(TALOUS)KOULUTUS ON MIELENKIINTOINEN ASIA - RAHALLE VASTINETTA?

Krugman'ille maailmantalous on ehkä tasapainottumassa. Tässä Harvard'issa talouspuolta opettava professori kertoo luentojen sisällöstä - ei voi kauheasti kehua, että puhuttaisiin asiaa esim. pankkien roolista likviditeetin kasvattajina. En viitsi edes kaivaa noiden luentojen hintatietoja - laitos on kaiketi kalleimpia mitä maa päällään kantaa. Talo kuulunee muiden yliopistojen tapaan tuohon opiskelijoiden luottokortti -kuppausrinkiin. Yliopistot suomeksi sanoen saavat suoraa tuloa luottokorttifirmoilta, kun opiskelijat on saatu kiinni kierteeseen - asiaan tietenkin kuuluu opiskelijoiden osoitetietojen myynti yms. pieni oheistoiminta. Millähän nuo korttifirmat perustelevat 15-20% korot kun FEDin korko on about nolla? Selvä teksti -ainakin näin jälkikäteen- miten menossa oleva romahdus olisi pitänyt myös valtamedian talousgurujen tajuta jo kauan sitten. Jotenkin on olo, että Suomessakin olisi syytä lisätä peruskouluun jo vähän selvitystä miten systeemi toimii - mutta taidan olla ylitoiveikas :-/

 

Tässä on hyvät käppyrät jenkkilän yksityispuolen velkojen kasvusta vimosten 35v aikana - tylyä on ja otsikko kertoo kaiken: velkaisuus tuhoaa maksukyvyn. Ei liene ihme, että yhä useampi on huolissaan jenkkilän kyvyistä hoitaa laskujaan mm. Kiina varoittaa dollarien printtaamisesta eli FEDin "taipumuksesta" ostaa valtiovarainministeriön papereita. Eikä ihme, Kiina on tavallaan dollariansassa - jenkkilä on lähes 800 Mrd US$a velkaa Idän lohikäärmeelle. Tässä on perattu Greenspan'in jäännöksiä - mieshän on loputtomiin puolustanut toimiaan esim. ei hänen mielestään mitään asuntokuplaa ollut vielä 2005 yms. Kaikkinensa FED on epäonnistunut - tavan kansalaisen kannalta, mutta ehkä se ei olekaan se oikea tarkoitus pytingin olemassaoloon 0:-)

Iso ongelma muhii jenkkilän kiinteistöpuolella, niin yksityinen kuin kaupallinen puoli ovat suota syvemmällä. Kuplataloutta parhaimmillaan siis - ja samanlaisesta Suomessa on tässä hyvä kommentti. Olen täysin samaa mieltä, että asuntolainojen korkojen vähennysoikeus verotuksessa on suoraa kannustusta lainojen ottoon, samoin laina-aikojen venyminen älyttömyyksiin piilottaa todellista hintaa asumiselle. Tällä hetkellähän 30v lainat ovat ihan tavallisia - vertailun vuoksi Islannissa viritellään 50v lainoja (kannattaa lukea vasemman sivun Surviving Iceland -blogia), jotka ovat taas arkipäivää Japanissa. Siinä on perikunnalla mukava saaminen, kun aloittajasta aika jättää. Velkavankeus? Samaan ovat heräämässä yhä kasvavat määrät asuntosäästäjiä lätäkön takana - työttömyys ajaa kasvavassa määrin priimalainaisiakin taivasalle. Karmea tilanne, mutta minkäs teet? Nykysysteemillä ei mitään eli pitäisi päästä aloittamaan ihan puhtaalta pöydältä, mutta siitä pitänee kirjoittaa oma juttu :-)

Watching the Crisis on pistänyt yhteen postaukseen mielenkiintoisen tiedon: Kalifornian julkisen puolen palkkaus on käsittämättömän yläkanttiin meikäläisen julkisen puolen (varsinkin sairaanhoidon ja tutkijapuolen palkoista jotain tietävänä) tilaa miettivälle. Täällä ei voi kehua näiden alojen palkkausta missään mielessä. "Naurattaa" kun miettii omaa palkkaustaan yliopistolla - maan korkein koulutus ja palkka hädin tuskin reilussa 2000 €/kk. Asioiden arvostuksesta kertovat monet asiat... US-terveydenhuollon ongelma: tarkoitus tehdä voittoa eikä hoitaa. Tuo asettelu jo johtaa ongelmiin, mutta ei se mitään - tulos tai ulos kuulostaa hyvältä runolta ;-) Uh, ei ole kauan kun jenkkilän osavaltioista kourallisella oli vaikeuksia saada alijäämät kuriin - nyt 47 on selkä seinää vasten. Kalifornia on vain yksi noista vaikkakin ehkä räikeimmästä päästä.

