JUHANNUKSESTA LÄHTEE PÄIVÄ TAAS LYHENEMÄÄN

Vaan ei sitä tietty aina noin ajattele... tästä talvesta mahtaa tulla kuitenkin kovin toisenlainen kuin mihin on totuttu. Talousmaailma on siirtynyt puhtaasti pokerimaailmaan - ammattilaiset uunottavat pienempiä rohmutessaan kaiken itselleen jne. Konfliktirintamallakaan sodan tuulet tuskin ovat rauhoittumassa, vaikkakin länsimaissa vielä pitkään tyydyttäneen verbaaliakrobatiaan (toivottavasti ainakin). Weirdolandiasta saamme kuulla kiihtyvään tahtiin Ison Veljen viattomuudesta ja meidän suojelemisen tarpeesta - johon tietysti suostutaan muutaman bittihörhön jupinoita lukuunottamatta. Politikolandia taas... on muuttumassa surkuhupaisasta näytelmästä Ö-luokan tragikomediaksi. Lääke/ruokateollisuus on myös yksi ala, jonka seuraaminen vaatii melkoisen vahvaa vatsaa. Joskus pistää miettimään onko tämä kaikki allekirjoittaneen oman ajatusmaailman kuplaa vain - tai ehkä unia/harhoja/painajaisia. Ehkä olisi pitänyt valita se sininen pilleri sittenkin, sillä taaksepäin ei pääse - tuo on myös hyvä muistaa heidän kun haaveilevat vaivattomasta paluusta agraariyhteiskuntaan tai jopa metsästäjä/keräilijä-yhteisöihin.

 

Kansallinen turvallisuutta kannattaisi tänä päivänä ehkä miettiä vähän eri tavalla kuin valtamedian kautta se esitetään. Johtoporsaathan esittävät toimintansa mm. näin: terroristivaara on niin suuri, että A) mitä tahansa pitää voidaan ajatella aseena väärissä käsissä sekä B) ihmisten seuraaminen ja valvominen on välttämätöntä, koska terwaristit ovat kaikkialla. Sitten kun (jälleen kerran) muistetaan fasismin olevan korporaatioiden ja valtion yhteensulautuma, niin korporaatioiden valtion valtiokorporaatioiden toiminnan laillisuus edut menevät aina yksilön etujen edelle. Muutamia esimerkkejä ajatuksia herättämään: jenkkilässä hiilikaivosten jätekasojen sijainnit (sisältävät hurjasti raskasmetalleja yms. kivaa) ovat kansallisen turvallisuuden takia pimennossa (onnettomuuksia? kansallinen turvallisuus piilottaa sellaiset hyvin). Yleisön valvonta on kaikkialla ja se yritetään jemmata kaikenlaisen viattoman naamion taakse piiloon. Mielenosoituksetkin on hyvä uudelleenluokitella low-level (alhaisen intensiteetin) terrorismiksi, jolloin mielenosoituksiin osallistujien luokittelu ja kohtelu on paljon helpompi perustella valtiokorporaation työmuurahaisille.

Obama-avoimmuus on kaikilla rintamilla hienommilla sanakoristeluilla suoraa jatkoa Bush-doktriineille: Valkoisen talon vieraita ei julkisteta (soh, ketä voisi kiinnostaa banksterien yms. käynnit ohjeistamassa sätkynukkeaan). Finanssialan valvontaa "uudistetaan" vaikka erilaisia valvontaelimiä olisi nytkin jo vaikka kuinka. Lyhyesti kai voisi sanoa, että samaa lisää kuin tähänkin asti. Pointti taitaa olla, että ei johtoporsailla ole tähänkään asti ollut kiinnostusta ohjeiden seuraamiseen (miksi siis mikään muuttuisi?). Ohjeista/säännöistä joustaminen on tietenkin seurausta Wallstreetin ja liittovaltion revolving door (pyörivä-ovi) toiminnasta eli miehet/naiset, kun viroistaan siirtyvät (kai 90%sesti) suoraan liikepankkien, vakuutuslaitosten, teollisuuden jne. palvelukseen erottuaan (vähän samanlaista taitaa olla muuallakin, eh?). Usein heidät vielä valitaan nimitetään virkoihin suoraan korporaatioiden esittäminäkin, satunnaisesti jopa omista riveistään. Eturistiriitoja? - ei ole tärkeissä asemissa olevien kohdalla tarpeen tarkistaa. Kaverithan ovat pienten ihmisten asialla. Paras/pahin esimerkki lätäkön takaa: FEDin toimintaa esitetään hurjasti laajennettavaksi. Ja puljua valvoo - arvaako kukaan? FEDin oma johtokunta. FED'istähän voip lukea kaikkea hassua netistä, mutta sen yksityisomistus on varmasti asia kun jokaista pitäisi mietityttää.

