2009 PUOLESSA VÄLISSÄ - TALOUS KUITENKIN VARMASSA NOUSUSSA?

Ei ainakaan jenkkilän pankkimaailmassa, sillä pankkien kupsahtelu tuntuu jatkuvan (perjantaina 5 nurin). Tässä muutoin Rolling Stones'issa ilmestynyt juttu Goldman Sachs'ista 3 Mb pdf'nä - tekstiä ei löydy lehden www-sivuilta ;-) Tässä yksi kaveri kuitenkin pureskelee tuota lisää. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että lehdistö on uskaltautuu jo rehellisempään johtoporsaiden arviointiin - myös Financial Times. Mutta jos koko systeemin perkaamista ei aleta toimittamaan oikeasti (esim. tämä ja tämä), niin ei paljoa voi toivoa oikeasta muutoksesta. Puheita sitä vastoin saamme kuulla kiihtyvään tahtiin armailta kansakuntien isiltä, äideiltä ja suojeluspyhimyksiltäkin...

 

O-man muistuttaa Bush'ia enemmän ja enemmän - residentin lisäyksiä lakeihin ja voi la - ei tarvitse seurata kansainvälisiä sopimuksia työntekijöiden huolehtimisesta, ympäristöstä tai muistakaan pikkujutuista. O-man on kieltämättä ziljoona kertaa parempi puhumaan kuin Bush (kukapa ei olisi?), mutta on tasan tarkkaan Wallstreetin ja muiden valtaklikkien taskussa. Jenkkilä on menossa sellaiseen talousviemäriin, että 1930-luvun lama on kevyttä - tosin kuka jollamiehen juttuja ottaa vakavasti, niin kannattaa miettiä josko se American Gladiators sittenkin olisi parempaa ajan vietettä. Tai ehkä sittenkin kannattaisi jättää digitaalinen media vähemmälle.

Tämä hallituksen sekaantuminen "vapaisiin" markkinoihin on perinteinen tekosyy talouden huonoon menoon. Ehkä kuitenkin pitäisi miettiä, että kun hallitus = korporaatiot, niin silloin paljastuu tilanteen oikea puoli. Tällöin veronmaksajien rahat voidaan valtion kautta imuroida paikkaamaan pelimiesten/naisten vedonlyönnit. Systeemin toimintatavoista yksi esimerkki on Lockhart, joka on liittovaltion asuntoalan rahoituslaitoksen pomo - nyt. Sitä vastoin kaveri oli vuoteen 2006 asti liittovaltion asuntoalan valvontaviraston johtaja - eikä hän silloin huolestunut mielettömästä vivutuksesta, joka oli päivänselvää jo silloin. Duh, nyt mies sitten vimosessa haastattelussaan heittää kevyesti, että 1250 Mrd US$n Freddien ja Fannien takaus on isohko mutta ei sen kummempaa. Suomeksi: mies on valmis imuroimaan lisää veronmaksajilta. Madoff'in 50 Mrd jää taskurahoiksi tässä pelissä, vaan katsotaanpa vain ketä media retuuttaa... Jotenkin O-man'in toimintatapoja pitäisi miettiä muidenkin kuin satunnaisten bloggaajien, mutta kuinkahan tuo on?

Jenkkilän asuntoalasta on pohja pudonnut pois, vaikka se näyttää jotenkuten pysyvän pystyssä tällä hetkellä. Soh, sehän on mahdollista vain ja ainoastaan valtion rahoituksen avulla, mutta jatkoista on tulossa aivan karmeaa. O-man'in puheiden innoittamana tietty näennäisten pohjahintojen nyt materialisoituessa löytyy taas hyväuskoisia hölmöjä asuntojen "ostoon", mutta mitä kertovan todellisuudesta nämä uutiset? Lainojen maksamisen keskeytys on sosiaalisesti hyväksyttävää, asuntojen osto-myynti -ajatus on kuollut jne. Alla oleva kuva (on linkki) Case-Shiller -indeksistä 100v ajalta. Tuosta on syytä miettiä tuo pudotuksen pysähtyminen ensi vuonna - jos talous jatkaa kuihtumista syksyllä ja työttömyys jatkaa kasvuaan, niin mitähän mahtaa tapahtua?

