MAAILMALTA NEGATIIVISUUSENNÄTYKSIÄ 

Japanin talous kutistuu 1955 tahtiin eli BKT -15,2%. UK vajoaa pahimpaan deflaatioon sitten 1948. Eilisen jenkki-asuntoalan ilouutinen 8kk parhaasta noususta paljastuu melkoiseksi huuhaa'ksi: talojen rakentamisten aloitus alhaisimmillaan sitten 1959. Huomattavaa tuossa on, että jenkkilän väestö oli puolet nykyisestä tuolloin - tai että tilastoja ei ole tuota aikaisemmalta ajalta... Lisäksi vielä näitä paljon puhuttuja vihreitä ituja graafisesti esitettynä lätäkön takaa. Mitenkähän nuo kerrotaan positiivisina ja inflatorisina?

 

Kauppa

BIS: viime vuoden jälkimmäisellä vuosipuoliskolla maailman derivatiivikauppa kutistui ensimmäisen kerran 10v aikana eli vaivaiset 592ooo Mrd US$a jäljellä eli kevyt 10-12x maailman BKT 2007. Mitähän viime vuoden BKT oli - tai tämän vuoden? Seuraavista puhumattakaan :-/ Alla oleva kuva kertoo myös omaa kieltään - derivatiivit eivät TODELLAKAAN ole jenkkien yksinoikeutta.

 

Derivatives

 

Jenkkilän pankkimaailma on helisemässä kaupallisten kiinteistöjen romahduksen kanssa. Siinä voidaan puhua korttitalon luhistumisesta jos kun noita aletaan siirtämään viralliseen kirjanpitoon - kokonaistappioissa potentiaalisesti 200 Mrd US$a ja 940 pankkia veitsen terällä. Vastaava kiinteistöjen arvonlasku ja käyttö ovat samalla suuntauksella kautta maailman.

Venäjän talouslasku ehkä 8% - siis tänä vuonna. Öljyvaltio Norja painuu taantumaan. UKssa Englannin keskuspankki teki 1 Mrd £n tuloksen, hauskasti paikan kunkku (Mervin King) vinkuu lisää valtaa itselleen. Saksassa sijoittajien näkymät paranevat huimasti - reaalimaailmaa vai toiveita? Kiina puolestaan hivuttautuu valuuttamarkkinoille ihan uudella asenteella - yuan-sidonnaisia papruja ensi kerran myyntiin. Siitä huolimatta anglomaissa kovasti vakuutellaan, että Kiinalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin shoppailla jenkki-treasuryjä - vähintäänkin vaarallinen olettamus. Joka tapauksessa Kiinassakin tuntuu olevan vaikeuksia saada apupakettien rahat valumaan alakertaan asti.

Jotkut sentään keräävät voittoja - BoAn ja Citigroup'in sisäpiirikaupoilla 25 milj. US$a. Samaan aikaan Chrysler'in eläkerahastosta uupuu 10 Mrd US$a, enkä kauheasti naureskele GMnkään tuskaa. Tämäkin oli joskus muinoin - pankit käyttävät henkilökunnan vakuutuksia bonusten ja palkkioiden maksamiseen johtoporsaille. Geithner kertoo osavaltioille mikä on pelin henki: leikatkaa leikatkaa - ja ehkä sitten saatte apurahoja. Kaikista hienoista puheista huolimatta luoton saanti ei ole mitenkään helpottunut pienemmille firmoille, miksiköhän? Tässä lisää hassuja faktoja liittovaltion ja pankkimaailman käsityksistä miten homma pitää hoitaa. Mitähän tapahtuu jos kun Freddie ja Fannie, liittovaltion asuntolainajätit, potkaisevat tyhjää? Uh, kuinka moni on ajatellut, että inflaatiota pitäisi saada lisää?

