PIKKUMAIDEN ALAMÄKI KIIHTYY 

Islanti kohta roskaluokkaan, Liettuan BKTn romahdus tälle vuodelle 16%, Latvia, Valko-Venäjä ja Bulgaria pysyvästi IMFn rautaneitsyt-arkkuun. Noiden voivottelu menee täällä varmaan tyylillä "ne on nuo huonot kirjanpidot, korruptiot jne. kun aiheuttivat noissa alamäet, oikeastaan siis ihan oikein noille. Ja ei tule meihin vaikuttamaan". Kassotaan sano - sitä vartoessa Maailman Pankki huutaa rahoitusta köyhien maiden apuun - jokainen varmaan tajuaa, että niillä olisi tarkoitus maksaa pääsääntöisesti anglomaiden suuryhtiöiden saatavia. Niin, ja köyhiä meillä on tulevina vuosina kyllä ihan omastakin takaa - vaan kuka sellaista haluaisi uskoa tapahtuvaksi?

 

EKPn Trichet'illa on mielenkiintoisia sanomisia - deflaatiota ei tapahdu Eurolandiassa ja valtioiden lainaamiset ovat loppu. Jotenkin nuo ei nyt oikein tue toisiaan (ilman valtioiden velkavetoista elvytystä alamäen voisi kuvitella kiihtyvän yksityisen kulutuksen hyytyessä ja työttömyyden noustessa), mutta ehkä se ymmärtämättömyyteni syy onkin kun ei ole sitä kaupallista koulutusta. Joka tapauksessa on karvat pystyssä, kun yksittäiselle puljulle -varsinkin yksityisille eli pankeille kumartaville- ollaan antamassa totaalinen kontrolli talouden suhteen. Näin siis jenkkilän FED'istä, mutta eipä täällä Eurolandiassakaan kauheasti pienten ihmisten ajatuksia kaipailla ohjeistamaan keskuspankkeja -tai päättäjiä yleensäkään. Sopasta tuskin siis tulee kovinkaan makuhermoja hivelevää...

Eilinen oli melkoisen murhaava pörsseissä - esim. Venäjän pörssille on tullut jo kevyet 20% takkiin huipuista. Tuo tulee tietty heijastumaan IVY-maihin piakkoin... Saa nähdä miten hyvin siellä kunnioitetaan suomalaisia (ja muitakin ulkomaisia) sijoituksia tapahtumien edetessä. Itselläni on kyllä vähän pahat vibrat jatkoista tuollakin. Mutta luulen, että uutisoinnissa EUn ratkeilu alkaa ajamaan monen muun uutisen ohi. Mielenkiintoista seurata EUn kannattajien selityksiä, vaan ei ole herkkua vastustajillakaan vaikka vahingonilo varmaan perisuomalaiseen tyyliin nousee taas pintaan. Moinen ei tietty auta eteenpäin, mutta minkäs teet :-( Vaan ennen kuin virallisesti aletaan jakautumaan pienempiin yksiköihin, niin taloussörsselin setviminen on otsikoiden vakiotavaraa. Isoin asia on tietty sääntöjen olemus - ja miten ne ovat huonoja :-)

Dumdidum - ihmiset on saatava kuluttamaan! Japanissa puhutaan jo käteisen verottamisesta -4%/v... menee mielenkiintoiseksi - alkavatko ihmiset siirtymään ei-virallisiin valuuttoihin eli kultaan tai hopeaan? Noiden käytössä valtio jää helposti sormea imemään sillä halukkaat tuskin ilmoittavat suorista kaupoistaan/vaihdoistaan veroilmoituksessa - mikä tietysti kiihdyttää kaikenlaisia ei-ennakoitavia seurauksia (tai kuka ei sitten pysty arvaamaan juttuja... verotulojen lasku, pimeät markkinat, poliisivaltio jne.). Luultavasti yen'in carrytrade ottaa kuitenkin kierrosta tuollaisista puhuttaessa.