Finanssialan numeroiden uskottavuudet ovat jo päivänselviä - jos haluaa käyttää omia aivojaan. Jenkkifirmojen vararikot lisääntyvät, yksityisen ihmisen kulujen kasvu hidastuu (deflaatiosta puhuminen on edelleen tabu, vaikka UKssa ihmetellään -10% asumiskuluja), työttömyys kasvaa kuin ekonomistien talousmallit yms. yms. Stanford sitten lopulta kelpasi FBI'lle, hänestä olen kirjoittanut pitkin kevättä, joten tuosta hakukoneen kautta löytyy lisää tietoa. Lyhyesti mies on Madoff'in "pikkuveli", joka on hyvin sekaantunut huumekauppaan ja muuhun kivaan. BRIC-maat ovat avainasemassa US$n kumoamisessa reservivaluutan pallilta, mutta toimitus ei tule olemaan helppo - tai kivuton. Täällä on listattu liittovaltion lupaukset 13900 Mrd US$a tähän mennessä - noista on varsin varma veikkaus, että moni ei koskaan materialisoidu lupauksia kummemmiksi. Niitähän ei tarvita, kun talous on kasvaa - mitä se ei tuskin tulee tekemään. Ja silloin tuleekin se totuuden hetki.

Valtamediassahan asiat esitetään kovin toisella tavalla kuin suora numeroiden lukeminen antaisi olettaa. Tilanne pahenee hiukan hitaammin kuin aikaisemmin - jee, shampanjaa kaikille, tilanne on pelastettu. Ei väliä, että finanssiturbulenssien ja totaalijäätymisen taustoja ei ole selvitetty yhtään mihinkään: pankkien lainaus? jäässä - syyt on saatu jemmattua valtioiden valtavien lupausten avulla joksikin aikaa piiloon, mutta mitäs sitten jos kun talous-Titanic'imme ei lähdekään nousuun? Valtioiden kansalaisten rahojen pumppaus systeemiin loppuu jossain kohtaa väistämättä. Pikkupankkien kupsahtelukaan ei tunnu loppuvan - miksiköhän? Tai derivatiivien ongelmat - osat 1 ja 2 - ovat samoin täysin auki. Puhumattakaan luokituslaitoksista. Ei siis ihme, että Obambam'n katuarviot ovat jo kääntymässä alamäkeen... Onneksi nuo liian-isot-kaatumaan pitävät systeemin pystyssä - vai miten se oli?

 

EastEurope

 

