LAILLISUUS JA OIKEUDENMUKAISUUS KOETUKSELLA

Viikon aikana ei ole oikeastaan tapahtunut mitään uutta - sitä vastoin wanhaa on rummutettu kiihtyvällä tahdilla. Talous kääntyy ja maailma pelastuu - valtamedian mukaan. Samaan aikaan kuitenkin työttömyysluvut kaikkialla synkkenevät ja pankkien toimet oman tilanteensa - ja varsinkin johtoporsaiden - pelastamiseksi saa yhä uusia ilmenemismuotoja (eläke-edut muilta pois, vapaus nostaa talletustileiltä rahoja omaan käyttöön jne.). Kirjanpitosäännökset menevät roskatunkioille jne. Politiikan rintamalla on ollut hauska seurata soraäänien nousua - Ruotsissakin meni äänitteiden ja elokuvien vapaata jakelua puolustava piraattipuolueen edustaja MEPiksi että heilahti. Ilmassa on suuren urheilujuhlan katastrofin tuntua.

 

Meni 4 tunnin teksti hukkaan yhden väärän hiiren klikkauksen mukana :-( joten en jaksa ziljoonaa linkkiä kaivaa tähän uusiksi. Kirjoitan muististani siis lyhyesti.

Jenkkilä: asuntoalan alamäki kiihtyy, vaikka se ei siltä virallisesti näytä. Ei-käsirahaa -lainat valtiojohtoisesti taas myyntiin, pankit pitävät isoa liutaa asuntoja pois markkinoilta jne. Kunnat, osavaltiot sulkevat toimintojaan esim. vankiloita, oikeuslaitoksia, teiden ylläpitoa - Kalifornia varmaan kaikkien sivuja lukeneiden mielissä tärkeimpänä räikeimpänä esimerkkinä tulevasta. GMn eläkeläiset saavat osakkeita joiden arvo on vähintäänkin kyseenalainen (pulju meni nurin), mutta eipä tarvitse enää kunnioittaa velvoitteita. Työttömyys hiipii julkisivun takana varmasti ylös, ylös ja aina vain ylöspäin. Epävirallisissa luvuissa 16% on tavallista, virallisestikin jo 9,4%. Isot pankit Citigroup keulilla kuppaavat apurahoja samalla kun perjantaina meni taas pari pientä nurin. Mahtaa FDIC'in henkilökunnalla valua sukanvartta muutakin kuin vilun väreitä. Huvittavimpia löydöksiä oli, että FED on palkkaamassa Enron'in julkisivua hoitaneita lobbareita oman uskottavuutensa parantamiseksi. Lobbareilla tuntuu olevan tuolla muutoinkin vientiä.

UK: Barclay poisti eläke-edut muilta kuin 1500 sijoituspankkiirilta, muissa pankeissa varmasti samoja pohditaan. Rakennusala jatkaa aikamatkustusta taaksepäin - vaan sama trendi taitaa olla koko saarivaltiossa. G-miehen eroakin on alettu vaatimaan samalla kun edustajien rötöstelyä leivotaan uutisissa - yksi ministeri nosti viime viikolla kytkintä. Asuntoala menee kiihtyvään tahtiin kurimuksesta alas, työttömyys ja tuotanto... niin - ei ole herkkua saarivaltiossakaan. Pahimpia ongelmia tuollakin on väestö vs. viljelypinta-ala karjankasvatuksesta puhumattakaan. Ei ole suosikkisijaintikohteitani elämiselle tuokaan valtio. Väestön sekalaisuus sekä Isoveli -mentaliteetti poliisin ja valtion puolesta on vähintäänkin kyseenalainen puoli. Veikkaan, että jossain välissä saamme kuulla terroristeista tai muista, että pysyvät tavan ihmiset ruodussa.

