TÄNÄ PÄIVÄNÄ JENKKILÄSSÄ VALHEILLA EI OLE VÄLIÄ

Citigroup'ista kolmannes liittovaltion omistukseen - Mussolinin fasismia (valtion ja korporaatioiden yhteensulautumista) parhaimmillaan jos minulta kysytään. Samaan liittyy Geithner'in aktiivinen nykyjohdon suojelu - hämmästyttävätkö nämä lätäkön takaiset uutiset enää ketään? Tässä äijän vimosin puhe - otethan lisää velkaa, kaikki on kunnossa kunhan seuraatte minua Paulson'in jalanjäljissä. Finanssialanhan täytyy olla kunnossa kun 10 pankkia maksaa TARP (turd - höyryävä kakka?) -apurahansa takaisin. Pankkien ressitestitkin olivat ok. Ongelma vain on, että käytetyt arviot menosta ovat jo jääneet historian lehdille - ollaan siis kartoittamattomilla vesillä. Ei ihme, että "hajaääniä" uusien testien tekemisestä alkaa nousta. Geithner'ia sellainen tuskin kiinnostaa - sitä vastoin Eurolandian pitäisi tehdä yhtä tiukat testit että oltaisiin samalla tasalla, huh? Joka tapauksessa TARP-rahojen palautus mahdollistaa taas bonusten jakamisen kuin huomista ei olisikaan - ja tavallaan näin onkin. Politiikkaa ja muiden ongelmien esiinnostoa - sehän se auttaakin omiin ongelmiin, eh? Jenkkilässä ei virallisiin lukuihin kannata kenenkään luottaa - työttömyysluvut? Asuntoala? Ihmisten velkaisuus ja toimeentulo?

 

Obaman muutos on kyllä kummallinen käsite: jatketaan Bush'in politiikkaa, ei rajoitetakaan finanssialaa tai derivatiiveja, kasvatetaan velkaa jne. Mahtaa olla liitoilla hauskaa, kun ottivat simona velkaa Obaman vaalien kustantamiseen. Jotenkin tuntuu, että systeemi on vähän yhteen suuntaan kallellaan - Stiglitz kirjoittaakin rikkaiden sosialismista ja Wallstreet'in myrkylllisestä asenteesta. Taustoja kun lähdetään kampaamaan, niin kai voitaisiin syyttää vaikka Ronny'a (Greenspan'iin kallistutaan tekstin myötä) - mutta olen itse sitä mieltä, että kukku lähti käyntiin kun OPEC suostui petrodollari-järjestelmään. Nyt jenkkilä on elänyt tuon 35v ajan kuninkaana, mutta tipahdus tulee olemaan jotain aivan käsittämätöntä. Ei kelvannut Jimmy Carter'in säästäminen ja maanläheisyys - nyt tuo tulee takaisin pakkopullana - ja samalla jenkkilästä on moni tehdas haihtunut ja velkaisuus ampunut stratosfääriin. Kuten Sabaka keskustelupalstalla totesi, niin raha kallistuu kovaa vauhtia lätäkön takana ja UKssa - siinä on pienillä ihmisillä rimpuilemista.

Saksan vienti lähes kolmanneksen alas - siinä mietittävää muille vientivetoisille maille... mm, Suomi? Tuolla on pankeillakin vähintään kyseenalaiset tulevaisuudenkuvat, mutta onneksi tuollaisia pikkujuttuja ei Suomimediasta tarvitse kauheasti tavata - sitähän saattaisi huolestua menosta? Sittenkin uskon, että Saksa selviää (poislukien "perinteiset" EU-sisällissodat) pitemmällä aika-akselilla vaikkakin maan sisällä tullee mielenkiintoisia jännitteitä esiin. Samaa voimma miettiä täälläkin, kun oletusarvot kasvusta ja hyvinvoinnin varmuudesta saavat ihan uuden ilmeen tulevina vuosina. Mutta se vie tietenkin vuosia valuakseen systeemin läpi kirkkaaseen päivänvaloon. Sitä vartoessa saamme seurata Latvian rahajärjestelmän haihtumista, johon Ruotsin keskuspankki varautui lainaamalla kevyet 3 Mrd € EKP'lta.

Tästä uutisesta taitaa olla pieni uutispimento menossa - 134 Mrd US$n mahdollisesti väärennetyt bondit kahdella japanilaishenkilöllä kyydissään. Melkoiset "taskurahat"? Japanilaisista tulikin mieleen, että Nousevan Auringon maassa ihmiset työskentelevät itsensä kuoliaaksi kiihtyvään tahtiin. Rottapyörä ja muut mielikuvat tulevat mieleen näitä miettiessä... EKP ei odota käännöstä ennen 2010 - kummasti se on mieli muuttunut tuollakin vuoden sisällä. BoEn mies sanoo sen mikä on ollut päivänselvää jo vuoden - pankit eivät lainaa. Seuraukset tietenkin ovat muun yhteiskunnan kuristavat. Evans-Pitchard pohdiskelee Lontoon finanssipiirien ongelmia - EUn sisälmykset ratkeilevat finanssialan säännös/rajoitus -mielipiteiden takia. Meitin Jyrkikin pääsi sanomaan taas HÄNEN pankkien ressitestausajatuksesta - onnea vaan ajatuksen läpimenolle...

