KAKSI VUOTTA ROMAHDUKSEN ALUSTA? 

Niin se aika kiitää - nyt menossa olevaa tapahtumaa ei tietenkään tuolloin kukaan virallinen taho suostunut edes ajattelemaan. Alussa oli Bear Stearns'in kaksi MBS-derivatiivien kanssa pelaavaa riskirahastoa... nyt noista on aika jo jättänyt - ja itse asiassa koko puljusta "muutaman" muun kaverina. Listasta on tulossa pitkä ennen kuin tämä sotku on "selvä" ja pyramidi-hujestusten mukana moni saa purra hammasta. Samoin pankkien myrkkypaprut eivät ole mihinkään hävinneet, vaikka niitä yritetäänkin veronmaksajan niskaan laittaa (kiitos, poliitikot). Eurolandiankin pankkituet/lupaukset ovat kasvaneet 5300 Mrd US$ksi. Jutussa on mainittu esim. Tanska, jossa maan 140 pankista 13 on tähän mennessä otettu veronmaksajan kannettavaksi. Järkyttäviä lukuja, mutta tuskin tähän pysähtyvät. Tietenkin G8 ja Geithner'ia kuunnellen meidän ei pidä murehtia vaan miettiä kasvua ja sen mahdollisuuksia.

 

Lisää tylyjä numeroita, joita näytti olevan ihan TV-uutisissakin: suomi-teollisuuden tilaukset laskivat lähes 40% huhtikuussa (linkin takana kuvassa näkyy tyly meno jo vuoden ajalta). Euroalueen teollisuustuotanto puolestaan -22% huhtikuussa - kokonaisuus on pelottavalla jatkumolla ja aikamatkustus taas valloillaan, nyt ollaan 1997 tasolla. Mikä tietty tarkoittaa Euroalueen paluun tasapainottumisen olevan entistä vaikeampaa. Euroetana vetäisee myös jutun ensi vuonna uhkaavasta Eurolandian pankkikriisistä - kannattaa kaverin kirjoituksia tarkastaa, siellä on pureskeltu numeroina menoa todella hyvin.

Minusta on mielenkiintoista, että perjantain MTV3n kauppalehden taloussanomissa (katson ehkä tuon kerran kk'ssa) oli haastateltavana Kone'en pomo. Mies kehui, että muualla maailmassa näyttäisi varsinkin Kiina olevan jo hyvässä nousussa ja jenkkilässäkin orastavaa positiivista on tulossa (mistä nämä kaverit lukevat uutisensa???). Jotenkin kurkkua kuristaa tällaisten "uutisten" kehu TVssä - mutta se kai on ohjeistuksen mukaista.

Jenkkilän show on yhä enemmän jostain Absurdialandiasta (paljon hyviä käppyröitä). Summers kehuu, että Obama on vapaiden markkinoiden puolustaja. Ja perustelut ovat...? Minusta ainakaan veronmaksajien rahojen lapioiminen kolmanteen polveen (jos riittääkään) valikoiduille jättifirmoille on kaukana vapaista markkinoista - tai sosialismista kuten tilannetta myös usein mediassa kehutaan/haukutaan.

Yksi sektori mikä on ollut yllättävän "hiljainen" on FDIC'in vastuulla oleva pankkien sulkeminen. Noitahan on suljettu keskimäärin 1-2 viikossa alkuvuodesta (37 nyt), mutta tahtia on varmaan rajoittanut FDIC'in rahan puute ja henkilökunnan riittämättömyys. Jos joku luulee, että varallisuuden lasku, työttömyyden nousu, yksityisten ja kaupallisten kiinteistöjen lainojen märäntyminen jne. ei ennakoi monille pankeille lappua luukulle, niin kannattaisi miettiä hiukka uudestaan. Koko show on mitä ilmeisimmin tarkoitus viedä keskityksen tielle, vaikka puheissa paljon puhutaankin yksityisen rahan käytöstä pankkien ostajina. Isot pankit imuroivat pienet sisäänsä - ja tämä tietenkin tullaan markkinoimaan hyvänä asiana.

Eläköön fasismi! Niin, tätä kai on uusi normaalius sitten... :-( Tähän kai käy allekirjoittaneen mukakuuluisat sanat kavereiden kesken - you ain't seen nothing yet eli ei tämä vielä mitään.

Tämä on mielenkiintoinen juttu, kaveri kaivaa "kaiken" mahdollisen osoittaen että lainaus vähenee, raha kallistuu jne. - ja lopuksi toteaa olevansa inflaation odottaja. Niin, deflaatioon "uskominen" on vaikeaa, kun juuri päinvastaiseen länsimaissa on totuttu vimoset 80v. Soh, tässä kuitenkin pari juttua lisää deflaation puolelta - rahan kiertonopeus lähestyy nollaa ja perinteinen deflaatio vs inflaatio. Jokainen muodostakoon oman mielipiteensä, mutta toistan omani jälleen kerran: jenkkilä on vuosien deflaation edessä ennen (hyper)inflaatiota. EU sitä vastoin on lyhyen ajan deflaation kourissa, mutta liiton hajoaminen avaa (hyper)inflaation mahdollisuuden täällä nopeammin. Eri maiden keskuspankit yrittänevät rahan "printtausta" kiertoon, kun yhteisestä hyvästä ei liittovaltion tasolla enää voida puhua. Muu maailma... on täynnään turbulensseja ja IMFn, Maailmanpankin jne. johdolla ryöstökolonialismin aika on uudestaan täällä. Kokonaisuus menee vähintäänkin mielenkiintoiseksi.

