KATAINEN VARMA, FINANSSIALAN ISOT ONGELMAT TAAKSEJÄÄNYTTÄ

En tuota haastattelua mitenkään muuten voi ymmärtää... mies meni sanomaan, ettei ihmisille kerrottu totuutta viime syksynä. Äijä ampui itseään pahan kerran jalkaan: jos kökkö iskee taas tuulilasiin, niin miksi Jyrkin puheita pitäisi uskoa? Tällainen tiedon pimittämisen myöntäminen on mahdollista vain koska talous on jo menossa parempaan - kysymys kuuluu, mitäs jos... ei ollakaan vielä selvillä vesillä? Tässä on HSn keskustelupalstalla kommentteja - aika hauskaa luettavaa, Jykän katu-uskottavuus alkaa olla vähän niin ja näin. Jälleen kerran osoitus siitä, että tilanne on siirtynyt aikapäiviä sitten poliittiseksi kriisiksi myös kotitantereella. Eikä menoa auta asuntolainan korkovähennyksen poistaminen - tai muutkaan verojen rukkaukset, joita on muuten tulossa ja paljon. Mutt' hei, ei se mitään - otetaan lainaa, kyllä se sillä. Olikohan Einstein kun sanoi, että yksi hulluuden tuntomerkki on sama ratkaisuyritys samaan ongelmaan loputtomiin - ja odottaa eri tulosta.

 

Lehman Bros'in kaatumisen voi ymmärtää näinkin - sillä saatiin US-kongressin rahapussi aukeamaan. Ja oli syytäkin, miten sitä muutoin voisi hyvää rahaa heittää huonon rahan perään? Mikä tietysti tekee mielenkiintoiseksi tämäkin, jenkkilän alijäämästä voisi sanoa että 200 milj. US$a tunnissa. Asiaa tuskin kauheasti auttaa, että 48 osavaltiota 50stä on alijäämäisiä - nyt. Entäs ensi vuonna? Perinteisesti kun poliitikot tai taloustieteilijät harvemmin laskevat sen huonoimman mahdollisuuden mukaan... Esim. tuloverojen kehitys (kuva alla) ei näytä kovin hyvää ennakoivan.

 

UStaxes

 

Jenkkilän asuntoalan miettimistäkin joskus voip harrastaa - tosin jos kadun ihmiset tuolla tajuaisivat mitä on tapahtunut, niin maasta ei löytyisi yhden ensimmäistä tummelituubia. Tästä voi päätellä, että ihmisillä on ollut melkoinen puudutus kannikoissaan - suomeksi siis, kaikki halusivat uskoa asuntojen hintojen menevän ikuisesti ylös ja asunnon ostamalla varallisuus vain kasvaa - loputtomiin. Money for Nothing? Ilman Freddie'tä ja Fannie'ta (liittovaltio asuntolainajättejä) juuri kukaan ei olisi saanut asuntoa enää moneen vuoteen. Miksikö? no, kun liittovaltio takasi lainat - seuraus oli tietenkin tolkuton asuntokupla. Vimosin kehitys on tietenkin Freddie'n ja Fannie'n varjosta nousevat FHA (Federal Housing Agency) ja Ginnie Mae.

Mitäs noissa nyt ihmeitä on? No esimerkiksi, että pankit ovat käyttäneet liittovaltion TARP-rahoitusta Ginnie Mae-papruihin (piti mennä lainoitukseen, mutta ei takerruta pikkuseikkoihin). Tämä siksi, että Ginnie Mae-papruilla on täysi liittovaltion takaus, joka tietenkin tarkoittaa että taseet näyttävät terveemmiltä (eivät voi olla lankeavia papruja). Terve vaan ja onnea - veronmaksaja säkin pitelijä. Mikä siis lopulta eteen - hmm, jos vaikka Kiina ostaisi sitten jenkkilän asuntoalan - ja saisivat 200 milj. vuokralaista. Varsinkin kun asuntolainoja on laukeamassa miljoonittain. Eipä silti, ei jenkkilästä paljon enää muuta ostettavaa kai löydykään (vitsi, onhan siellä lääniä vaikka kuinka).

