GOLDMAN SACHS'ille KILPAILIJA?

Jenkkilän "uusin" Enron on General Electrics eli GE. Se on imenyt jo lukemattomia Mrd US$eita ja lisää tarvittaisiin. Laitoksen status on siitä mielenkiintoinen, että sen henkilökunnan bonukset ovat ilman ulkopuolisia ohjenuoria samalla kun pulju on "oikeutettu" TALF'eihin ja TARP'eihin (liittovaltion apupaketteja). Ikään kuin pisteenä ii'n päälle, O-man'in talousteam'issä istuu myös GEn pomo (eturistiriita? ei meillä sellaisia, ei...). Artikkelissa on tylyjä numeroita, joista äkkiä tulee joku sata Mrd US$a (potentiaalisia? todennäköisiä?) tappioita. Duh, onneksi on se veronmaksaja kun pelastaa. Nyt ymmärtää miksi ihmiset eivät halua edes tietää oikeita numeroita, sillä näitä maksetaan vähintään kolmannessa polvessa - edellyttäen, että taloustoiminnot pysyvät joten kuten pystyssä. Jälkimmäiseen lähelläkään nykymuotoa en itse tosin usko, mutta aika-akselin pituutta lisäämällä näin voidaan kai aina sanoa :-D

 

Kleptokratian kuningaskunta - rikkailla ei ole koskaan asiat olleet näin hyvin. Asiat tietenkin sujuvat ylemmissä portaissa kun lobbareiden työ taas vakinaistetaan epävarmoista ajoista - mutta eipä tuo vimosen vuoden epävarmuus ole menoa haitannut, ei ainakaan kun vilkaisee noita päättäjien päätöksiä ja vaaliavustuksia. Hmm, onneksi meillä lintukodossa ei poliitikassa voida rahalla ostaa päätöksiä... eihän, eihän, EIHÄN!?!?!

Asuntoalan nousuun lasketaan loputtomasti - ja nythän pitäisi siis alkaa noita ostamaan. Tuotahan hoetaan joka puolelta pallukkaa, niin idässä kuin lännessä. Vaan kuka ostaa asunnon suoraan käteisellä? Harva - ja ohessa erittäin hyvä juttu, mitä on odotettavissa asuntovelkaista kiinnostavalla alueella eli koroissa. Valtioiden lainaustarve tulee väistämättä paisuttamaan nykyiset korot ihan toisenlaisiksi. Eurolandiassakaan ei ole kaksinumeroiset korot lainoissa poissuljettuja mahdollisuuksista :-( Siinä voi uuden talon antama onnellisuus vaihtua happamuudeksi - varsinkin jos työttömyys (jonka lukuja tänä päivänä fiksataan rajusti) astuu kuvioihin. Rakennusalahan nikottelee kaikkialla, vaikka sitä yritetäänkin pumpata milloin mitäkin kautta kasvuun.

 

KutistuvaRaha

Yksi uutinen lisää, kun kertoo vihreiden versojen naurettavuudesta - jenkkilän asuntojen myynti reilun viidenneksen alas vuoden takaa. Mutta kuten asia mieluummin ilmoitetaan, niin nousua on perinteisen nousukuukauden aikana tapahtunut - ja se on se tärkein, eh? Lyhyen tähtäimen ajattelua parhaimmillaan, sano. Työttömyys sitä vastoin nousee raketin tavoin. Iso selitys firmojen paremmille tuloksille onkin, että ihmiset nakataan pihalle. Suomeksi: vaikka firman tulot laskevat niin menoja (henkilökunta tuntuu olevan menoerä eikä voimavara) leikkaamalla vielä nopeammin saadaan siitä plussaa mitä kehua. Missähän välissä firmoissa on enää se johtoporsas jäljellä, hän kun yleensä on se isoimman palkan nostaja ;-) Ah, siinä vaiheessa tietty todetaan "liian iso kaatumaan" -status ja veronmaksaja pelastaa. En pienenä osannut kuvitellakaan millainen aikuisten sirkus oikeasti on - pellet ja uunot istuvat yleisönä siis. Vaan jossain välissä pitäisi rajan tulla vastaan, kun illuusio hyvinvoinnista paljastuu - no, illuusioksi.