 

JenkkiAsunnot

Työttömyyden kasvu samoin jenkkilässä on karmeaa seurattavaa (ei sillä, että se olisi herkkua täälläkään). Alla oleva kuva (on linkki) kertoo kuitenkin taas jotain - johtoporsaiden toiveet ja puheet yrittävät lyödä todellisuutta takaisin tynnyriin, mutta kun ei se oikein onnistu. O-man jo myönsi, että 10% työttömyys tulee tapahtumaan - sitten se tietty tasaantuu ja lähtee laskuun. Veikkauksia tapahtumista? Työttömyyden kylkiäisenä tulee myös toinen ikävä fakta: palkat laskevat (ainakin tavan työmuurahaisilla). Pienten ihmisten eloa ei auta luottokorttien kallistuminen hurjasti (joku laski 3000% vuosikoroksi?!?!?) - mutta hei, pitäähän se jostain voitto saada. Tulee ihan uusi merkitys koronkiskonnalle...

 

UnemploymentUS

Saas nähdä kuinka hyvinä perusjenkkien vararavintorasvat pysyvät tulevina vuosina - vielä tuolla ollaan maailman "eturintamassa" tuolla osiolla. Pitäisi olla positiivista, kun laihtuvat - mutta jotenkin luulen ettei monikaan ole tyytyväinen tällaisesta kuurista. Osavaltiot: verot ylös, palvelut alas ja maksamme-sitten-joskus -paperit jakoon. Jälleen Kalifornia eturintamassa... itse asiassa Kaliforniasta taitaa tulla kuvaannollinen kylpyammeen pohjatulppa - kun se pettää, niin viemäriin menee ja paljon.

Kevään ja alkukesän talousnousun yksi markkinamiehiä on myös Bush'in Irakin sodan myyntimies. Miten se olikaan - mitä enemmän asiat muuttuvat sitä enemmän ne pysyvät samana. Joka tapauksessa seuraavaa apupakettia ollaan jo kovaa vauhtia leipomassa - ja se tulee olemaan sitten... niin paljonkohan tuo olisi? 2 kpl noin 700 Mrd US$a ei näyttäisi kuin hidastavan putoamista eli heittona 1500 Mrd US$a julistetaan lokakuussa (jos pysytään pystyssä sinne asti). Ja sittenkään tuskin vaikutusta edes huomataan, sillä pörssiromahdus syssyllä (jatkuu varmasti ensi vuodelle) tulee olemaan karvat nostattava kokemus - vaikka ei olisikaan sijoituksia pörsseissä.

Kun muistetaan derivatiivit (vähintään 500ooo Mrd US$a), joista suuri osa on US$-nimellisiä, niin pakkomyyntien myötä US$ (jonka kysyntä siis nousee) lähtee 100varmaan nousuun taas. Mutta älkää minua uskoko - meilläkin on näitä parempia finanssiguruja, jotka varmaan tietävät paremmin. Mitenköhän he selittäisivät nämä pankkien wessapaprut, jotka koko ajan uhkaavat valua päivänvaloon? Seuraavassa vähän kuvaa (on linkki) pankkien tilanteesta maailmalla... ja tilannehan on paranemassa?!?!? Hetkellisesti Wallstreet'illä menee hyvin kevään pörssinousujen takia, mutta jotenkin tuntuu, että tyhjän päällä mennään...

 

Banks

EUssa taas... viime viikon 442 Mrd €n EKP-pumppaus kertoo tylyä kieltään - pankit eivät lainaa eivätkä aio lainata pitkään aikaan. Tuossa jutun lopussa on ikään kuin sivumennen mainittu, että loppuvuoden lainoilla tulee olemaan kovemmat korot, hups vain. Nyt sekin on virallista: virallisesti hyväksyttävää on puhua negatiivisesta inflaatiosta. Deflaatio - heh, voisivat joskus uutisissakin puhua asioista oikeilla termeillä. Mikä siinä on niin vaikeaa, että sanotaan hinnat nousevat tai hinnat laskevat

eikä sekoittaa asuntoinflaatiolla tai perunadeflaatiolla. Inflaatio ja deflaatiohan ovat kierrossa olevan rahan määrää kuvaavia termejä. Asuntoinflaatio kai pitäisi ymmärtää asuntojen määrän kasvuna? Vaan meidät on koulutettu ymmärtämään inflaatio -sana hintojen nousuna - mikä ei aina pidä paikkaansa.

