ALLEKIRJOITTANEEN NETTIKIRJOITTELU 1v 

Ensimmäinen tekstini oli vuosi sitten "ihailtavana" orginelleilla rautalanka -sivuilla (aika "hauska" lukea tuo kirjoitus nyt, jokainen varmaan huomaa Freddien ja Fannien maininnan. Noista onkin tulossa jenkkilän ehkä isoin yksittäinen pelastettava, pankkien pelastamistahan ei lasketa...). Kuvassa (kävijämäärän seuranta alkoi marraskuussa) keltainen tolppa on käynnit ja keltainen + oranssi = luetut sivut. Äkkiseltään kai voidaan sanoa, että olen menettämässä merkitykseni, kun "melankolian" lukijoiden -huippu oli maalis/huhtikuussa ;-)

 

SamassaVeneessä

 

Ehkä myös tilanteen helpotus mediassa ja poliitikkojen selityksien kautta auttaa tällaisen mörköoopperan ohittamisen, mene ja tiedä.Toisaalta taas maalis/huhtikuulta alkaen pörssit ovat nousseet hurjasti ja käppyrä on itse asiassa täydellinen peilikuva kävijämäärille. Hassu yhteensattuma :-)

 

DOW

 

Saas nähdä onko syksyllä vaikutusta jorinoideni seuraamiseen, varmasti kesälomatkin myös vähentävät juttujeni kiinnostavuutta. Vertailun vuoksi jenkeissä parhaaksi viralliseksi talousuutisten ankkuriksi on valittu Jon Stewart, jonka yksi vimosimpia juttuja oli edelliseen katsaukseen linkitetty. Hassua miten irvileuan uutiset saavat parhaan arvosanan... toinen vähemmän virallinen, mutta aina viihdyttävä kirjoittelija/uutisoija on myös Mogambo Guru. Kuinkahan lukemistrendit jatkossa?

 

Maailman talous ok: Obaman sanoilla tuli on sammutettu, Uudessa Seelannissa taantuma on lähes ohi ja Kanadan keskuspankki: taantuma ohi. ...ja kuten kuvasta näkyy, kasvu on jatkossa ainoa hyväksytty ohjelmanumero. Helppoa kun sen osaa :-)

 

BoC

 

Tosin vertailun vuoksi on hyvä hiukan miettiä muita virallisia lukuja kuten jenkkilän ihmisten säästämisaste - joka paljastuu sanahelinäksi, numeroilla leikkimiseksi ja itse asiassa julkisen velan kasvatukseksi. Eivätkä työttömyys tai sen seurauksetkaan näytä merkkejä tasoittumisesta - kääntymisestä puhumattakaan. Kanadan on yksinkertaisesti pakko uskoa parempaan, koska valtion alijäämä on moninkertaistunut kevyet 8x vuodessa. Uudesta Seelannista vielä sen verran, että siellä valtio haluaa myydä valtion isoimmat omaisuutensa vaikka ulkomaalaisille. Tulee ihan mieleen miten Halonen'kaan ei halunnut keskustella Medvedev'in vierailuilla venäläisten sijoittajien tekemistä suomalaisen maan ostoksista... Seuraava askel ---?

Ruotsin Swedbank on ns. ku5essa, yli puolet Latviaan myönnetyistä asuntolainoista on upoksissa (lainaa enemmän kuin asunnon arvo). Mitenkähän pankin pelastaminen menee kotimaansa kansalaisille läpi? Kaikkialla lyödään vetoa V-mallin laman puolesta, tulee mieleen miten Geithner'illakaan ei ollut tammikuussa vaihtoehtoa pankkien pelastamiselle. Käännös vain tulee tapahtumaan, piste. Vaan rivien välistä lukemalla voidaan todeta, että ei tuo taida toimia... niin jenkkilä kuin maailmakin on deflaatioviemäriin menossa täyttä vauhtia. Onneksi Bernanke ja kumppanit ovat selvillä mitä pitää pelastaa (lue: isot pankit). Mr B'n FED'in vuosisadan tulosta kun katsoo, niin ei voi kauheasti kehua - veikkauksia kuka on taas maksajan roolissa?

