UUTISOINTIA JA "UUTISOINTIA" 

Viikon isoimpia juttuja tietenkin oli Kalifornian IOU-lappujen jakoon laitto (maksan-sitten-joskus "raha"). Aluksi 3,36 Mrd US$n edestä, jotka näyttäisivät kelpaavan hyvin isoille firmoille - mitänköhän käy pienille? Ideahan on, että osavaltio maksaa joskus koron kanssa takaisin. Mikä edellyttäisi sitä kasvua, nousua, hyvinvointia jne. - jotka ovat käymässä aina vain ontommiksi iskulauseiksi :-/ Joka tapauksessa homma menee mielenkiintoiseksi, sillä odottaisin monen yrittävän maksaa veronsa samoina papruina. Suomimedian suhteen tipahti kyllä arvostus taas pykälän - asiasta ei ole mainintaa yle.fi'n tai mtv3.fi'n verkkosivuilla, joten ei kaiketi ole sitten TV'ssäkään asiasta puhuttu. Taloussanomienkin sivuilla ainoastaan keskusteluissa on asiasta valveutuneet maininneet, uhhuh... Vai olenko jotenkin jälkeenjäänyt tai omissa sfääreissäni sekoileva kun tällaisista kirjoitan? Bittisfääreissä sentään asia tiedostetaan, mutta jotenkin tämän uutis(t)en jemmaus ei kerro hyvää. Useammastakin lähteestä on esitetty, että Kalifornia kelluu näillä näkymin 30-90 päivää - eikä kyseessä ole kuin maailman 8. suurin talousalue.

 

Isojen instituuttien itsekritiikki on hauskaa luettavaa: BIS - ei kukaan osannut odottaa romahdusta, AIG - miten tässä nyt näin kävi... Varsinkin BIS-juttu on täynnä asiaa. AIGn pomon vinkuminen on surkuhupaisaa - firman toiminta-ajatus oli vain siirtää riskiä eteenpäin muutoinkin. Sehän nykytalouden ajatus tuntuu olevan muutoinkin - laskut on saatava aina jonkun toisen ongelmakenttäänTM listattavaksi. En minä, en minä jne. Vihreitä versoja sitä vastoin löytävät kaikki virallisesti hyväksytyt tahot - kunhan eivät olisi rikkaruohoja... Jotain järkevää yritetään kuitenkin eli OTC (over the counter) -derivatiivien seurantaa ainakin Eurolandiassa haluttaisiin tiukentaa. BIS'kin heittää oman ehdotuksen - Eurolandiaan oma finanssitaloutta kontrolloiva instituutti, jonka ei tarvitse pikkuvaltioita kumartaa (tekstin lopussa). Kuulostaa taas varsin tavalliselta idealta - keskusta tietää miten keskusta pelastetaan, eh?

Ökypankeilla on tilanne hallussa lätäkön takana - ainakin bonusten jakamisen perusteella. Pikkupankit ovat sitten jotain aivan muuta - torstaina meni 7 nurin (perjantai sikäläinen vapaapäivä). Kaatuneiden pankkien ostajille virallisten sääntöjen tiukentaminen ei ole mieleen, kuinkas muuten? Tässä yksi juttu kun kertoo tylyä ennakkoa noista jenkkilän 8500 pankista - ja todennäköisestä 100varmasta kaatumisaallosta: monet, monet pankit pistettiin pystyyn totaalisena kuplana jo alkumetreillä. Kaiken lisäksi finanssialan tilanne ei selviä ja tulevaisuus varmistu ennen kuin kirjanpidot tuodaan auringonpaisteeseen. Tuota tosin saamme vartoa, sillä sisäpiiriltä tuskin löytyy kiinnostusta asiaan.

Tässä on vähän lisävalaistusta UKn "kvantitatiiviseen helpotukseen" eli digitaalirahan printtaukseen - eikä tuo oikein näytä toimivan kehutulla tavalla vaikka voissa paistaisi. Pitkästä aikaa sattui Buiter'in tekstikin kohdalle, lisää mietittävää em. toiminnan epätoivosta.

Sisäpiiri lienee jo jokaisella lukijalle selvä - GS-mies New Yorkin FEDin pomona kertonee omaa kieltään. Nykysysteemi on varsin haluton puuttumaan selviinkin epäkohtiin - ja jos puuttuukin, niin varsin hitaasti: esim. Madoff oli raportoitu valvontaviranomaisille jo vuonna 2004. Toisaalla taas GMn vararikon setvimisestäkään tuskin saadaan mitään tolkkua vuosikausiin. Freddie Mac'ille työnnetään 6,1 Mrd US$a lisää. Ja seuraukset sitten kantaa velkataakan alle liiskautuva tavan kansa.

