USAn KONGRESSI SIIRTÄÄ SIJOITUSPANKKIEN LASKUN VERONMAKSAJILLE

Netin kautta löysin tietoa, että USAssa on suunnitteilla/menossa mielenosoituksia laajasti nyt ja tulevana viikonloppuna, mutta niistä ei mediassa puhuta. Kansalaiset ovat lyhyesti sanoen käärmeissään. Tällä hetkellä lakipaketti taistelee olemassaolostaan, mutta en jaksa uskoa etteikö laki menisi läpi, ainakin "suurimmat" erimielisyydet lakitekstistä taitaisivat olla selvänä.

Ei ole mennyt FED'n opiskelut Pohjolan pankkikriisistä hukkaan, tällä viikolla tosin Suomen pankki kielsi "konsultoineensa" roskapankeista lätäkön taakse. Ainut ero Suomen romahdukseen, on se että silloin suomalaisille kerrottiin roskapankista ja muista pikkuseikoista mahdollisimman myöhään ja laskua vähäteltiin. Nyt netti mahdollistaa tiedon karkailun esiripun takaa - tosin valtaa pitävien harmiksi.

 

Ensimmäinen vaihe on tosiaan lakiehdotukseen sisällytetty 700 Mrd US$'n "luottokortti" Hank Paulson'ille, joka astuu voimaan heti. Seuraava vaihe voi olla vaikka FDIC'n (Federal Deposit Insurance Corporation) pelastus (150 Mrd US$?). FDIC takaa tavallisten kansalaisten pankkitalletukset, mutta se on menettänyt karkeasti puolet varoistaan samalla kun pankkeja on mennyt nurin VASTA 12! Jatkossa ei ole epäilystäkään, että pankkiromahdusten vyöry alkaa nyt - ja jäljelle jäävät valikoidaan tarkasti valikoimalla ylhäältä käsin.

Seuraavia vaiheita voivat olla "ylimääräisen" 500 Mrd US$ apupaketin myöntäminen pankeille. Tai sitten autoteollisuuden pelastus, joka rimpuilee peruskysymyksen kanssa: mennäkö vararikkoon ja jättää eläkevelvoitteet maksamatta, vai yrittääkö kilpailla halvempien, vähäruokaisten tuontiautojen kanssa - ja yrittää maksaa eläkkeet. Veikkaan, että jälkimmäinen tie on päivänselvä valinta - ja valtio ottaa taas piikkiin lisää vastuuta. Oma luku oli tietenkin AIG (85 Mrd US$), joka oli vakuuttamassa 62 bilj. CDS eli credit default swaps, luotto-derivatiiveja. Ne kun paukahtavat, niin asuntokriisi jää varjoon (kuva 1). Lisää varmasti on tulossa (lentoliikenne?) ja jos kaikesta tästä ei voi sanoa, että USA on vararikossa, niin en ymmärrä mistä.

 

CDSt

Kuva 1. Credit default swaps- ja subprime-derivatiivien arvot, kumpikohan on isompi riski taloudelle?

 

Kaiken talouden puolesta puhuminen jenkkilässä on surkuhupaisaa. Kansalaisille puhutaan Bush'in, Paulson'in ja Bernanke'n jne. toimesta, että talous on perusteiltaan vahva mitä nyt vähän nikottelee. Mitä ilmeisimmin USAn liittovaltion luottoluokitus on syöksyn partaalla ja ilmeisesti suurimmat ulkomaiset luotottajat ovat olleet vailla takuita sijoituksilleen. Jos niitä ei olisi tullut tukipaketin kautta, niin USAn lainansaanti olisi ehkä loppunut tähän viikonloppuun. Se olisi ollut lopetusisku dollarille ja aiheuttanut maailmantalouden romahduksen välittömästi tapahtuman julistuksen jälkeen. Nyt siirrytään vain hitaampaan alasluisuun - mutta se ei estä pohjalle tippumista - kaikkialla maailmassa. Kokonaisuuden kannalta FED'n mahdollinen toiminta koko maailman viimeisenä lainaajana tarkoittaa melkoista taloudellista yksinvaltiutta. EUssahan ei EKP'lla varmasti ole valmiuksia samanlaisiin pelastuksiin - toistaiseksi EU'ssa ongelmia vähätellään, mutta jos minulta kysytään, niin täällä ollaan vainvähän myöhässä aikataulusta (pian tilanne "korjautunee"). Kohta voi miettiä kuka on kenellekin velkaa... mutta joka tapauksessa näyttää siltä, että vapaat markkinavoimat tulevat olemaan menneen maailman juttuja (UKssa Brown uhkaa short'auskiellon tekemisestä pysyväisratkaisuksi). Tervetuloa koko maailman kommunismitalouteen!

