SILMÄT KIINNI JA KAIKKI OK?

Joskus tuollainen olo tulee maailmaa seuratessa... Jenkkilän "mittareita" katsellessa pitäisi silmät kai vielä teipata ilmastointiteipilläkin. Tänään mennee GM nurin - ja se olisi millä tavalla hyvä uutinen? Pelkästään paperien läpikäyminen vienee 6-18kk ja virallisesti liittovaltio haaveilee saavansa 50 Mrd US$an takaisin viidessä vuodessa. Työntekijöille on uusi maailma edessä, kun tavaralle ei ole menekkiä - mutta ei anneta sen haitata riemuhuutoja. Pörssit ovat olleet ylämäessä nyt ihastuttavan pitkän ajan - ja hurmos jatkunee kesän. Ja se on se kun meille tarjoillaan uutisissa vastapainoksi työttömyyden kasvulle ynnä muille reaalimaailman faktoille.

 

Mitähän Geithner lupailee Kiinanmaalla, että nämä jatkavat jenkkilän paperilupausten ostoa - pitäisi illuusion jatkua sillä finanssialan verhon taakse kurkistaminen kaikilla mantereilla kertoisi liian pahoja painajaisia. Jenkkilä on malliesimerkki miten se nykykapitalismina kehuttu verho kätkee taakseen uskomatonta hyvä-kaveri-kauppaa. Kuka uskoo, että yksityisen puolen intressit ovat viattomat kun apupaketteja jaetaan, sillä tuollaista ainakin jenkkilässä ajetaan ratkaisumallina niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Yksityistäminen on meidän aikamme iskulause - saa nähdä miten hyvin se meidät pelastaa >sarkasmia<

Jenkkilän osavaltioista Kaliforniasta on tulossa vähemmän mairitteleva esimerkki valtioiden kurahtamisessa - tähän astihan näitä on "kehuttu" tapahtuvan vain jossain surkuhupaisissa Etelä-Amerikan banaanivaltioissa ja muissa. Nyt kuitenkin tulemme näkemään mitä nuo oikeasti tarkoittavat - heikommalla taloudellisella pönkällä olevat tulevat yksinkertaisesti kuolemaan, kun säästöjä aletaan ajamaan oikeasti systeemin läpi. Sama on tietenkin edessä monessa, monessa muussa paikassa - työttömyys nousee kertoo Maailmanpankin pomokin. Joka tietysti johtaa verotulojen supistumiseen, joka johtaa leikkauksiin, joka johtaa firmojen kaatumisiin, joka johtaa rahahanojen tiukentamiseen jne... tämä tuskin kaipaa enempää mielikuvia. Tätä on deflaatio ja depressio - molempia tosin varotaan visusti mainitsemasta uutisoinnissa. Kerrotaan valikoivasti negatiivisesta tai nolla-inflaatiosta ja muusta näennäisesti "hyvästä" asiasta. Inflaatiohan on paha-paha-paha?

Alkuvuosi on ollut alkusoittoa jenkkilän 8000 pankin alasajossa - FDIC on ollut työllistettynä valitettavan hyvin (esim. tässä ja tässä). Yleisestä finanssipuolesta puhumattakaan - paperit märäntyvät silmissä... vai olisiko noin, että noiden märänneisyys oli alusta asti selvä, mutta hurmos piilotti tuon tosiasian? Paperin myyntihän edestakaisin on tänä päivänä isossa maailmassa se kun on arvostetuimpia toimia - mikä tietysti paljastuessaan paperin siirtelyksi voip tehdä monesta työttömän ja saada miettimään toimeentuloa ihan uudella tavalla. Onneksi meillä on näitä kiiltokuvapoikia jatkamassa systeemin pystyssä pitämistä - ei väliä vaikka törkeä lahjusten ottaminen on räikeää kuin mikä, sillä paperien arvotus pitää systeemin kasassa. Sen epäily johtaisi romahdukseen eli parempi kun emme tarkastele kovin tarkasti näitä papruja, eh? Kuluttajista ei ole pelastajiksi eli mitä sitten - sota? Korean niemimaalla onkin jo vähän tuota ilmassa - Irakin ja Afghanistanin menestys pitäisi mietityttää käsiä hierovia :-( Sri Lanka'ssakaan ei asiat ihan ole menneet kuten sikäläinen valtiojohto on kehunut - 20ooo siviiliä kylmänä?