Latvian tapahtuminen seuraaminen kuluneella viikolla on jatkumoa Argentiina-Islannille: eläkkeiden leikkaus jopa 70% muusta "kivasta" puhumattakaan. Tietenkin Latvian johto on sitä mieltä, että homma on hanskassa ja kaikki hyvin :-/ Lähimaaston Liettua vakuuttelee oman valuuttansa kasassa pysymistä, mutta kassotaan... Seuraukset ovat sitten Itä-Euroopan lainoitusten takia syömässä montaa Länsi-Euroopan pankkia kannikkaan. Linkissä puhutaan 7% tappioista jos hommat haukkaavat pahimmalla tavalla. Kun mietitään viime aikojen suorapuheisuutta "pahimmasta" tilanteesta, niin saatetaan joutua kertoimia laittamaan noihinkin lukuihin :-( Yllä olevaakin käppyrää on myös hyvä katsoa sillä silmällä, että ensi vuonna tilanne on selvästi parantunut. Juu - ei, saanen esittää eriävän mielipiteeni... esim. näihin vedoten - Eurofirmojen paprujen myynti menee kiihtyvään tahtiin penkin alle ja EKPn arvioi alaskirjauksista on edelleen tylyä katsottavaa tälle vuodelle.

Monessa länsimaassa Latvian kaltaiset seuraukset ovat tulossa nurkkakuppilaan keskusteltaviksi IMFn ja muiden viattomien ohjeiden toteuttamisella - ja noitahan nykyinen länsimainen poliittinen yläluokka osaa vain ja ainoastaan seurata. Näillä sivuilla olen jo ties kuinka paljon listannut US-johtoisen kidutuksen laillistamisesta, salassapidosta, tapahtumien toimeenpanijoiden suojelusta jne. Obaman hallituksen toimesta, joten tässä lyhyesti vain: imperiumin vähemmän mairittelevasta toiminnasta ollaan tekemässä enemmän salaista - tai tarpeellista treborismin vastaisen sodan nimissä. Tämä tietenkin kunnes kuuma sota taas laajenee, jolloin saamme varmasti "nauttia" laajasta "väärän" osapuolen leimaamisesta ternopliiteiksi.

Tuosta tuli tietty mieleen, että viikon sisällä tapahtumat Iranissakin ovat olleet mielenkiintoisia. Näillä näkymin Ahmadinejad jatkaa mellakoinneista ja muista räpistelyistä huolimatta. Tuolla on CIAlla tietty pitkät perinteet käydä epäsuoraa sotaa milloin ketäkin vastaan, joten emme voi jättää heidän osuuttaan tapahtumien kehityksen ohjailussa pois laskuista. Itse pyörittelin ajatusta, että olisivat jopa auttaneet Ahmadinejad'in jatkoon, koska sillä tavalla asekauppa kukoistaa ja pidetään yhtä mörköä näyttämöllä jota osoitella sormella tarpeen mukaan. Itse asiassa ovat voineet hyvin olla mukana järjestämässä sekä mellakoita että voittoa A'lle, jolloin maan epätasapainoa ei ainakaan ole oikaistu. Tietenkin se, että Mr. A vaatii finanssimaailman uudelleenjärjestelyä ohitetaan varmaan taas valtamediassa kaikessa hiljaisuudessa. Israel'ille Mr A on varmaan samoin sopivampi mörkö, että äärioikeistolainen hallitus saa tukea jatkossakin. Mmm, hassua miten Israel'in äärioikeistolaisuus ei koskaan tunnu olevan vaikea juttu tänne länsimedialle - toisin kun Heider'it ja muut...

UKssa on terppalaisten oikeuskäsittelykin muuttumassa mielenkiintoiseksi - ei enää juryjä käyttöön, koska heitä voidaan manipuloida liian helposti. Tulee mieleen 1984'n oikeuslaitokset ja Stalinin kansan tuomioistuimet (vai mitä ne olivatkaan). UKssa lasten vanhemmat eivät saa kuvata omia lapsiaan koulussa, samoin saarivaltiossa on aikomus tuoda puukotusturvalliset keittiöveitset kauppoihin. Kohta kai ainoa myyntiluvallinen veitsimalli tuolla - ei väliä, että rautasahalla menee minuutti kun terän pyöristyksen "oikaisee". Jotenkin tuntuu, että ns. Nanny-state (lapsenvahti) mentaliteetti menee tuolla ihan uskomattomissa sfääreissä - mutta varmaan tännekin pian vastaavia esitetään. Sen "kaverina" on hauska miettiä tätä vimosen parin vuoden "ampuma-aserikos -innostusta" kotimaassakin. Tuon torjunnan varjolla ollaankin nyt hyvin imuroimassa täällä käsiaseet talteen. Saa nähdä miten metsästysaseiden kanssa käy...

