USAn KONGRESSI TORPEDOI FED'in JA VALTIOVARAINMINISTERIÖN LAKIESITYKSEN

Uskomatonta, mutta totta - "talousdiktatuuri"-lakiesitys jämähti senaatissa kovaan vastustukseen. Bush'in kommentti "olen syvästi pettynyt" kertoi varmasti samalla monen Wallstreetin pankkiirin mielialat. Tässä tietysti kannattaa pitää mielessä, että finanssipuolella päätös ei muuta mitään - velkaa ja vedonlyönnistä maksamattomia arvauksia on vaikka muille jakaa.

 

Itse odottaisin, että lakiesitykselle laitetaan uudet raamit ja muutetaan sanamuotoa sekä ehkä laskelmia kaunistellaan alaspäin (jenkkilässä käytetty vertaus "laitetaan sialle huulipunaa" kertoo paljon). Ja sitten laki hyväksytään - esim. huomenna jonkun toisen aloitteena. Tilanteen etenemisen kannalta kannattaa muistaa, että hallitusaikanaan residentti Bush on käyttänyt vetoa enemmän kuin kaikki aikaisemmat presidentit yhteensä, samoin "päättäjä" on tehnyt "signing statements" eli lisäyksiä/ehtoja lähes joka lakiin eli sieltäkin kautta "kansalaisten parhaaksi" saatetaan ajaa laki läpi. Joka tapauksessa nyt on odotettavissa pankkien kaatumisia oikealla ja vasemmalla, enää ei tarvitse odottaa FDIC perjantaita eli USAn pankkien talletusten takausfirman toimintaa vimosten parin kuukauden aikana (lähes joka perjantai on pankki kaatunut).

Maailmalla on finanssisysteemi rakoilee pahasti, pörssit kautta maailman kompuroivat rajusti alamäkeen. Taisi olla Paulson'in ja kumppanien pelottelut totta, suo siellä, vetelä täällä jne. USAn pörssi selvässä alamäessä heti kun lakialoitteen kaatumisesta ilmoitettiin. Euroopassa on kahdessa päivässä "pelastettu" kolme pankkia (saksalainen Hypo Real Estate, hollantilais-belgialainen Fortis ja UKn Bradford & Bingley). Irlanti on virallisesti taantumassa, uutinen joka on kohta arkipäivää kautta euroalueen pahoin pelkään. Tanskahan tietty on jo taantumassa, mutta kun he eivät käytä euroa, niin se on ehkä mennyt monella ohi. Maailman taantumasta varmaan syytetään USAa, mutta valitettava tosiasia on että kaikkialla maailmassa halpa raha (alhaiset korot) on vimosen 5v aikana ruokkinut hulluja sijoituksia. Kupla ja sitä rataa. Täältä voit seurata eri pörssejä reaaliajassa.

Eilinen arvaus Wachovian kaatumisesta toteutui nopeasti, Citigroup osti sen tänään, mutta varsin mielenkiintoisella järjestelyllä. Citigroup otti 42 Mrd US$'n edestä Wachovian lainasijoituksista itselleen, mutta loput 270 Mrd US$ laitettiin USAn veronmaksajien laskuun (tosin Citi antoi 12 Mrd US$ verran osakkeitaan kaupantekijäisinä, taisivat olla tämän päivän arvona ilmoitettua). Citigroup'in kannalta parasta kaupassa tietenkin oli 400 Mrd US$ säästäjien talletukset, jotka se sai kirjoihinsa. Tosin FDIC kovasti vakuuttaa, että Wachovia ei kaatunut - mutta jotenkin en ole samaa mieltä.

Ja ettei totuus unohtuisi, niin FED näköjään pumppaa liikenteeseen 630 Mrd US$ ilman mitään lakeja. Kohta voidaan kysyä, että mistä se raha tulee? Onko digitaali samaa kuin paperi? Ja mitä se digitaali vaikuttaa - hmm, taidettiin tästä kyllä jossain puhua jo aikaisemminkin. Mitä ilmeisimmin ollaan menossa kohti tilannetta, että pankeilla ei tarvitse olla mitään reservejä - tai ehkä vain hyvää tahtoa (Mogambo Guru on mahtava) ja finanssimaailma pelastuu! Pankit ovat jenkkilässä ilmeisesti onnistuneet muuttamaan reserviensä tilannetta merkittävästi viimeisen kuukauden aikana, elokuussa pankkien reservit 4-5% ja nyt 268% (en laskenut itse, mutta voisin kuvitella, että laskut pitävät paikkansa). Tilanne kertoo suoraan, että pankkimaailmassa ei todellakaan ole kyseessä pula rahasta - vaan PELOSTA, yksikään pankeista ei lainaa rahaa toisilleen.

Viikon sääennuste - kaatosateena pankkeja ja yrityksiä, ei paljon päivänpaistetta ja muutoinkin kylmää kyytiä.

 


29.09.2008 00:00 |