Reaalimaailmassa sitä vastoin näyttäisi siltä, että jenkkipankkien kupsahtelussa seuraava vaihe kai on kaksinumeroiset perjantai-luvut sillä nyt meni 6 Galvenstone'ssa nurin (mattimyöhäinen Nykistä tekee luvusta seitsemän) ja Texas'in 2. suurin valmistautuu julkistamaan oman keikauksensa. Hmm, vuosi reilusti puolessa ja kovaa vauhtia kolminumeroinen luku lähestyy. Vielä on pitkä matka nelinumeroiseen mitä olen ennakoinut tälle vuodella ja kuulostaisihan tuo hurjalta dominosarjalta. Ei ihme, että FDIC'in pomo on vailla lisärahoitusta. Miljoonan pienfirman ongelmat kiteytyvät CIT'in todnäk. kaatumiseen lähitulevaisuudessa, ugh... Jotta pysyttäisiin seurauksista helposti ymmärrettävissä ajatuksissa, niin CIT'in kurahdus tulee olemaan kuin toinen Lehman Brothers.

Esirippu tiukasti kiinni O-man'in puolelta eli Valkoisen talon vieraita ei tarvitse kertoa julkisuuteen, perusteluna - "niin Bush'kin teki". MuutosTM on häkellyttävä ;-) Jutussa on viitattu lääketeollisuuden ja terveydenhuollon jättien pomojen käynteihin. Onkohan tuolla kabinetissa puhuttu tästäkin - possuflunssarokotteelle etsitään ihmiskoekaneja. Öh, korjaus äskeiseen: 12ooo lasta, perusteluna kai tämä - lapset ovat taudin superlevittäjiä. Troppi ilmeisesti sisältää vielä squalene'a, joka on yhdistetty Persianlahden näytössota I -syndroomaan. Artikkelissa on sitaatti projektia vetävältä lääkäriltä - "pitäisi tuon toimia..." Jep-jep, on vakuuttavaa tekstiä sano. Mutta yleisön pelottelussa tuntuu olevan melkoisessa pykälässä vaikkakin 300 kuollutta miljoonasta ei ole kovin korkea luku, suomalaisittain se tarkoittaisi 1500 kuollutta koko väestöstä. Ei todellakaan mikään katastrofi, varsinkin tuo edellyttäisi KAIKKIEN sairastumista.

Lisää hassuja valintoja O-man'in hallituksen päättäville paikoille: Monsanto'n mies ruoan turvallisuutta valvomaan ja FDA'lle neuvoa antavaksi.

Jos kuka ei usko, että UK on ongelmissa niin 50+ pubia kiinni joka viikko pitäisi kertoa jotain (24ooo työtöntä tänä vuonna noista). UKn IsoVeli sitä vastoin saa lisäkikkoja valikoimiinsa, nyt oikeus mennä ihmisten koteihin ja poistaa olympialaisia mollaavia panderolleja ja muita. Tosin kuten olen monasti veikannut, niin 2012 olympialaiset menevät taloudellisesti täysin pyrstölleen. Mutta eipä harhauduta oleellisista: UKn BKT kutistuu nopeimmin 60 vuoteen ja talous nopeammin kuin "kukaan" odotti (jep, valtamediassa siis).

Australia - tavan kansan varallisuudesta 36% haihtunut vuodessa, painotus osakemarkkinoiden alamäessä. Pitää kuitenkin muistaa asuntojen arvo -illuusio, se kun on useimmilla työmuurahaisilla ainoa oikea "sijoituskohde". Vaan kuinkahan tuo on jatkossa ja varsinkin sen arvon kanssa. Buiter/Elena Panaritis pistävät hyvän tekstin jenkkilän asuntoalan madonluvuista, ei pahemmin toivoa huomisesta tuollakaan. Ääritapauksena voimma lukea esim. Keniasta, missä työttömyys on hurjaa - ja kenellä on töitä tehdä, puuhastelee vähän kyseenalaisia hommia.

