KUTEN ODOTETTUA, PAULSONILLE DIKTATORISET VALTUUDET

Tänään illalla varmaankin julkistetaan virallisesti (nimellisesti 700 Mrd US$'n) pankkien hätäpaketti. Ainakin alustavasti USAn kongressin edustajat hymyssä suin kehuvat talouspaketin olevan vain joitain pikkuviilauksia vailla. Tilanne on ollut vähintäänkin huvittavaa seurattavaa - republikaanit, jotka ovat vimoset kahdeksan vuotta tukeneet kaikkia residentti Bush'in aloitteita, asettuivat aluksi lain kanssa poikkiteloin. Toisaalta demokraatit, jotka kaikki kaksi viimeistä vuotta ovat uhonneet vastustavansa kaikkea Bush'in politiikasta senaatin ja kongressin enemmistöillään, suorastaan kilpailevat pääsystä allekirjoittamaan ko. lakia.

 

Joka tapauksessa valtionvarainministeriön tiedonannot pörssin "todennäköisestä" kolmanneksen romahduksesta ovat varmistaneet "oikean" päätöksen. Poliitikkojen päätöksen tavallaan ymmärtää kun tajuaa, että hätäpaketti VOI ostaa hieman lisäaikaa (päiviä, viikkojakin ehkä - mutta kuukaudet ovat mielestäni toiveajattelua). On niin paljon helpompaa valita todellisuuden viivyttäminen. Toisaalta politiikasta kun puhutaan, niin lakia vastustavat tultaisiin "ristiinnaulitsemaan" tästä alkavan romahduksen syyllisinä. Ainahan voi sanoa, että "uskoimme maamme parhaita talousasiantuntijoita" - tai, no FED'iä ja valtiovarainministeriötä.

Kuten perjantaina mainittiin, niin tämä 700 Mrd US$'n summa ei tunnu pankkimaailman ongelmien keskellä yhtään missään. Pikemminkin voisimme sanoa Wall Street'in toimivan nyt kuin pohjattoman viemärin, jonka päässä on musta aukko. On täysin selvää, että finanssipuoli taiteilee veitsenterällä - kun vimonen luottamus hallitusten toimintaan nyrjähtää tarpeeksi, on odotettavissa paniikkireaktioita. Ei siis ihme, että Brown vaatii uutta "globaalia rahataloutta" pitämään systeemiä pystyssä (ehdotukseen tietenkin kuuluu vapaan kaupan puolustaminen eli köyhien maiden ryöstäminen). Sinänsä hassua, että USAn pankkitukipaketista tällä hetkellä UK näyttäisi potentiaaliselta 180 Mrd US$ lainaajalta.

Bernanke'n lupaukset FED'in ostavan pankkien luottopaperit "sijoitusten loppumaksuhintaan" (hold-to-maturity) eli hintaan, joka esim. asuntoluottopaperilla olisi jos sen maksu menisi seuraavan 30v aikana kuten sopimuksiin on kirjattu, ovat osa samaa talouden pönkitysyritystä. Missään nimessä ei saa papereita arvottaa markkinahintaan. Yksi huvittavimmista löydöksistäni oli se, että SEC lopettaa investointipankkien vapaaehtoisen valvonnan, koska se ei selvästikään ole toiminut. Hieman epäilen näiden toimien merkitystä ja sanoisinkin, että kuka tänä päivänä vielä pitää osakkeita salkussaan/tilillään, niin valmistautukoon kunnon alaskirjauksiin (lue nolliin).

Seuraavia kaatuvia finanssialan liikkeitä on varmasti Wachovia ja luulen, että Citigroup'ikaan ei enää kauan pysyne poissa estraadilta. Tiistai voi olla todellinen verilöylyn paikka, koska silloin on vuosineljänneksen vaihtuminen. Hedge fund'eista voi nostaa sijoituksia pois vain neljä kertaa vuodessa ja nyt pitäisi päättää pysyäkö mukana seuraavat 3kk. Syyskuun lopun lähestyessä näyttäisi siltä, että monta hedge fund'ia pistää lapun luukulle.

Mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu on vaikea arvioida, mutta mitä ilmeisimmin päättävät tahot USAssa ovat varautumassa pahimpaan. USAn 3. jalkaväkidivisioona on harjoitellut mellakoiden yms. torjuntaa Irakissa muutaman vuoden, joten heidän paluu USAan mahdollisten levottomuuksien hillitsemiseksi kertoo omaa kieltään.

 


28.09.2008 00:00 |