HANK PAULSON: EN YMMÄRTÄNYT ASUNTOLAINAPAPERIMARKKINOITA

Tai näin mies ainakin väittää - Newsweek'in mukaan. Mm-mm... sitä vastoin Obaman hallitus tuntuu ymmärtävän tilannetta huomattavasti "paremmin". Tällä hetkellä pankeille siirtyneistä asunnoista on markkinoilla vain 30%, loput on O-man suositellut pidettäväksi pimennossa. Samaan aikaan yritetään kovasti pitää asuntokauppaa yllä eli tehdään vuosisadan tarjouksia "pohja on täällä" -puheiden kautta ja Freddie/Fannie ostavat sitten lainat pankeilta pois. Tosiasioiden hukuttamiseksi puheet vihreistä iduista ovat kovalla voluumilla kaikkialla valtamediassa kuultavana. Mikä tietysti pistää miettimään koko homman eettisyyttä... pelin henki on vähän kuin kuuma-peruna -lasten leikissä.

 

US$'lla on viime aikoina ollut melkoinen vastatuuli - nyt 5kk'n alhaisimmalla tasolla ja vedonlyönti sitä vastaan kiihkeimmillään sitten finanssisotkun alkamisen. Tuota miettiessä on hyvä muistaa kuinka kävi vuosi sitten kun oltiin vähän samoissa merkeissä - US$ hyökkäsi rutkasi ylös kaikkia odotuksia vastaan. Soh - kannattaa siis olla hieman varovainen noissa vedonlyönneissä (sinänsä hauska, että tilannetta sanotaan julkisestikin vedonlyönniksi - naamarit putoamassa systeemistä?).

Tällä hetkellä olemme liukumassa kiihtyvämpää ja nopeatempoisempaa kurssien muuttuvaan maailmaan - milloin mikäkin "pikkujuttu" aiheuttaa yhä isompia heilahteluja. Tässä on yhdenlaisia perusteltuja vastaväitteitä Kiinan yuan'in kompastuskivistä matkalla maailman reservivaluutaksi - mielenkiintoisesti yhdessä kohtaa tekstiä mainitaan "...tarvitaan useita epätodennäköisiä tapahtumia..." Mitähän tänä päivänä luokitellaan epätodennäköiseksi tapahtumaksi? Samoin reservivaluutan isäntämaan pitäisi pitää yllä pysyvää alijäämää eli nauttia muiden tuotoksista - kuulostaa enemmänkin jenkkilän vimosten 40 shoppailun puolustelulta, mutta mitäpä minä näistä ummarran...

GMn vararikosta on tulossa todellisuutta - ja kutka sen paperisotkuja saavat setviä joutunevat varautumaan ennenaikaiseen harmaantumiseen. Useastakin lähteestä on puhuttu, että jenkki-autoalan tuotantokapasiteetti on 18+ milj. autoa/v, mutta tämän vuoden myyntiodotukset ovat enää 9-10 mlij. kpl. Samoin jossain puhuttiin, että tuotanto pyörii jo nyt jossain 40-50% tasolla - nuo kaikki kun otetaan huomioon, niin sieltä on "vapautumassa" työmarkkinoille helposti 2-3 milj. ihmistä. Mikä tuskin auttaa asuntolainojen kanssa... joilla tuntuu nykypumpatussakin tilanteessa olevan vaikeuksia pysyä "siedettävillä" tasoilla - vimosin vuosineljännes tiputti hintoja viidenneksen eli 2002 tasolle. Aikamatkustus olisi kivaa jos voisi palata takaisin kahvaa kääntämällä :-/

Saa nähdä miten tuo GMn romahdus (ensi viikolla?) leivotaan positiivisena uutisena markkinoille? Ehkä "osoituksena valtiojohdon rohkeudesta tehdä raskaitakin päätöksiä" tai jotain muuta - ja sitten taas kurssit kaakkoon... Mitä tahansa kuin totuuden kohtaaminen - mikä tietysti loppupeleissä johtaa kahta karmeampaan romahdukseen (ja 2x tuskin riittää). Eurolandiassakin taitaa olla autopuolella ylikapasiteettia neljännes - tämän päivän tietojen valossa. Tuosta on tulossa mielenkiintoinen yhtälö viattomasti sanottuna.