Eurolandia: Latvian romahdus on muodostumassa mustan aukon kaltaiseksi viemäriksi ja Ruotsin pankit ovat saamassa kansainvälisiä apupaketteja. Tosin maan oma tiedotus sanoo, että ei pankit mene nurin. Muu eurolandia yrittää hengittää samalla kun työttömyysluvut nousevat inhottavan tasaisen varmasti. Espanjassa toiseksi suurin pankki tarjosi henkilökunnalle 30% palkalla 3-5 v sapatin eli ei kuulosta kovin hyvältä. Asiaan liittyi lupaus työpaikasta sitten 3-5 v kuluttua, mutta jotenkin luulen että riski pankin haihtumisesta tuohon mennessä alkaa olla aika iso. Itä-Euroopan romahdus menee taas hiukan tutkakatveessa, mutta pelkään sen hyppäävän pian taas uutisiin. Juuri lueskelin/katsoin pitkiä dokumentteja Ensimmäisen Maailmansodan tapahtumista tuolla alueella ja paljon on koulukirjojen pohjalta jäänyt huomioimatta - Balkanista saattaa tulla taas vaihteeksi räjähdyspiste monen asian suhteen :-(

EKP laski ennusteitaan rajusti samalla kun EUn kulutus meni 14 v ajassa taaksepäin. Siitä tulikin mieleen, että Suomihan taisi liittyä EUhun juuri 14v sitten eli ehkä mekin voisimme miettiä yhtä askelta pitemmälle. Tosin Suomesta on niin paljon sijoituksia ulkomailla, että EUsta erkaneminen voisi monen kuvitelmat rahan pysyvyydestä saattaa uuteen valoon. Noh, tällä menolla irtautuminen ei ehkä tule valittavaksi vaan todettavaksi tyylillä: "duh, nytkö se sitten loppui?". Pelkään, jotta kaaos on astumassa estradille Eurolandiassakin ihan eri tavalla kuin uskalletaan puhua.

Kiinan viralliset nousuluvut ovat vähintään kyseenalaisia kun maassa energian kulutus laskee kuin lehmän häntä. Sitä vastoin maa on ojentamassa lonkeroita ostaessaan kaivoksia, viljelymaata jne. kaikkialle. Jotkut erikoismetallit ovat jo 90%sesti Kiinan peukalon alla. Seurauksena jossain välissä tulee mietittäväksi kansallistamiskysymykset, mutta sitten ollaan jo aika pitkällä alamäessä. Kiinan sisällä 1 lapsen politiikka repii yhteiskuntaa räikeästi ja morsioiden myynti on iso business. Ilmeisesti samat neidot menevät naimisiin useamman kerran ja häipyvät myötäjäisrahojen kanssa varsin usein. Kiina onkin sellainen ruutinassakka että oksat pois: väestön vinoutuma, ruokatuotannon ongelmat, saasteet, talous pystyssä illuusiolla, teollisuus raskasta ja energiaintensiivistä... huh-huh, en siellä haluaisi kyllä seuraavia 10v seurata.

Öljyn hinta on valmistautumassa kunnon romahdukseen: varastot pullistelevat, tankkerit seisovat mahat täynnä, kulutus laskee ja Goldman Sachs ennusti 85 US$n hintaa heti kohta. Suoraan sanottuna mennään puhtaalla spekulaatiolla tuon hinnan kanssa - mikä tietysti kertoo nykyihmisestä valitettavan paljon. Viime vuonna sentään kysyntä oli kasvussa ja öljyä varastoitiin tulevaisuutta ajatellen - nyt... hintojen romahdus tulee polttamaan taas monet näpit.

Kulta puolestaan kelpaa vakuutusrahastoillekin sijoituskohteeksi - ja valtavan kysynnän takia monesta, monesta paikasta on tihkunut tietoja kirjanpidon repsahtamisesta. Kuinkahan moni pistää omiin taskuihin taas?

 

Meni viikko tosiaan lukiessa muita juttuja ja omatoimisessa opiskelussa, pahoillani jos kaipasitte tekstejä. Ehkä oli aikaa lukaista noita vasemman laidan muita tekstejä kuitenkin? Tilanne on aika selvällä trendillä niin kauan kuin nykyisestä talousmallista pidetään kiinni. Romahdus tulee olemaan sydämet pysäyttävää - tosin ei välttämättä kannata allekirjoittaneen jupinoita uskoa kaikesta. Kiitos muutamista keskustelupalstan kommenteista, sinne voi aina laittaa tekstiä ja linkkejä. Samoin kiitos OH'lle 10€n kannustuksesta :-)

Kirjoitustahdin pitäisi parantua tästä taas.

 


08.06.2009 08:34 |