 

USjobs

USjobsMuutos


Tavan kansan olotiloja kuvaavat työttömyysluvut (järkyttäviä käppyröitä) ovat pikkuhiljaa O-man'inkin myöntämänä jo huolestuttavia (1. yllä oleva kuva tai 2. yllä oleva kuva), mutta luottamus ei horju tulevaisuuden suhteen. Yksi toiveala on tietty uusiutuva energia-ala, mutta juuri TAEn Stoneleigh kirjoitti tylyä kommenttia tuon ajattelun torpedoiden. TAE on tietty omia suosikkipaikkoja uutisten löytämiseen ja suosittelen lämpimästi jos kieli taipuu. Muita reaalimaailman ongelmia jenkkilässä on tietty kulutuksen pysyvä kurahtaminen, asiasta selvimpiä esimerkkejä lienee kauppakeskusten tuska.

O-man'in ura tulee olemaan surkeimpiin laskettava nykyajattelun mahdottomuuden valossa - ikuinen kasvu on tiensä päässä. Vaikka mies kauheasti haluaisi olla Roosevelt, niin tuskin onnistuu - historiaa katsomalla hän on enemmänkin Hoover eli mies, jonka aikana Suuri Lama laskeutui arkielämään. Toisin sanoen O-man'ia tullaan syyttämään massatyöttömyydestä, terveydenhuollon romahtamisesta yms. Mikä tietty miehen ihonvärin takia helposti johtaa ihonväri-perusteiseen syyttelyyn/vihanpitoon myös "alemmissa" kansakunnan kerroksissa.

Krugman (yhtenä ensimmäisistä) marssittaa sitten parrasvaloihin ajatuksen seuraavasta apupaketista. Nih, eihän edellisetkään ole tehneet käytännössä mitään - paitsi lisänneet kansan velkataakkaa. Mutta ei se mitään, apupaketit pankeille ovat oikea tapa - muuhan ei ole sallittua nykytalousajattelussa. Tämä on mielenkiintoinen teksti Japanin Krugman'ista - ja kertoo paljon Nousevan Auringon maan talousajattelusta (kuulostaa kovin tutulta). Lisäksi vielä Krugman-blues ;-) Soh, ainahan huomion kohteeksi nousevat ihmiset saavat niskaansa kaikenlaista - mitähän itse saisin kuulla JOS joskus tarinani saisivat enemmän huomiota?

Ruotsi hyppäsi 0,25% keskuspankin viitekorko -leiriin, samalla negatiivinen korko keskuspankkiin talletuksissa (tekstin lopussa). Ajatus on tietenkin ajaa pankit lainaamaan, koska nyt eivät voi laittaa keskuspankin hyllylle jemmaan. Kuinkahan tuo toimii käytännössä - ja mitä tapahtuu tavan tallaajien talletuskoroille? EKP piti omansa 1%'ssa, työttömyystilastojen "kannustamana". BRIC -maiden pelastusvoiman varaan laskevien kannattaa miettiä Venäjän tilannetta - sikäläisten pankkien tarvitsee rykäistä 60 Mrd US$a jostain taseitaan paikkaamaan pelkästään tänä vuonna. Ruplan tasapainottuminen näyttäisi tasoittavan tilannetta, mutta kuinka kauan on sitten jo toinen kysymys.

UKssa opiskelijoiden elämä on käymässä tuskaisesta epätoivoiseksi - opintolainat leikkuriin tai korot nousuun samalla kun koulujen maksuja nostetaan. Mitenköhän moni suomalainen opiskelija tiedostaa kotimaamme tilanteen auvoisuuden? Itse ainakin muistan miten aina sai kuunnella rahan puutteesta... UKssa asuntovelkaiset lyhensivät velkojaan ennätystahtia - vaan luulen, etteivät tarpeeksi nopeasti asuntojen arvonalennuksiin suhteutettuina. Tuolla(kin) moni joutuu parin vuoden sisällä miettimään velkansa määrää - varsinkin kun asunnon arvot romahtavat kauas jäljellä olevan velan alle. Suomenkin asuntomarkkinoilla on selvää trendiä - lainojen kokonaisarvon määrä laskee ja pankit ottavat tuskaansa takaisin korkojen kautta.

