MAAILMA MUUTTUU ESKOSENI

Mutta ei välttämättä siihen suuntaan kuin "kaikki" haluavat ja odottavat. Mediassa tietty asioista selvää saaminen alkaa olla aika kiven alla nykymenon kiihtyessä. Eläkkeet, eläkkeet... toimivat varmasti tulevaisuudessa? Ei hyvältä kuulosta kun jo tuossa naapurissakin leikataan lakisääteisiä eläkkeitä. Nykysysteemissä valitettavasti ei ole muuta vaihtoehtoa :-( Oletus kun on jatkuva tuotto, jonka edellytys on kasvu, niin - uhhuh, mitenkähän tämän sanoisi? Se ei enää toimi. Heh, siinäpä hyvä myyntipuhe jos haluaisi joskus politiikkaan mukaan. Tuota... ehkä pitäisi olla joku kantavampi ajatus - ehkä MUUTOSTM? Ja sitten ihmiset seuraavat luottaen johtohahmon iskulauseeseen. Mahdotonta - eivät ihmiset ole noin helposti johdettavissa, eiväthän? Mietitäänpä toisen kerran...

 

Tilanteen seuraamisessa on hieman huolestuttavaa lukea näitä O-man'in lausahduksia: "vaikka olisimme tienneet mitä tulee taloudessa tapahtumaan, niin se ei olisi muuttanut päätöksiämme ja toimiamme". Tulee mieleen, että koko sirkuksen ajatus on pelastaa vain ja ainoastaan bankster-veljeskunta. Kauempaa kun tilannetta katsotaan, niin näinhän tässä juuri tapahtuu - ja pieni ihminen jää ns. pitelemään tyhjän pussin suita valtionvelat niskassaan. Yleisesti on varsin mielenkiintoista havaita, että yhteiskunnan "alemmat" kerrokset ovat yleensä paljon parempia rimpuilemaan velkojensa maksamisessa eli pitävät kiinni sopimuksista uudelleenjärjestelyjen, osamaksujen pienentämisen jne. kautta. Sitä vastoin "ylemmät" kerrokset varsin usein tuntuvat onnistuvan saamaan velkansa anteeksi, valtio pelastaa jne. Ihmisten oikeustaju ja luottamus nykypoliitikkoihin on jo nyt koetuksella - auta armias jos kun tilanne oikeasti heikkenee (tahtoo sanoa, että asioista raportoidaan isossakin mediassa). Saa nähdä miten vaihtoehtoja esittävät maalataan rettelöitsijöiksi ja mielin-kielin -nuoleskelijoiksi. EU-vastaiset ja pankkituet tuomitsevathan ovat jo nyt vähintään arveluttavia...

Haha, lisää näistä Wallstreetin keksinnöistä - kenellekään kelpaamattomia CDO-derivaatteja paketoidaan uudelleen AAA-luokituksen bond'eiksi. Muistavatkohan mainita noiden alkuperää myyntihetkellä? Kukahan ostaa - ehkä eläkerahastot? Hmm... Jenkkilän asuntolaina -"teollisuudessa" huijausten määrä rehottaa. FDIC valmistautuu pankkikupsahdusten hyökyaaltoon - liittyvätköhän nuo jutut mitenkään toisiinsa? Perjantaina "vain" yksi pankki nurin jenkkilässä. Jotain kornilla tavalla huvittavaa - Goldman Sachs on Government Sachs. Tämä voi olla iso rumpsahdus systeemille: CIT group, joka lainoittaa 950ooo firmaa, on vararikon partaalla.

Jenkkiuutisia lukiessa joutuu skitsoilemaan aikasen tavalla - Geithner varoittaa Eurolandiaa liian löysistä derivatiivisäännöksistä. Pelko on tietty, että derivatiivikauppa karkaa Wallstreet'iltä poes... Puheet ovat tietty lähinnä vain panoksia propagandasodassa, sillä 100varmasti voimma jatkossakin seurata pankkialan omien panosten pelastamisesta ja laskun siirtämisestä veronmaksajille. Tylyimpiä juttuja tämä, pankit myivät valtiolla papruja 100%'lla ja nyt imuroivat takaisin 66% hinnoilla - veronmaksajien lasku ehkä 2,7 Mrd US$a. Kyllä nämä kaverit osaavat - ja saavat jatkaa toimiaan kun ratissa on tosiaan Government Sachs'in O-bond team.