Vielä noista ennustajista heittoa, Whitney ennakoi vielä 25% asuntojen hintojen romahdusta jenkkilässä. Tällä menolla ne 75-90% arvontipahdukset 2006-7 huipuista jenkkilän asunnoissa alkavat realisoitua - ehkä 2012? Kuorrutuksena tuohon on tämä jenkkilän työmuurahaisten työllisyys ja teho: yksityissektorilla ollaan menty 10v taaksepäin. Teollisuustuotanto sitä vastoin - 70v ajassa taaksepäin!!! Järkyttäviä lukuja ja käppyröitä linkin takana lisää - esim. se, että 1941 jenkkilässä oli koko maan työntekijöiden määrä neljännes tämän päiväisestä - ja nyt tuotos siis sama. Jep, sellaista se on kun viedään tuotanto kolmansiin maihin ja keskitytään palvelu/kulutusyhteiskuntaan - joka on muuten kuollut lätäkön takana. Onneksi meillä ei ole tällaista toimintaa :-)

Valuuttojen kanssa ihmetteleville tässä on pikku purtava - romahtaako US$ YKn ym. puheiden takia paremmasta reservivaluutasta - vai nouseeko se paniikin palatessa kuvioihin? Joka tapauksessa alamme lähestyä isojen valuuttaheilahtelujen aikaa - oma näkemykseni on että puoli vuotta pikkuhiljaa vaipunut US-taala muka-turvallisena tulee ottamaan hurjan nousun uuden romahduksen kylkiäisenä. Nyt se romahdus tulee väistämättä olemaan isompi, koska poliitikoilta/talouden elvyttäjiltä on paukut käytetty. Vai luuletteko, että ihmiset uskovat alamäen pysähtyvän kauniilla puheilla? Tuskin. Vuodessa systeemiin on pumpattu lupauksia ehkä 20ooo Mrd US$n verran jo pelkästään jenkeissä. Kaiken järjen mukaan uuden alamäen alkaessa pitäisi pumpata enemmän ja nopeammin. Minkä onnistuminen on vähintään kyseenalaista. Toivotaan kaikki yhdessä, että olen väärässä eikö vaikka?

Tässä vähän tarinaa Kiinan kirjanpidon keittotaidoista ;-) ei taida olla Beijing'in ankan veroista, hmm... Tästäkin on ollut puhetta aikaisemmin - pankit (UKn tässä tapauksessa) eivät välitä reaaliarvottaa myrkkypaprujaan, samoin ne pitävät markkinoilta poissa ison kasan asuntoja. Miten mahtaa käydä, kun nuo karkaavat markkinoille seuraavan paniikin yhteydessä - käteistä pitäisi saada ja sitä rataa. Tähän sopii "loistavasti" kuva tuossa alla - kvantitatiivista helpotusta tai rahan painamista UKn tyyliin

 

QE_UK

 

Meitähän on peloiteltu koko ajan, että keskuspankit painavat rahaa tolkuttomasti ja siitä se inflaatio lähtee taas nousuun. No, kuten aikaisemminkin on todettu, niin se raha ei liiku juuri mihinkään pankeista - ei ainakaan lainaukseen, vaikka juuri lainauksen käynnistys oli edellytyksenä rahan "antamiselle" pankeille. Nyt on hiukan lainausta havaittavissa, mutta sen ottajia taitaa olla varsin nihkeästi liikkeellä (työllisyys oli...?). Totuushan ankeina aikoina oli, että lainausta tarjotaan enää niille, jotka sitä eivät tarvitse. Muut - saavat tärpätä mitenkuten.

Pörssejä seurailleilla on varmaan ollut hauskaa kesällä - ja jos on osannut pelata oikein, niin hyviä, hyviä voittojakin. Edellyttäen, että on tajunnut miten ohkaista tuo pörssivaihto on kesällä ollut ja oivaltanut, että parhaita suoriutujia ovat jenkkilässä langenneet tai liittovaltion huomaan otetut pytingit. Esim. Lehman Brothers, WaMu ja IndyMac sekä Freddie ja Fannie yms. Minä olen kai yksinkertainen, mutta aina kuvittelin että vararikkoon mennessä pulju poistettaisiin listoilta. Duh, aina oppii uutta... Tulevaisuuden mahdollisista seurauksista NakedCapitalism kirjoittaa piiiiitkän ja tylyn jutun USAn suuntaviivoista. Paljon hyviä käppyröitä, linkkejä ja lainauksia - jos siis on masokisti.