Jenkkilän pörssejä valvova SEC sentään jotain positiivista saa (ehkä?) aikaan eli alaston shorttaus kielletään (muutaman viikon/kuukauden kuluttua). Tuo tietenkin tulee oleman hassun sopivasti alkavan alamäen ensiaaltojen jälkeen jos veikkaukseni menevät yhtään oikein. Mikä tietty tarkoittaa, että pahimmat shorttaajat ottavat kermat päältä ja muiden herätessä romahdukseen, niin heitä aletaan syyllistämään alamäestä ja SEC'in sääntö astuu voimaan. Ikään kuin asiaa sivuten sisäpiirillä tuntuu taas olevan aavistus tapahtumista - ohjenuorana myy, myy, myy.

Tietysti voidaan ajatella, että elokuu on perinteisesti heikko osakemarkkinoilla, mutta mitenköhän tuo mahtaa tähän syksyyn verrattuna olla? Muutamasta seuraavasta vuodesta puhumattakaan... Mitkä voivat mennä harvinaisen tapahtumarikkaiksi jos derivatiivien vetäminen oikeuteen onnistuu, kuten Italiassa toiverikkaasti yritetään. Ei millään pahalla saapasmaan asukkaita kohtaan, mutta maan lahjomishistorian huomioiden, niin sieltä on pankeilla hyvä hakea ennakkopäätös näiden "laillisuudelle". Odotan mielenkiinnolla tuolta lopullisia päätöksiä.

Philadephia lopettaa maksujensa maksamisen (Kalifornian tauti tarttuu?) rahapulaan vedoten - syyskuusta on tulossa veteen piirretty viiva. Liittovaltio antaakin 1 Mrd US$a osavaltioiden poliisilaitosten pystyssä pitämiseen, kerrankin järkevää avustusta. Tässä vähän ajatuksia tulevasta selviytymiseen, ei voi ainakaan väittää, että maailma olisi tylsä paikka tulevaisuudessa. Ja ketä arvometallit kiinnostavat, niin tämä artikkeli luultavasti antaa pohdittavaa sekä noiden omistamisen puolesta että vastaan. Itse ajattelen, että on hyvä varautua monenlaisiin skenarioihin.

Itä-Eurooppa keikkuu edelleen rotkon reunalla, nyt asiasta kertoo Euroopan kehityspankki. Latvia on tietenkin "malliesimerkki" menosta, pyrstölleen menevien lainojen määrä kasvaa prosentin pari kuukausivauhdilla. Citigroup puolestaan leikkaa Italian operaatioitaan puoleen. Evans-Pritchard'in voi aina luottaa kertovan miten karmea ajatus €uro on, nyt todistuksena käypi Islanti - maa on kuulemma kovaa vauhtia palaamassa kuopasta. Mitähän mieltä tavan kansalaiset olisivat tuosta "paluusta"...? UKn ongelmat eivät kai E-Pn mielestä niin pahoja sittenkään ole, vaikka saarikansalaiset lainasivat ihan sikana nousukaudella - ja nyt itketään kun pitäisi maksaa. IMF'kin vilauttaa UKn ongelmista numeroita, mutta luottokorttiongelmat eivät ole ainostaan heidän syntinsä. Soh, eihän tulevaa pidä murehtia liikaa, kyllä se siitä kuten eräskin entinen residentti tapasi sanoa ;-)