UKn taantuma vastaa pahinta vuotta Suuressa Lamassa - mutta ei siis vieläkään puhuta lamasta. Lyhyesti voi sanoa, että maasta ei ole nousijaksi pitkään aikaan velkakuorman kasvun takia. Toiminnan päämäärättömyyden ja tehottomuuden vertauskuvana ehkä tämäkin: vain kuusi perhettä on saanut apua valtion asuntovelkaisten 280 milj. £n avustusohjelmasta. Kiinassa virallisen totuuden mukaan ollaan nousemassa rinta rottingilla, mutta moni katsoo että raha virtaa ihan vääriin paikkoihin - pörssiin.

Maailmalla on kaikenlaista viikossa taas tapahtunut. Irak siirtyi paikallisten hallintaan, mutta miehittäjä ei ole lähdössä mihinkään. Toisin sanoen keskittyvät 1 Mrd US$n tukikohtiinsa - joka taas vetäisee mattoa suomimediassakin hehkutetusta US-vetäytymisestä. Tietysti virallinen vetäytyminen toteutuu, kun vaihdetaan armeijan miesten tilalle Blackwater'in karjut - tai siirrytään rajan yli Iranin puolelle (1.2 Mb pdf). Iran ja UK ovatkin sopivasti jo tukkanuottasilla... saa nähdä mitä tuostakin tulee. Honduras'in sotilasvallankaappauksessa armeijan hemmot ovat jenkkilän kidutuskoulun kävijöitä. UKn puolustusministeriöllä on ongelmia antiterrorismi -toimiensa takia - kidutettu syyttää MI5'tä kohtelustaan. Muutoinkin tuolla on melkoinen filtteröinti menossa mm. Wikileaks on kiellettyjen listalla pytingin koneita käytettäessä. Eivät ole kai oikein innoissaan, kun kaikenlaisia vähemmän mairittelevia dokumentteja on karannut maailmalle. Niin, ja Irakiin hyökkäys oli päätetty varsin aikaisin - toisin kuin julkisesti on vuosia puhuttu.

Dubai'ssa on menossa ulkomaalaisten maastapako - kaupungin väestöstä 85% on ei-paikallisia. Taustalla on hiukan tiukemmat velkalait kuin muualla maailmassa. Kiina shoppailee Zimbabwea melkein Mrd'lla US$lla - ennen Mugaben edistyksellistä "johtamista" maa oli melkoinen vilja-aitta, nyt... Samoin Kiina osti Irakiin vahvasti pureutuvan öljy-yhtiö Addax'in. Mitähän jenkkisoltut tykkäävät, kun tajuavat kärsineensä Idän Lohikäärmeen puolesta? Tosin Irakiin oli pitkä lista menijöitä (myös Kiinasta) ennen Irakiin höökimistä 2003, mutta nuo joutuivat "yllättäen" odotuslistalle vuosiksi Bush-doktriinin myötä.

Espanjan meno käy samoin mielenkiintoiseksi: siirtotyöläiset tulinjalla, poliitikot kytkyissä pankkien kanssa - tuo selittää ehkä tämän: pankeille 99 Mrd €n tukipaketti jne. Pari muuta esimerkkiä: Japanissa asuntojen hintojen romahdus on taas sydämet pysäyttävää eikä Pariisinkaan kaduilla hintojen laskut ole mitään ihmeellistä.

Saksanmaalla muutama eläkeläinen vangitsi ja kidutti sijoitusjohtajaansa, kun tämä hukkasi rahat Floridan asuntokuplassa. Hieman huvittavasti syylliset eivät olleet ilmoittaneet rahojaan (2 milj. £) verotuksessaan. Joka tapauksessa tässä saattaa olla tiettyä jatkumoa tulevaisuudelle :-( Eilen oli aika hauska katsoa Madoff'in pyramidihuijauksesta juttua - selityksiä löytyi kaikilta ja syyllinen oli vain ja ainoastaan mies itse. Soh, pitäähän sitä olla joku julkisuuteen nostettava sormilla osoiteltavaksi. Valitettavasti koko systeemi on melkoinen pyramidihuijaus, mutta siitä jonkun ajan kuluttua enemmän. Isompaa juttuani odotellessa kannattaa lukaista tuo ylälaidan nykytalous-kirjoitukseni.