 

Kalifornia


Kaliforniasta nähdään miten tuskaista on rahan uudelleenkohdentaminen totutusta - osa noista tuntuisivat olevan ihan päivänselviä valintoja. Lottorahaston kutistus yleiseksi hyväksi? Jossain on mainittu sikäläisten lottovoittojen olevan kymmeniä ellei satoja miljoonia, joten niiden leikkaus ei pitäisi olla kenellekään ankeaa. Samoilla linjoilla mielestäni Suomessakin voitaisiin leikata nuo päävoitot 2 milj. €ksi ja siten ylimääräistä saataisiin yhteiseen hyvään helposti lisää. Vaan kun se voisi leikata MINUN lottovoittoa niin en kauheasti usko tuollaisen hyväksyntään täälläkään - ihmisluonto :-(

 

AngloGermans

 

Ylempi kuva kertoo hieman toisenlaisen kuvan anglomaiden autuudesta - säästäminen ja tulevaisuuteen varautuminen eivät ole olleet oletusarvona. Jotenkin luulen, että anglomaiden romahdus tulee olemaan paljon pahempi kuin sikäläinen media antaa ymmärtää. Ei sillä, että tämä fiasko olisi kenellekään ruusuilla tanssimista - tai no, ehkä joo jos otetaan kukinnot pois ja jätetään piikit.

Kokoelma eri näkemyksiä missä ollaan ja mihin mennään: Obama ei kykene auttamaan, käänne on tapahtunut, Darwin-Lama, kapitalismi jälleensyntyy, US-talous saattaa laahata 5v... Heh, melkoinen salaatti - johtoajatus tuntuu kuitenkin olevan, että jenkkilä nousee ja sillä selvä. Ei ole muuta vaihtoehtoa - PISTE. Tuota odotellessa voi lukea bizarrolandia-uutisia, Chrysler yksinkertaisesti ottaa jälleenmyyntipisteen itselleen ja antaa toiselle - ilman alkuperäisen myyjäperheen kompensaatiota. Vain amerikassa? Toinen ikuinen väittämä, US-terveydenhuollon erinomaisuus kanadalaisen kaverin silmin.

Ajatuksia herättävä heitto - älä osta mitään ruokaa jota mainostetaan. Juttu on tietenkin jenkkilästä, mutta pistää kyllä miettimään näitä isoja agrokorporaatioita. Niin - ja jos joku ei ole katsonut The Corporation -leffaa, niin kannattaisi kolme tuntia uhrata. Tuottajat ovat pistäneet leffan myös vapaaseen jakeluun, mutta jostain syystä tuo versio ei ole kauhean hyvä eikä siten enää jakelussa - vaan vertaisverkoista varmasti löytyy. Asiaan liittyen sikäläinen mainosalan moraali on vähintäänkin "vekkuli" asia.

Monbiot on kammannut tekstiä kasaan UKn hallinnon ja poliisin asenteista jatkojen kannalta - terroristeja suorastaan vilisee saarivaltiossa. Näiden käsittely ja "demokratian" ymmärtäminen ovat joskus vähän kummallisilla suuntaviivoilla jos minulta kysytään. UKn äänestyskäytännöt ovat käsittääkseni aika lailla wanhoja herroja suosivaa ja toiminta suoraan sanottuna telkeää monta uudistusta muurien toiselle puolelle jupisemaan. Barbaarit siis on pidettävä porttien takana!

Löytääköhän tämä uutinen tiensä suomi-mediaan? Saksa, Itävalta ja Sveitsi perustamassa 500 kultaa myyvää "pankkiautomaattia". Vaatimattomalla 30% välistävedolla, mutta kertoo jotain ajatusmaailman murroksesta. Paperiraha? on itseisarvoltaan varsin alhainen: painomustetta ja säihkettä vähän - ja siinäpä se melkein onkin.

Kiitoksia "Drome'lle" Muropakettiin -linkityksestä, sitä kautta tuli eilen vieraita jonkin verran :-)

 

Sitten jotain aivan muuta - jotkut solut näyttäisivät kommunikoivan valon välityksellä. Mielenkiintoinen ajatus!

 


19.05.2009 23:36 |