TALOUS VIHERTÄÄ? VAI OLISIKO TUO HOMETTA?

Jenkkipankkien tila on vähän muuta kuin yleisesti kuvitellaan, viime perjantaina meni taas neljä nurin. Ilkeimpiä totuuksia on että FDIC'in pomokin epäilee jopa 500 pankin kaatumista mahdolliseksi (maassa taitaa olla 8500 pankkia tätä nykyä). Tuo siis sikäläisen pankkivakuutuslaitoksen johtajan suusta. Miten tähän oikein on tultu, ehkä asiaa pitäisi vähän tutkia tarkemmin? Näin ollen Wallstreet'in toilailujen tarkastelu jenkkityylillä - pannaan sisäpiirin kaverit tutkimaan, hm... millaisiakohan tuloksia voimma odottaa? Kuorrutuksena menolle: Obama pistää valtioministeriön kakkosmiehen paikalle --- yllättäisinkö ketään? GS-miehen. Olisikohan miehen rooli huolehtia, että talouden jatkumo pysyy kurssissaan - aina kiville asti (.pdf).

 

Jenkkilän talous on pitkälti asuntoalan toipumisesta kiinni. Onkin mielenkiintoista lukea, että talouden käännöksen merkkinä toitotetaan rakennuslupien määrien ja aloitusten selvää nousua (useampia prosentteja) toukokuusta - mutta jos katsotaan vuoden takaista, niin alas on tultu noin 50%. Alan ongelmia korostaa vielä se, että markkinoilta on iso osa asunnoista pidetty poissa pankkien toimesta (yrittävät kai myydä aalloissa, jolloin hinnat eivät tulisi alas nopeasti). Toisin sanoen onko mitään järkeä rakentaa uutta asuntokantaa, kun asuntolainojen märäntymisen myötä myyntiin on tulossa ja tulee jatkuvasti lisää yksiköitä (miljoonia). Kun seuraava nitkahdus pankkimaailmassa tapahtuu, niin se heijastuu lopulta myös työttömyyteen ja edelleen lainaa maksaviin ihmisiin - vinkki: pakkomyyntejä taas hyökyaallon tavoin - ja hinnat nousevat? pysyvät ennallaan? laskevat? Entä "talous"? Siinä jää kesken monta rakennusmaata veikkaan minä... Kuka tilanteen keskellä onkin eli menettää asuntonsa, joutuu miettimään elämänsä kovin kovin uusiksi.

Rouva Clinton sitten sanoi vähän ohi suunsa - "käyn hakemassa toimintaohjeeni CFR'n toimistosta". Sanavalinta on vähintään kyseenalainen, mutta kertoo kyllä maailmanmenon todellisen luonteen... Elämme lumedemokratiassa hyvin pitkälti - toisissa paikoissa tilanne on tietenkin enemmän räikeä, mutta ei Suomenkaan tilanne niin auvoinen ole kuin yleensä vakuuttelemme itsellemme. Samaan tarinaan voi kai liittää tämän, O-man on tekemässä kidutuksesta virallisesti hyväksyttyä vaikkakin taas korulauseilla asiaa kaunistellaan: uusi kuulusteluyksikkö, jonka pomoa ei tarvitse edes kertoa. Asiaa hiukan sivuten Pakistanin presidentin vaalien yhteydessä 2007 murhattiin Benazir Bhutto, mutta syyllisten etsiminen tai nimeäminen ei kauheasti kiinnosta YK'takaan.

Possuflunssan rokotusohjelmasta on tulossa mielenkiintoista seurattavaa - massiivinen pelottelu on käynnissä kaikkialla. Jenkkilässä virallisesti valmistautuvat rokottamaan koululapsia jopa 4 kertaa, ei siis ihme että vuoden 1976 vastaavan ohjelman jälkeen tulleita valituksia vastaan rokotteiden valmistajille, antajille ja asiasta päättäville annetaan syytesuoja. Onhan se tämäkin tapa "hoitaa" terveyttä... Jatkossa matkustamisesta on tulossa myös vähintään vaikeaa, sillä monet lentofirmat ovat jo ottaneet itselleen oikeuden estää tautisten ihmisten matkustamisen. Parempi näyttää terveeltä, eh? Belgiassa ilmeisesti laki kansalaisten pakkorokotuksista. Samoin kummallisia kysymyksiä on noussut rokotteiden nopeasta valmistumisesta - kumpi oli ensin? Parista vimosesta linkistä kiitos JP'lle :-)

