DEFLAATIO ON TÄÄLLÄ, TOSIN POLIITIKKA SITÄ EI REKISTERÖI

 

deflaatio

 

Maanantaina Stoneleigh kirjoitti vähintään tyhjentävät perustelut miksi olemme totaalisen talouspurkautumisen partaalla. Lyhyesti: paljon nousukauden aikaisesta ilosta paljastuu ei-rahaksi, kun deflaatio lähtee oikeasti liikkeelle. Tässä oma raapustukseni samasta asiasta joku aika sitten. Vaan miten poliitikot taiteilevat? Duh, - kukaan ei nähnyt tätä etukäteen. Tai käännös parempaan on heti nurkan takana. Tai - kasvu, kasvu. Tai - lisää velkaa. Tai - uusi, isompi stimulus. Tai ...jokainen varmaan keksii omia kuulemiaan pelastusta lupaavia virallisia totuuksia.

 

UKssa BoE on kovasti sitä mieltä, että rahaa ei ole kierrossa tarpeeksi: 25 Mrd £ lisää kiertoon. Mutta se ei edelleenkään muuta tosiasiaa - jos pankit eivät lainaa ja asiakkaat eivät lainaa, niin mitään ei tapahdu. G-miehen asema UKn ratissa on horjuva, menoa ei auta -tuttuun tyyliin- rehellisyyden puuttuminen eli menoja on leikattava. Mutta se kun on hieman heikko vaalien iskulause... Johonkin saarivaltiossa kuitenkin valmistaudutaan - vesitykit shoppailulistalla.

GS'llä ei mene kaikki ihan puikkoihin - heidän tietokonesoftansa, kun hoitaa automaattisia kauppoja taisi joutua vääriin käsiin. Kaveri kuitenkin vapautettiin eli peli on vielä auki kuka maksaa ja kenelle, GS'han "vakoili" työntekijäänsä saadakseen tämän kiinni. Duh, vimosimman tiedon mukaan GS oikeudessa syytti ryöstäjää sillä perusteella, että asian osaava käyttäjä voi vaikuttaa kursseihin epäedullisesti. Itsehän he tietenkään eivät mitään sellaista harrasta - eihän?

Wallstreet'in voi aina luottaa keksivän uusia keinoja jos/kun vanhat eivät toimi tai niistä tehdään laittomia. Mitenkähän nuo auttavat kun niin yksityinen kuin kaupallinen kiinteistöala romahtaa oikeasti? Espanjan työttömyys on tällä jatkumolla pian yli 20%. Ranskan Societe Generale epäilee 1,3 Mrd €n tappioita CDS-derivatiiveista vimoselta vuosineljännekseltään. Vertailun vuoksi ensimmäiseltä neljännekseltä tuli takkiin vain 278 milj. €. Ugh, ei ole kivojan lukuja ei...

Kaliforniassa... osavaltion status BBB eli pykälää roskalainaluokkaa parempi. Seurauksia voi sitten jokainen laskeskella ja arvailla - mutta ei hyvältä näytä, isot pankit eivät kelpuuta IOU-lappuja perjantaina. Kenelle sitten nuo paperit kelpaavat? Noista on muutoin tulossa mielenkiintoinen kohde - luksus -rahantekovälineitä vai roskapaperia? Ei kannata lukkiutua kulta/ei-kulta -ajatteluun, sillä molemmista leireistä löytyy ajatuksia herättäviä juttuja (edellinen linkki siis). Joka tapauksessa on mielenkiintoista huomata miten meteli US$n romahduksesta kiihtyy ja Kiinan yuan nousee. Taitaa olla kuitenkin pitkällinen prosessi, vaikkakin lopputulos on varsin selvä. Matkalla sitten - on melkoinen vuoristorata, johon liittyy esim. korkojen ampuminen ihan uusiin sfääreihin.

Rikkaat maat ovat kaivamassa itsensä melkoiseen kuoppaan, eipä tarvitse miettiä mihin rahat menevät seuraavina vuosikymmeninä - jos jatketaan nykysysteemin mukaisesti. Vaan onkohan tässä talouden tulevaisuus - 11 wanhaa rahaa maailmalta :-D Mmm, mitähän paavilla on mielessä, kun talouden pitäisi perustua etiikkaan ja ihmisarvoihin? Miehellä on vähän heikko historia tuolla alalla - tosin valtamediassa tilanne on tietty vähän toinen...

 

SP500

 

Toveri WtC'ltä pistää pörssikehityksen yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi - yhdellä kuvalla. Kannattaa pistäytyä miehen sivuilla, paljon asiaa ja hyvällä päivitystahdilla (toisin kuin allekirjoittaneella).

Persianlahdella Saudi-Arabia kertoo selvästi mielipiteensä Iranista: Israelin koneille ylilentolupa. Iran'issa on muutoinkin melkoinen kuplinta menossa, uskonnolliset johtajat tuomitsevat julkisesti äänestystulokset ja mielenosoittajien kohtelun. Iran'in iskemisellä olisi tietty rutkasti vaikutuksia, useimpia kai kiinnostaa lähinnä öljynhinta joka siis todnäk hyökkäisi reippaasti. Vähintäänkin kummallisesti O-man'in varamies toteaa, että Israel'illa on oikeus käydä pommittamassa Irania. Ei siis ihme, että O-man kiirehti sanomaan asian taas toisinpäin, ei vihreää valoa hyökkäykselle. On se hyvä, kun tiedetään kenen puolta tuollakin pidetään. Afghanistan'ista kuuluu vähemmän miehittäjien PR-koneistoa kehuvia uutisia: Karzai ja kumppanit tukevat/suojelevat huumekauppaa. Jälleenrakennusta parhaimmillaan - huumeiden kuljetus Venäjälle ja Eurooppaan parantuu sopiviin kohtiin sijoitettujen nykyaikaisten siltojen avulla.

Maailman köyhät saavat todeta viljelymaansa siirtyvän piikkilankojen taakse, "rikkaat" maat kuten Kiina ja Persianlahden maat ovat ostaneet/vuokranneet 30 milj. hehtaaria vimosen puolen vuoden aikana (vastaa puolta Euroopan viljelyalasta). Kiinassa on muutoin tapahtumassa melkoinen uudelleenjärjestyminen väestörakenteen takia, ennakko on joku vuosikymmenen tulevaan. Mutta kuten on nähty kymmenien vuosien visiot on viime aikoina tulleet lähemmäs ihan eri tahtiin. Aika näyttää, mutta pelkään pahinta. Fosforista on tulossa iso ongelma maailmalla ruoantuotannon suhteen, onneksi meillä Suomessa tavaraa on. Äh, anteeksi - Kemirahan myytiin pois ja ilman tarjouskilpailua. Hmm - vapaat markkinat? Mistä tietty tulee mieleen kaikkea hassua esim. eläkerahastojen suhteen. Maailmallakin on jo selvää, että eläkerahastojen kirjanpito on varsin luovaa - kuinkahan meillä?

Possuflunssa on saamassa mielenkiintoiset ulottuvuudet: Uudessa Seelannissa hallitus ostaa 300ooo annosta, Suomessa rokotetaan kaikki kahteen kertaan, koska miljoona sairastunutta on mahdollista. Eikä Norja ole pekkaa pahempi, sielläkin kaikki saavat piikin kahdesti. Duh, pitäähän tämä mömmö jossain testata kunnolla ;-) Kannattaisikohan sijoittaa lääkefirmoihin, vai olenko taas liian myöhäisessä?

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

 


07.07.2009 19:58 |