LÄNSIRINTAMALTA EI MITÄÄN UUTTA

Tarkoittaen, että mitään oikeita muutoksia ei näyttäisi olevan tulossa talousjärjestelmään. Eikä tarvitsekaan - taantuma/lama oli ja meni, ihan Suomen Pankinkin mukaan. Tosin jenkkilän pankit kaatuvat tasaisen varmasti, pöh - pikkujuttuja (tai sitten ei).

 

USpankit

 

Taustalla loputon kökön ihmettely kirjanpidoissa - eikä asuntopuolellakaan kaikki ole kunnossa: asuntojen pakkolunastukset 7% ylös kesäkuusta - Floridassakin tylysti 47% asuntovelallisista upoksissa. 150 pankkia kaatumassa? Miten olisi nollan lisäys tuohon lukuun, sillä tuo "5% lainoista on myrkkyä" on kyllä niin toiverikasta ajattelua, että oksat pois. CIT'n (miljoonan pienfirman lainoittaja) kaatumisen liittovaltion taskuun on väistämätön jne. Mutta SP'ssa tiedetään: deflaatio ja muut hörhöpuheet joutavat hyllylle. Näkemystä tukevat isot nimet, esim. Roubini on nykyään nousumarkkinoihin luottava. Taantuma julistettaneen virallisesti historian siiville siirtyneeksi vuoden vaihteeseen mennessä. Uh, minä kyllä odottaisin sinne vuoden vaihteeseen ennen tuollaisen vannomista.

 

Jenkkipankeista todettakoon, että perjantaina kaatunut Colonial oli US-historian 6. suurin pankkikupsahdus. FDIC ja FED vikisevät omista rooleistaan jatkossa, saas nähdä kuinka homma taas menee. Viime aikoina kun on käynyt yhä selvemmäksi miten kaikkialla päättäjät toimivat kuten heitä itseään eniten kiinnostaa tavan kansalaisia kuulematta. Joskus mietityttää koska ihmiset heräävät horroksestaan... Tässä on kammattu Bear Stearns'in vaikutuksia erinomaisesti - tylyä luettavaa kerta kaikkiaan: Wells Fargo'n tappiot 100 Mrd US$a (kun käytetään ei-virallisia FED-laskuja yms.), linkistä iso osa käppyröitä kun eivät lupaa hyvää jatkoille. Samoin tuo 9 min video on suositeltavaa katsottavaa. Ikään kuin suolaa haavoihin - syyskuussa Kalifornia luopuu IOU-lapuistaan ja yrittää lainata 10,5 Mrd US$a markkinoilta.

Tämä oli "hauska" tutkimus: pankkien bonukset ovat ihan ok - ja kuin asian kruunaamiseksi Blackstonen johtaja kuittaa 4,7 Mrd US$a muutaman seuraavan vuoden aikana. Tuota voisi olla mielenkiintoista seurata jatkossa - pomon voisin kuvitella vetävän firman vaikka oikeuteen jos ei saa noita rahoja talouden märäntyessä. Mahtaa taas pieniä talon työmuurahaisia hymyilyttää...

Aamun TV-uutisissa oli Kataisen vimosin oivallus - kaikki kolme ydinvoimalahakemusta pitäisi hyväksyä. Kaveri ei ole tainnut seurata yleistä energian kulutustrendiä - esim. jenkkilässä on rajua pudotusta, joka näkyy myös hinnoissa. Ai niin, Suomihan on irti muusta maailmasta - lamat tai muutkaan eivät meitä koske (fantastista - vai miten se oli?). Tosin kaveri kyllä myönsi jo 2008 tammikuussa USAn vaikuttavan Suomeen, mutta jotenkin se unohtui viime kesänä/syksynä...