Kalifornian kohdallahan on puhuttu luottoluokituksen laskusta jo monasti - nyt tuossakin on tapahtunut "edistystä": Moody's uhkaa useamman pykälän kertatiputuksella. Mitenköhän tuo näihin vihreisiin versoihin suhteutuu? Toimeentulotukien hakijoiden määrä kasvaa ja kasvaa... Jenkkilän ongelma on tietenkin liian-iso-kaatumaan -firmat. Vai oliko se liian-iso-käsiteltäviksi? Joka tapauksessa on lienee päivänselvää, että vararikkojen ei anneta tapahtua kuten pitäisi. Tämä on tietenkin ymmärrettävissä kun tajuaa, miten korruptoitunut koko lätäkön takainen "demokratia" on. Systeemiä voi koittaa ymmärtää esim. Pimco'n (maailman suurimman bondeja käsittelevän firma) pomon Bill Gross'in haastattelusta. Tämäkin kertoo ehkä jotain - sisäpiirin kaverit myyvät hulluna osakkeitaan. Financial Times huvittavasti toteaakin, että firmojen pomot pelaavat nousua julkisin varoin mutta eivät omilla rahoilla. Ja nousu on vasta alkamassa? Soh, ainakin banksterien palkat jaksavat uhmata painovoimaa - se varmaan meitä tavan matoja lohduttaa.

Tästä tietty pääsee miettimään O-miehen tulevaisuutta. Nyt alkavat ensimmäisen 100 päivän hyvänolon fiilarit olla ohi. Kummasti paljastuvat päättämättömyys ja epätietoisuus (kiltisti ajateltuna) jatkoista olevan hänelläkin työpöydällä edessään - tosin tietty julkisesti miehellä on kivenpainavan varmat sanat ideoiden toimivuudesta kuten aiemminkin pohdittujen lisä-valvontavirastojen tarpeellisuudesta. Mm-mm, samalla on tietty hauska muistella tätä jatkumoa BushCo'n ajattelulle - mutta mahtaa kaveria kuitenkin vähän riipiä miten sekä Bush että Cheney jaksavat O-miestä nälviä toimien riittämättömyydestä. Veikkauksia miten nopeasti alkaa harmaata ilmestyä Obaman ohimoille?

Miehellä pitäisi homma hanskassa olla erinomaisen miehistönsä myötä, mutta jotenkin kaikki eivät oikein vakuuta. Geithner'kin oli pari vuotta sitten varma, että CDS- ja CDO-derivatiivit tuovat toimintavarmuutta markkinoihin. Duh, kuinkas sitten kävikään... "parasta" noissa nimimiesten jutuissa aina on, että kaikkein toimintavarminta meno on kun sääntöjä ja valvontaa on vähän - tai ei ollenkaan, kuten Greenspan, Summers ja muut ovat esittäneet vuosia. Nyt sitten homma on heilahtamassa näennäisesti toiseen laitaan - valvontaa ja valvontaa. Mutta tuo tuntuisi tarkoittavan, että bail-out'eista tulee standarditoimenpide - ainakin isompien firmojen kohdalla. Mikä tietysti on tarpeen kun 930 Mrd US$n luottokorttilainat ovat jo haukkaamassa (aikaisemmin oli jo arvioita 2500 Mrd US$n luottokorttitappiosta tälle vuodelle) muista puhumattakaan - siinä sitten katsotaan mikä aakkosapulainen heitetään peliin. TARP ja PPIP ovat wanhoja, seuraava ehkä SUCK-IT-TAXPAYER tai jotain muuta yhtä viatonta? Osakesijoittajille tässä pikku muistutus mahdollisista talousongelmien seurauksista - TARP'ia nostaneilta pankeilta ei osinkoja. Ai niin, anteeksi - eihän tällaisia Suomessa voi tapahtua.

Jenkkilän osavaltioillakaan ei tunnu menevän hyvin - vangit pihalle, sairaalat yms. kiinni jne. - viime vuonna yhteinen budjettien alijäämä 102 Mrd US$a, tänä vuonna 121 Mrd US$a - nykyoletuksilla siis. Jälleen kerran voimma todeta, että Kalifornia on mennyttä sillä tilanne on juuri ja juuri lähtötelineistä lähtenyt. Mistä tietty pääsemme tähän tämän päivän vinkumiseen ja inflaatiolla pelotteluun - lyhyesti: siitä ei ole pelkoa vuosikausiin jenkkilässä. Muutama esimerkki väitettä tukemaan: työedut ovat pysyvästi menossa leikkuriin, 40-50 valmistunutta yhtä työpaikkaa kohti, työpaikat muutoinkin ja asuntolainat happanevat yms. Suomalaisittain €uroetana kirjoittaa asian selvästi: kun työttömyys kasvaa niin asuntojen hinnat lähtevät laskuun eli Suomessakin saamme ihmetellä pian miten asuntohintojen viralliset arviot menevät vähän vinksalleen. Kuten varmaan huomasitte, niin nämä asiat eivät todellakaan ole jäämässä lätäkön taakse muhimaan :-(