Ruotsi sitten nousi EUn rattiin - Tshekin touhuhan oli ihan fiasko? Lähinnä kai siksi, että EUta ei saisi kritisoida... Soh, Ruotsi on luvannut viedä laivan turvallisemmille vesille - ja aloittaa puolustelemalla riskirahastoja. Hm-mm... Samaan aikaan teollisuustuotanto kaikkialla jatkaa laskuaan esim. Tshekki, Ukraina jne. maailmankaupasta puhumattakaan (hyviä käppyröitä vimosessa). Lyhyesti voi sanoa, että uusi "normaali" on vasta tulevaisuudessa. Tässä yhteydessä on omalla tavallaan lähinnä huvittavaa lukea esim. BIS'in vaatimuksista finanssimaailman uudistamisesta. Jotenkin luulen, että velkavetoisuuden poistaminen ei kuulu ohjelmaan... ja on se oikea riippa systeemin rehellisen toimimisen kannalta.

Voe voe - valtamedia Murdoch'in johdolla on esittämässä bloggereille häkkiä ääriainesnimikkeen kautta. Vertailun vuoksi voimme miettiä sitten uutisointia valtamedian silmin: Saksan työttömyys nousee ja laskee yhtä aikaa. Anteeksi mitä? Ai niin, propagandaministeriö on ratissa. Prlrlrlrlr - lärpyttää huulia sormella... Soh, vastaavaan saamme tottua, sillä reaalimaailma ja media/mielikuvitusmaailma ovat jo varsin kaukana toisistaan.

Mr Jacko'n kuolema paljasti jotain Google'sta - ei kaikki toimi ihan kuten pitäisi. Google'n uusimpia innovaatioita on sinunkin matkakuvien tarkistus.

Suomessakin sitten otettiin sormenjälkipassit käyttöön. On se mukava kuulla, että täällä hypätään (taas kerran) EUn (ja anglomaiden perässä) vaikka esim. Ruotsissa vastaavaan biotunnistekortistoon ei lähdetty. Taas tuo rahan kanavointi kyllä pistää hampaita puremaan :-( UKssa tosin em. tunnistekortti on vapaaehtoinen (tuskin enää seuraavan terwaristi-tapahtuman jälkeen, mutta taidan hypätä asioiden edelle). Hieman huvittavasti Intiassa nuo kortit ollaan jo ottamassa käyttöön, vaikka väestön lukutaidon nostaminen voisi olla järkevämpi rahan käyttökohde. Öh, mitäs minä taas höpisen - eihän se ole niin hyvää businesta!!! Jonkun mielestä jenkkilä taitaa liukua sotasosialismiin - ei mitään uutta Länsirintamalla siis.

Öljyn kulutuksen arvioita lasketaan - jälleen. Mitenkähän se mahtaa öljyn hinta käyttäytyä jatkossa? Nigerian rymistelyt tietenkin voivat nostaa hintaa, mutta...? Kullasta kiinnostuneita ehkä mietityttää tämä, kun Comex'in toimittamat kultatangot eivät olleetkaan numeroitu kuten oli papruissa aikaisemmin lukenut

Tinafoliohattu -rintamallakin on ollut mielenkiintoinen viikko: 9/11-tapahtumien aikainen torjuntahävittäjät liikkeelle käskenyt kenraali kuoli junaonnettomuudessa, Ground Zero'lla työskennellyt valokuvaaja kertoo tarinaansa (kaverilla on mielenkiintoisia kokemuksia DHS'n toimista), Afghanistanissa talibanin riveistä karannut mies murhattiin kerrottuaan toimineensa CIAn käskyjen mukaan, liittovaltion siviileille aseiden kanto-oikeus, ihmisten pysäytys- ja tutkimislupa missä tilanteessa tahansa yms. Alex Jones'in sivuja kannattaa lukea melkoisilla filttereillä, mutta sieltä välillä tulee vastaan ihan asiaakin. Tälle piti hetki pysähtyä - GM-hyttysiä? ...ja mikäänhän ei voi mennä pieleen...

 

Kiitos muutamalle kaverille sähkisten laittamisesta, ne aina kannustavat puuhien keskellä - kukaan ei ole vielä hölmöksi haukkunut, mutta ehkä sekin vielä tulee vastaan :-/ Sain lopultakin kaivettua näiden sivujen värien muuttamisesta tietoa eli josko tämä nyt sitten olisi paremmin luettavaa?

 


02.07.2009 03:07 |