General Motors Government Motors on saanut johtoonsa varsin mielenkiintoisia miehiä. Kent Krena (asealan miehiä) sai siipimieheksi Edward Whitacre'n jonka taustoihin kuuluu ihmisten salakuuntelu. "Parasta" tuossa on tietty, että mies itsekin sanoo ettei tiedä autoalasta mitään. Vaan eihän sillä tietty ole väliä, kun on oikeasta kaveripiiristä valittu, eh? Mahtaa tulla tehtaan tuotantolinjalta vekkuleita tuotteita, kun puljun uudelleenorganisointi on saatu vietyä läpi. Samoilla tiimoilla on "hauska" huomata miten Shell maksoi 15,5 milj. US$a oikeustoimien keskeyttämisestä Nigerian 1995 tapahtumien penkomisesta. Fiat sitten otti Chryslerin niskoilleen - pahoin pelkään, että italianot itkevät verta tuon kanssa ennen kuin tästä Superlamasta ollaan selvillä vesillä.

US-kuluttajansuoja on aina ollut kummallinen systeemi minulle - mikä tahansa on sallittua jos sitä ei erikseen ole kielletty. Tässä yksi esimerkki - radioaktiivisia kierrätysmetalleja käytetty lukemattomissa tuotteissa. Kalifornia taas... on inhottava esimerkki minä-itse -ajattelusta: lakimiehillä ei kiinnostusta palkkojen leikkauksiin, kun osavaltio jäädyttää ja leikkaa kaikkea mahdollista. Taitaa tuo asenne olla kyllä meillä kaikilla sama - menot on laskettu pitkälti tulojen mukaan, ja säästäminen ei ole mediaseksikästä. Toisin sanoen en voi leikata palkasta, koska joutuisin luopumaan jostakin hilavitkuttimestani :-(

Saksalainen Arcandor -matkailujätti heitti pyyhkeen kehään - 43ooo työpaikkaa leikkuriin. Mutta matkailualanhan piti olla kasvuala? Ei tässä maailmassa vaikkakin asian hyväksyminen on todella vaikeaa. Mihin liittyen tässä on mielenkiintoinen ääriesimerkki mitä tarkoittaa kun imperiumi romahtaa ympäriltä: erikoistuminen pikkuasioihin saattaa haihtua ja paikallisuus tulee olemaan tylyä seurattavaa. Rooman sisällä oli silloinen globalisaatio mahdollistanut keskitetyn astioiden valmistamisen, jolloin paikallisesti astioiden teko oli jäänyt unholaan - kun sitten nuo hienot astiat (ja niiden toimitus) häipyivät imperiumin myötä, niin parin sadan vuoden jälkeen kuninkaidenkin astiat Englannissa olivat surkeampia kuin maajusseilla imperiumin aikaan. Heh, ehkä olisi syytä opetella tekemään yhtä ja toista omatoimisesti jat/tai lähipiirissä eikä luottaa supermarkettien yms. loputtomaan tarjontaan? Ai niin - nykyihminen on parempi, ei meille voi tuollaisia tapahtua... eihän? EIHÄN? EIHÄNNN!!??!?!?!!! Tähän liittyen Monbiot on kirjoittanut tylyn tekstin (brittien kannalta) miten 300v ongelmien maksatus muilla on ohi.

Lontoon poliisi kerää kyseenalaista mainetta - nyt on esitetty epäilyjä todisteiden väärentämisestä, varastelusta ja jopa vesikidutuksesta. Mitenkähän se miellyttävän bobby'n mielikuva kestää tämmöiset? Jenkkilässä vapaa puheoikeus on taas menossa pykälää tiukemman filtterin kautta, jep - Isoveli tiukentaa otettaan. Saas nähdä milloin säilykkeistä alkaa tulla valtakunnan valuuttaa tuolla, jotkut jo epäilevät niitä paremmaksi kuin liittovaltion lupauksia. Kiinan 2. suurimman pankin mies samoin heittää ajatuksen josta ei olisi voitu edes keskustella pari vuotta sitten - USAn aloitettava yuan-nimellisten arvopaprujen käyttö. Mikä tietysti varmistaisi Kiinan jalansijaa muiden Aasian valtioiden keskellä, joiden taloudet kisaavat kurimuksen jyrkkyydessä :-/

Tässä lisää GM-ruoan kyseenalaistamista, moni asia varsin perustellusti mietityttää. Erityisesti tuo Bt-geenin käyttö maississa - geenihän tuottaa myrkkyä ja siten ei tarvita ruiskutusta. Vastapalloon myrkkyä ei kuitenkaan voi pestä pois ennen ruokailua - ja tuohon ovat allergiaoireet varsin ymmärrettäviä reaktioita.

 


11.06.2009 07:40 |