SYKSY LASKEUTUU (US engl. fall falls)

Kenelle kellot soivat? Jenkkilässä yli 90 päivää myöhässä olevien lainojen määrä ns. laatulainaajien kohdalla on jo ohittanut subprimet, jatkojen kannalta tuo on vähintään huolestuttava kehitys - varsinkaan kun työttömyys ei näytä paranemisen merkkejä. Jenkkilän asuntolainaamisesta kiinnostuneille Freddie ja Fannie, liittovaltion asuntolainahuijauslaitokset, ovat negatiivisella yhteensä vaatimattomat 260 Mrd US$a - samalla firmat ovat kuitenkin US-pörsseissä parhaiten suoriutuvia. Kaiken huipuksi kun todetaan, että liittovaltio vastaa 9/10-osasta uusia lainoja, niin on kyse melkoisen epätoivoisesta systeemin pystyssä pitämisestä. Tähän voinee sanoa, että hullujen huoneella on potilaat kuskin paikalla. ...tai kuten JKE sanoi WtC'llä - poliittinen kädettömyys ongelman edessä on armottoman selvää.

 

PrimeSubprime
 GovBuys
USjobs

 

Jenkkityöttömyydellä (9,7%) alkaa olla varsin tylyt reaalimaailman vaikutukset: 35 milj. ihmistä ruoka-avun varassa. Samoin paljon ihmisiä on Suuren Laman kaltaisissa "väliaikais"majoituksissa - teltoissa ja asuntoautoissa. 1930-luvulla noita sanottiin Hooverville'iksi, nykyisiä varmaan pian Obamatown'eiksi - mikä tietysti tappaa Obaman kuvitelmat seuraavasta kaudesta Valkoisessa talossa. Taloudellinen tilanne (yli 65sista kohta viidennes köyhiä) pakottaa monet eläkkeestä haaveilevat siirtämään työelämästä poistumista hamaan tulevaisuuteen. Samoin Meksikon terveydenhuoltoon tukeutumisen välttämättömyys monelle kertoo omaa kieltään Home of the Grave and Land of the Me'in tilasta. Tuohon liittyen on aika kuvottavaa lukea saksalaisista sijoituspapruista, joiden perustana on jenkkilän ihmisten elinikä. Vastaavia löytynee kaikista muistakin maista ristiin rastiin. Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että jälleen kerran paprujen liikkeellelaskijat ovat ne, jotka keräävät voitot. Mitähän seuraavaksi? Lannoitetta nälkään kuolleista? Soylent Green -rahastot?

Monelle suomalaiselle olisi järkyttävää jenkkilän jo lähes normaali tilanne - uuteen työpaikkaan päästessä saa tyytyä jopa puoleen aikaisemmasta palkasta. Täällä pää pensaassa ajattelusta "loistavin" esimerkki on ehkä Finnair, jonka alamäki voip olla melkoinen spektaakkeli. Maailmanlaajuisestihan lentoala teki 6 Mrd US$a tappiota alkuvuodesta, ylikapasiteetista tuntuisi olevan ongelmia... Vastaavasta asenteesta varmasti mm. paperi- ja metalliteollisuus saavat vääntää kättä vielä pitkään ja hartaasti. Toisaalta taas jos ei ole kysyntää, niin on aivan sama kuinka alas palkat menevät - tästä pääsemmekin tuohon inhottavaan tosiasiaan, lama ja deflaatio ruokkivat toisiaan kiihtyvään tahtiin.

Jenkkilän osavaltiot ovat melkoisessa suossa, oheinen kuva kertoo tylyä kieltään. Budjettien alijäämät ovat karmeaa katsottavaa. Samalla kun verotulot ovat kovaa vauhti pakastumassa, niin lainaaminenhan se on ainoa mitä osataan ajatella - sekä tietysti lomautukset, irtisanomiset ja systeemin "kevennys". Samaahan täällä lintukodossakin ollaan jo kovasti tarjottu - ja tahti tulee vain kiihtymään sikäli kun pidetään entisestä systeemistä kiinni. Mikä tietysti on armaiden johtoporsaidemme ainoa toiminta-ajatus. Ai niin, tietty ne veronkorotukset ovat piste iin päällä mitä saamme myös ihailla.

