ELEFANTTI OLOHUONEESSA

Viikon tylyimpiä heittoja on jenkkilän pelastuspakettien lopullisen summan arvio, jopa lähes 24ooo Mrd US$a. Asia tietty oikeilta, virallisilta tahoilta taputellaan alakanttiin - vaikka edellisenkin arvion oli antanut TARP-rahojen erikoistarkastaja. Nousee mielikuva, että joku ei nyt ole rehellinen kommenteissaan - tai sitten ei osaa työtään. Ehkä yksi syy tällekin, O-man'in budjetti kerrotaan vasta kuukauden myöhässä. Heh, don Corleone lainoitusta CIT'lle (n. miljoona pienfirmaa lainaa tältä) eli 13% korko - ja sittenkin vararikkouhka niskaan (entäs ne miljoona seuraavan portaan firmaa?). Ei ihme, että Obama kehoittaa ottamaan siniset tabut käyttöön - tosin puhe on halpis vs. kalliista lääkkeistä vaan kuka Matrix'in muistaa, niin siniset tabut olivat epäilyt systeemiä kohtaan poistavia. Sattuma?

 

UK taitaa olla kaivossa jo: verotulot laskevat nopeimmin sitten 1920-luvun, nyt 32 Mrd £n vuositason lasku. Valtionvelka kosiskelee 800 Mrd £n rajaa samalla kun kuukausittainen alijäämäkin lähestyy uusia ennätyslukuja, lähes 50 Mrd £a. Samaan hengenvetoon joudutaan toteamaan, että saarivaltion pankkiala ei toivu vuosiin nykytilanteen valossa - auta armias jos kun tilanne pahenee. Nyt jo näyttää siltä, että lainojen hoitoon menevät verorahat 2x muutamassa vuodessa. Äkkilaskulla verotulojen lasku ja lainojen hoitoon menevien rahojen kasvu vääristävät tuota kerrointa rajusti kaakkoon SuperLamanTM pureutuessa systeemiin seuraavina vuosina - mutta eihän siitä saanut puhua? UKssa miljoona on joutunut siirtymään osa-aikaisuuksiin, jenkkilässä taas paljon ihmisiä on töissä jo ilman palkkaa. Seuraava askel kai on, että ihmiset maksavat työstään???

Muualla Eurolandiassa Saksan Hypo -asuntojätti taitaa tarvita 10 Mrd €n apupaketin. Jotenkin huvittaa, kun nyt on selvästi alettu siirtymään ympäripyöreisiin lukuihin monessa asiassa, ehkä ihmiset ovat tylsistyneet tarpeeksi ja numerot alkavat olla jo ohi käsityskyvyn... Espanjan uusi nousuala - pankkiryöstöt, asian mielenkiintoiseksi tekee se, että ryöstäjistä yksi selittää maksaneensa firmansa palkkoja. Kehitysmaat taas... ovat putoamassa systeemin "ilmestyneisiin" halkeamiin - tosin ne taisivat aina olla siellä eli kakkua ei kaunopuheista huolimatta koskaan oltu jakamassa kaikille.

Kaliforniassa saatiin sitten jotenkuten paketoitua 26 Mrd US$n budjettivaje kasaan, mutta leikkaukset läpi osavaltion menoissa ovat tylyä seurattavaa. Mitenkähän homma etenee, kun viime vuonna osavaltion suurin eläkerahasto menetti 4x summan eli 100 Mrd US$a pääomastaan? Jotenkin tuntuu, että ei enää ole tarpeeksi isoa laastaria olemassakaan tähän menoon... ja nyt jo puhutaan noususta/paluusta normaaliin vasta 2011. Pahoin pelkään, jotta toiveajattelulla tässä mennään vuosia vielä - ennen kuin hyväksytään lorun loppu viralliseksi totuudeksi. Ihminen on siitä hassu olento, että meillä näyttäisi olevan perustavaa laatua oleva tarve hierarkiaan - ja "alemmat" muurahaiset tarvitsevat "ylempiä" ihailtaviksi riippumatta näiden toilailuista :-(

Tässä hyvä teksti näilläkin sivuilla moneen, moneen kertaan suu kuolassa kirottujen derivatiivien sisälmyksistä. Asiaan tietty kuuluu, että noiden päivänvaloon tuominen on äärimmäisen takkuista ja vastenmielistä. Ehkä siksi, että O-man'in hallinnon korkeimmilla paikoilla on kavereita kun puolustavat näitä viimeiseen asti - tapaus Summers. Tähän liittyy hyvin oleellisesti myös arvotustoimistojen toiminta - joka siis jatkuu kuten tähänkin asti. Niin vain se on, että samat kaverit jatkavat laivan ruorissa - ja me uskomme heidän kykyyn pelastaa meidät merihädästä. Tai no, uskomme ja uskomme, mutta ainakaan emme ole niin huolissamme, että vaatisimme oikeasti muutosta.