Jenkkilän todellinen tilanne on jo nyt pahasti repsahtanut, mutta eipä asiasta tuolla varmaan isossa mediassa paljoa repostella. Ketäpä kiinnostaisikaan, että todellinen työttömyys pyörinee jo 20% tuntumassa (Clintonin aikana työttömyyslukujen laskutapoja muutettiin) ja ruoka-avustuksista riippuvien määrä kasvaa joka kuukausi (33,8 milj. huhtikuussa). Ei pidä koskaan aliarvioida ihmisten halua itsehuijaukseen - lyhyesti: kun ei kuule huonoja uutisia, niin asiathan ovat oikeastaan ihan jees.

Maailman rahtiliikenne näyttää punaisia hälytysmerkkejä kuten Sabaka'kin keskustelupalstalla totesi (iso kiitos miehelle ahkerasta kirjoittelusta). Eikä maailmankaupan visiotkaan näytä hyvältä. Viime vuoden öljyalan hurmos on kääntymässä toisin päin, OPEC-maat ovat laskevan kysynnän myötä enemmän kuin pulassa. Ei mahda Persianlahden hiekasta saada yhtä hyviä tuloja... G-mies ja Sarkozy ovat kovasti halukkaita kontrolloimaan öljyn hintaa, tuosta ei mahda hyvä seurata - sitä paitsi meidänhän piti luottaa niihin markkinavoimiin (?).

Maanantaisen deflaatio jyrää -tekstin jatkoksi TAE'lla tuli torstaina hyvä vastaväitteiden kumoamisteksti - edelleen deflaatio on "kunkku" :-( Tai oikeastaan Tyrannosaurus Rex. Fraktionaalisessa pankkijärjestelmässä luotto on rahaa. Nyt luoton saatavuuden haihtuminen systeemistä tulee olemaan jotain aivan käsittämätöntä suuressa maailmassa, ja kun esim. BKT lasketaan liikkuvan rahan pohjalta, niin kaikenlaiset talousnumerot tulevat kutistumaan lähivuosina rajusti. Vastapainona voi kierolla mielellä kehua kasvavia lukuja - itsemurhissa, työttömyydessä jne. Jee - itsemurhainflaatio!!! Esimerkki inflaatiosanan väärästä käytöstä... :-/

Sitten kun todetaan maailmankaupan lähes totaalinen rupsahtaminen, niin voimma vain arvailla menoa täälläkin - vaikka kuinka olemme finanssimaailman pelikentän laitamilla. Finanssimaailman tulevaisuudesta on paljon visioita. Virallisia esim. UK'lle talousalalle supervalvoja tai EUssa derivatiivit päivänvaloon - nämä on vähän kuin Titanic'in kansituolien järjestelyä. Epäviralliset ovat sitten ne mistä kukaan "järkevä" tai virallinen taho ei halua puhua: ei nousua vuoden toisella puoliskolla (10 tylyä käppyrää). Tai että O-man'in asuntoalan tuki ei tule onnistumaan.

Tietenkin minun juttujeni vastapainoksi on oikeiden, isojen instanssien positiivisuusuutiset: OECDn indikaattorit näyttävät nousua ja IMF sanoo käännös on täällä. Tosin pulju aikoo pistää 10 itäistä Euromaata apurahan saajien listalle, siinä taas uskottavuutta parhaimmillaan. Miten se olikaan - älä kuuntele puheita vaan seuraa tekoja. Tässä yhden kaverin toteamus loputtomille nousupuheille - Paluu? ei koskaan. Yksi selkein syy - työttömyystilanne on paha ja todellisuudessa paljon pahempi kuin virallisesti myönnetään (hyviä käppyröitä tuolla). Eurolandiassakin hetkellinen autoalan stabiloituminen on taas jyrkänteen partaalla.

Deflaatiolle Japanista voi katsoa mallia - hinnat alas 6,6%. Ja UK on ehkä Eurolandiassa näkyvimpiä esimerkkejä samasta - tuottajien hinnat laskevat. Kaikki tämä tietty laskee ns. alleen eli työttömyyden kurimus, hintojen lasku jne. johtaa väistämättä myös asuntojen hintojen laskuun. Vain asunnon maksaneilla on jonkunlainen hyvä olo - paitsi jos oli tarkoitus myydä voitolla joskus ja muuttaa "parempaan". Soh, tuollainen toiminta on menossa historian kirjoihin samoin kuin moni muukin "rahaa tyhjästä" -idea. Ikään kuin pisteenä iin päälle - BoE joutuu myöntämään paperin printtaus ei toimi. UK on suossa hattuaan myöten - IMFkin joutuu sen myöntämään. Saas nähdä aletaanko täälläkin asentamaan hymyskannereita, että pysytään positiivisina - Japanissa tuollaiset ovat arkipäivää.