Lehtifirmoilla on yritystä tulosten parantamiseksi 0:-) Washington Post yritti kerätä 25-250ooo US$n palkkioita lobbarien, O-team'in ja/tai kongressiolentojen tapaamisten järjestämisestä. Asia tietty kielletään ja/tai juttu on väärinymmärrettyä... Yleisestihän paremmissa piireissä ollaan varmoja blogittajien tarpeettomuudesta, sensaatiohakuisuudesta, jonnin joutavasta satuilusta jne. Onneksi valtamediassa ymmärretään asiat paremmin, esim. Irak-invaasion vaikuttimet - jokainenhan tiesi demokratian ja GWoT'in (global war on terror) olevan hyviä periaatteita. Eikös vain?

Duh, päivän parhaita (alkaa olla kova kilpailu tässä luokassa) eli tuomarin mukaan jenkkilässä uutisten linkittämisestä on tulossa copyright-violation, blogittajien "tappaminen" taitaa olla epätoivoisen epätoivoista. Tästä kaikesta on helppo päätellä, että internet'in päivät ovat pikkuhiljaa luetut jos maailman taloustilanne heikkenee... kuinkahan tuo olisi? Mike Morgan jatkaa ristiretkeään GS'ia vastaan - ja jotain menestystäkin on saanut. Hatun nosto! Helen Thomas puolestaan muistuttaa Obaman virkaan astujais -puheesta: avoimmuus ja läpinäkyvyys ovat jääneet sanahelinäksi. Tässäkin kaveri on joutunut toteamaan, että uutistoimistojen tarinoiden lukeminen ei välttämättä anna täyttä kuvaa menosta - Euroopan komissio pelkää pysyvää Euroalueen laskua. Tuo näkyy sitten esimerkiksi Eurobondien hintojen nousuna - ja käteinen on kuningas -ajattelun vahvistumisena. Valitettavasti kaikki edelleen viittaa deflaation loputtomien EKP-vastalauseiden marssituksesta huolimatta.

Jotain "iloa" UKn lamasta taantumasta: Ranskan ydinvoimaloita joudutaan seisottamaan liian lämpimien jäähdytysvesien takia ja sähköä tuodaan UKsta. Ilman lamaa taantumaa sähköä ei varmaan olisi ollut myyntiin, hmm? UKn politiikka on pankkipolitiikkaa ensisijaisesti - heh, olipa ylläri. BoEn pomona jatkaa King. Sitä vastoin BoEsta kuuluu kummia - UKn pankit ovat teho-osasto -tyylisessä elintoimintokoneessa. Miten se olikaan se toipuminen? Eräs toinen BoEn mies vertaa koko pankkisektoria Etelänmeren kauppayhtiökuplaan 1700-luvun alussa. Niin, ja jos kuvitellaan että "fiksut" eivät hukkaa rahojaan kuplissa, niin mm. Isaac Newton menetti omaisuuden tuossa kuprussa.

Irlanti menetti AAA-luokituksen Moody'sin listalla. Kiinan shoppailuinto on rekisteröity jo monessa yhteydessä - ymmärrettävistä syistä. Yksi kohde näyttäisi olevan GMn Euroalueen auton valmistus - tahtoo sanoa Opel'ille yksi ostaja lisää. Valuuttarintamalla Kiinan yuan hipihiljaa hiipii areenalle samalla kun myös Intia jupisee dollari-hegemoniasta. Kukahan Venäjällä on tämän takana - mafia? Huumeherrat? Valtio? Joka tapauksessa US-aseita Afghanistaniin Venäjän läpi. Väkivaltaahan on tietty muutakin kuin ampuma-aseista riippuvainen eli UK liukuu kaikilla tasoilla kohti kivikautta - mitenköhän tilanne kehittyy, kun kouluista leikataan entisestään, työttömyys jatkaa marssiaan, pankit sulkevat ovensa... Yksi esimaku tulevasta - British Telecommunications antaa vuoden vapaata -75% palkan alennuksesta. Ja työpaikka on odottamassa siis ensi vuonna...? Espanjassahan pankit jo vastaavia olivat joku aika sitten samoin omille muurahaisilleen tarjoamassa. Hmm, mitenköhän UKn kuningattaren tilin täydennys menee kansaan läpi parin vuoden kuluttua?

Madoff'ille ollaan kai järjestämässä kivat olot linnaan, kuin Al Capone'lle aikoinaan. Tai, no - ainakin mies sellaista haluaisi. Mistä tietty päästään miettimään josko linnatuomio häntä kauheast ressaa kuitenkaan jos elämä tulee olemaan kuin luksus-vanhainkodissa. Öh, taidan olla yliskeptinen taas vaihteeksi ;-)

Talousalan doom'ia (synkkyyttä, maailmanloppuna jne.) parhaimmillaan, 1930-luvun lama oli kevyttä. Tässä historian havinaa jenkkilästä 1930-luvulta myös, ei taida löytyä koulukirjoista? Syitä on monia - ja ihmisluonto kai eturintaman kandidaatteja. Itsehuijaus on ehkä paras/pahin syyllinen moneen. Ruokoton voiton tavoittelu (subprime'n perkausta jälleen kerran) on samoin viime vuosien menon takana - tulee mieleen Apocalypse, Now'n yksi monista lausahduksista: "I love the smell of napalm in the morning". Napalmista tangentilla voikin lukaista sitten imperiumin miehistön ja korporaatioiden "yhteisymmärryksestä".