 

USosavaltiot
 

Kun loppuvuodesta ja ensi vuonna lainaa ruikuttavien määrä pullahtaa nykyisestä moninkertaiseksi, niin korot lähtevät armottomaan nousuun kauniista puheista huolimatta. Tuo on väistämätöntä, kun lainapapruja yritetään tarjota joka rööristä - pakkohan siinä on koroilla houkutella. Ongelma on tietty, että yksityisten ihmisten säästämisaste on laskenut kaikkialla - myös Japanissa 14%sta 2%in 1990 jälkeen. Mistä siis lainojen ostajat? Ettei vain pankeista... tervetuloa uusmaaorjuuteen :-( Samalla voimme "ihailla" barbakikkojakin, Kansas siirtyy kasinon pitäjäksi.

Nyt puolisen vuotta jatkuneen pörssinousun kääntyminen on ehkä viikkojen kysymys. Mutta, mutta - ei sellaista tapahdu, ongelma on liika negatiivisuus jos odottaa käännöstä. Jep, kädet korville ja silmille sekä kova huutohan pitävät pahat asiat pois mielistä. Sitä paitsi meillä on parhaat miehet hoitamassa tilannetta - kuten Bernanke (linkki kyllä kertoo vähän erilaista tarinaa)... Tässä on erinomainen juttu - pahin on vielä edessä (kirjoittaja sanoi luottolaman tulevan jo 2003 eli nainen oli fiksumpi kuin moni massaekonomeista). Sitten tietysti kun lukee näitä virallisia näkemyksiä esim. OECD, niin välillä joutuu hieromaan silmiään. Trichet'illä on onneksi vähän jalat maassa - toipuminen on vähän heikoa.

EUn tuskasta ei Suomessa kauheasti "jakseta" puhua - ja miksi pitäisikään, "eihän meillä ole ongelmia"... Sitä vastoin EUssa 30 pankkia odottaa lupaa pankkien pelastustoimille (pyyhkimään?). Jenkkilässä pankkiperjantai kaatoi 5 lisää listan jatkoksi, 89 nurin tänä vuonna. Koko jenkkilän pankkien reaalimaailmasta irtautumista kuvannee tämäkin, FDIC kertoo varsin valikoidusti kaatuneiden pankkien tietoja. Italiasta kuuluu hupaisia - pankit ottamassa kinkkuja ja viinejä lainojen takauksiin. Tuo kertoo minusta tylyä kieltään mihin ollaan menossa - pystyyn jääneet pankit saavat pilkkahintaan tulevina vuosina mitä tahansa. On se kätevää kun istuu rahan liikkeellelaskijan penkillä, eh? Ainut lohtu ehkä että nuo kinkut tuskin säilyvät vuosia hyvänä...

EUn natina liitoksistaan on melkoista (jos lukee oikeita tarinoita, Suomi-mediastahan niitä on vähän hankalampi löytää). Moni valtio jemmaa pankkiensa kirjanpitoja, mutta työttömyys kertoo omaa kieltään - esim. Espanjan tilanne on vähintään huolestuttava: 18,5% työttömyys ja uusien kirjanpitosääntöjen yms. yhdistelmä on vähintäänkin arveluttava (erinomainen teksti). Italia ja Kreikka tuskin paljoa eroavat Itä-Euroopasta puhumattakaan - UKta ja Irlantia unohtamatta. Sitä silmällä pitäen oli naurussa/itkussa pitelemistä kun uutisoitiin EUn vaatimuksia/kehoituksia Suomelle ottaa enemmän pakolaisia vastaan...

EUsta tuli mieleen tämä nykyinen pankkien reservivaatimusjärjestelmä, ilmeisesti vielä 2003 euroalueen yleinen luku oli 2%. Toisin sanoen pankki sai laittaa lainoja ulos 50x oman pääomansa verran - esimerkki: pankilla 1 milj. € varallisuutta, laskee asuntolainoja 50 milj. €'lla ja 3% korolla. Ääriyksinkertaistettuna (jätetään järjestelypalkkiot, lyhennykset jne. pois) siis saisi 1,5 milj. € korkotuloja 50 milj. lainoista - MUTTA alkuperäiselle pääomalle laskettuna 1,5 milj. € korot tarkoittaa vaatimatonta 150% tuottoa.

