OBAMAN PINTAKIILTO RAPISTUU?

Jotain tuollaista voisi päätellä kun New York Times'kin on julkaissut varsin kriittistä tekstiä. Juttu vilisee hyviä kysymyksiä - miksi pankkeja autetaan loputtomiin? Miksi luvattu avoimmuus on unohtunut? Entä koko systeemin jatkojen uskottavuus? Päätöksistä vastaavat saman hemmot kun ohjasivat talouslaivan nykyiseen kurimukseen jne. Nuo heitot kuulostavat varmasti hassuilta peruspullaan tottuneille - varsinkin kun miettii esim. vuoden takaisia otsikoita tai Obaman valtaan nousun hehkutuksia. Tässä vielä toinen vastaavilta tiimoilta oleva nykyhallintoa kyseenalaistava teksti, joka on CNN'n haastattelusta. Oikeita kysymyksiä - mutta aiheuttavatko ne mitään oikeita toimia jatkojen suhteen? Olen varsin skeptinen... varsinkin kun isoille pankeille ollaan antamassa taas täysin vapaat kädet niiden palauttaessa apurahansa. Tosin missään ei mainita, että ne maksaisivat epäsuorat tukensa jotka tulivat mm. AIGn kautta. Sanomattakin on selvää, että AIGn tuet olivat paljon isommat kuin suorat liittovaltion tuet.

 

Obama on kai järjestämässä kesäleiriä 600ooo'lle, mutta noiden töiden jatkuvuus kannattaa kyseenalaistaa. Tuossakin tekstissä ohimennen mainitaan aikaisempi noin 8%n työttömyysennuste, joka on jo siis historiaa 9,4% todellisuuden kanssa. Tässä tyly todellisuus lätäkön takaa viime vuosien kehityksestä - valtion velka kasvaa ja ihmisten tulot hyytyvät (käytännössä laskevat, koska parhaiten palkattujen liksat ovat viime vuosina nousseet raketin lailla). Pankit taas... Citigroup'lla 300 Mrd US$n takaukset luvattuna, vaikka puljulla eri arvioiden mukaan on arvoa 150 Mrd US$a. Kannattaa olla Geithner'in ja kumppaneiden sisäpiirissä? Pörssejä valvovaa SEC'iä on myös hyvä miettiä, taitaa olla 4 viimeisestä 5 johtajasta siirtynyt Wallstreet'ille töihin, mutta eihän eturistiriitoja tänä päivänä ole olemassakaan...

Autoalan tuskasta kertoo tämäkin - Chrysler'in liikkeen pitäjä käytännössä maksaa "ostajille" auton huolimisesta. Ja autoalan nousu on milloin? GMn eläkevastuiden siirtäminen Government Motors'ille huolehtii, että sekin voip mennä vararikkoon parissa vuodessa. Ei ole helppoa tietä tuolla, eläkerahasto ei ole edes saanut GM'ltä lisärahaa 2003 jälkeen. Saa nähdä miten poliitikot suhtautuvat asiaan, kun he ovat olleet hellittynä 13 milj. US$n vuosittaisilla lahjuksilla tähän asti. Asuntoalalla taas - korot ovat nousussa, siinä on varmaan todella hyvä puhua alan noususta kun pienen toivon pilkahduksen tilanteen käännöksestä tappaa reaalimaailma. Työttömyyden noustessa ei asuntoja olla ostamassa vaikka hinnat ovat tulleet jonkun matkaa alas. Kolmas iso ala jenkkilässä (ja maailmalla) on tietenkin lentokonematkustus, duh - sielläkään ei ole riemunkiljahduksia tulossa.

Kaikkia näitä lukiessa en voi kuin ihmetellä miten Krugman'kin on varsin varma, että syyskuussa ollaan jo hyvässä paluussa entiseen. Mies ei tietenkään ole ainut - Financial Times'in sivuilla myös OECD tarjoilee samaa herkkua. Valuuttapuolella on surkuhupaisaa lukea miten Medvedev kyseenalaistaa US$a - ja samaan aikaan BRIC-maat imaisevat 60 Mrd US$a tileilleen taas. Samaan aikaan Venäjällä sisäinen kihinä ja kuhina on nousussa.

Maanantaina Irlannin S&P-luokitusta laskettiin - toisen kerran 3kk'n aikana. Seuraavat tulilinjalla ovat tuttuja - UK ja Itävalta. Molemmilla on melkoiset pommit pankeissa kytemässä. Vaan jotenkin tuntuu, että Ruotsikin on samaan kelkkaan hyppäämässä - asian auttajana on Latvian mitä ilmeisin romahdus, siellähän viime viikon valtion paprut eivät kelvanneet ostajille alkuunkaan. Kanadan talous on jyrkässä alamäessä, jep olemme kaikki samassa veneessä :-/ Tälle on pakko nauraa - IMF kovistelee, että Europankkien pitää julkistaa kirjanpitonsa huonojen sijoitusten osalta. Ilmeisesti yhtä hyvin kuin jenkkilän puljut?

Terveysalalla on kierolla tavalla huvittavaa lukea näistä rokotusaikeista milloin minkäkin asian suhteen: anti-ripuli rokote WHO'lle ok, puhtaan veden eteen ei kuitenkaan jakseta innostua. Ranskassa on ilmeisesti 1 Mrd €n rokotusohjelma possuflussaa vastaan - ainut pikku särö "hienossa" ajatuksessa on, että H1N1-virusta ei ole tutkittu riittävästi toimintavarman rokotteen valmistamiseen.  Soh, mömmö on kaiketi pakkopullaa kaikille - saa nähdä.

Europoliitikassa on ollut selvä siirros oikealle kuten Evans-Pitchard toteaa. Historian havinaa 1930-luvulta siis :-/ Saa nähdä onko ihmisen muisti parantunut sitten 1930-luvun jatkojen kannalta... Maailma on täynnä yhteensattumia, niin varmaan tämäkin: Atlanttiin tipahtaneessa Air France lentsikassa oli mukana parikin kansainvälisen asekaupan voimakasta vastustajaa. Samaan aikaan joudutaan toteamaan, että planeetan ainoa varma kasvava teollisuusala on aseteollisuus, mukavat 45% kasvua 1999 jälkeen.

Kiinan IsoVeli on ottamassa askeleen lisää - kaikki maan tietokoneet filtteriohjelman alaisuuteen. Ohjelman etuja (IsoVeljelle) on täydellinen kontrolli koneeseen. Hauskasti tämä on "vapaaehtoinen" valinta - toistaiseksi. Tämäkin oli minusta hassu löydös, suomalainen poliisi ei pidä kritiikistä. Tähän liittyen KRP ja Linden ovat olleet mielenkiintoisella asenteella liikkeellä. Jep, ei ne kaikki asiat ole niin yksioikoisen auvoisia täällä lintukodossakaan.

 


09.06.2009 06:18 |