PANKKIEN KUPSAHTELU UUDESSA VALOSSA

Torstaina, tavanomaisesta perjantaista poiketen, keikahti ISO pankki Floridassa, jonka FDIC takaukset olivat 4,9 Mrd US$a. Nyt sitten, että se myytiin suorastaan heittovauhdilla 900 milj. US$lla Carlyle-group'ille kertoo jotain systeemistä. Lisäksi perjantaina keikahti pari pienempääkin pankkia Illinois'issa - vaikka FDIC'in pomo oli juuri vakuutellut homman alkavan olla hanskassa. Ehkä hän tarkoitti sitä, että FDIC'ille on oma luottotili aukaistu 500 Mrd US$lle - ja taisipa PPiP'ssä olla vielä 400 Mrd US$n takaukset piilotettuna jossain. Sinänsä mielenkiintoisia lukuja kun muistaa, että viime syksynä FDIC'in tase oli jossain +100 Mrd US$n tuntumassa. Lyhyesti - kasvatettu 10x ja silti teksteissä ja puheissa on pelon makua. Syksyllä...?

 

Keskusta se kerää naruja käteensä - FED ottamassa pörssimarkkinoita vahtivan SEC'in haltuunsa. Tämä mahtaa liittyä puljun uudelleenorganisointiin. Sinänsä hauska todeta (kuten tekstissäkin), että pytinki ei kuulu liittovaltion hallitukseen mitenkään - ja sittenkin se määrittää korot yms. - kyseenalaisia kytkyjä?

Jenkkilässä hätäisiä myyntejä - nyt paremmissakin piireissä: asunnot, autot jne., hyvillä alennuksilla. Sama pätee koto-Suomessakin - niin tavarat kuin asunnot alennuksessa. Lätäkön takana eläkerahastot ovat kaikkinensa melkoinen soppa - 44 milj. ihmisen eläkkeistä vastaavan puljun (lokakuussa alijäämä jo 11 Mrd US$a) pomo kieltäytyy puhumasta JP Morgan ja GS -kytkyistä (tässä ja tässä). Pörssimeklareilla on kaiketi aika stressaava työ eli suonemme kavereille lounas-jurrit, pitäähän kavereiden jaksaa tehdä kunnon vedonlyöntejä.

UK valtiovarainministeri jatkaa poterostaan - taantuma ohi jouluun mennessä. Mitähän nappeja kaveri saa? no joo, ehkä hän onkin rehellinen ja tarkoittaa, että sitten ollaan syvällä SuperLamassaTM. S&P ei kuitenkaan anna kauheasti kehuja UKn menosta - UKn arvotus negatiiviseksi ja se tarkoittaa myöhemmin mm. korkeampia korkoja heidän papruilleen. Mitähän tästä tulee, Geithner kerää toimistoonsa Clintonin talousteam'in muitakin helmiä. Tekstistä löytyy myös vähemmän "huvittava" toteamus: GMn ex-pomo on 7 vkoa potkujen jälkeen vieläkin GMn palkkalistoilla - siinä esimerkillistä byrokratiaa, sano.

Tällä viikolla tietty iso juttu on tuo UKn mahdollinen AAA-luokituksen menetys - yksi seuraus on ollut £n nopea alamäki. Samoilla tiimoilla jenkki-$lla on vähän samoja pelkoja: AAA pois? US$ on tullut hurjasti alas viime kuukausina. Yksi syy varmaan tämäkin, Venäjän valuuttavarannoissa €uroilla leijonan osa. Mutta näistä puheista huolimatta kaikki isot jenkkien lehtitalot jatkavat "tietotykitystä" miten Eurolandiassa ovat asiat paljon huonommin - mm. siksi, kun eivät pöntöt ole lähteneet massiiviseen rahahanojen avaukseen mukaan. Kuinkahan tuonkin kritiikin kanssa on kun oikeasti mietitään (erinomaisia käppyröitä) vaikutuksia? Molempien rypistelyä ei auta räikeä poliitikkojen oman edun tavoittelu - tylyin toteamus yhdeltä UKn edustajalta kun jäi kiinni: tämä on veronmaksajien syy.

Ei anneta faktojen haitata - tilanne kääntyy: Obama, Greenspan ja Co jne. Vastapalloon on tylyjä tarinoita miten kauppakeskukset kuolevat muun kulutuksen mukana. Puhumattakaan asuntolainojen kurahtamisesta, sillä pahapaha subprime -sotku alkaa olla taakse jäänyttä "autuutta". Seuraava steppi: Alt-A ja muut, joiden huippu on vasta 2012. Mitenkähän noiden uusiminen kun asuntojen arvot laskevat ja laskevat? Autoalan pelastuskin alkaa menettää järkensä kaikilla perusteluilla, kun autojen menekki kurvaa kiihtyvään tahtiin alaspäin lätäkön takana. Joku sentään heittää reaalimaailmaakin mukaan - Kongressin budjettitoimistolla on varsin ankeat odotukset tulevasta (lisää hyviä käppyröitä). Valtiovarainministeriö sitä vastoin edelleen luottaa, että heitin papruille on ostajia - ensi viikolla 162 Mrd US$n verran. Geithner'inkin pitää jotain taas sanoa - leikkaamme alijäämää. Hassua - äijä vasta puhui kestävästä alijäämästä (sustainable deficit) jossain yhteydessä.