Nyt on mielenkiintoista seurata miten ei-pankki lainaajia aletaan tiristämään. Ihan asiallista sinänsä, mutta kuinka moni esim. pikalainaajista ottaa 150% korkoa - ja valtion suojelemana? Niin, ja tuo 3%n korko on historiallisesti ihan naurettavan alhainen. Tuolta reservivaatimuslinkistä voi katsoa myös että Ruotsissa luku on nolla - mikä tietysti tarkoittaa ääretöntä tuottoa. Ei siis ihme, että erään suosikkini, herra Black'in, kirjan nimi oli "paras tapa ryöstää pankki on omistaa pankki". Nykysysteemin toimimattomuudesta kertoo tämäkin, UKn pankit imuroivat rahaa sisäänsä ennätystahtiin. Eikös se ollut puhe, että lainausta piti helpottaa?

G20 kokouksella on taas isohkot odotukset, mutta G-miehen kevään lupaus tuhannesta Mrd US$sta on vieläkin 200 Mrd US$a vajaa joten ei hyvältä näytä. Pikemminkin yhteisen rintaman pitäminen on entistä vaikeampaa - varsinkin kun pian pitäisi sopia kaikenmaailman CO2-päästöistä ja muista. Itse veikkaan, että nopeasti ryöstäytyvä protektionismi pörssirumpsahduksen kylkiäisenä pyyhkäisee monen kauniin ajatuksen mennessään.

Jenkkilän opiskelijoiden elämä on mielenkiintoinen - viimeaikainen kehitys osoittaa, että yhä useampi valmistuu sellaisten velkojen kanssa että ei ole realistisia mahdollisuuksia päästä ikinä velattomaksi. Asiahan on sikäläisille pankeille ihanteellinen, koska valtio (veronmaksajat) takaavat lainat - vähän kuin jossain muuallakin... Joka tapauksessa Suomessa joudutaan piakkoinkin sen tylyn tosiasian kanssa kasvokkain, että olemme ylikouluttautuneet monella alalla varsin räikeästi. Tähän astihan vakuuttelu oli, että jos kotimaassa ei löydy työtä niin sitten kansainvälisiltä markkinoilta. Tuo ajattelu haukkaa kukkua monen kohdalla :-( Jatkossa joudumme monella alalla miettimään opiskeluaikojen järkeistämistä ja suoraviivaistamista - yliopisto-opintoja ei todellakaan tarvita kaikilla aloilla. Käden taidot ja vihreä peukalo, siinä mietittävää jokaiselle.

Hehe, tämä oli harvinaisen pitkä juttu Krugman'ilta - ja sivulla 8 mies lopulta toteaa, että eivät ne markkinat (ja ihmiset) toimikaan rationaalisesti (järkiperäisesti), jolloin laumakäyttäytymisen opiskelu voisi olla hyvä lisä talouden ymmärtämiseen (duh). Tämän toteaminen tietysti ennakoi romahduksen seurauksia eli kaikki kun lähtevät sitä pientä poistumistietä kohti (myydä nopeasti laskevia osakkeita), niin pienet tallotaan armotta jalkoihin. Tätä voimme kaikella todennäköisyydellä seurata syksyllä - odotan "mielenkiinnolla" uutis/talouskommentaattorien fiksuja sanomisia tulevasta fiaskosta.

Kiinasta usein ennakoidaan pelastajaa, mutta samaan henkeen epäillään heidän romahduttavan US$. Tuollehan ei ole mitään järkeä kun omistavat maailman suurimmat US$-varannot, sitä vastoin he voivat käyttää romahduspuheita länsimaiden ja erityisesti USAn hyppyyttämiseen varsin kauniisti. Minä veikkaan, että Idän Lohikäärme ajattelee ihan eri tavoin kuin täällä moni haluaa arvailla. Raha (US$ nyt) on vain väline valtaan, länsimaissahan ajatus on että raha on valtaa. Itse olen näitä bittejä miettiessäni tullut siihen johtopäätökseen, että FIAT-maailmassa elämme melkoisessa illuusiossa monen asian suhteen...

