tietenkin toimivien sankareiden tutkiskelu - onko kavereilla puhtaita jauhoja pussissa? Cassano'n sanotaan ajaneen AIGn romahdusta, joten tämän tarina kertoo paljon.

US-luottokorttilainat 960 Mrd US$a, tulolähde joka on kovin epävarma jatkossa. Ivallinen sanoisi, jotta kyllä "kannatti". Valitettavasti noistakin on tehty isot niput derivatiiveja eli "radioaktiivinen" laskeuma tulee olemaan paljon pahempi kuin tuo "vaatimaton" luku antaisi odottaa. Ennakointia tuosta ehkä tämäkin - American Express pistää 4000 ihmistä pihalle. Säästämiseen liittyen, kannattaa miettiä missä säästää :-) Jutussa tuntuu olevan taas valikoitu kaikki heikot menestykset malliksi pelottelemaan omatoimisuutta vastaan.

US-asuntoalan meno on vähintäänkin kummalliseksi käymässä: hinnat jatkavat alamäkeen median propagandasta huolimatta. Yksi seuraus on, että valmiit talot joille ei ole ostajia, joutavat puskutraktorin alle. Tuollaisten uutisten valossa toiset hyväksi kehutut asiat ovat suorastaan ovelia: kodinrakentajien fiilikset nousevat, peräti 2 pykälää eli 14 -> 16 kun neutraali on 50. Otsikointi on avainasemassa - oletus kai on etteivät ihmiset jaksa kauemmas lukea?

Jenkkilän autoalan romahdus (Alec Baldwin'in teksti) on nostamassa Kiinan autojen tuotantokehdoksi - ainakin määrällisesti. Jokainen varmaan muistaa kuinka Kiinassa on myyty autoja viime aikoina enemmän kuin lätäkön takana. Joka tapauksessa US-tuotannon suunta on alas ja sen seuraukset Ameriikan mantereella tulevat olemaan järisyttävät tavan kansalaisista alkaen valtiotasolle asti - myös Kanadassa.

Mitä jenkkilän demokratiasta sanotaankin, niin ihmiset saavat ainakin vaikuttaa veropäätöksiin - Kaliforniassa 6 kysymystä ihmisille. Saa nähdä miten tuloksia fiksataan noudatetaan. Pahimmassa/parhaassa tapauksessa panevat tuolla koko osavaltion uusiksi, mutta aika näyttää... Käy sääliksi jenkkilässä valmistuvia, työmarkkinat ovat kääntymässä inside-out kuten sanotaan. Yksi kikka työttömyyslukujen U3 ja U6 fiksaamiseen saattaa olla se, että jos et ole ollut töissä niin sinua ei voida listata noihin - voilá, ei nuorisotyöttömyyttä. Tässä on pitkä lista virallisia US-tuotanto- yms. lukuja - ei kauheasti positiivista jos minulta kysytään.

Eurolandiasta positiivisia toteamuksia: Ranska ykkönen toipumisessaan, Siemens odottaa voimakasta paluuta pelikentälleen jne. Tosin Suomen talous mitä ilmeisimmin ei saanut muistiota, tosin tuo on tietysti taaksepäin katsomista eli voimma ohittaa nuo, nousu on heti nurkan takana. Kiinaan sijoittavien kannattaisi ehkä vilkaista tätä - viralliset luvut eivät ehkä ole ihan vettä pitäviä. Finanssisijoitukset ovat isoillakin instansseilla mielenkiintoisessa tilanteessa - hypätä uppoavasta veneestä toiseen vuotavaan kosken lähestyessä, hmm. No, ei voi ainakaan sanoa, että meno olisi tylsää :-)

Nyt lopultakin tuli tiukemmat säännöt kirjanpidoista, mutta noiden voimaantulo ensi vuonna taitaa olla yhtä tyhjän kanssa loppupeleissä. Kaikkinensa riskirahastoista on tulossa mielenkiintoinen tekijä tällekin syksylle - eikä pidä unohtaa sisäpiirikauppojakaan. Tässä yksi vitsiniekka Harvardin professori eli 

 

...We need to remember that much financial innovation over the past 30 years was economically beneficial, and not just to the fat cats of Wall Street...

...Meidän pitää muistaa, että finanssikeksinnöt (riskirahastot, vivutukset) vimosten 30v ajalta olivat taloudellisesti hyödyllisiä muilllekin kuin Wallstreetin lihaville kissoille...

 

Politiikkaa Guatemala'ssa - kritisoi presidenttiä ja kuole. Saa nähdä onko tuollaisella mitään tarttumapintaa "paremmissa" maissa kun talous rapisee, tosin valtaanpäässeet ovat helposti kertomassa, ettei homma ole heidän syytään (tapaus US-demokraatit). Kaikkialla valtiot ovat saman ongelman edessä - verotulot laskussa ja tilannetta yritetään paikata massiivisella paperin myynnillä (OECD-maissa 12ooo Mrd US$n edestä tälle vuodelle jo näillä näkymin). Maailmankaupan pelastavaan voimaan kovasti vielä uskotaan, mutta jokin sanoo minulle, että se on tulossa monessa mielessä tiensä päähän.

Tässä on Rumsfeld'in laatima ohjeistus kristittyjen sotilaiden toiminnalle Irakin höökimisen yhteydessä QG'n mukaan. Todenperäisyys on tulkinnan varainen, mutta jos oikea niin aika kuvottavaa toimintaa - sinänsä ei mitään uutta uskonnon varjolla tehdyksi. Tästäkin olen lukenut aikaisemmin, mutta joillekin varmaan uutta - Pentagon'illa on mm. vetypommi hukassa, ollut jo vuosia.

Uh-huh, National Geographic'in toteaa jotta yltäkylläisyyden ajat ovat katkolla. Ruoka, ruoka... Japanissa puhutaan jo julkisestikin omavaraisuuden puolesta, kuinkas armaassa Suomessamme? Perinteisen uutisoinnin tuskaa tämäkin - Newsweek rypistelee mainostajien haihduttua ja tilaajien siirryttyä verkkoon.

Öljyalalla järjestellään penkkejä, Venäjän tuotannossa pieni pompaus - ainakin virallisissa luvuissa. Ranskan Total uskoo 95mtp'n olevan öljytuotannon katto, siis öljyhiekkojen kimppuun. Peak Oil'iin voi valmistautua monella tavoin - kirjoittamalla kirjan (niitähän ei vielä olekaan kovin montaa) tai omakohtaisesti. Jälkimmäisen kommentit ovat mielenkiintoista luettavaa - taas sieltä löytyy kaveri, joka ei halua kuullakaan asiasta. Vedoten vuoden 2000 mahdollisiin tietokoneongelmiin jne. On kuitenkin hyvä muistaa, että tuota ongelmaa lähdettiin purkamaan jo 1980-luvulta alkaen - samaa ei voi kehua öljyn tilanteesta.

Eilisen computex.fi'n linkki oli väärin, nyt se on korjattu. Jos siis tarvis konepuolen apuja niin se on varsin ok paikka (en saa tuloja jos joku epäilee ;-).

 

Päivän päätteeksi tämä kritiikki Nouriel Roubini'sta - onko mies siirtynyt Pimeälle puolelle?

 


19.05.2009 09:32 |