IMF epäilee jotta UKssa joudutaan kansallistamaan lisää pankkeja - mutta tuon myöntäminen olisi tietty enemmän kuin kirvelevää. Parempi siis kun ei asiasta puhuta - UKn valtiovarainministeriö kieltäytyy paljastamasta Loyds'in ja RBSn ressitestien tuloksia. Pää pensaaseen -ajatus ei kauheasti anna turvallista oloa menosta, mutta muutakaan ei virallisilta tahoilta kauheasti tarjoilla: G-mies, pankkien pitäisi vähän piristyä fiilareissaan. Toisaalta prof. Schiller varoittaa 2x taantumasta eli W-mallin menosta - niin lamasta puhuminenhan oli tabua... mutta faktoja on vaikea kieltää: UKn asuntolainaus 60% alas vuoden takaisesta, BKT ja varastot jyrkässä laskussa, yksityinen kulutus sanoo hei-hei jne.

Uskomatonta, miten UKssa vähätellään AAA-luokituksen leikkauksen mahdollisuutta - perustellaan, että ei se ollut Japanillekaan ongelma. Tästä saa kuitenkin hieman toisenlaisen kuvan. Japanilla on tiettyjä etuja vs. UK eli korkealaatuista vietävää, mistä on vaikea puhua UKn kohdalla - paitsi tietysti finanssiala (VITSI!!!).

Kaikkinensa jenkkilässä on näkymässä miten keskushallinnot ovat survomassa pienempiä palloja pahan kerran neliön mallisista koloista läpi - tapaus Kalifornia: kunnilta pakkolainaa Arskalle, pulinat pois vain. Samalla nähdään miten ne, jotka eivät pysty vastustamaan (vanhukset, lapset, perheet jne.) saavat ensimmäisenä kärsiä leikkureista. Eipä silti, kukaan ei halua joustaa mistään kun tottumukset ovat tiukassa - valitettava tosiasia vain on, että kohta kysymyksiä on turha edes esittää. Eipä ole ihme, että Kalifornian hajoamistakin on taas alettu ennakoimaan. Tämäkin antaa varmaan mielenkiintoisen näkymän oppilaille lätäkön takana - matematiikan opettajiksi pörssimeklareita ja kumppaneita, minkähänlainen olisi opetuksen sisältö? Eksponentiaalinen kasvu forever?

Tilanne on tietenkin kriittinen kaikilta kanteilta katsottuna - Kaliforniaa pitäisi auttaa, mutta seurauksena olisi 49 muun osavaltion hyppäys käsi pystyssä "mulle kans" -huutoa karjuen. Ei siis ihme, että sekä Geithner että Obama ovat kovin kovin nihkeitä auttamaan enempää. Ja miksi pitäisikään - kyllähän meistä maan matosista saadaan vielä kummasti kupattua, jos ei muuten niin sitten rautasaapas niskalla :-(

Asuntokauppa espanjalaisittain - Santander myy 1300 asuntoa jopa 30% alennuksella sekä 100% lainoituksella. Mitenkähän noiden arvojen käy kun maa jatkaa talousalamäkeen? Pankit taitavat seistä Pyreneiden niemimaalla melkoisessa juoksuhiekassa... Mutta on täällä tietenkin muitakin - Slovenia, Latvia jne. muusta maailmasta puhumattakaan. Kaikkinensa en ole kateellinen kenellekään johtoporsaista - tilanne on karmea ja pahemmaksi menee. Hetken keväthuumaa riittää Eurolandiassakin, koska kausivaihtelu on aina keväällä auttamassa - mutta tuon varaan ei kannata laskea.

Tämä oli "hauska" löydös - Suomen johto (Vanhanen ja Katainen) Bilderberg-kokouksessa viime viikonloppuna Kreikassa, tosin suomimediassa asia mainitaan viattomammin - Hesarissa ilmeisesti ei ollenkaan. Katainen oli kokouksessa jo toista kertaa eli miehelle on kaiketi pamautettu "ok" -merkintä kansioihin, eh? Tapahtumaa oli suojaamassa mm. 2 kpl F-16 hävittäjää...

Kuka haluaa sijoittaa kolikoihin, niin tämä on hauska löydös - eri alkuaineet kolikoina. Tosin hinnat ovat törkeitä enkä usko noilla kauheasti olevan jälleenmyyntiarvoa, mutta täytyy nostaa hattua yritteliäisyydelle.