Itse en näekään aseiden itsessään olevan se suuri ongelma. Koulujärjestelmän romutus, yleinen vastuista luistaminen ja yleisen kilpailuhenkisyyden ihannointi ovat sitten jo ihan jotain muuta - nykyjatkumolla suunta on kyllä täysin selvä jenkkimaailma. Pitää toivoa, että maanläheisyys nousee taas vimosten vuosikymmenien illuusioiden murentuessa. Elämme melkoista murrosta, vaikka sen tunnistaminen on äärimmäisen vaikeaa ihmisen huomiokyvyn ja aikakäsitteiden lyhytnäköisyyden takia. Kenelle vuoden kuluttua mahdollisesti tapahtuvat jutut ovat helppoja tarttua ja reagoida nyt? Ei minulle ainakaan, vaikka jutuistani ehkä saa toisenlaisen kuvan :-(

Internet'in käytöstä on tulossa myös melkoinen filtteri moneen asiaan - valvontaa laajennetaan kaikkea kautta. Jenkkilässä yksikin kaupunki edellyttää töihin hakevilta käyttäjätunnuksia ja salasanoja heidän käyttämiin sivustoihin - eihän työnantajasta saa julkaista negatiivista tietoa? Tulee mieleen tämä Lex Nokia kotimaassakin...

Nestlen keksitaikinat E.colin valtaamia. Baxter on toimittamassa WHO'lle ensimmäiset possuflunssarokotteet ensi kuussa (kiitettävän nopeaa toimintaa - sanoisin jopa että vähän liiankin nopeaa) - tosin puljulla on jotain hassuja juttuja matkan varrelta, esim. toimittivat aktiivista lintuflunssaa rokotteen sijaan (alkuperäinen artikkeli "yllättäen" hävinnyt). Soh, ei anneta pikkuseikkojen haitata - rokotetaan kaikki, ja varsinkin juniorit ensimmäisenä. Rokotusten määrän kasvulla ei tunnukaan olevan rajaa - ja monet ovat alkaneet epäillä useiden rokotteiden sisältämän thimerosal'in (elohopea parantaa rokotteiden säilyvyyttä) olevan kehityshäiriöiden määrän kasvun taustalla. Asialla tosin ei ole tieteellistä perustaa (täältä lisää), mutta itselläni on pyrstötuntuma, että lelujen, ruoan, vaatetuksen, kalusteiden jne. epäpuhtauksien yhteisvaikutuksena jatkuvasti kasvava elohopea-annos muksuille ei ole vaaratonta. Tosin tänä päivänä reagoidaan kaiketi paljon enemmän "epänormaaliin" kasvuun muksuin kohdalla eli raportoinnin kasvusta osa lienee myös sitä kautta ymmärrettävissä. Toisaalta en ole lääkäri eli se siitä... ehkä oman "kehitykseni" tällaiseksi selittyy juniorina koettujen vesi-, tuli- ja vihurirokkojen sekä sikotaudin kautta 0:-D

Jenkkilässä on todettu eurooppalaisen maksetaan-auton-vaihtamisesta -ajatuksen toimivan hyvin - nyt siis jopa 4500 US$a veronmaksajien rahoja auton ostoon. Siinä taas loistavaa veronmaksajien rahankäyttöä, eh? Jutussa mainittu myös miten sotakoneen rahoitus ei kuitenkaan takkua ollenkaan. Vaan eipä tämä autoalan katastrofi tunnu helpottavan täällä wanhallakaan mantereella: UKn tuotantoromahdus melkein puoleen - ja Itä-Eurooppa, huoh, ei paluuta entiseen. On hyvä miettiä missä autojen myyntiluvut olisivat Saksassa ja UKssa ilman tukia.