Joka tapauksessa Kiina saa nauttia deflaation jyrätessä melkoisesta shoppailusta - ja me muut sitten seuraamme kiltisti sivusta. Firmoillakin toimintaedellytykset Kiinassa ovat nykymenossa koko ajan tuskaisempia - korruptio rehottaa ja muuta kivaa. Moni isojen firmojen pomoistakin on heräämässä eli tuotannon vienti halpismaihin oli virhe. Tuo nyt oli tavan tallaajille aika selvää jo aikaisemmin, mutta kun se globalisaatio oli niin kivaa (ja ilmaista energiaa on loputtomiin). Nyt sitten on mielenkiintoista nähdä mitä länsimaissa tuotetaan jatkossa - tylynä voisi sanoa, että olemme antaneet avaimet käteen "kehitysmaille". 

Tietysti täytyy muistaa, että 60v ultrakomkapinistipuolue on melkoisten sisäisten ongelmien keskellä (saasteet, väestönkasvu, vesi, ruoka jne.). Telaketjujen ratinasta valittaminen länsimaista käsin varmaan kuitenkin vaimenee parin seuraavan vuoden kuluessa, kun täällä omat ongelmat pärskähtävät silmille. Itseäni kiinnostaa nähdä miten hyvin Greenpeace ja muut saavat pidettyä itsensä toimintakuntoisena, kun taloudellinen alamäki oikeasti pureutuu systeemiin. Nuohan ratsastavat pitkälti lahjoituksilla. Toinen juttu sitten on miten ihmiset suhtautuvat hyvin, hyvin helposti koveneviin otteisiin aktivistien terroristien kohtelussa. Puolusteluna tulee tietysti olemaan valtion toiminnalle oleellisten NNN vahingoittamisen estäminen.

Yksi esimerkki valtasuhteiden muutoksesta on uusiutuvien energioiden ja tekniikan käyttöönotolle välttämättömien harvinaisten metallien vientirajoitukset, joita Kiinasta väläyttelivät alkuviikosta. Alla oleva kuva kertoo tylysti miten riippuvainen muu maailma on Kiinasta. Duh, loppuviikosta sitten vientirajoituspuheita laimennettiin, mutta pistää miettimään jatkoja. Toinen tämän viikon monia hätkähdyttänyt heitto oli Kiinan ilmoitus mahdollisuudesta sikäläisten hyödykederivatiivien yms. yksipuolisen roskikseen heittämisestä. Tuollaiset möläytykset säväyttävät Wall Street'iä ja City'ä, sillä niiden toiminta on enemmän kuin riippuvainen paprujen pyörittelystä. Samoin Kiinan taloutensa pumpaamisen rajoituspuheet ovat saaneet varsin hätäisen vastaanoton...

 

RareMetals

 

Tuo mahdollinen paprujen mitätöiminen tietysti singautti viikolla mm. arvometalleja melkoiseen nousuun. Kullan hintakäytöstä tuskin heikensi Hong Kong'in ilmoitus vetää Lontoossa olevat kullat kotiin omiin, uusiin säilytystiloihin. Tai että Kiina ihan valtiojohtoisesti kannustaa ihmisiä sekä kullan että hopean ostoon - eipä ole tuollaisia höyrypäisiä ajatuksia länsimaissa pahemmin kuulunut. Taitavat olla ihan hassuja - vai tietäisivätkö jotain tulevaisuudesta?

Toisaalla Japani on aikeissa pistää avaruuteen 4 km2 aurinkopaneeleja (21 Mrd US$a) - tekstissä on ankeita faktoja: projekti vie ehkä 30v ja kuljetuskustannusten pitäisi tulla alaspäin. Japanin ongelma on tietysti, että maata on heillä rajoitetusti ja maa on aina altis maanjäristyksille. Siltikin tuntuu, että tänne maan kamaralle rakennettuna oltaisiin kaikin puolin varmemmalla ja ennen kaikkea halvemmalla alustalla. Toisaalta taas Japani on varsin vahva teknoutopiaan uskoja... Aurinkoenergiaan vannoville on seuraava ankeaa luettavaa - Espanjan valtion tukien haihtumisen myötä ala on romahtamassa murto-osaan viime vuosien kehityksestä.