Zombie-pankkeja tuntuu riittävän jenkkilässä - kymmeniä pieniä pankkeja kulkee kai enää pelkän pintajännityksen varassa. Nyt ei parane tulla mitään isoa "tapahtumaa" järkyttämään tilannetta - mutta kuinkahan tuon kanssa olisi? Kalifornian osavaltio on yksi, Eurotantereellakin riittää omia "osavaltioita" jne. Evans-Pitchard tutussa Saksan mollauksessaan, milloinkahan kaveri jaksaisi laittaa anglomaiden pankkimaailman statukset ojennukseen? Ainakaan UKn libor-koron alhaisuus ei kerro koko totuutta, sillä pankit ottavat ennätyskorkeita välityskorkoja toisiltaan - mikä taas kertoo kyräilyn naapuria kohtaan jatkuvan kaunopuheista huolimatta. Samoin UKn asuntoalan arvonalenemat ovat tylyä tavattavaa, tarttis tehrä jotain?

Ugh, Saksan vienti rumpsahti kevyet 10% viime vuosineljänneksestä. Tuo ei kuitenkin haitannut yrittäjien luottamusta jatkoista, nousua nousua... Samoin kulutusjuhlat tuntuvat jatkuvan - ainakin Ranskassa ja Saksassa (on mennyt kulutuskäsky perille). :-D Nyt tuli tyly ajatus - tämän päivän lähetyskäsky taitaa olla "menkää ja kuluttakaa kaikki maa" :-(

Soh, jenkkilän tuleva nousu riippuu kuluttajien luottamuksesta - siinäpä päivän reaalimaailmaan perustuva toive, eh? Tässä vielä virallinen sivu mistä voip tarkistaa statuksen. Asuntoalan nousun riippana on vieläkin iso liuta ongelmia, toisin kuin kehutaan. Kuluttaja tarvitisi työpaikan - ja nyt jo on melkoista vääntöä paikallisten vs. muualta tulleiden välillä - puhumattakaan siirtolaisten suhteen. Tässä on aineksia melkoiseen roihahtamiseen... saa nähdä koto-Suomessa kun työllisyystilanne alkaa kiristymään.

OPEC on "kuivilla" kunhan 50 US$/tynnyrihinta pitää - jep, paino sanalla kun... Tällä hetkellähän varastot alkanevat olla täynnä kaikkialla eli voimma kysyä mitä myytäväksi tarjottava tavara tekee hinnalle talous"tieteen" perusajattelun mukaan? Tästä tulikin mieleen, että ei UK/US ole ainoa kun on kiinnostunut "turvaamaan" Persianlahtea - Ranska avaa tukikohdan Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Niin - ja US ei aio lähteä alueelta mihinkään ainakaan 10 vuoteen. Ilmeisesti laivamiehistöjen virkeystilaa ylläpitääkseen Iran puolestaan laittaa muutaman purtilon samalle alueelle liikenteeseen.

Avioerojuristeilla menee hyvin, varsinkin nimekkäiden henkilöiden avioeroja hoitavilla - tuossa on monta vähemmän onnellista tarinaa leivottuna luulen minä. Toisaalla perheet jonottavat vapaamuurareiden järjestämään lasten kuvaamiseen ja sormenjälkien ottamiseen, eräät jopa olisivat halunneet RFIDn eli ihon alle laitettavan radiopaikantimen kuten monilla lemmikeillä on. Järjen käyttöä äärimmilleen vietynä jos minulta kysytään :-( 

Eräät tahot odottelevat kullan hiipivän ylöspäin, aina 1250 US$in/oz. Saa nähdä.

 

Eilen tuli Ajankohtaisessa kakkosessa lyhyesti tästä suomalaisesta eläkejärjestelmästä - pystyssä pysymisen oletus on 4% vuosituotto sijoituksille. Vaikka asiasta ei sanottu, niin mielestäni viime vuoden kohdalta vilahti paperi missä tulos oli viaton -18%!!! Siinä on hyvä miettiä miten jatkot menee, mutta niin vain eläketurvan (?) mies oli varman oloinen, että ei hämminkiä. Nousu nousu - kyllä kyllä... olen edelleen sitä mieltä, että tuollaista markkinoivien palkka pitäisi jotenkin linkittää tulokseen. Vaan jos minä palaan jollaani äyskäröimään, tuntuu olevan vuotoa kuin nykytaloudessakin (saa antaa taloudellisia kannusteita ;-)

 


26.05.2009 23:26 |