Kiinassa yhden valtiollisen terästehtaan myynti yksityisille ajoi pieneen töyssyyn matkallaan, puljun johtaja siirtyi henkilökunnan käsittelyssä olemisen toiselle tasolle - kuollut. Tuolla muutoinkin voi odottaa ruutinassakan saavan ihan uudet ulottuvuudet tulevina vuosina talouden kasvun tulosten jakamisen takia - rahat ylös pyramidissa ja alakerran sadoille miljoonille saastunut elinympäristö. Yhteiskunnan velkaisuus tuollakin on mielenkiintoinen - virallisissa luvuissa maalla on velkaa alle 20% BKT'sta. Siihen kun heitetään mukaan paikallishallinnon velat, niin tulos hyppääkin 60%in - mm, wuuuups!!! Tämäkin on vähän ristiriitaista Keskimaasta (Kiinan kirjoitusmerkki keski tarkoittaa keskellä): yhtäällä varoitetaan kuplasta ja toisaalla työnnetään lainarahaa markkinoille. Ajatus kai on, että pestään kädet vastuusta kun tilanne räjähtää. Heh, omalla tavallaan kaunista toimintaa jos on tarpeeksi kiero mieli .

Jenkkilä sitten seuraa Eurolandiaa wanhojen autojen vaihtamisen tukemisessa - onhan sekin yksi tapa yrittää pitää systeemiä pystyssä. Sinänsä huvittavaa, että veronmaksajien pitää maksaa kun naapuri ostaa auton, mutta mitäpä minä näistä ymmärrän... joka tapauksessa tuolla on 16ooo autofirmaa, kun on kovasti asiasta innostunut. Tämä tietenkin taas saattaa työntää SuperLaman vaikutuksia kuukauden pari eteenpäin, mutta kovin on minulla mielikuva madon rimpuilusta koukussa. Mikä on järkyttävän selvää varsinkin eläkerahastojen kohdalla, lätäkön takana noissa tappiot 1000 Mrd US$a. Autoista vielä lätäkön takaa - syksyllä jo oli juttuja miten Texas'issa auton ostaja sai pistoolin kaupantekijäisinä. Nyt sitten tuokin on pistetty pölyttymään myyntikikkana, uusin kylkiäinen on AK47 (venäläismallinen rynnäkkökivääri). Aavistelevatkohan myyjät (alitajuisesti) jotain tulevasta?

Velkarahahan se on kun tänä päivänä pyörittää systeemiä - ja kuten olen monasti ennakoinut, niin ei tuon kasvatus enää toimi. Lainaus, ehdoilla jollaisista olemme saaneet nauttia vimoset 10v, on kuolleeksi julistamista vailla valmista. Oletko valmis SuperLamaan? Voip tulla tuskainen herääminen monelle, sillä yhteiskunta on totaalisen inside-out -tapahtuman kanssa kasvokkain. Yleensä kun se syyllinen on aina joku muu, niin seurauksia voimme vain arvailla :-( Irlannissa yksi eläkkeelle lähtevä banksteri toteaa, että myös yleisö on osasyyllinen - tottahan tuo on, mutta jotenkin tuntuu etteivät pankista kauheasti varoitelleet ihmisiä lainausaktiivisuuden siirtyessä maata kiertävälle radalle. Suurin tekijä kuitenkin tämän kuplan puhkeamiselle on ruokoton viitakon lakien seuraaminen, josta Wallstreet ja City ovat kaiken ytimessä. Lasku tosin - kuten kautta historian - siirtyy työmuurahaisille.

Possuflunssa -spektaakkelissa taitaa tautitilanne olla laantumassa. Mielikuvaan saattaa vaikuttaa, että hyperaktiivinen "tiedotus" asiasta on rauhoittumassa - kai mediaseksikkyys on taudista jo hiipumassa. Sitä vastoin rokotusinnolla ei ole mitään rajaa - tuohon saattaa vaikuttaa hallituksille ohjeita antavien instanssien kytkökset lääkefirmoihin. Esim. UKssa hallituksen virusasiantuntija on GlaxoSmithKline'n palkkalistoilla (itse ainakin sanoisin 116ooo £n vuosipalkkiota palkaksi). Onhan tärkeää, että jokaisen kannikkaan isketään testaamattomat tropit vanhoihin kokemuksiin vedoten eli samoja ainesosia on uusissakin rokotuksissa (niinhän niissä aina on, HALOO!!!).