Vientivetoisten maiden vimosen vuoden romahdus (esim. Saksa) on pelottava esimerkki miten nopeasti talous hyytyy - pitäisi armaassa kotimaassammekin ehkä miettiä jatkoja uudessa valossa. Mutta eurovaalit pitänevät taas hetken mielenkiinnon suuntautuneena toisaalle. Sielläkin taitaa olla vaalipuheet taas kasvua ja lupauksia paksunaan - en ole jaksanut edes tarkistaa, kun en oikein usko että sielläkään on tietä autuuteen. Surkuhupaisammaksi tuonkin puolen tekee Vanhasen jyrähtely, että meppien pitäisi kuunnella häntä eikä äänestäjiä. Valta korruptoi?

Milloinkahan tästä tulee oikeasti poliittinen kriisi? Mitä nyt vähän kytee laskevan hyvinvoinnin laitamilla on näkösällä muutaman vuoden sisällä kaikille - eikä se tule olemaan herkkua. Jossain luinkin miten joku on ihmetellyt miten vuosia jatkunut talouskasvu on ajanut koulut, sairaalat jne. kasvavien supistusten tielle jo vuosia - jokainen on varmaan näitä lukenut ja kuullut, mutta "hyvinvointi" -sanan ulkokuorella on piilotettu sisäpuolen kuihtuminen. Mitähän tapahtuu kun se kasvun uskonto paljastuu huuhaaksi? Tilanne ei meillä ole vielä mennyt niin pitkälle kuin valtamaailmassa, mutta alastulo tässä on vastassa kaikilla - halusimme sitä tai emme.

Listaa lätäkön takaa: eläkerahastot alas, BKT laskee, liiketoiminta kuihtuu, talojen rakennus kuivuu olemattomiin, priima-yliopistotkin (Harvard ja Yale) joutuvat leikkaamaan sijoituksiaan jne. - näitä voi olla vaikea kehua hyvinä uutisina pelkään minä. Varsinkin kun jokaiselle vähänkin numeroja seuranneille pitäisi olla selvää, että liittovaltiolla täytyy olla "valheministeriö" tai joku julkaistuja numeroita kirjoittamassa. Romahduksen kiihtyessä tuon pitäisi olla yhä selvempää, mutta kuka sellaista haluaa uskoa?

UKsta on tulossa oikea murheen kryyni, sillä saarivaltiossa ei mikään taida enää mennä kuten "ennen": monet kaupalliset kiinteistöt nurin pian, Northern Rock -pankin riskit olivat selviä jo 2004 yms. yms. Opel sitten meni Magnalle - Vauxhall taisi tuosta innostua, kun yrittää samojen siipien alle. Fiat häipyi "vähin äänin" Opelin ostokuvioista - ja hyvä niin. Tilannetta kun on seurannut, niin mieleen on tullut vain kunnon pelurien ajattelu - tuplataan vielä kerran jos kyllä se siitä. Nämä kaverit kaipaavat hoitoa, eivätkä multikansallisia firmoja alleen!

Loppuviikon "parhaita" ajatuksia: Madoff pitäisi olla valtiovarainministeriössä, kolmas stimuluspaketti pelastaa tilanteen jne. Tällä hetkellähän nuo liittovaltion lupaukset/numerot jonkun mielestä lähestyvät 30ooo Mrd US$a (2x US-BKT vuonna 2007) - enkä hyvällä tahdollakaan näe noiden auttaneen kokonaiskuvaa... hidastanut joo, mutta käännös? No way ja No how - mutta mitäpä täältä purtilosta järkeviä kuuluisi muutoinkaan ;-) Otetaan lisää velkaa mekin, kyllä tämä tästä. Eihän seurauksena voi olla kuin Luottokriisi II.

Mitä tulee energiapuolen nousuun, niin Suomen ydinvoimalan rakennus toiminee mallina muulle maailmalle - hitaampaa, kalliimpaa ja epätoivoisempaa mm. vierastyövoiman (kieliongelmien) takia. Tätäkö on energian tulevaisuus muuallakin? "Onneksi" kulutus on tulossa alas ja lujaa - öh, tuo tosin poistaa kasvun mahdollisuuden vuosiksi. Siinäpä sitä purtavaa toviksi. Öljyn hinta nousee ja nousee - mutta kysymys on miksi? Ei kulutusta, ei tyhjiä varastoja - kupla? Hassua, että näistä urbaani-survivalisteista kirjoitetaan - mutta ehkä joku vastustus on murtumassa mediankin ajattelussa...

 

Lopuksi päivän paras/pahin - flunssarokote maissiin. Järjen riemuvoitto? Ehkä tämä on uusi markkinointikikka, kun GM-viljojen lupaukset ovat kaikkea muuta kuin todellisia. Tai, no - ainakin rikkaruohot ovat ottaneet tarjotuista uusista geeneistä parhaat talteen. Tuota tosin ei ole taidettu kauheasti valtamediassa "kehua"...

 


01.06.2009 07:12 |