Joku laittoi linkin sivuistani tienaus.com'in sivuille, mutta menee jonnekin valvovien ihmisten suljetuille sivuille. Olisi hauska kuulla, mitä tuolla kommentoivat ei-kaupallisen koulutuksen hörhön (minä) teksteistä... Ehkä pitäisi lukea uskoa enemmän Krugman'ia ja kumppaneita - stimulus (entistä isompi on tarpeen - kunnes seuraava VIELÄ isompi pelastaa) on ainoa tie onneen. Ei mitään väliä, että edellistenkään eivät toimi kuten on markkinoitu - tosin Geithner on eri mieltä. Valitettavasti apupakettien koko ajatusmalli on kieroutunut: otetaan niiltä joilla ei ole juuri mitään (asunnottomien määrä kasvaa, ihmiset siirtyvät hotelleihin ja hyvätkin asuntolainat märkänevät) ja siirretään niille joilla on entisestäänkin (bonukset? lisää on saatava). Vaan yksi on varma - kriisi on mahdollisuus. Jotenkin vain luulen, että suurin osa meistä ei noista mahdollisuuksien hedelmistä koskaan pääse nauttimaan.

Tämä tuli vastaan tuolta tienaus.com'in sivuilta, en muista olenko laittanut aikaisemmin, mutta jotain vastaavaa kuitenkin. Soh, Nordean toiminta Latviassa ei aina ole ihan kuten meillä oletetaan. Elokuvia katsoville tämä voisi olla hyvä, The International. Vähän samaa makua kuin Lord of War'issa, jota myös suosittelen jos ei ole tullut katsottua. Hassua miten tällaisia leffoja ole aikaisemmin pahemmin valtamedian kautta esitetty tai nähty.

Tässä vähän pureskeltavaa salaliittoteorioista ja muista hurmosta saaville: Possuflunssa näyttäisi kukistavan enemmän ylipainoisia ihmisiä, massarokotuksia suunnitellaan mm. Floridassa jne. Suomessa sentään prof. Peltola nousi vastakarvaan rokotusten suhteen - saa nähdä miten homma menee (olisi hyvä business rokottaa kaikki, hmm...). O-man'in tiedetsaarilla menneisyydessä tekstiä pakkoaborteista, sterilisoinneista ja muista (lähde on huvittava zombietime). Tuomari Ginsberg toteaa että "joitakin ihmistyyppejä ei haluta niin paljoa" (tekstin 6. vimosin repliikki). Tuo vimosin oli New York Times'in teksti - jatkossa tekstinsä laatua vaalien aikovat tehdä myös nettiteksteistä maksullisia.

Tässä on yksi kauppa, kun myy erilaisia wanhoja US-seteleitä. Aikaisemminhan pankit painoivat omia seteleitään monessa paikassa, tuolloin ne pyörivät lähinnä paikallisesti ja pitempien etäisyyksien kaupat käytiin yleensä sitten "kovissa" valuutoissa. Vähän samanlaista epäilen jatkossakin, kansainväliset valuutat ovat murroksessa kovin, kovin monella rintamalla. Samoin kun romahdus lähtee oikeasti liikkeelle, ihmisten luottamus paperirahaa saanee melkoisen kolauksen. Sen käsittely voi olla sitten valtiotasolla vaikeaa - varsinkin kun monellakaan päättävään asemaan itsensä taiteilleella ei välttämättä ole kummoisia käsityksiä rahan historiasta - tai yleensä rahasta kuten paljastuu monen puheista "lisää tukea sinne ja tänne, velkaa velkaa valtiolle on ok" yms. Seurauksena on helposti ohjetalous, jonka rikkureille sitten luetaan jos jonkunlaista "papin" lukua. Tuo on tietenkin vain yksi mahdollisuus, mutta ei mielestäni epätodennäköisintä.