Pankkialalla usein puhutaan miten vastuuntuntoisia Saksanmaalla ollaan. Duh, onhan siellä asuntolainoitus pysynytkin jotenkuten järjellisessä mitassa, mutta kun ne jenkkilän ja Itä-Euroopan asunnot lupailivat muhkeita voittoja - kuka niitä pystyi(si) vastustamaan? Kirjanpitoa parhaimmillaan - BoA'lla kevyt 150 Mrd US$a kökköjä palautumassa pakollisiin lukuihin vuoden alusta, voimme vain arvailla mitä se tekee taseille. Tässä Public enemy n:o 1, Goldman Government Sachs'in purevaa arvostelua taas vaihteeksi (lainaus GMn wanhan iskulauseen tapaisesti, "mikä on hyvää GS'lle, on hyvää huonoa USA'lle") - ei ihme, että pytinki tekee jo julkisuustemppujakin eli ostaa valtiolle laitettuja sijoituksia takaisin täyteen hintaan. Keiser pitää kuitenkin oikean asian mielessä, pitäisikö GS viedä tuomiolle rikoksista ihmiskuntaa vastaan?

Jenkkilän postilaitos seuraa Kaliforniaa - palkat IOU'na? Miten olisi postimerkkeinä? Osavaltioiden tuskaa todellisimmillaan - heinäkuun alusta uusi kirjanpitovuosi ja jo nyt monissa talousarviot ovat pahasti, pahasti ketuillaan. Sikäläinen asuntoala on kasvokkain (tai olisi jos joku haluaisi sitä katsoa) järkyttävän ylitarjonnan kanssa (lähes 20 milj. asuntoa tyhjillään) - mutta ei se mitään, lissee on rakennettava. Tähän sopii hyvin ajatus, että jos ainoa työkalu on vasara, niin kaikki ongelmat näyttävät nauloilta. Jenkkilässähän tämä toteutuu varsinkin armeijan ja CIAn kohdalla eli vimoset 60v he ovat käyneet pommittamassa, salamurhaamassa, kaatamassa hallituksia jne. tappavan tasaiseen tahtiin.

Hmm, Harvard'in yliopisto menossa vararikkoon? Pelastaakohan Summers vanhan työpaikkansa - vai todetaanko, että markkinat tietävät (tosin pankkien auttaminenhan on aina ok ja mitä isompi sen enemmän ok). Harvard'in kaatumista pohtiessa on syytä miettiä tätä Suomenkin yliopistouudistusta, nythän noiden pitäisi kerätä talouden pitoonsa leijonan osa muualta kuin valtiolta. Jotenkin on paha kutina tämänkin systeemin kannalta kun miettii jatkoja :-( Seurauksena voip olla opiskelijoiden paluu vanhempien katon alle, taustalla tietty armoton työttömyyden kasvu. Siinä tulee taas yksi kitkan aihe kotielämään, kuinka moni edes ajattelee nuorison paluuta vanhempien seuraksi? Ah, vielä pikkulisä Harvard'ista - musta professori pidätettiin kun yritti kotiinsa. Hassuja juttuja nykymaailmasta...

Ruotsissa työttömyysluvut ohittivat puoli miljoonaa, Suomessakin neljännesmiljoona on todellisuutta. Molempien maiden yhtiöillä on takana kaiketi historiallinen romahdus - siis ennen ensi vuoden lukuja :-( EUn tasolla nuorisotyöttömyydestä on kovaa vauhtia tulossa todellinen ongelma, sillä perinteisesti sieltä kumpusi mm. Hitler'in nousu (joutavalla nuorisolla on taipumus etsiä tekemistä, vaikka sitten särkeä jotakin - huh, tuo onkin sitten 1970-luvun kasvanut järkyttävän varmasti kaikkialla koto-Suomessakin). Kaikki tämä tietenkin on taas EUvostoliiton kasassa pysymiselle melkoinen koetinkivi. Mitenkähän Islantikin kommentoi UK'ta kun jos kun pääsee EUn jäseneksi? Ruohonjuuritason tapahtumista Islannista kannattaa lukaista tuosta vasemmalta linkin takaa Islannin tapahtumista - nämä eivät ole mitään valtamedian uutisia sitten :-(