Yksi syy lisää UKn pelolle AAA-luokituksen menetyksestä - autoalan tukilainat haihtuisivat bittitaivaaseen AAAn mukana. Kaikkinensa saarivaltio on melkoinen taloustuskan keskus - eikä parannusta kauheasti ole tulossa. Mahdollinen UKn vararikko, hallituksen kaatuminen, sijoittajien rahan pako olisi murhaava isku wanhalle maailman kuninkaalle. Siellä varmaan kabineteissa haikaillaan sadan vuoden taakse kun ongelmat saatiin hoidettua siirtomaita ryöstämällä - nyt tuo on paljon vaikeampaa.

Tässä on hyvä juttu Weimar'in valtion hyperinflaation taustoista - kuinka moni oli tietoinen, että silloista rahaa laskivat yksityiset pankit liikkeelle täysin surutta. Tilanne tasapainoittui vasta kun valtio otti ohjat käsiin ja rahan runsaudensarvi laitettiin kiinni. Toisin sanoen kierrossa oleva rahan määrä kasvu saatiin pysähtymään ja hyperinflaatio lässähti. Vähän samoilta tiimoilta myös tämä - vaikka monesta torvesta puhutaan inflaation vaarasta, niin rahan liikkuvuus on kaikkea muuta kuin parantunut (hyviä käppyröitä).

Doh, mistä se raha tulee kaikkien budjettien rahoittamiseen? Jenkkilä tietty etunenässä... tekstin alussa on kaksi tylyä vaihtoehtoa a) printtaa rahan b) aloittaa sodan. Tällä menolla "herkkua" on kaikille jaossa tulevina vuosina. Dallas'in FEDin sivukonttorin pomo ei säästele paukkujaan roimiessaan liittovaltion toimintaa. Kaikkinensa median otsikot piilottavat paljon todellisuudesta - joka ei vakaudellaan vakuuta ketään ajattelevaa olentoa.

Kanadan alijäämä on repeämässä koko maailman "ihasteltavaksi". Hassusti tuollakin johtoporsaat kehuivat vielä helmikuussakin (?) miten ei ole hätää ja kasvussa ollaan viimeistään vuoden jälkipuoliskolla. Kun miettii, että nämä sankarit ovat saaneet kaikki numerot ensimmäisenä, niin ei voi kuin miettiä numeroiden ymmärrystaitoa. Kaikkinensa tänä päivänä johtoporsaiden sanomisia syö se toteamus, että jos itse olisi samassa asemassa, niin houkutus valehdella olisi suuri. Latviassa aletaan olla jo kovan paikan edessä - leikattava olisi jos halutaan IMFn lainaa, kuinkahan paljon siitä on iloa tulevina vuosina :-(

Lisää näistä muka-terroristeista kun viime vuosina on jenkkilässä saatu kiinni (mitenkähän UKn vastaavat?). Afrikka antaa maata käytännössä ilmaiseksi, vastalahjana on epämääräisiä lupauksia työpaikoista ja infrastruktuurista. Rikkaammilla mailla on kiinnostusta viljelymaan varmistamiseen... palaa mieleen kuva piikkilangan ympäröimistä viljelyalueista :-(

Israel'issa pistetään isot väestönsuojautumisharjoitukset ensi viikolla liikkeelle, veikkaan etteivät täällä ihmiset oikein osaa edes kuvitella noita operaatioita. Asiaan tietty liittyy massiivinen pelottelu epämääräisistä naapureista. Osin varmasti oikeutettua, mutta ei auta jatkoissa pätkääkään. Selkein toiminta olisi lähteä purkamaan juutalaisten laitonta uudisasutusta, mutta se on taas poliittinen itsemurha hallinnolle. Seurauksena tämä jatkuu ja jatkuu - kunnes ruoka- ja ennenkaikkea vesikiistat kulminoituvat räjähdyspisteeseen. Ei ole kauhean valoisia näkymiä tuolta Luvatusta maasta odotettavissa uutisissa tai muutoinkaan.

 


26.05.2009 08:25 |