Yhteiskuntarakenteita miettiessä tällainenkin tuli vastaan - GPS-satelliitit menossa vanhoiksi 2010 alkaen. Jos Kun SuperLamaTM materialisoituu, niin mitenkähän on noidenkin uusimistahdin kanssa? Kuka siis käyttää GPS-paikanninta (metsästys, retkeily jne.), niin nyt voisi olla aika harjoitella vanhoja kartankäyttötaitoja kouluajoilta. Voi sitten pelastaa itsensä GPSn avulla jos ei heti suju ;-)

Energiarintamalla öljyn PeakOil -efekti (superkalliit hinnat) on selvästi siirtymässä vuosia eteenpäin: maanpinnan yläpuoliset varastot ovat kaikkialla täynnä ja kulutus jyrkässä laskussa. Seurauksena tulee olemaan kasvava ylitarjonta, kun tuottajat yrittävät (useimmille OPEC-maille ainoaa) vientituotettaan myydä. Lyhyesti kai voi arvioida, että SuperLaman myötä kysyntä pysyy alla tarjonnan ainakin 3-5 vuotta eli sen aikaa saamme "nauttia" halvoista hinnoista. Samalla saamme seurata OPEC'in hajoamista ja PeakOil-ihmisille muhkeaa naureskelua ja pilkkaa. Valitettavasti rahan kuivuminen tarkoittaa niiden heikompien öljyesiintymien käyttöönoton vaikeutumista tai peräti pysyvää lykkääntymistä - joka sitten kysynnän ja kulutuksen kohdatessa vuonna N kostautuu nopeana hinnannousuna. Loppuseuraus voi olla öljynhinnan vuorotteleva ylämäki-alamäki efekti, joka ei ole kenellekään hauskaa laman ja korkeiden hintojen nopean vaihtelun takia.

Täältä voi löytää kaikenlaista näprättävää sitten kun pitää oikeasti keksiä vaihtoehtoja nykymenolle - esim. sähköntuottaja vanhasta pesukoneesta. US-Army tahtoisi jenkkilän keskittyvän vaihtoehtoenergioihin - öljysodat ovat käymässä kalliiksi. Olisiko tällä jotain tekemistä asian kanssa - vaikeuksia pitää aseveljien korruptiota ojennuksessa esim. Afghanistanissa. Jaa, tästäkin taisi olla joku päivä sitten puhetta - US-trooper'it on hyvin lääkittyjä, lääkefirmoilla on hyvät toimitussopimukset rauhoittavista ja muista :-D Tekstissä on "hauskoja" yksityiskohtia - lentäjät nappailevat mömmöjä, jotka on kielletty tavallisen reittiliikenteen lentäjiltä. Tämäkin taitaa liittyä edelliseen - Afghanistanissa 15 tonnin huumelasti "talteen".

Mitenkähän katolinen kirkko vielä jaksaa olla kuin ei olisi ongelmia - Irlannissa 2600 sivun raportti pappien tekemistä raiskauksista ja muista. Kovin on teksti kuin Abu Ghraid'ista... Mistä tulikin mieleen, jotta MuutosTM jenkkilän johtohahmon toimissa on silminnähtävä: Obama aikeissa perustaa "ennakoivan huostaanoton" -laitoksen terroristi-epäillyille, joita ei voi pistää oikeuteen. En jaksa enää näistä jutuista edes hämmästyä, todettakoon vain että joo-o... Toisaalta US-Armyn kokeet omilla sotilailla ovat jotain järkyttävää luettavaa, tässä pitkähkö tarina tuon tiimoilta - ihmisrottia?

Aral-järvi on mielenkiintoinen tapaus - ihminen ihanimmillaan ;-) Kuvakavalkaadi kuin suoraan Mad Max'istä.

Tässä numeroita vimosen n. 30v ajalta hintojen käyttäytymisestä vimosten 500v tapahtumien valossa pitkin poikin pallukkaa. Huomaa kai, että pidän historian lukemisesta ;-) Tässä vielä pitkähkö arvuuttelu Nouriel Roubinin ajatuksen juoksusta -  arvailua, ennakointia vai puhdasta tuuria? Sitten vielä Kiinan talouden pönkittämisestä - taas tekstistä hyppää, että Kiinan on PAKKO OSTAA jenkkipapruja. Hum-hum, ei ole mikään pakko, kun aletaan ajattelemaan maailmaa enemmän shakkilautana, jolloin uhrauksilla voidaan "voittaa" taas isompia palkintoja. Ja jos joku kuvittelee ettei Kiinassa olla valmiita uhraamaan pieniä ihmisiä isojen tavotteiden eteen niin parempi miettiä uusiksi.

 

Ah, lopuksi vielä yksi aikakautemme kyseenalaisimpia tarinoita - Nobel-palkinto, joka ei ole mikään Nobel-palkinto. Sitä vastoin se on "erinomainen" PR-kikka ja sillä saadaan perusteltua tämä Friedman'in ja Chicagon kumppaneiden ajama nykytalousajattelu. Mikäpä ei paremmin mene läpi nykyihmisille kuin "tiedemiesten" esittämät teoriat, varsinkin kun kaverit ovat saaneet "Nobelin ekonomian palkinnon". Illuusiot - ja halu uskoa niihin, ei tässä taideta niin kaukana olla luolamies -ajoista kun noitamies oli kylän oikea kuningas?

 

Pahoillani muutaman päivän hiljaisuudesta - joutui vähän järjestelemään reaalimaailman asioita...

 


23.05.2009 09:53 |