Ajan henkeä, Cayman -saaret menossa vararikkoon - s'on sitten verojen käyttöönotto edessä sielläin. Missäköhän veronkiertoa voidaan tällä menolla jatkaa, vastahan Sveitsin asema horjui pahan kerran turvasatamana rahalle. Vähän tangentilla noihin liittyvänä Irlanti on laittamassa vedelle veron yms. kivaa - samalla korporaatioiden vero% on 12,5 - eikä siitä jousteta. Ranska esittää Irlannin kaverina meille kaikille henkilökohtaista hiilidioksidiveroa, jep - vero, vero, vero - ja velka - siinä ne tämän päivän lääkkeet. Onneksi business on turvassa, eh? Mitä vain, että "vapaat markkinat", globalisaatio ja Ainoa OikeaTM elämäntapa jatkuisivat. Tai no - tämä on jäänyt mainitsematta, yksityistetään taas urakalla - valtion laitoksia, maita jne. UK-tyylillä - eikä ihme, saarivaltio on liukumassa energiatyhjiöön.

Mitähän Suomesta tarjotaan markkinoille seuraavina vuosina? Finnair? Glup - ehkä Fortum? Hullu idea, ehkä joo - mutta siitä pitäisi saada hyvät hillot... ja niitä tällä menolla tarvitaan. Tulee mieleen 1990-luvun alku Yeltsin'in alla tuossa rajan takana - yksi sun toinen Neuvostoliiton firma myytiin vapaiden markkinoiden verukkeella - ja auttamaan valtion talousahdinkoa. Ainoa hyvä tuolla oli, että pääsääntöisesti myivät venäläisille - täällä, noh, eniten tarjoavalla tietenkin. Mahtaa naurattaa myöhemmin maksaa sähkölaskuja ja muita ei-suomalaisille firmoille. S'ooooh - äläpäs nyt taas sekoile, jollamies!!! Eihän tuollainen Suomessa VOI onnistua...

Hyvät tai huonot ajat - maailman asekaupasta yli 2/3 USAn myyntitiskiltä. Israel'in armeija puolestaan ottanut eturiviin mukaan sotapapit - pyhää sotaa ja sitä rataa nyt sitten molemmin puolin. Yhdenlainen laukaus tämäkin - Kiina aloittaa yuan-bondien myynnin. Puhumattakaan siitä, että Kiina uhkaa nakata osan derivatiiveista tarpeen tullen roskiin. Kiinan pankit ovat samoin lähestymässä tapahtumahorisonttia - lainaus maksimissaan, pörssit huipuissaan jne. Piikki ylös kaikilla sektoreilla siis - ja valtiojohdolta toteamus, että samaa jatketaan. Menossa ei ole enää mitään tolkkua tuollakaan, full speed ahead - ehkä se juna sittenkin lentää ilman siltaa rotkon yli. Toisaalla Moody'sin mukaan USAn ja UKn luokitus säilyy AAA'na - millähän perusteilla, nimimerkillä utelias vain...

G20-kokous viikonloppuna oli tuloksiltaan mielenkiintoinen - reseptiin leivottiin pankkien seuraavat pelastuspaketit. Kaiken lisäksi €urolandian pankit ovat kovempien velvoitteiden edessä kuin lätäkön takana - olisiko yksi syy täällä selvästi huolettomammat reservivaatimukset? Hollannissa ensi vuonna rajoitus bonuksiin - max ylimääräistä 1x palkan verran. YK'kin epäilee talousnousun siipiä. Japanissa taas - katastrofilainausta tiedossa? Suomessakin sitten tuli debit-kortit käyttöön - omani tuli eilen postissa. Noiden kanssa kannattaa olla tarkkana, tässä yksi jenkki joka osti elokuvalippua ja muuta pientä samalla kun tili oli nollassa. Ostokset joku kymppi ja tilin ylitysmaksut 238 US$a. Sääntelyä ei pahemmin ole ja vuosikorot voivat nousta tuhansiin %eihin. Tekstissä on vielä tyly maininta, että useampi tuhat pankkia menisi nurin jos noita säänneltäisiin, sillä pankkien tuloksista leijonanosa tulee juuri tilien ylitysmaksuista. Ja järki oli...?