Suomessa tietenkin Fortum huolehtii, että hinnat eivät pääse laskemaan (pitää niitä bonuksia tahkota). Tuolla on tietysti sekin vaikutus, että Suomessa ei pääse deflaatio riehumaan. Heh, onhan tuokin tietysti yksi tapa hoitaa taloutta... mutta olen varsin varma, että energiakulutus jatkaa alas, alas - niin kuin moni muukin asia :-( Siinä voidaan sitten ihmetellä niiden ydinvoimaloiden kanssa 2020 - kapasiteettia olisi, mutta kulutusta... ja polttoainekin pitäisi jostain pyöräyttää.

Työllisyys ja opiskelu ovat lätäkön takana käymässä joka päivä vaikeammiksi pitää "kaikki kunnossa, vaikka hommat hiukan takkuavatkin" -julisteen takana jemmassa. Rivi-ihmiset työskentelevät enemmän ja enemmän saadakseen vähemmän ja vähemmän palkkaa. Opiskelijoiden vanhemmat maksavat firmoille lastensa työharjoittelusta - huh? Äärimmäisyyteen vietynä tällä hetkellä opiskelijat hakevat töihin Kiinaan, öö - ojasta allikkoon?

Näitä minä olen vähän jo odotellut - Norjasta 7 kuntaa hukkasi Citigroup'in suosittelemissa sijoituksissa kaiken ja vähän ylimääräistäkin (luin näistä jo 2007 syksyllä eli ei mitään uutta). Nyt oikeustoimilla uhattuna Citigroup toteaa lakonisesti - turhaa jupinaa... Puolassa (viimeinen Itä-Euroopan taantuman välttänyt) on myymässä valtion sijoituksia - yksityistäminen pelastaa -mantralla. Ah, onnea...

Euroalueen loputon mollaus on ollut standarditoimintaa anglomaista aina - ja niin vimosen vuodenkin ajan. Huvittavinta touhua on tietysti ollut vahvojen Saksan, Ranskan ja Pohjoismaiden "kestämättömien" turvaverkkojen kritisointi. Tuota mollausta on tietty käytetty perusteluna anglopankkien tukemiseen. Nyt kuitenkin Saksan ja Ranskan nopeahko toipuminen ovat varmasti katkeraa pureskeltavaa anglokommentaattoreille. Ei siis ihme, että tekstien sävy on "nauttikaa nyt, kohta romahdatte" -linjaa lähes poikkeuksetta. Olen valitettavasti samoilla linjoilla (romahdus on tulossa kun vientivetoisuuden materialisointi jää hailakaksi), mutta asian esityksen voisi tehdä vähän toisella tavalla...

Eurolandian ongelma on tietenkin armoton vääristymä - Etelä- (esim. Espanja) ja Itä-Euroopan (esim. Viro) kantaminen Ranska-Saksa-Pohjoismaat -akselin harteilla on mahdoton yhtälö. Olisiko odotettavissa mielenkiintoisia perusteluja mm. EU-maksujen uudelleen määrityksistä? Sellaisten kuuleminen ei ole mahdotonta kun kauppakumppaneidenkaan tuska (esim. Venäjä: BKT -11%) ei näytä toipumisen merkkejä. Tosin noususta haaveilu ei suostu katsomaan maailman massiivista ylituotantoa silmiin - mitähän se tekisi hinnoille laskevan kysynnän (velkaisuus & työttömyys nousussa) kanssa? Kiiinan pörssi/apupakettikuplan lässähdys voi hyvinkin olla lähtölaukaus uudelle turvalleen menolle. Tuolla taustalla on tietenkin lainoituksen pönkityksen hyytyminen ja viennin kurahdus (klik ja klik). UKssa puolestaan - nuorisotyöttömiä miljoona, hm-mm noille kannattaisi keksiä tekemistä ennen kuin mellakointi alkaa liikaa kiinnostamaan, eh? Tässä lisää UKn yhteiskunnan jakautumisesta ja tulevan peloista.