Lasku on sitten mielenkiintoista katsoa lopussa, rahasta tai kummallisista tautitapauksista puhumattakaan. Mikä on hyvinkin mahdollista, kun muistaa että Baxter laittoi aktiivista lintuflunssavirusta omiin "rokotteisiinsa". Vahinkoja sattuu, mutta ei oikein vakuuta... Suomessa onneksi tauti on tipahtanut pahimmasta luokitusluokasta, mikä tarkoittaa että tropin otto on omassa harkinnassa (tai ainakin maksu on omasta pussista eikä valtion kautta - omasta pussista siis niinkin). Itseäni kiinnostaisi oikeat tilastot Suomen tilanteesta, yksikin lukija laittoi viestiä että paikallisesta terveyskeskuksesta kysyttäessä vastaus oli "ei potilaita, puhetta kylläkin". Lukijoilta toivoisi tietenkin enemmänkin kommenttia - niin tämän kuin muidenkin kiinnostavien asioiden kohdalta.

Tässä pari juttua jenkkilän yleisestä terveydenhuollosta - ihmisten hoitotarpeita ei auta keskimääräinen ylipaino. Tuo ylipaino tosin saattaa hoitua vähän kuin pakon kautta, saa nähdä miten ihmiset reagoivat ruoan määrän ja laadun laskuun :-/ Terveysala on yksi esimerkki, kun tulosvastuu ja tulostavoitteet eivät oikein mielestäni istu, mutta mitäpä minä näistä(kään) ymmärrän... UKssakin näyttäisi siltä, että eläkeläiset joutuvat tuskailemaan rahan kanssa. Eikä tilannetta auta, kun eläkerahastot ovat olleet pelaamassa pörsseissä, jatkavat vielä ja ensi vuonna joutuvat toteamaan taas ison siivun haihtuneen bittitaivaaseen. Selityksien kirjo voi olla surullista seurattavaa :-(

UKssa keskushallituksen puolesta ollaan sitä mieltä, että GM-pottujen yms. kasvatus on ok - vaikka aitojen, valvontakameroiden ja "vartijoiden" suojeluksessa. Tekstissä lukee huvittavasti, miten ohjeiden ymmärtäminen on taas vaihteeksi lukijasta kiinni. Tässä oma ultralyhyt ajatteluni GM-kasveista keskustelupalstalta (siellä kannattaa lukaista Sabakan tekstejä muutoinkin, mies kirjoittaa asiaa). Kasveista puheenollen on mielenkiintoista huomata, miten kasvien sisältämät hivenaineet (sinkki, magnesium, seleeni jne.) ovat romahtaneet kolmanneksen sitten 1960-luvun. Syitä voi jokainen keksiä, mutta silloin teollinen maanviljely lähti todenteolla jyräämään - samoin viljellyt lajikkeet vaihtuivat. Artikkelissa arvellaan mm. että ehkä sinkin vähentyminen voip olla yksi tekijä syöpien lisääntymisenä. Itse veikkaisin eliniän pidentymisen olevan pitkälti syöpien taustalla, mutta monta osatekijää varmasti löytyy - ja ympäristömyrkkyjen vaikutus on varma asia.

Huujaa!!! UKn poliisi on harvinaisen allerginen valokuvaamiselle, nyt kaveri pidätettiin kun oli liian pitkä. Peräti 180cm... tapaukseen tietty kuuluu, että siviilipukuiset poliisit eivät muistaneet/whatever kertoa olevansa poliiseja ennen ruumiin tarkastusta ja muuta pientä. Jos joku on menossa saarivaltioon käymään, niin olkoon todella tarkka toimistaan.

 

Internet'in lukemisessa kannattaa pitää ne filtterit tiukalla, sillä monet ovat muodostaneet maailman kuvaansa esim. Hal Turner'in tarinoiden kautta. Nyt kaveri sitten oikeudessa vetosi olleensa FBIn palkkalistoilla eli --- öö, mitenköhän sen uskottavuuden kanssa sitten olikaan? Heh, olenkohan minäkin maksettu sekoinfon välittäjä? buhuHUUU!!!! Juoksiko kukaan nurkan taakse piiloon?

 


28.07.2009 08:36 |