Uskonnot ovat mielenkiintoisia ja kuumia tunteita herättäviä asioita. Itse olen aina ollut sitä mieltä, että jokaisella omansa ja parempi kun ei tyrkytä muille. Irlannissa on nyt kuitenkin tullut laki jumalanpilkkaa vastaan, max sakko 25ooo €. Jotenkin luulen, että minunkin teksteistäni jotenkin saisi väännettyä perusteet jumalanpilkkaan ja siten sakotettua - mikä tietty saattaa joissakin tapauksissa pistää rajoituksia julkiselle asioiden pohtimiselle.

Uskonnolla on kyllä paikkansa yhteiskunnassa ja asiasta yksi parhaita esimerkkejä on ehkä monelle yllättäen Kiina - siellähän uskonnot kommunismin myötä ovat virallisestikin kai tarpeettomia. Eri yhteyksissä on tullut vastaan miten tuolla ihmisillä (varsinkin nuoremmilla) on hävinnyt ajatus jatkumosta (seuraavien sukupolvien riippuvuus meistä jne.) ja tilalla on kovin tuttu minulle kaikki ja viis muista -ajattelu. Ympäristöstä piittaamattomuus kai on se mistä meille kerrotaan negatiivisena juttuna eniten (tosin joskus joutuu miettimään näitä meidänkin johtoporsaiden heittoja - Vanhanen: Kiinasta pitäisi ottaa mallia), mutta se on vain yksi kitkapinta - ihmisten välit ovat kiristymässä kaikenlaisen kilpailun myötä äärimmilleen. Voin vain kuvitella miten ihmisten huomion viemiseksi tullaan myös uskontoa käyttämään "lyömäaseena" ja huomion johtamiskeinona. Yksi kohde on tietty uiguurit Tiibet'iä ja muita unohtamatta. Otetaankohan täälläkin mallia Kiinasta, kun panssarit taas lähtevät jyräämään purnaajia?

Kiinasta tietty päästään näppärästi tähän maailman reservivaluuttakeskusteluun. Yuan'in nousu nopeasti on äärimmäisen epätodennäköistä ja yksi syy on muiden luottamuksen puute maan talouden varmatoimisuudesta. Lyhyesti: maan paprujen myynti takkuaa. Itse uskon, että tuo valuutta nousee vääjäämättä, mutta heillä on varmasti menossa melkoinen jönglööritemppu tuon kanssa. Maallahan on muhkeat dollarivarannot, joten yrittävät varmasti vaihtaa niitä pikkuhiljaa kaikenlaiseen fyysiseen ennen dollarin romahdusta tai pikemminkin romahduttamista.

Lopuksi todettakoon monelle ihmiselle kuuma peruna eli hiilidioksidi-pitoisuus ja sen kontrollointi -aihe. Itse näen asiaan liittyvien sopimusten olevan hyvä mahdollisuus tehtaiden päästöjen kontrolloinnissa - ei ehkä niinkään hiilidioksidin suhteen, vaan muiden kökköjen: hiilivoimalat kehitysmaissa työntävät elohopeaa ja muita raskasmetalleja taivaalle tonneittain. Syy on yksinkertainen, useissa paikoissa ei ole mitään filttereitä. Sitä vastoin olen täysin sitä mieltä, että ns. päästökauppa on alusta asti humpuukia ja rahan keräystä varten. Tässä yksi katsaus asiaan.

 

Suomen päättäjät ovat valmistautumassa - uudella valmiuslailla. Tuon tavaaminen on mielenkiintoista, juttuja joita useimmat eivät suostu ajattelemaan mahdollisiksi. Paljon tekstiä mm. taloussektorin toiminnan jatkumisen varmistamiseksi, rahan kontrolloimiseksi, tavaran takavarikoimiseksi, korkojen lukitsemiseksi yms. Varmaan lyödään läpi heti syyskuussa eduskunnan palattua lomalta - sopivasti possuflunssan ja talousromahduksen alla. Tekstin löydöksestä iso kiitos HH'lle. Linkkejä ja tekstejä saa ja kannattaa laittaa allekirjoittaneelle jatkossakin, jossain välissä varmasti laajennan tekstivalikoimaa vierailevien kynien tekstejä sisältäväksi. Tahtoo sanoa, että jos tuntuu siltä, että voisit kirjoittaa reilumman mittaisen asiatekstin jostain sivuja käsittelevästä aiheesta, niin julkaisen mielelläni sellaisia. Pienempiä ajatuksia voi aina heittää keskustelupalstalle.

 


09.07.2009 06:56 |