Possuflunssailu on selvästi menettänyt mediaseksikkyyttään ja siirtynyt rutiinitoiminnaksi. Isoille lääkefirmoille tämä on tietysti hyvä, kun asiasta ei enää niin keskustella - rokotusten läpivieminen olisikin hieman vaikeaa jos potentiaalisista ongelmista puhuttaisiin enemmän. Esim. että Tamiflu saattaa olla enemmän vaarallinen kuin auttava tai että TV-kasvon lapsi melkein kuoli sen annon jälkeen. Hiukan huonoa mainosta? Daily Mail'in luotettavuus on vähän niin ja näin, mutta jos on totta, että iso nippu johtavia neurologeja epäilee itse rokotteen olevan riski, niin asian varmistus pitäisi olla varmistettavien listalla ennen massarokotusten aloitusta. Pitempiaikaisia vaikutuksia miettiessä on vähemmän mieltä rauhoittavaa lukea kuinka muka-poispotkittu polio on ryöstäytymässä kehitysmaissa uuteen "uljauteen" juuri rokotteen takia. Jenkkilässä rokotusohjelman varjolla on tapahtumassa kaikenlaisia hassuja, historiallisia juttuja - 400ooo sotilasta liittovaltion kamaralle, kansalliskaarti treenaa lukioissa, hammaslääkäreistä ja muista piikitysten varamiehiä jne.

Afghanistan'ista voisi kertoilla vaikka mitä, mutta seuraavassa muutama: ilmeisesti CIA'lla alkaa olla omat tuotantolinjat kunnossa, sillä 50 paha-paha-huumemiestä on siirretty viralliselle tapettavia -listalle (Al Capone -opit?). Mitähän tuo nykyisen Afghan-residentin taustojen kampaaminen kertoisi - 3 Mrd US$n huumerahat kiinnostavat varmasti montaa. Tulevasta äänestyksestä tullee melkoinen farssi, sillä Karzai on kaikestä päätellen juuri sopiva US/UK-CIA/MI6 -akselille, vaikka miehellä olisi kytkyjä Taliban'inkin rahoitukseen.

Surkuhupaisintahan koko hommassa on, että anglomaat ovat saaneet järjestettyä NATO/EU-joukkoja -myös suomisoltut mukaanlukien- omien sotkujensa siivoamiseen piilottamiseen. Afghanistan'in sijaintia kannattaa joskus vilkaista kartalta - erinomaisen keskellä massiivisia kaasun tuottajia (Turkemistan, Iran). Tuskin öljykään Kaspianmeren ympäristöstä on suunnittelijoiden laskuista unohtunut... Ei siis ihme, että myös Afghanistan'iin jenkkilä on pykäämässä massiivista, betonista tukikohtaa. Vieläkö joku kuvittelee, että ovat tuolta lähtemässä pian pois?

UKssa sota-ajan ruokasäännöstelystä todellisuutta? Ugh, yksi syy lisää kun ei ole kauheasti intoa matkustaa saarivaltioon... Muita syitä tietenkin Itä-Saksan tyylinen olan takaa tuijottelu - nykyteknologian avustamana äärimmäisyyksiin vietynä. Karseinta tuntuu olevan yleinen ohjeistus, että mistään säännöistä vahtien ei tarvitse edes välittää. Malli tietysti on ottanut hurjasti vaikutteita nyky-jenkkilän "olet-syyllinen-ellet-voi-toisin-todistaa" asenne. Em. oletus on antanut perusteet varsin vapaille toimille "vihollistaistelijoiden" suhteen. Tässä parin kuulustelu"ammattilaisen" tarkastelua - kavereilla tosin oli Ph.D paprut perheterapiasta ja korkeasta verenpaineesta. Mutta niin vain 1000-2000 US$n päiväliksa teki kavereista asiantuntijoita.

Välillä jotain jokeltelua oikeustoimista kuulusteluja tehneitä kohtaan vilahtaa, mutta niin kauan kuin Bush, Cheney, Rumsfeld ja muut ovat poissa asialistalta, niin on päivänselvää että taas ruohonjuuritason kaverit saavat kantaa kaiken kuonan hommista - jos siis yleensä ketään tuomitaan. Ei sillä, että he olisivat yhtään viattomampia... Talousongelmien ymmärtämiseksi Paulson'ista kannattaa joskus vähän lukaista, tässä kohtuullinen teksti miehestä - sikäli kun voi tuota lukea voimatta pahoin.