Energia-alalla on joskus huvittavaa lukea näistä isojen toimijoiden jätöksistä: Exxon turmeli vanhoja öljykaivojaan etteivät myöhemmin operoivat pienyrittäjät pääse mahdollisesti hyötymään niistä. Tässä lisää toivoa tulevaisuuteen - pissi tankkiin ja baanalle, saas nähdä... Lentofirmoista British Airways jatkaa epätoivoista kiemurteluaan (aikaisemmin pyysivät työntekijöitään olemaan jopa kuukauden ilman palkkaa): nyt ratsataan eläkerahastoa. Kaikki tietty firman pitkän ajan jatkamiseen vedoten - kuinkahan tuo on esim. vuoden kuluttua? Yksi indikaattori menosta lisää - Harley-Davidson vaatimattomat 90% tulojen lasku vuodessa...

Median rooleista varmaan keskustellaan jatkossa enemmänkin - edellyttäen että valtion 4. haaran toimista raportoidaan, sillä eihän nettikirjoituksia valtamedian kritisoinnista voida ottaa vakavasti. Joka tapauksessa on "hauska" lukea näistä ihmisten vakoilusta kertoneista jutuista - ja miten ne tapettiin valtamedian toimesta saatuaan ohjeet BushCo'n hallinnolta. Tällä hetkellä bittivirroista saa lukea miten lätäkön takana kaikenlainen hyvän olon mainostaminen on roimassa kasvussa julisteilla, radiossa ja tv'ssä. Kyse on nimenomaan ihmisten mielikuvien manipuloinnista (kannattaa katsoa tuo Century of Self -dokumentti) - tai että on parasta laittaa pään pensaaseen (tarjoaakohan valtio tummelit?).

Nykyajattelullahan julkisen talouden leikkaus on ainoa tie eteenpäin, mutta sillä on ikäviä seurauksia vuosien saatossa. Terveydenhuollon, terapioiden jne. leikkaukset syövät ihmisten elinkaarta niin laadullisesti kuin pituudenkin osalta väistämättä. Yksi säästämisen kohde näyttäisi olevan yksi valtion perustoimista eli rikosten torjunta, valvonta ja rangaistukset. Seurauksena ei varmaan yleinen turvallisuuden tunne parane. Esimerkiksi näin: "alhaisen" tärkeyden rikollisuudesta ei jatkossa välitetä, asuntomurrot eivät johda ehkä edes oikeustoimiin. Miten se olikaan - keskusta keskittää itselleen vitaalitoiminnot ja periferia saa pärjätä omillaan. Sama tapahtuu myös esim. ihmiskehossa kun paleltuminen on käynnissä. Nyt sitten iso kysymys on, että kumpaa me rivimies viitoset olemme 0:-I Äärimmäisenä keinona ehkä marihuana laillistetaan ja sitten siitä tehdään seuraava pakkopulla, jolloin ihmiset saadaan pysymään lauhkeina - elämme mielenkiintoisia aikoja.

Talousmaailman jatkojen kannalta on mukava lukea, että eturintaman julkaisukin toteaa tilanteen menneen metsään viime vuosina (jälkikäteen asia on aina helppo todeta). Euroetana kirjoittaa tuosta jutusta hyvää kommenttia. Vaan samaa täytyy jatkaa ja uskoa huomiseen, eihän laatikon ulkopuolelta voi tulla hyviä ajatuksia... Tilannetta seuratessa työttömyys on armottomalla marssilla ylöspäin - ja varsinkin nuorisotyöttömyys. Tuota on hyvä miettiä pitemmälle: kuinka nuoret - joiden pitäisi ansaita ja maksaa veroja, perustaa perhettä, hoitaa ikääntyvät - voivat kantaa nämä massiiviset valtion velat niskassaan nykytilanteen muuttuessa pysyväksi olotilaksi? Toisin sanoen koko länsimainen yhteiskunta on tulossa perustavaa laatua olevien kysymysten eteen. Ja se tarkoittaa myös hienolle kuulostavien taloudellisten massatuhoaseiden lopettamista, vaikkakin finanssimaailma tulee taistelemaan kaikin keinoin sitä vastaan.

Vinkki jatkoista - pitää alkaa miettimään rahan rooli uusiksi, sillä sen kumartaminen ja yksityinen hallinta/synnytys ovat korttitalomme peruskivenä. Pysykää linjoilla ;-) ...niin, ja saa antaa kannustusta...

 


20.07.2009 07:40 |