Ultradoom'ia miettiville - ja vähän muillekin - Sir Hoyle'n teksti vuodelta 1964 on pysäyttävän yksinkertainen.

 

It has often been said that, if the human species fails to make a go of it here on Earth, some other species will take over the running. In the sense of developing high intelligence this is not correct. We have, or soon will have, exhausted the necessary physical prerequisites so far as this planet is concerned. With coal gone, oil gone, high-grade metallic ores gone, no species however competent can make the long climb from primitive conditions to high-level technology. This is a one-shot affair. If we fail, this planetary system fails so far as intelligence is concerned. The same will be true of other planetary systems. On each of them there will be one chance, and one chance only.
Usein on sanottu, että jos ihminen epäonnistuu kehityksessään, niin joku toinen laji ottaa vallan Maassa. Korkeamman älyn kehittymisessä tämä ei ole totta. Me olemme, tai pian olemme, käyttäneet planeetan fyysiset perusedellytykset älyn kehitykselle planeettaa ajatellen. Hiili, öljy ja rikkaat metalliesiintymät kulutettuina, mikään laji älystään huolimatta ei kykene nousemaan primitiiviseltä tasolta korkean teknologian juhlaan. Tämä on kerrasta poikki. Jos ihminen epäonnistuu, niin tämän planeetan systeemi epäonnistuu sikäli kun älykkyyttä arvioidaan. Sama pätee kaikilla muillakin planeetoilla. Jokaisella on yksi mahdollisuus - ja vain yksi mahdollisuus menestyä. oma suomennos

 

Tietenkin kaikenlaisia vastaväitteitä (itsellänikin muutamia, mutta niistä joskus toiste) on maailma väärällään ja aika näyttää, mutta toimintamalleja pitäisi nykymenosta muuttaa varsin rajusti jatkumon vaihtamiseksi. Vaan kuinkahan onnaa? Autismi ja kemikaalien ympäristörasite kytköksissä toisiinsa. Ihmistä lukuunottamatta muiden eliöiden ja organismien monipuolisuus köyhtyy koko ajan. Hmm... Tosin jotkut lajit tuntuvat porskuttavan varsin hyvin - megakolhoosi Argentiinan muurahaisten tapaan. Tai sitten jättirottia á 3 kg ja tuuman pitkät hampaat. Mutta noilla on pitkä kehitys edessään ennen kuin intergalaktiset lennot ovat todellisuutta (scifi-ihminen nousi taas pintaan...). Sitä vartoessa nykyinen luomakunnan "kunkku" on melkoisissa ongelmissa, pelkästään ruokansa takia.

 

Hehe, tämä hymyilytti - joku linkitti 24.fi'n sivuille ja valveutunut lukija huomasi tunnustukseni "ei talousalan koulutusta". Täällä oli näköjään vielä toinenkin linkitys. Kiitän ja kumarran - molemmille viestittäjille ;-) Hmm, tuli mieleen, että näitä harhautusstrategioita on kaikenlaisia ja yksi taisi olla, että jos et voi hyökätä viestiä vastaan niin hyökkää sitten viestintuojaa vastaan. Vaan jokainen omasta poterostaan ja hyvä niin. Tässä Islannin fiiliksiä - missä arkielämä on muuttunut rajusti vuodessa. Joskus mietityttää mitä talousalan koulutuksen ihmeet tällaisista sanoisivat - kommentteja ei pahemmin tule vastaan. Tai sitten tyylillä - "ei voi tapahtua meillä".

Loppupeleissä tässä taidetaan kuitenkin joutua poliittiseen myllerrykseen. Kun lupaukset pelastuksesta (valitse oman suosikkiedustajasi visiot) eivät materialisoidu, niin jossain välissä kuvaannollinen kamelinselkä katkeaa ja massat voivat intoutua vaatimaan päitä vadeille. Ja sellainen, hyvät ystävät, on tilanne jota länsimaisissa "sivistysvaltioissa" ei ole tapahtunut miesmuistiin. 1990-luvun alun eduskuntatalon edustan mielenosoitukset eivät edes pääse samalla mitta-asteikolle.

 


03.07.2009 09:45 |