MAAILMA ON PELASTETTU

Tai näin ainakin pitäisi uskoa - pörssinousu on nostanut 100varmaa nousua pariksi vuodeksi ennustavia taas parrasvaloihin (tässä ja tässä). Mikä tietysti tarkoittaa, että nyt on VIHON VIIMEINEN mahdollisuus hypätä pörssinousun kelkkaan - vaikka lainarahalla? Malliesimerkki ihan koto-Suomesta: Lehman Brothers'in indeksilainoja oli markkinoitu 100varmana tuottona, minimisijoitus 50ooo € eli moni otti lainaa ja nyt tosiaan niskassa parhaimmillaan satojen tuhansien velat. Asiaan tietty kuuluu, että myyntimiehet pesevät kätensä täysin tappioista. Kannattaa siis miettiä vähän ennen kuin hyppää nyt lainarahalla pelastamaan vimosen vuoden tappioita isommilla panoksilla. Mutta ihmisellä kun on vähän peluriluonnetta eli "jos nyt tuplaan, niin saan omani takaisin korkojen kera"... Mutta jos ollaan rehellisiä niin vain lainat ovat kasvaneet varmasti viime vuosina, oheinen kuva jenkkilän tilanteesta (klik juttuun).

USDebt

Samoilla linjoilla jenkkilän muuta taloushehkutuksesta lukiessa on hyvä muistaa, että koko nousu on täysin liittovaltion lainahanojen "potkurilla" käynnissä pidettyä. Liittovaltion budjetin alijäämä on kuukausitasolla ennätyskorkealla eli kohta 200 Mrd US$a. Viaton kysymys: mitä tapahtuu kun tuon tulevaisuudesta lainatun rahan kasvu tyssää - tässä syksyllä? Olisiko noin, että Valheministeriöltä loppuu paukut huijata ihmisiä... eilinen työttömyyslukujen korjaus taas ylöspäin on "loistoesimerkki" menosta. Kasvua 19 viikkoa putkeen! Stressitesti BoA'lle ei virallisesti hyväksytyltä taholta - bam, BoA on kuollut.

 

USvsJapan


Yllä olevassa kuvassa on asuntojen hintoja verrattu jenkkilän ja Japanin välillä - kysymys kuuluu mikä on tuo ylöspäin osoittava kaarre lopussa? (klik isommaksi) Uskoa, toivoa, haaveita - vai epätoivoa ja pakkoa tilanteen pahenemisen loppumiselle? Minä veikkaan, että hyvä jos pysähtyvät tuonne vuoden 1977 tasolle... eikä ole mahdotonta, että kuvaa on jatkettava alaspäin tulevaisuudessa. Ensimmäisen vuosineljänneksen haihtuminen oli 1300 Mrd US$a kiinteistöistä ja paluu 2004 tasolle... Monet varmaan muistavat, että 2009-11 oli iso kasa asuntolainoja tulossa uudelleen järjestelyyn parin, kolmen vuoden pienten korkojen/osamaksujen resetoituessa. Jep, Option ARM'it ovat yksi herkku näistä - ja pahalta näyttää. Noiden uusimista tuskin auttaa asuntolainojen korkojen käännös jo toiseen suuntaan - eli ylös. Perustelunahan on inflaatiopelko - joka näitä sivuja lukeneille pitäisi olla minimaalinen - mutta sillä saadaan perusteltua nuo korkeammat korot. Se taas kelpaa pankeille oikein hyvin ja ihmisetkin niihin haluavat ennemmin uskoa kuin deflaatioon ja alamäkeen. Mikä taas kertoo nykyihmisistä paljon - emme ole muuttuneet mihinkään "sivistyksen" mukana. Jokainen on varmaan kuullut Hollannin tulppaanikuumeesta 1636-37 - malliesimerkki kuplamanioista. Kysymys kuuluu: haluatko mennä massan mukana - aina jyrkänteenkin yli?

Japanin BKT sukeltaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä - jälleen, vaan taantumasta tuossakin puhutaan. Harmi kun ei tuo 日本語 (nihongo) lukeminen ole vahvimpia puoliani haluaisin vähän vilkaista josko tuolla uutisointi on yhtä viatonta kuin anglomaissa. Ehkä tässä ensi talvena sitten voi 日本語n opiskeluun panostaa enemmän kun ei ole kiirettä enää oravanpyörän perässä. Hiraganat ja kanjit ovat ihania jos on yhtään taiteellista taipumusta. Ugh, harhautui ajatus - pahoillani... palataan asiaan: Kalifornialla on 50 päivää aikaa pysyä pystyssä. Arska meinaa pistää lapun luukulle, kun verotulot tulevat alas käsittämätöntä vauhtia. Hmm - ja sitten? Onneksi liittovaltio auttaa - veronmaksajat nylkemällä. Jälleen tuosta voi sanoa, että tapahtumahorisontti lähestyy pelottavalla vauhdilla ja kuten mustista aukoista lukeneet tietävät - tuon rajan ohitus estää paluun entiseen. 