Hujestus on tämän päivän henki johtoporsaiden keskuudessa kasvavaan tahtiin: UKn MPt imuroivat kulukorvauksia kiitettävästi ja itse asiassa koko Cityn finanssipuolella meno tuntuu vain kiihtyvän - viime vuodesta +63% huijauksissa. Jos nämä jotenkin voitaisiin raportoida positiivisena kasvuna, niin sitä varmasti yritettäisiin - ehkä ihmiset eivät vielä kuitenkaan ihan niiiiin tyhmiä ole, eiväthän? UKsta on tulossa muutoinkin malliesimerkki siitä mitä tapahtuu, kun totuttu ikuinen kasvu romahtaa omaan mahdottomuuteensa: kovimpaan mankeliin joutuvat tietty nuoret, joilta haihtuu illuusiot tulevaisuudesta. Ei sillä, että vanhemmillakaan olisi herkkua - kunnat ovat imuroimassa työntekijöiden eläkerahastoja paikkaamaan menoja. Ja eläkkeethän olivat turvattuja muuallakin...?

Iranin tapahtumia kyllä voivotellaan taas suureen ääneen, mutta jotenkin taas on uutisointi keskittynyt näihin pahoihin kavereihin (lue: ei-US-liittolaisia). En vähättele 13-19 kuollutta Iranissa, mutta onko kuka milloin viimeksi kuullut Georgian tapahtumista? Siellä US-pupetti Saakashvili'n poliisi pieksää mielenosoittajia surutta. Georgia on muutoinkin hyvä esimerkki miten viime kesän US-kannustettu (lupaukset tuesta osoittautuivat Bush-talk'iksi) höökiminen vieläkin monessa yhteydessä esitetään Venäjän aloittamana operaationa. Jälkimainingeissa tietysti maata on siirrelty jo ties minkä etupiirin alaisuuteen ja kertoo mielestäni useimpien "pikkupomojen" lyhytnäköisyydestä ja hyväuskoisuudesta isojen valtioiden luotettavuudessa.

Ilmeisesti isot lehtitalot ja muut propagandatoimistot alkavat olla kärmeissään blogaajien pystyssä pysymisestä: nyt siis amazon- yms. tuloja ollaan pistämässä kontrollin ja verotuksen alle. Soh, kai tämä on yksi kikka "parantaa" uutisoinnin tasoa maailmassa - eihän täällä bittihörhöiltä löytyvää uutisointia voida sallia alamäen kiihtyessä. Saa nähdä mitä kivaa Eurolandiassa aletaan esittämään, sillä eihän täällä voida jäädä pekkaa pahemmaksi, hm? Näitä juttuja lukiessa on hyvä muistaa sitten näiden toisenlaisten kamujen rahoja, joita ei tietenkään saada kontrolloitua: GS jakaa ennätyspalkkiot (kannatti järjestää ne liittovaltion lainat pois niskasta). Kohtuus kaikessa ;-) Niin - ja jokaisenhan pitää muistaa, että vika ei ole vapaissa markkinoissa tai vallitsevissa markkinateorioissa.