Fossiilisella energia-alalla on myös tylyä kehitystä: jenkkilässä maakaasun hinta painuu alas-alas, samalla on hyvä miettiä, että Pohjois-Amerikan maakaasutuotanto on saattanut jo ohittaa huippunsa. UKssa ollaan jo nyt kuristuvien energia-asioiden kanssa kasvokkain - tosin SuperLama helpottaa kulutuksen suhteen, vaikka tuollaisen puhuminen päättäjille kai on harhaoppisuutta tai jotain... Kanadan luonnonraiskaus näyttäisi varmistuvan, Kiina ostaa leijonanosan tervahiekkojen prosessointia. Arvatenkaan USA ei oikein hymyile tilanteelle - kunhan ei pitäisi lähteä viemään sitä demokratiaa Kanadaan.

 

BeNice

Sotarumpujakin tunnutaan taas vaihteeksi kumisteltavan - jenkeissä on uudelleenaktivoitu ydinasepommarilaivue tällä viikolla. Vähän samaan liittyen näyttäisivät tuolla kuskailevan ydinaseita pitkin maanteitä varsin usein. Mutta ei se meno ole sen viattomampaa heti tuossa itärajankaan takana - Putin'in nousu Yeltsin'in tuhkasta tapahtui aikoinaan pommi-iskujen saattelemana. Tässä juttua miten noiden takana ei ehkä ollutkaan terroristeja (terrori -sanahan on peruja Ranskan vallankumouksesta, valtio terrorisoi kansaa). Lisää kivaa Venäjän suunnalta - äskettäisen laiva"kaappauksen" taustoja arvaillut toimittaja totesi paremmaksi lähteä maasta. Tällaista se on kun poikkeaa virallisesta linjasta 0:-)

Joskus tulee miettineeksi millaiseen maailman nykyiset alle kouluikäiset joutuvat totuttautumaan. Kiinassa eräs kouluun juuri ehtinyt on kuitenkin varma urasuunnastaan - korruptoitunut virkamies. Itkeäkö vai nauraa? Tässä vähän leppoisampia fiilareita nykynuorisosta - harrastuksena sarjakuvahahmoksi pukeutuminen. Delusional (harhainen) sanoi joku...

Tämä oli surullisen hauska - Bush'in kolmas kausi menossa. Siihen liittyen CIAn lääkäreille (mahdollisesti) tulossa syytteitä ihmiskokeista, mm-mmm, demokratian soihdunkantaja vai miten se meni? Samoilla linjoilla jenkkien palkkasoturit yksityiset alihankkijat tuntuvat nauttivan elämästään mm. Afghanistan'issa varsin rajattomasti samalla kun jenkkiveronmaksajat taitavat maksella Taleban'ille suojelurahaa. Tämäkin oli surkuhupaisa uutinen - entinen korkean aseman tullivirkailija jenkeissä syytteisiin kokaiinikuljetuksista. Mitähän kaveri teki virka-aikanaan?

H1N1 -rokotukset ovat ottaneet taas vaihteeksi askeleita maailmalla: Maine'ssa julistettu hätätila, joka mahdollistaa massarokotukset. Kiinassa on hyväksytty ensimmäinen possuflunssarokote käyttöön - tuleekohan kylkiäisenä melamiinia? Jotenkin olisin varovainen tuon ottamisessa, testaaminen yms. on saattanut mennä vähän vasurilla... Toisaalta taas näistä isoista länsimaisistakaan lääkefirmoista ei voi oikein enää positiivista löytää: Pfizer 2,3 Mrd US$n sakkoihin ohjeistettuaan lääkäreitä määräämään troppejaan liikaa ja vääriin tauteihin. Business as usual eli normitoimintaa kaiketi?

Tyynen valtameren muoviroskasta juttua, enemmän kuin ankeaa luettavaa :-( Jostain luin, että eteläisellä Tyynellä merellä on 4x kokoinen roskalautta verrattuna pohjoisempaan - joka sekin on vaatimattomasti Texas'in kokoinen. Ah, tätä luomakunnan kruunun suorituskykyä :-/

 

Tällä viikolla pari kaveria kannusti, ISO kiitos: TL 10€ ja MAMS 15€.

 


06.09.2009 10:05 |