Yksi sektori mitä vähätellään Suomessakin - eläkerahastot kuristuvat omaan mahdottomuuteensa, kun ensimmäiset ovat vetäneet rahansa pois. Hyvin muistan jutut vuosien varrelta, että Suomen eläkerahastoilla ei ole mitään hätää - mutta mitä tapahtuu, kun sijoitukset sanovat hei-hei'tä tulevina vuosina? Sillä ei meidän eläkerahastojen rahat seiso pankkien talletustileillä pelkästään. Hyviä sijoituskohteita varmoina tuottajina ovat varmasti olleet kauppakiinteistöt vuokratulojen takia - soh, nyt noita pitäisi vääntää alaspäin. Jälleen kerran haluaisin jonkun säännön, että näistä vastaavien liksat jotenkin linkitettäisiin tuottoihin. Mutta nämä on näittä jollamiehen jorinoita eli eivät kai ketään oikeasti kiinnosta.

Jenkkijättien (lähinnä pankkien) kiemurtelua on mielenkiintoista seurata - liittovaltion on pidettävä illuusiota vastuullisesta isukkihahmosta eli nuo kun eivät maksaneet apurahojaan pois saavat kärsiä johtoporsaiden tulojen rokotuksesta. Tosiasia taitaa olla, että nämä firmat eivät vain kuulu "sisäpiiriin" ja siten niiden kuritus on SOP'ia (standard operation protocol) eli normaalia toimintaa. Tämän seuraaminenkin tulee olemaan niskakarvoja nostattavaa - FDIC aikoo pistää myyntiin PPIP'n (public private investment program) myötä itselleen kasautuneita myrkkypapruja. Hassusti jostain luin, että tuo PPIP olisi ollut jo kuopattu, mutta johonkinhan noita kökköjä pitää saada pois päivänvalosta... Tälle oli pakko nauraa - Chrysler'illä ei ole tuotevastuuta vanhoista autoistaan konkurssin jälkeen. Kätevää, eh?

Kuka vielä laskee Kiinan talousnousun varaan, niin tässä on pari juttua pureskeltavaksi: vienti sukeltaa mutta asuntokauppa reippaassa kasvussa. Eihän kommunistihallitus voi olla sekaantunut sörkkimään menoa, eihän? Samoilla linjoilla vähän eri asian suhteen tästäkin - öljyn hintaa ihmettelee toinenkin mies: vastaus sen nousuun on varsin selvä - spekulointia vain. Maailmanpankki ja EKP (EUssa pankkikriisi 2010?) kertovat kuitenkin inhorealistisempia visioita - mutta miksi noita kuuntelemaan, nythän ovat kurssit jo nousussa, johtoporsaamme kertovat pahimman olevan (viimeistään pian) takana jne. Mars, mars kaikki sijoittamaan - nyt on vuosisadan tilaisuus!!! Toivottavasti tuo pitää paikkansa, koska vaihtoehto vetää maton monen alta :-(

Tässä löytyi linkki eilisestä feikki US-paprujen uutisoinnista - tosiaan 134 Mrd US$a kavereilla kyydissä. Toimintahan ei sinänsä ole mitään historiallista - tässä toinen juttu vuodelta 2001. Sotien aikaanhan on ollut varsin tavallista vastapuolen talouden romahdutusyritykset - samoin oman talouden pumppaukset. Jossain luin, että Italian pankki olisi painanut obligaatioitaan kahtena kappaleena sarjanumeroineen kaikkineen Toisen Maailmansodan aikana. Ei linkkiä, mutta nyt on mielenkiintoista ajatella, että emme ole missään maailmansodassa - vielä :-/ Mutta kuhina kulkee jo pinnan alla moneen suuntaan - UKssa isänmaallinen puolue sai MEP-paikan ja sen ympärillä on alkanut melkoinen show: rasismi/fasismi/natsi- jne. syytöksiä ihan ylhäältä asti (tässä ja tässä). Mikä tietysti sopii näiden marginaalipuolueiden mustamaalaamiseen - ei sillä että kaikki olisi niin viatonta, mutta on hauska miettiä miten valtapuolueet eivät kauheasti ole auttamassa tilannetta eli tarvitsevat huomion kiinnittäjiä. Hajoita ja hallitse taisi joku joskus sanoa... Toisaalta ovat varmaan vähän käärmeissään kun ihmiset eivät heitä olekaan äänestäneet - ehkä kannattaisi katsoa peiliin?

Lentoalan epätoivosta kertoo tämäkin - ei lehtiä matkustajille ja ruokailuvälineet uusitaan kevyemmiksi. Mahtaako auttaa pitkässä juoksussa? Tai sanomalehdet - varsinkin isot lehdet ovat käymässä melkoisiksi sarvikuonoiksi lasikaupassa. VanityFair kiusaa New York Times'in miestä, jotta miksi lehden uutiset ovat yli päivän vanhoja - hyvä kysymys... Tässä on kuitenkin yksi juttu kun pitäisi jokaista kiinnostaa - ruoan hinnat jatkavat ylämäkeen. Duh, mitenkähän ne kotitalouksien budjetit käyttäytyvät jatkossa tuonkin tosiasian kanssa - minulla on vähän inhottava kutina kannikassa :-(

Jotta asiat eivät lakkaisi viihdyttämästä, niin WHO taisi eilen julistaa possuflunssan pandemiaksikin. Aseista kiinnostuneille jenkki-armyllä uusia leluja, jotka tietenkin markkinoidaan ihanana lisänä nykyaseiden siivelle ja siviilien tappioita vähentävinä. Mitenkäs olisi se valloitussotien lopettaminen vaihtoehtona? Soh, onneksi Suomea viedään kovasti NATOon, että ei tarvitse pelätä NATOn hyökkäystä tänne. Tänä päivänä olen varsin onnellinen että Suomessa ei ole öljyä...

 


12.06.2009 06:26 |