Hehe, jo Kissinger sanoi ettei ole parempaa lemmennostattajaa kuin voima (status, yhteiskunta-asema). Tuo tuli mieleen, kun luin tämän: Kaliforniassa edustustehtävissä mies kehuskeli sek5tailuistaan - ja mikki oli päällä. Tuohon vähän liittyen on mielenkiintoista, että kohta US-kongressi- yms. edustajien lobbaukselle ei mitään rajoituksia. Kai mekin täällä Suomessa pian seuraamme tuollaisia, ei tarvitsisi kirjoitella lehdissä näitä tarpeettomuuksia. Vähän tätä sivuten jenkkilässä Kalifornian eläkerahaston oikeasta tilasta puhunut mies vaiennettiin, UKssa taas eläkerahastojen vastattavat ovat 1000 Mrd £ pakkasella. Onneksi täällä lintukodossa on kaikki eläkeasiat hoidossa. Tähän on kyllä pakko heittää, että jos valtion budjetti heikkenee, niin voitaisiinko eläkerahastoilta lainata/evakuoida apuja. Palautus olisi tietenkin - sitten joskus. Tuollaistahan ollaan lätäkön takana jo vähän kautta rantain tekemässä...

USA ottamassa käyttöön 10 US$n maahantulomaksun, hintaan varmaan sisältyy ilmainen perä5uolihuuhtelu. Vaan eipä tuo haittaa, asia ok sillä eihän meillä ole mitään piilotettavaa (?). Jenkkimatkailijoille terkkuja vain... UKssa nainen vammautui rokotuksestaan, syytti lääkäriä - ja vastauksena uhataan ottaa lapsi pois. Onhan tuokin tapa hoitaa "ongelma", hmm? Tämä sitten tuolta ruokarintamalta, jenkkilässä sokerimurot ovat aivan sopiva aamupala lapsille. Tuosta tekstistä löytyy vielä hyvä lisäys nykymenosta - eivät ihmiset halua kuulla huonoja asioita. Surullisen tuttua :-(

Jenkkilässä nuorisotyöttömyys ennätyskorkealla - eikä muillakaan ole kehumista, esim. Kaliforniassa 2/5-osaa työikäisistä työttömänä. Samaan aikaan firmojen tuotot paranevat työntekijöiden vähentämisen avustamana. Australiassakaan ei kaikki ole ihan sitä mitä yleisesti ajatellaan - poliisi mukana murhassa. Tuo nyt ei sinänsä ole iso juttu, korruptiotahan toimii kaikkialla (paitsi Suomessa). Tämä oli itselleni sitten jo paljon kiinnostavampi tieto: Down under työttömät ja alityöllistetyt yhdessä reilut 16% kesäkuussa eli joka kuudes.

 

Kuka Australiasta käykin sivujani lukemassa, niin olisin erittäin otettu jonkunlaisesta kommentista tilanteesta vaikka keskustelupalstalle tai sähkiksellä. Samoin UKsta on jonkun verran liikennettä, kommentteja?

 

Jotkut saattoivat nähdä tämänkin laman etukäteen, mutta kukapa heitä olisi halunnut kuunnella? Iso kysymys nyt onkin, että löytyykö maailman johdolta kiinnostusta kohdata todellisuus? Jaa-a, kuinkahan mahtaisi olla... Varmaan mennään FEDin ja muiden me-ajattelemme-teidän-parasta pillin mukaan. Tai että - antaa markkinoiden hoitaa. Jotenkin tuntuu, että markkinoiden rehellisyyteen ja toimimiseen ei lopu usko valtaosalla ihmisiä koskaan. Tässä vielä liuta (26 sankaria) vimosen vuoden matkalta - ja alkaa lupaavasti: ensimmäinen mies käski Lehman Bros'in kaatuessa vaimoaan nostamaan pankkitomaatista käteistä niin paljon kuin mahdollista. Humptidum-daa-aa...

 

Lopuksi ehkä siis sopii kunnon vitsipläjäys - miehiltä loppuu ajatuksen juoksu kauniin naisen seurassa. Tilanne on vähän samoin talouden kanssa - hyvään tuotto-odotukseen keskitytään, ei väliä ympärillä märäntyvällä muulla talousmaailmalla (työllisyys, kauppa jne.). Kylkiäiseksi ehkä sopii kasa hyviä lainauksia 2004 Fallujah-taisteluiden ajalta. Tästä on tulossa vuosituhannen spektaakkeli...

 


10.09.2009 15:11 |