Kiinteistöalan pohjasta ei ole havaintoa piiiiitkään aikaan anglomaissa, mutta sehän ei tietenkään estä Freddie ja Fannien asuntolainojen ostoa veronmaksajan piikkiin. Puljujen purkautuminen on tietty jossain välissä edessä, mutta tuskin ihan vielä. Kaiken huipuksi liittovaltio kannustaa ostamaan asuntoja 8000 ei kun 15ooo(?) US$n avustuksen kuorrutuksella. Joka tapauksessa tuolla kökköjen siirtäminen pienten ihmisten niskaan on jotain aivan käsittämättömän törkeän suoraviivaista - tosin asiaa ei siellä tietenkään kukaan isompi taho suostu myöntämään.

Taitaa tämä bittitaivaan höpinä ja jupina olla ainoaa kriittistä kommentointia monesta asiasta - mikä tietysti menee mielenkiintoiseksi kaikenlaisten Internet 2.0 puheiden mukana eli pikkutahojen blokkauksen (ei-kaupallisten väylien hidastamisen, sivustojen löytämisen vaikeuttamisen jne.) myötä. Kaikkinensa pelkään, että nykyihmisen informaatiotarjonta rajautuu tulevina vuosina huomattavasti. Joka tietty maailman ymmärtämisen kannalta tarkoittaa, että meidän työmuurahaisten elämä rajautuu entistä enemmän oman navan kaiveluun ja verojen maksamiseen. Sikäli kun on töitä mistä maksaa, sillä varsin monella taholla romahtavat verotulot kertovat työllisyyden tilasta varsin paljon. Mitenkähän se jatkossa markkinoidaan kehityksenä ja kasvuna?

Finanssimaailmaa ja pankkeja varmaan viehättää tämä ajatus paperirahan ja luottokorttien katoamisesta. On hyvä kuitenkin muistaa Rotschild'in sanoma jo parin sadan vuoden takaa "ei ole väliä kuka on hallitsija, jos voit hallita rahaa" tai ainakin ajatukseltaan tuohon suuntaan... Nykyjatkumon kupruilu on vain ajan kysymys - jenkkilä on ensi viikolla tarjoamassa vaatimattomat 104 Mrd US$n paprut myyntiin. Joku aika sitten oli jo 2x 101 Mrd US$n verran papruja myynnissä, joten ei ole ihme että jenkkilän AAA-luokan tipahtamistakin taas ennakoidaan. Historiasta vilkaisten on varsin inhottavaa huomata myös valtioiden jättäneen velkansa säännöllisen epäsäännöllisesti maksamatta. Tilanteen kehityksen indikaattorina on hyvä pitää silmällä Kalifornian menoa - siellä Governator jäädytti talojen pakkolunastukset 90 päiväksi.

Italiassa ovat Mussolinin aikaisten mustapaitojen kopiot marssimassa - yleistä järjestystä ylläpitämässä. Amazonasin alueella pistetään juntteja inkkareita lättyyn oikein kunnolla, taisivat kuvitella taas jotain kummallisia luonnonsuojeluajatuksia - arviot: 60 kuollutta. UKssa varmaan olympialaisten järjestäjät ovat innoissaan, kun rakennustyömaalta löytyi muinainen joukkohauta - tätä varmaan voidaan käyttää tekosyynä rakentamisen keskeyttämiseen. Edellyttäen, että tajutaan kisojen olevan mieletön rahareikä seuraavien vuosien aikana.

G-miehen ajatukset ovat varmaan mielenkiintoisia seurattavia jatkossakin (ja varsinkin selitykset faktojen keskellä), mitenkähän kaveri kelluu kun Cityn banksterit raivostuvat lopullisesti? Taustalla ovat tietenkin Eurolandian finanssialan rajoitusaikomukset, joista ei tietenkään yksikään itseään kunnioittava riskirahaston pomo pidä. Huvittavimpia median kiertoraportointia on Eurolandian riittämätön säännöstely vs. jenkkilä. Mitenkähän olisi sen valvonnan kanssa?