Jenkkilän terveydenhuollon uudistaminen menee täysin teollisuuden pillin mukaan kuten olen aikaisemminkin asiaa sivunnut. Tilanteen seuraamisen raportointi, päätösten puolustelu ja selitykset median mukaan kertovat varsin tylyä kieltään - sekä siitä miten tavan jenkit on sumutettu täysin sosialismi-vastaisiksi (USAssa valtio maksaa jo leijonan osan kuluista erilaisten tukien muodossa - eikös tuollaisella toiminnalla pitänyt olla jotain tekemistä sosialismin kanssa?) että valtamedian tekstien laadusta ja paikkansa pitävyydestä. Esimerkki: jos Stephen Hawkins olisi britti ja asuisi UKssa, hän olisi kuollut jo ajat sitten. Soh, Hawkins on sekä britti että asuu UKssa - ja on vieläpä hengissä. Hurraaaaa...

Tämä oli viikon tylyimpiä visioita - Prechter'in mukaan öljyn hinta alle 10 US$a/tynnyri vuosiksi. Minä veikkaan, että kyllä - alas tullaan ja rajusti (5-20 US$a "ok" haarukka), mutta Prechter'in sokea piste (monen muun lailla) on rajallinen maailma -ajatuksen ohittaminen arvioissa. Seuraukset ovat sitten tylyt, kun tajuaa EROEIn merkityksen - alla oleva kuva (on linkki) havainnollistaa hyvin ongelmaa.

 

NettoEnergia

 

Tasainen ylämäki on tuudittanut meidät tasaisen alamäen ajatukseen, kun todellisuus voip olla kovin, kovin erilainen. Öljyn hintojen alastuloa auttaa jo OPEC'inkin myöntämä tuotantokiintiöistä lipsuminen sekä tankkerien pursuaminen myymättömästä mustasta kullasta. Tosin en hämmästyisi yhtään vaikka noiden tankkerien tyhjentämiseksi kovalla hinnalla tapahtuisi joku selvältä näyttävä sotaoperaatio Persianlahdella tai Venezuelassa tai... onhan noita.

Tilanteen rauhoittuminen sitten painaisi taas hintaa alas, alas... ennen seuraavia piikkejä. Loppupeleissä virallinen tynnyrihinta voi olla vaikka 50 US$a, mutta 50 US$n kuukausipalkalla kulutustottumukset ovat lievästi sanoen erilaiset nykyisestä (luvut ovat kärjistettyjä ja itse asiassa mahdottomia arvata 10+ vuoden päähän). Joka tapauksessa olen 100%sesti samaa mieltä Prechter'in kanssa - seuraava markkinoiden alastulo on rajusti syvempi kuin viime maaliskuun pohjat. Emmekä ole ainoat näissä ennakoinneissa (Taleb), sillä perusteluja alamäen jatkumiselle on ihan liiankin kanssa.

 

Viikonloppuna aloittamani visioita -sarjan avaustekstistä jäi seuraava pois, pitänee lisätä päivityksen yhteydessä. Eli siis - velan lisäys on tähän asti nostanut BKT'ta. Kun katsotaan jenkkilän historiaa niin 1960-luvun 1,50 US$a velkaa/1 US$a BKT'ta on "korjautunut" 5,40 US$a velkaa/1 US$ BKT'ta tällä vuosikymmenellä. Kuka uskoo, että velkaa voidaan vielä kasvattaa BKT'n kasvattamiseksi? Yritys on kyllä kova, se on pakko myöntää... tosin 10+ US$a velkaa/1 US$ BKT'ta tuskin ketään naurattaa.

 


17.08.2009 04:10 |