Heh, tuli tuosta uutisoinnin tasosta taas juttu vastaan - ei yle.fi'n eikä mtv3.fi'n sivuilla ole juttua Kiinan mellakoista. Mahdollisesti kymmeniä tuhansia "kättelemässä" poliiseja... Eihän tietty kymmenen tuhatta miljardin seassa ole paljon mitään. Mitenköhän kauan Irak pysyy kasassa - siellä on kurdeilla mielessä mitä ilmeisimmin Kurdistan öljytulojen saamiseksi omaan käyttöön. Sitten kun miettii, että kurdeilla on populaa Iranin, Turkin ja Syyrian puolella, niin ei voida puhua enää pienestä ja hissukseen kytevästä valtio-ongelmasta. Saas nähdä käykö Turkki taas tukistamassa "kurdi-kapinallisia" Pohjois-Irakin puolella. Ei voi sanoa, että olisi tylsää tämä nykyuutisten lukeminen - varsinkin jos löytäisi suomen kielellä... hmm, kiinnostaisikohan jotain uutistoimistoa meikäläisen palkkaus näiden juttujen löytämiseen? Soh, saahan sitä haaveilla ;-) UKssa puolestaan on noussut pintaa virallinen paperi, jossa todetaan Irak'iin hyökkäyksen olleen selvää kuukausia ennen toimintaa - asian ei tietenkään pitäisi olla kenellekään yllätys. Vieläköhän Blair'ia kaavaillaan EUn presidentiksi?

Dmitri Orlov'in juttuja kannattaa aina välillä vähän vilkaista, NLn romahduksen seuraaminen on tuonut miehelle ihan toisenlaista auktoriteettia arvioissaan kuin allekirjoittaneen kaltaisille hönteille. Siinä voi pohtia Newsweek'in toteamista, että innovaatiot meidät pelastavat öljyn kohdalla. Mmm - varmaan yhtä hyvin kuin finanssialalla derivatiivi-innovaatiot pelastavat ikuisen kasvun? No, joo - olihan tämä taas melkoinen aasin loikka jutusta toiseen, mutta minusta on hauska joskus pyöritellä näitä ajatuksia miten asioiden kusahtaminen jossain (mihin sen alan ammattilaiset panostavat), ei anna osviittaa toisen alan ammattilaisten toimien onnistumisille.

Joka tapauksessa monet perusjutut joutuvat uuteen valoon - kaikkialla: moni varmaan muistaa miten Italiassa oli vastikään roskien keräyslakkoja? Soh, nyt samainen ajattelu on levinnyt Torontoon. Mahtaa olla pitkiä naamoja tuollakin - ehkä olisi syytä alkaa miettimään roskien määrän vähentämistä oikeasti täälläkin? Itseäni suorastaan oksettaa kun miettii miten paljon täysin tarpeetonta muovinöyhtää tulee kaupoista jatkuvasti. Äkkiseltään yksi älyttömimpiä viime aikojen oivalluksia on muovikorkin laittaminen litran jugurttitölkkeihin. Jokaisella on varmaan pitkä litania muita "erinomaisia" oivalluksia pakkausten monipuolisuudesta.

Sitten vähän toiselta puolen pallukkaa: Dubai'ssa on rakennusala vähän jäähtynyt, UK'llakin 3 Mrd £n sijoitukset ovat vähintään höttöisellä pohjalla. Tässä vielä juttu helmikuulta. Molemmissa jutuissa ollaan kovasti sitä mieltä, että nousu on kohta taas täällä - ei tarvita kuin ihmisille matkustusintoa... eli ei taida oikein toimia jos minulta kysytään. Tuota matkustusintoakin voi laskea jos kun lentofirmat pistävät lappua luukulle kesken reissun, esim. British Airways on enemmän kuin isoissa ongelmissa. Vai mitä olette mieltä työnantajan ehdotuksesta töistä ilman palkkaa? Eikä tällainen ole niin poissuljettua kotoisissakaan oloissa, vaikkakin hujestukset ovat vielä aika pienimuotoista.

Öljyn hinta otti eilen hiukan kuonoonsa, mutta tämä on vasta alkua. Maailma suorastaan ui öljyssä ylitarjonnan takia kysynnän romahdettua - mikä tietty piilottaa kaikki reaalimaailman ongelmat öljyn tuotannossa. Viime vuonna uusien esiintymien etsiminen ja tuotantoon tuominen olivat ennätyskalliita. Siltikään en hämmästyisi, vaikka öljyn hintaa saataisiin hilattua vielä hiukan ylöspäin, jonka jälkeen olisikin sitten loistotilaisuus ottaa rahat pois romahduttamalla hinta. Tulee ihan viime kesä mieleen...

 


22.06.2009 07:47 |