Pörssejä seuraaville voi tämä olla kiinnostavaa - GS ennustaa S&P 500n nousua selvästi edellisestä arviostaan (940 -> 1060). Varovainen voisi miettiä, että pulju aikoo siirtää pa5kan taas toiverikkaiden piensijoittajien niskaan (GS myy omat kun 1000 rikkoutuu ja ihmiset oikeasti innostuvat ostamaan?). Silloin varmaan ostetaan jo käveleviä kuolleitakin - esim. Morgan Stanley tai Wells Fargo. Noiden pönkitys voi siirtyä pois ohjelmalistalta - hajotus ja myynti seuraavat askelet. Kaikki tämä antaa viitteitä muka toipumisen olevan vähintään W-mallin rumpsahdus - itse tosin olen edelleen L-mallin tapahtumien ennakoija, valitettavasti.

Tapa hoitaa asuntojen ylitarjontaa tämäkin, pankit ovat jättämässä lainaajien maksamattomat asunnot kuralle - ja lasku tietenkin alkuperäiselle lainaajalle. Muutamassa vuodessa hylättyjen asuntojen kunto romahtaa helposti purkukuntoon. Seuraavassa lisää jenkkilän asuntoalan todellisesta tilanteesta, siis siitä kun ei keskustella virallisessa mediassa: joka viides asuntolainainen upoksissa asuntonsa arvon kanssa (erinomaisia käppyröitä). Nyt tuolla kannattaisi asunnon ostoa harkitsevan miettiä miksi pelotellaan korkojen nousulla ja kehoitetaan ostamaan asuntoa nyt kun ne ovat "ennätysalhaisia". Pahoin pelkään, että moni ostaa nyt ja 5v päästä saa huomata lainan olevan lähes entisellään, mutta asunnon markkina-arvon jotain aivan muuta ostohetkeen verrattuna - puolet? kolmannes? Siinä joutuu taas miettimään oliko järkeä - ja ennen kaikkea, miksi uutisointi hallituksen korkeimmaltakin taholta oli ostoa kehoittavaa.

Kiina pistää sitten valuuttavarantonsa marssille ihan virallisestikin, kuinkahan täälläkin taas ihaillaan Idän Lohikäärmeen taiteilua? Jenkeille suurin pelko on tietenkin, että alkavat ostamaan US-kohteita - kolmannet maat kai vielä jotenkuten hyväksytään. Sinänsä huvittavaa, että monessa yhteydessä on tullut arvion Kiinan tarvitsemasta vuosikasvusta eli 8% on välttämätön. Nyt sitten tuohon päästään taas - virallisesti, mutta mitenkä on sen uskottavuuden kanssa?

Näille jutuille ei voi kuin nauraa, Obamaa moneen kertaan jo mollannut kill them all -Cheney saa jatkoaikaa salaisen palvelun suojelulle - kiitos Obaman. Kukahan tuolla (täällä) on kuskin paikalla? Vai seuraammeko vain käsinukkein tanssia? Toisaalla Stiglitz, joka usein kirjoittaa nykymenoa arvostelevaa tekstiä, on ajettu sivuraiteelle myös kauaskantoisia päätöksiä tehtäessä. Kaikki siis viittaa siihen, että pieni ihminen on vain mato koukussa - ja maksumies jatkossakin. Vastapalloon korkean penkin istujista 1 Mrd US$n bonukset tulossa -Paulson : hommasin vapaudu vankilasta -kortin kun eturistiriidat paljastuivat. Samaa tyyliä ohjauskorot määrään minä -Bernanke: en tiedä mille ulkomaisille pankeille FED on antanut 500 Mrd US$a.

Jenkkilässä riskirahoitus rumpsahti alkuvuodessa puoleen, mitenköhän vaihtoehtoenergiat ja muut rypistelevät tästä eteenpäin? Samaan mahtaa törmätä moni firmaa perustava ihan täällä kotimaassakin - eikä ihme, pankkien saamat apurahat ovat "jostain kumman syystä" harvinaisen tiukassa pankkeissa eikä siellä minne niiden oli virallisesti tarkoitus siirtyä. Heh, tämä selvittää tilanteen ehkä parhaiten - video WtC'n sivujen kautta eli pyramiditalous (englanniksi). Tilanteen kehitystä auttaa ymmärtämään myös Joe Bageant'in tekstit, vimosin hyvä valaisu "alempien" ihmisten olemukseen ja mistä se juontaa juurensa. Ajan henkeä tämäkin, ihmisten polttohautaus jää veronmaksajien niskoille yhä useammin.

Afghanistan'ista kuuluu taas vaihteeksi vähemmän mairittelevia uutisia jenkeille - joukkoteloitukset 2002 US-miesten seuratessa tapahtumia. Tekstissä maininta CIAn palkkaaman afghaanijohtajan roolista - ei ihme, että jenkit kynsin hampain yrittävät estää tutkimukset asiaan. Dumdidum sano, imperiumin shock and awe -toimintaa parhaimmillaan (ajattelemisen aihetta antaa N. Klein'in Shockdoctrine jos ei ole vielä sattunut käteen - opus on myös suomennettuna). I love the smell of napalm in the morning...

 


22.07.2009 07:57 |