Kaikesta tästä on tietenkin karmealla tavalla huvittavaa lukea, että Kalifornian isoin eläkerahasto toivoo isoriskisten sijoitusten palauttavan tilanteen. Tuotakin minä ennakoin jo aikapäiviä sitten - asenne on tupla tai kuitti, tupla tai kuitti, TUPLA TAI KUITTI ad nauseum (pahoinvointiin asti). Ainakin niin kauan kuin on vähänkin pelinappuloita laudalle laittaa (jatkamisen tekee helpommaksi kun ei ole omat rahat sijoituspäälliköillä pelissä) - sitten lainataan jostain (mafia?) tai lähdetään vinkumaan valtion kassalle (eli veronmaksajien taskuille). Samankaltaista saa lukea ihan kaikkialla, me jatkamme ja uskomme pelastavaan nousuun... En ole käynyt AA- tai anonyymit pelurit -kerhoissa, mutta jotenkin luulen että tarina on jokseenkin tuttu. Ongelman ratkaisu ei vain ole addiktion kohteen lisätarjonta.

Vaihtoehtorahana tämä on mielenkiintoinen, Kiinassa valtio tarjoaa hopeaharkkoja sijoittajille. Toinen sikäläinen on tietenkin hopea-panda, mutta mitä itse olen lukenut netistä niin hujestukset ovat iso ongelma. Mikä ei tietty ole ihme, sillä 1,3 Mrd ihmistä aiheuttaa melkoisia paineita kehittää tulonlähteitä - mutta kolikot ovat nättejä kyllä :-) Toisenlaisissa sijoitusuutisissa on huomattavissa wanhan ketun taidot: Buffett ratsasti GSn osakkeilla pari Mrd US$a taskuunsa muutamassa kuukaudessa. Mies pitää myös melkoista panosta Moody'sissa - saas nähdä miten tuo pelittää "loppupeleissä". Seuraavassa Talbott'ilta muutama sananen taloustapahtumista: kuka on syyllinen, riskarahastoista ja kuinka mennä eteenpäin. Ettei ihan turhasta miehestä lukisi, niin hän "arvasi" asuntokuplan etukäteen samoin kuin Obaman nousun jo pari vuotta sitten.

Energiapuolella jenkkilän alamäki on tylyn selvä - ei kannata pystyttää uusia ydinvoimaloita sähkönkulutuksen romahtaessa. Toisaalla Meksikon valtion suurimman, Cantarell -öljykentän tuotanto rumpsahti vaatimattomat 37% vuodessa. Koko maan öljyn tuotanto laski samoin: 11,1% vuodessa. Meksikon vararikko on väistämätön - ja pian, sillä OPEC'kin myöntää tosiasiat, hinnat menossa alas. Mustan kullan kulutus on menossa alamäkeen kaikkialla, Kanadassakin pistetään ison jalostamon 2-osan rakennus jäihin. Tekstissä puhutaan vuosikymmenien kysynnän laskusta...

Teknofix se on tämäkin, ultranopeat tietsikat käytössä sisäpiirin "pörssisijoittajilla". Jeah, mitä vain omien tulosten parantamiseksi... Ei ihme, että noita vaaditaan säännösteltäviksi, mutta en kauheasti pidättäisi henkeä tuon onnistumista odottaessa. Tervetuloa viidakkoon (tulossa monessa, monessa paikassa ihan lähinurkille)!!! Tässä vielä noiden RFID-korttien "vuotamisesta" eli kaveri keräilee ihmisten tietoja halpislaitteilla varsin näppärästi. Turvallisuushan oli noiden markkinoinnissa avain, mutta ei taida ihan kaikki mennä kuten piti - vai oliko ajatus sittenkin jotain muuta?