Ei short'attavien yhtiöiden lista kasvaa päivä päivältä, nyt mukana jo mm. IBM ja lääkefirmoja. Tämä toiminta menee mielenkiintoiseksi, ikään kuin osakkeiden hinnat saisivat mennä vain ja ainoastaan ylöspäin. Kuulostaa jo todella epätoivoiselta markkinoiden manipuloinnilta, entisten "vapaiden markkinoiden" sääntöjä muutetaan koko ajan. Tässä tilanteessa kannattaa muistaa, että kupla puhkeaa jossain välissä. Ja nyt epätoivon määrä (kuplan pumppauksen jatkaminen) kertoo ja varmistaa sen, että puhkeaminen tulee olemaan ennenkuulumattoman raju. Lokakuusta 2008 on tulossa "mielenkiintoinen". Niin, ja itselläni ei ole mitään osakkeita, jos joku sitä on miettinyt.

Niin ja näyttäisi, siltä että Washington Mutual, USAn suurin säästöpankki, kaatui viime yönä. "Toimivien" osien ostaja on JP Morgan Chase. Tämä on toistaiseksi suurin pankin kaatuminen USAn historiassa (ihan kuin olisin kuullut tuonkin tänä kesänä jo). Seuraavana on Wachovia ja kumppanit.

 

Yhtäläisyyksiä Neuvostoliiton sortumiseen?

Dmitri Orlov kuvasi Neuvostoliiton romahduksen viisi vaiheisena tapahtumana: talouden, kaupankäynnin, poliittisen systeemin, yhteiskunnan ja lopulta kulttuurin romahduksena. Tällä hetkellä USAssa on menossa ensimmäinen vaihe - ja jos nyt tuntuu tavan ihmisistä pahalta USAssa, niin he voivat lohduttautua, että kohta katselevat kaihoisasti tätä päivää, kun romahdus kiihtyy ja seuraukset tulevat kouriintuntuviksi. Tosin USAn tilanne voi saada hyvinkin raadollisia piirteitä asekulttuurin lieveilmiöiden takia...

Jos Neuvostoliitto ryöstettiin oligarkkien toimesta (joita yllättäen tukivat monet kansainväliset pankit) vuosien ajan, niin nyt voidaan tapahtumien kulkua seurata "uusintana" Atlantin toiselta puolen. Tänä päivänä tosin voimme varmasti seurata tapahtumia paremmin - internetin kautta, mutta onko se oikeasti lohtu? Vaan toisaalta, ainahan voi katsoa vaikka BigBrother'ia pooptuubista.

Neuvostoliiton romahduksen kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä oli ilmeisesti NLn paikallinen öljyntuotannon huippu eli peak oil. NLn öljyn tuotanto romahti nopeasti 1980-luvun puolivälissä ja "pahan imperiumi" sortui sisältä käsin. Sitä vastoin USA saavutti oman peak oil'in 1973, mutta jatkoi kulutuksen kasvatusta Lähi-Idän öljyvaroista käsin. Nyt näyttäisi siltä, että maailmanlaajuinen peak oil ajaa myös toisen imperiumin nurin. Venäjän öljyn tuotanto lähti nousuun yhteiskunnan rauhoituttua, mutta nyt näyttäisi siltä, että heillä on ohitettu toinen tuotantohuippu ja tästä eteenpäin alamäki vain kiihtyy. Lähi-Idän tuotantokykyä on alkanut moni muukin epäilemään, marraskuussa IEAn pitäisi julkaista iso tarkennus nykyisiin arvioihin tulevasta.

Tämän päivän tapahtumista (ja mitä USAssa on tulossa) ei kannata olla ivallisen iloinen, olemme kaikki samassa veneessä (siitä tämän sivuston nimikin). Neuvostoliiton romahdus "näytti" rauhalliselta suomalaiselle, koska meille riitti energiaa. Nyt kuitenkin kaikki maat ovat yhden ison "aitajuoksuesteen" edessä - meidän lukumäärä kasvaa 80 milj. nenällä vuodessa, nälkäkin monella on ja energiaa olemme kaikki vailla. "No more free lunch" jne.

Kuinka tästä eteenpäin? Pää pensaaseen ei tosiaan päättäjien toimesta kanna mihinkään, mutta en kauheasti pidättäisi hengitystä odottaessani rohkean, asioista oikeasti puhuvan päättäjän astumista parrasvaloihin. Pikemminkin mietin mitä minä voin tehdä tulevan kannalta - mitä sinä voisit tehdä?

 


26.09.2008 00:00 |