Ruokapuolella olen maininnut aikaisemminkin tuosta Ug99 vehnäruosteesta, joka on "hyvää" vauhtia leviämässä pohjoiseen. Pöpö vaarantaa vaatimattomasti miljardin ihmisen ruoan eli ihan pienestä ongelmasta ei ole kyse. Valitettavasti tautiresistenttien lajikkeiden kehittäminen on vuosikymmenen urakka, eikä asiaa auta että vehnälajikkeet ovat ilmastokohtaisia ja siten maailmasta löytyy satoja vehnän alalajikkeita. Tähän liittyen on hälyttävää miettiä, että Soros kehuu viljelymaan olevan hyvä sijoituskohde - seuraava kupla? Vähän samoilla linjoilla on tämä Irakin vilja-aittojen kuivuminen, kylkiäisenä ikävä käärmeiden hyökkäilyn kasvu. Sivistyksen kehto kohta siis kuivaa erämaata - enne?

Energiapuolella on mielenkiintoista seurata miten öljyn hinta käyttäytyy kun muutama supertankkeri purkaa lastinsa. Viime aikoina on käynyt yhä selvemmäksi, miten öljyn varastoinnin kanssa on ongelmia (kulutus on romahtamassa). Maalaisjärjellä ajatellen hinnan pitäisi siis tippua ylitarjonnan mukana, mutta emmehän tässä enää taida olla reaalimaailmassa muutoinkaan. Siltikin illuusiot pysyvät kasassa jonkin aikaa...  Irakissa öljykentät "yllättäen" vuokrataan ulkomaisille öljyfirmoille tuotettaviksi. Mission Accomplished sanoisi Bush, hmm?

 

fenix


Jollakulla mahtaa olla hauskaa näiden peltokuvioiden tekemisessä... joka tapauksessa varsin hienoja kuvia. Ehkä nuo jopa tarjoavat turvallisen ajatuksen (sitten kun ei enää muuta ole) eli ET pelastaa meidät kyllä. :-D

 

Kaikkinensa kirjoitustahtini tuntuu lepsahtavan näin kesällä - maailmanmenoa tuo tosin tuskin muuttaa mihinkään. Tod.näk. heinä-elokuussa tekstiä tulee vain pari kertaa viikossa, sillä pitää yrittää virittää itselleen vähän toimeentuloakin. Jostain syystä tämä huonoin uutisten repostelu ei tunnu lyövän leiville :-) No, kaikkinensa olen kirjoittanut aika pitkälti ne asiat mistä olen halunnutkin (tulevaisuuden visiot ovat vielä työn alla) ja nämä katsaukset ovat vieneet hurjasti aikaa ja energiaa kahlata läpi. Joka tapauksessa luulen, että vihreiden versojen kautta (Buiter tosin torpedoi noiden merkityksen muutaman käppyrän kylkiäisenä) saamme vähän kesästä nauttia ennen syksyn alkua. Tällä hetkellä pelin henki on pokerikasvojen pito ja kasvupuheiden vakuuttavuuden vakuuttavuus. Toisin sanoen tyyntä jatkunee jonkun aikaa - mikä tarkoittaa esim. sitä, että jos aiotte matkustaa maailmalle, niin nyt on hyvä mahdollisuus - ensi vuonna mm. lentoyhtiöiden valikoima tähän samaan aikaan on varsin varmasti jo ihan toinen...

Hyvää juhannusta kaikille - mainostakaa sivujani tutuille ja tuntemattomille, kirjoitettavaa kyllä riittää asioista vielä pitkään - enkä tosiaankaan ole laittamassa lappua luukulle. Keskustelupalstalle kannattaa laittaa juttuja, sillä sinne itsekin varmaan tiputtelen yksittäisiä juttuja paljon tiiviimmin jatkossa.

 


20.06.2009 09:06 |