Jenkeissä takapihan puutarhat ovat vallanneet monen mielen, eikä ihme - pikkupalstalla saa kummasti oman kotipesän ruokatilannetta varmistettua. Eikä ole huono ajatus, sillä yhä kasvavassa määrin on selvää, että keskusta (hallitus, osavaltiot) heittää pienemmät uppoavasta veneestään kiihtyvään tahtiin. Suomeksi siis, kaupungit ja kunnat viemäriin - tai katastrofielokuvien teemoilla naiset ja lapset banksterit ja sisäpiiri ensin. Tyhjien kauppahyllyjen edessä voip tulla mieleen kaikenlaista "lämmintä" tapahtumien kulusta...

Kiina ja Venäjä yhteisissä sotaharjoituksissa: tapahtumien kulku - terroristit kaappaavat kaupungin ja innostavat mellakointiin. Tehtävä: tilanteen "palauttaminen" normaaliksi. Olen ehkä skeptinen, mutta kovin tuntuvat yhdenlaisiin tapahtumiin korkeammat tahot olevan valmistautumassa - mielenosoittajat saanevat kaikkialla terroristileiman, hmm... Mielenosoituksista tuli mieleen, että niitä on tulossa putkesta ulos pian ja paljon: Intian ruokalaari eli pohjois-osat ovat kuivaa kuin mikä. Eikä Egyptissäkään mene hyvin - siellä puolet väestöstä elää parilla dollarilla päivässä ja Mubarak'in valtion uudelleen organisointi on jo nyt saanut vastalausemyrskyt vastaansa. Kun vanhemmat kävivät Egyptissä, niin tarinat olivat enemmän kuin tylyjä: Niilin vartta lukuunottamatta ei kauheasti ole tuottavaa aluetta ja kaiken huipuksi väestö on paljolti nuorta, sikiämisikäistä. Siinä on sisäisen pommin ainekset ihan ilman sekoitustakin - vaan kun kaikki merkit viittaavat tehosekoittimien äidin olevan käynnistymässä - kaikkialla.

 

veneet


Tämä kuva huhtikuulta tuli mieleen yhdestä palautesähkiksestä, tavaran hylkääminen luontoäidin niskaan kiihtyy surullisen varmasti talouden alamäen jatkuessa. Jatkojen kannalta on hälyttävää, että lätäkön takana pankit pyörittävät autolainoitusta edelleen vähintäänkin löysin perustein - voi vain arvata millaiselta syrjäiset paikat näyttävät kun autojenkin hylkäys astuu kuvioihin. Tuo tietenkin sotii täysin amerikkalaista unelmaa vastaan, jota auto tuntuu symboloivan pitkälti, mutta mehän emme enää asukaan Kansasissa (Ihmemaa Oz kuvaa nykymaailmaa harvinaisen hyvin). Milloinkahan noita alkuperäiskansojen ajatuksia (8Mb .avi file) voitaisiin kunnioittaa? No jaa, mitäpä nuo mistään tajuaisivat - sivistymättömät moukat...

 

Nykymenon vaikutusten pahentumista saattaa korostaa nykynuorison heikohko ymmärrys koroista ja taloudesta muutoinkin (linkki löytyi Kulovalkeaa -blogista, tosin Danske Bank'in kysymykset olivat kaiketi vähän heikkoja). Perusajatus joka tapauksessa tuntuu olevan, että ei ole minun asiaani kunhan joku muu maksaa (valtio on kai yleisin "muu"). Valitettavasti kun lasku rapsahtaa omalle kohdalle (verot ja/tai käyttömaksut nousevat, palveluja leikataan jne.), asioihin vaikuttaminen on usein myöhäistä. Ennakointi onnistuu vain kun riittävän monipuolista tietoa on tarjolla.

Toisin sanoen - laittakaa linkkiä näistä ja vastaavista sivuista kaikkialle, kun luulette/toivotte voivanne auttaa kavereita tai perhettä. Jos ei muuten, niin antamalla ajateltavaa - vaikkakin kiitoksen saanti voip olla vähän niin ja näin (nimimerkillä "kokemusta on"). Hmm, pitäisiköhän ottaa urakka ja laittaa viestiä menemään taas kansanedustajille ja eri kaupungeille. Tosin taitavat olla vielä lomilla ja viestit varmaan siten matkaisivat bittilimboon, vaan pitää sitä jotain tehdä :-/

 


24.07.2009 09:22 |