Euron auvoisuudesta voi olla monta mieltä - tässä kaveri esittää €uron laajentamista sumeilematta Itä-Eurooppaan heti kohta. Mitenkähän se onnistuu jos UK sanoo adjö EU'lle? Jostain kumman syystä Lontoon banksterit eivät oikein pidä rajoituksista omissa toimissaan... Jutussa näkyy hyvin miten poliitikot loppupeleissä hyppäävät kun finanssipuoli niin sanoo - ainakin anglomaissa. Tämä on myös tyly heitto, jenkkilässä yksi kaveri arvioi 50 Mrd US$a apurahoista valuvan huijareiden taskuun. Jotenkin luulen, että tuo 10% on toiveikas luku nykymenoa seuratessa - isoin ongelma kai alkaa olla, että miten määritellään huijaus. Jos pidetään rahan ottoa/jakoa kaatuviin firmoihin huijauksena, niin luku saattaisi lähestyä ihan toisia numeroita - 90%?

TAEn kommenttipalstalla D. Benton Smith (joutuu rullaamaan kommenttiin, en osannut suoraa linkkiä laittaa - 8. viesti klo 12.33) laittaa arvion noista Italian-Sveitsin rajalla kiinni jääneistä 134 Mrd US$n papruista. US yritti myydä kultaansa kasan - ts. ottanut kierrosta tuon 134 Mrd US$n verran paprujaan pois. Kultaa pitäisi tietty olla varsin iso kasa jemmassa eli 134 milj. unssia = reilu 4000 tonnia. Hmm, ei liiku ihan matkalaukussa tuo :-) Toisaalta taas Ilargi heitti veikkausta väärennettyjen paprujen suuntaan. Joka tapauksessa on mielenkiintoista huomata, että kaverukset pysäytettiin Italian puolella eli maasta poistuessaan - sanoo äkkinäiselle, että heidät oli lavastettu/ilmiannettu mutta meidän tuskin tarvitsee tästä kuulla valtamediassa mitään oikeaa tietoa.

Huvittavintahan koko hommassa on, että raha on mitä sen sovitaan olevan kunhan kierrossa olevan "rahan" määrä ei kasva hallitsemattomasti - muinoin Roomassa oli pronssi-kolikoita ja systeemi toimi ihan ok (rahan väärennyksestä taisi olla kuoleman tuomio). Kun kuvioihin otettiin hopea keisariuden/sotilasdiktatuurin myötä ja yksityisten pystyessä lyömään omat hopeansa kolikoiksi, niin rahamäärä lähti kummasti kasvuun. Tänä päivänä rahamäärän kasvatus onnistuu pankkien kirjanpitona - samoin setelien väärentäminen/kopioiminen on ongelma eli rahamäärää yritetään kasvattaa ei-yhteistä etua ajatellen. Lajimme kun ei ole kovin rehellinen (vaikkakin erinomainen selittämään valehtelemaan itsellemme toimemme) eli koko ajan löytyy kavereita, jotka yrittävät elää muiden työn kustannuksella. Soh, tämä meni taas jokeltelun puolelle, mutta minkäs teet :-/

Hei, nyt olisi erinomaisia talotarjouksia eläkeläisille - autiomaasta. Rahat pois? Tämä on niskakarvoja väräyttävää ajatusta jenkkilästä - kaupungit valmistautuvat ajamaan osan rakennuksistaan maan tasalle. Syinä ylläpidon vaikeudet, henkilökunnan palkkaus jne. - mitenkähän tuo toiminta menee kasvun uskonnon kanssa yksiin? Ajatuksena selvästi pienempien ydinkeskusten käyttö ja välialueiden palautus maanviljelyyn. Milloinkahan tällaisesta Suomessa uutisoitaisiin esim. Hesarissa - vitsinä ehkä, veikkaan minä. USAn hajoamisesta sitä vastoin on puhuttu jo jonkun verran, tässä yksi parempi juttu siltä ajatussuunnalta.

Tämä on hassu leikkaus avaruustutkimukselta - US army ei enää anna tietoa omien satelliittien havaitsemista maahan saapuvista meteoriiteista yms. Perusteluja saa jokainen vapaasti keksiä.

 

Hohhoijaa, ehkä tasapainoksi kannattaa joskus ottaa eroa reaalimaailmaan ja katsoa mieltä rauhoittavia elokuvia. Itselleni piirretyt ovat melkoinen apu tässä ja jos kiinnostaa, niin japanilainen anime on erinomaista terapiaa kun valitsee oikein. Ehdottoman suositeltava on Naapurini Totoro. Ah, mitäpä sitä antaisi, että voisi palata lapsen ajatusmaailmaan... Ohjaaja Hayao Miyazaki'lta löytyy sitten paljon muitakin terapeuttisia tarinoita - ei ole Disney-pullaa tämä ;-)

 


13.06.2009 08:34 |